Lichte kost

DWDW #46: Lichte kost

Aan het begin van de week

Het is wachten op nieuws van het zakelijk front. Hopelijk later deze week.

Not all storms come to disrupt your life,
some come to clear your path

Paulo Coelho

14/11/2022

15/11/2022

You and I

Jeff Buckley overleed in 1996, met één album (Grace) in de tas en een tweede (Sketches for My Sweetheart the Drunk) in de steigers. Een grote belofte, een indrukwekkende stem, een nieuw geluid.

De laatste keer dat ik Grace heb gedraaid, zal zeker tien jaar geleden zijn. Misschien zelfs achttien jaar geleden, want ik heb de toeters-en-bellen editie van 2004 wel in de kast staan, maar volgens mij niet meer dan één of twee keer gedraaid. Toen ik het album voor het eerst hoorde, in 1994, kwam Grace meteen hard binnen. En naarmate mijn wereld ingewikkelder werd, gold dat ook voor mijn band met het album. Grace werd te overweldigend. Of dat vandaag de dag nog zo is, weet ik niet. Ik schuw mijn emoties niet, ik zoek ze ook niet op. Die dag komt. En misschien valt het mee.

Met Sketches had en heb ik dat veel minder. Dat album draai ik af en toe, in ieder geval disk 1. De rest van de releases zijn money grabs. Zoals het door mij gemiste You and I, een album met hoofdzakelijk covers, solo opgenomen, aan het begin van de artist development fase. Het valt niet mee. Laat ik het zo zeggen: als de man niet zo jong was overleden, had dit gerust op de plank mogen blijven liggen.

16/11/2022

#608 Run – Interval (18HL/2WL/10HL)
08:00u Ochtend run 4,43 km – 28:02 min. – Route Zanddijk – 8C, opkomende herfstzon
Meteen door naar de volgende intervalset, licht overmoedig. Het lukt. Op de terugweg een frisse tegenwind.

Hoe was het ook alweer?

Er is veel wat ik desgevraagd kán doen. Immers, ik pretendeer een generalist te zijn. Zoals vandaag, het editen van een video van een webinar van gisterenavond. Sinds een tijdje gebruik ik daar DaVinci Resolve voor. Ik heb alleen te weinig van dit soort klusjes om de software goed te kunnen doorgronden. Dus is het even zoeken.

Helaas is het bronmateriaal niet geweldig; zowel de webinar-feed als een tweede video hadden een paar mankementen, dus was er naast knip- en plakwerk enig improviseren nodig. Redelijk tevreden met het resultaat, zeker voor een haastklus. En mogelijk een van de laatste klussen voor deze klant.

GAS

Ik hang al een tijdje met mijn vinger boven de ‘koop’ knop. Da’s niet goed. Ik heb echt geen nieuwe gitaren nodig. Deze niet. En deze niet. Hoe mooi ze ook mogen zijn.

In plaats daarvan heb ik (vrijwel) alle albums van Scott Walker van na 1980 besteld, nu ze nog te vinden zijn. Die albums zijn te belangrijk voor me om ze niet in de kast te hebben staan. En het is nog maar de vraag wat er met zijn catalogus gebeurt als de labels waar zijn weinig toegankelijke albums op verschenen, kopje ondergaan. Het zijn er vijf, dus dat is te overzien. De soundtracks zijn lastiger te vinden.

17/11/2022

Kort overleg via Teams (wat en passant de batterij van mijn iPhone leegslurpt). Onder andere over mijn mogelijke toekomst. Ze gaan contact opnemen, hebben ze gezegd.

18/11/2022

#609 Run – Interval (18HL/2WL/11HL)
08:15u Ochtend run 4,5 km – 29:01 min. – Route Zanddijk – 7C, brrr
Koud. Sleuren. Stroef.

Klaus

Even aandacht voor Klaus Voormann: hij is een van de oudste vrienden van The Beatles, uit de vroege Hamburg tijd. Hij ontwierp de iconische hoes van Revolver en het artwork voor de Anthology serie. Daarnaast is hij als bassist op een flink aantal solo albums van Lennon, Starr en Harrison te horen, waaronder een paar kneiters van hits (Imagine, My Sweet Lord, You’re Sixteen). En op You’re So Vain van Carly Simon, Perfect Day van Lou Reed, Short People van Randy Newman, Without You van Harry Nilsson, The Mighty Quinn van Manfred Mann, om er een paar te noemen.

I’m Only Sleeping

En nu ik het toch (alweer) over The Beatles heb: een paar weken terug verscheen er een videoclip van I’m Only Sleeping, ter promotie van Revolver: Special Edition. Die video is op zich al (los van het liedje) de moeite van het bekijken waard. Knap gemaakt. Frame by frame. En nu is er ook een Making of.

19/11/2022

Philip is een held! De tuin is winterklaar! Alleen de moerbei nog; die pak ik later aan.

Spijkers

Een gesprek met Han Ebbelaar en Alexandra Radius, Nederlands bekendste balletdansers. Toen en nu aardige en bescheiden mensen. De danspioniers zijn bijna zestig jaar getrouwd en daarom is er nu de biografie Levensdans. Op het verlanglijstje.

Uitstel

Toen Jan in 2019 afscheid van YTMIDM nam, spraken we af om in het voorjaar van 2020 een etentje te houden, band en partners. Door corona kwam daar niets van. Uitstel is geen afstel; vanavond zitten we eindelijk met z’n allen aan tafel. Lekker gegeten en gedronken, veel gelachen en mooie herinneringen opgehaald.

20/11/2022

De laatste jaren kan ik knoflook (en rauw ui) steeds minder goed velen. Dat merkte ik vannacht weer eens. Er is maagzuur hoog in mijn slokdarm gekomen, met als gevolg af en toe een steek op de borst, een vieze smaak en onrust in maag en buik. Geen geweldige dag; het is koud en ik voel me niet lekker.

Zandbak

F1 in Abu Dhabi met een soevereine Verstappen – aardige afsluiter van een lang seizoen. WK in Qatar – het voetbal van nu doet me weinig, het toernooi interesseert me niets en het is een gotspe dat het überhaupt kan plaatsvinden.

De week die was

Veel lichte kost, weinig inhoudelijks. Het vat de week aardig samen.

Geen nieuws over het busje. Maandag maar eens navragen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

The Nightfly (1982) – Donald Fagan ****
Discipline (1981) – King Crimson *****
THRAK (1996) – King Crimson ****
You and I (1993-2016) – Jeff Buckley **½
Sleep Dirt (1979) – Frank Zappa ****
Exile on Main St.(1972) – The Rolling Stones ****
Machine Head (1972) – Deep Purple ***
Gravel & Dust (2019) – Ilse DeLange ***½
A Ghost Is Born (2004) – Wilco ***
Climate of Hunter (1984) – Scott Walker *****
Wong’s Cafe (2022) – Cory Wong, Vulf **
I Am the Moon (2022) – Tedeschi Trucks Band ***
Transformer (1972) – Lou Reed ****
Nothing But the Blues (live) (1994-2018) – Eric Clapton *****
Erik Satie (…) (1995) – Reinbert de Leeuw *****
Ray of Light (1998) – Madonna ****
Faces (1977) – Gábor Szabó ***
Shostakovich: String Quartets Nos. 2, 3, 7, 8 & 12 (1993) – Borodin String Quartet *****
Shostakovich: 24 Preludes & Fugues, Op.87 (?-2017) – Tatiana Nikolayeva ****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken