Zorgen

DWDW #44: De boodschap

Aan het begin van de week

Het is afwachten wat er de komende tijd wel of niet gaat gebeuren. Ik probeer vat te houden op wat ik zelf in de hand heb. En ik probeer vat te krijgen op wat ik niet zelf in de hand heb. Plus het onbekende.

20 ft. high on Blackpool promenade
Fake royalty second hand sequin facade
Limited face paint and dyed black quaff
Overweight and out of date

Elvis Impersonator: Blackpool Pier, Manic Street Preachers

31/10/2022

01/11/2022

Alex Turner heeft goed geluisterd naar David Bowie. Misschien te goed. Een gevalletje te veel willen en te weinig geven. Want de passie en de urgentie spatten bepaald niet van The Car af. En het blijft ook niet echt hangen. Jammer.

Repetitie

Het plan was om elke dinsdag te repeteren, ook zonder optredens, om aan repertoire te werken, om bezig te blijven en vooral ook voor de gezelligheid. Van de vijftien geplande repetities zijn er al zes afgevallen. Dus dat gaat lekker.

Nou ja. In ieder geval is het vandaag de moeite om naar ‘t Wild te rijden; twee nieuwe liedjes die vrijwel klaar zijn, eentje waar we nog werk aan hebben, en eentje dat we volgende keer zonder al te veel moeite kunnen inkoppen.

02/11/2022

#605 Run – Interval (14HL/2WL/14HL)
08:15u Ochtend run 4,57 km – 28:03 min. – Route Zanddijk – 10C, zonnetje
Van één keer 9/1/9/1/6 meteen een paar rondes verder. Ik besluit het tijdens het lopen, want het voelt goed. Mooie kleuren, een beetje zon, wel fris. Vlotjes. ✓

De boodschap van de grote baas is -zonder man en paard te noemen- kristalhelder. En het lijkt erop dat we nog maar weinig goed kunnen doen.

03/11/2022

Overleg: na die kristalheldere boodschap is nu de kogel door de kerk. En daarmee ook voor mij. Tijd voor iets anders.


Wat een dag: een bericht van de overzijde bevestigt wat ik vermoedde. Dat kon er nog wel bij. Nou ja, de reisplannen kunnen weer in de kast.

04/11/2022

#606 Run – Interval (14HL/2WL/14HL)
08:05u Ochtend run 4,42 km – 28:02 min. – Route Zanddijk – 8C, koud
Minder voortvarend dan woensdag. Ik ben er met het koppie ook niet echt bij. Tegelijkertijd goed genoeg om tevreden te zijn. Koud, dat wel. Aarzelend zonnetje maakt dat een beetje goed.

De verwarming gaat vanavond aan, voor het eerst dit najaar.

Serie du jour: Pennyworth Season 1 (2019) ****

De serie vertelt het verhaal van Batman‘s butler Alfred Pennyworth. Nee, wees niet bang, dit is geen superhelden POOF BANG SLAM serie. Want hoewel het verhaal zich afspeelt in een alternatieve versie van het Engeland van de jaren zestig (min of meer) en er hier en daar een link met Batman’s Gotham voorbijkomt, heeft de serie meer weg van Engelse period spy thrillers en Britse gangsterfilms (Guy Ritchie). Sterker, verander de namen en haal die Gotham elementen eruit, en je hebt een sterke op zich zelf staande serie. En met de beelden, details en rauwheid zit het ook wel goed.

Een paar verhaallijnen lijkt er met de haren bijgesleept te zijn, alsof er al wordt voorgesorteerd op mogelijk sequels, spinoffs en uitwijkmogelijkheden. Onnodig, en het leidt af. Een ander minpuntje is dat het acteerwerk dezelfde licht overdreven benadering heeft als in andere DC Comics films en series. Tegelijkertijd past dat ook weer bij die alternatieve werkelijkheid. Dus ach…

Seizoen 1 heb ik uit. Meteen door met seizoen 2 en 3 (net beschikbaar gekomen op HBO Max). Zin in.

05/11/2022

Windveren

Boudewijn de Groot heeft een nieuw album afgeleverd: Windveren. Zijn stem is iets brozer, breekbaar, ingetogen. De liedjes zijn net zo. Het is een tijdloos grotemensendocument geworden, een mooi album, gemaakt door de beste liedjesschrijver* van de Lage Landen.

* Vooruit, hij en Raymond van het Groenewoud (en misschien nog een paar).

Nucular

Als je mij zou kennen, als gitarist bedoel ik, dan zou je weten dat ik vrijwel nooit reverb (galm) gebruik. Sterker, ik heb versterkers gehad waarbij ik de spring reverb simpelweg loskoppelde. Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat -in bandverband- galm een brij maakt van mijn geluid, rommelig en overbodig. Het is aan de geluidsman/-vrouw of er galm nodig is. Hetzelfde geldt trouwens voor opnames; misschien in de mix, onopvallend (lees: niet hoorbaar). Solo, prullend op de bank, is reverb soms best aardig om mee of omheen te spelen. En na een minuutje of tien ben ik er dan wel weer klaar mee. Een oefening in nietszeggendheid.

Enfin, lange inleiding voor dit filmpje. Een filmpje dat in belangrijke mate (voor mij) het bovenstaande onderstreept. Dat sowieso. Het laat echter ook de binnenkant van een kerncentrale zien, ongebruikt, gevangen in de tijd. En hoe vaak zie je dat? Ja, ongeveer dagelijks op Discovery. Niet met een YouTube gitarist en zijn oranje sneakers en zijn baard (en zijn bijna 3 miljoen volgers…). En een sloot galm.

06/11/2022

De week die was

De boodschap was kristalhelder. En dat wat niet gaat gebeuren duidelijker is dan wat wel gaat gebeuren. Kortom, een ongewisse toekomst. Opnieuw. We zijn er niet vrolijker op geworden, dat moge duidelijk zijn. Geen slapeloze nachten. Wel onrust.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Wazoo (1972/2009) – Frank Zappa ****
Imaginary Diseases (1972/2007) – Frank Zappa ****
The Car (2022) – Arctic Monkeys ***
Everything Must Go (1996) – Manic Street Preachers *****
Pretty Much Your Standard Ranch Stash (1973) – Michael Nesmith ***½
The Fantastic Expedition of Dillard & Clark (1968) – Dillard & Clark *****
Through the Morning, Through the Night (1969) – Dillard & Clark ***½
Linda Ronstadt (1972) – Linda Ronstadt ***½
It’s Time (1962) – Max Roach ***
Nothing New Under the Sun (2022) – Frankie Stew and Harvey Gunn ***
Jack Fascinato’s Palm Springs Suite (1959) – Jack Fascinato ***½
You Must Believe in Spring (1981) – Bill Evans ****
Music Is Our Friend (Live In Washington And Albany, 2021) (2021) – King Crimson ***½
Listen to the Ahmad Jamal Quartet (1961) – Ahmal Jamal Quartet ***½
Live in Paris (1971) (2022) – The Ahmad Jamal Trio ****
Revolver (2022 remix) (1966/2022) – The Beatles ****½
Halloween 81 (2020) – Frank Zappa ****
Windveren (2022) – Boudewijn de Groot *****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken