Mais

DWDW #36: Rust roest

Aan het begin van de week

Week twee van mijn vakantiebaantje: het is geen beroerd werk en het is altijd leuk om onderweg te zijn. Toch heb ik er om tal van redenen dit keer minder zin in. Niet te veel over nadenken.

05/09/2022

Week twee. Parts Pro. Ik ga er voorzichtig rekening mee houden dat de lange dagen van weleer niet gaan terugkeren, in ieder geval voorlopig niet. Want ook vandaag ben ik iets na enen klaar. Niet zo gunstig voor de portemonnee, wel geeft het wat lucht in de avonden, want ik kan in de middag nog een boel doen.

06/09/2022

Zowaar een volledige dag. Om half vijf thuis, vrij gaar, vooral door het warme, drukkende weer. En meteen door, want er ligt werk te wachten. Plus het wekelijks overleg, via Teams, want ook dat gaat gewoon door. Weinig nieuws, veel geen nieuws. Tot een uur of tien zitten werken. Pfff…

Renee

In 1998 logeerde ik een paar dagen bij Steve en Renee in Colorado. Ik was met Steve in contact gekomen, in de vroege jaren van internet. Steve was op zoek naar Europese ‘relatives’ en schreef alle Adriaanses aan die hij kon vinden. Er ontstond een soort van vriendschap. Ik kon zeker langskomen. Via Steve kwam ik ook in contact met zijn nichtje Jamie, al bijna 25 jaar mijn beste vriendin.

Of het nou echt zo bedoeld was, of Amerikaanse beleefdheid die ‘lost in translation’ ging (inmiddels versta ik dat Amerikaans een stuk beter), Tal ging naar Amerika en crashte een paar dagen in de poppenlogeerkamer van de familie. Vriendelijke mensen. Later verwaterde de vriendschap. Steve overleed plots in 2013.

Een paar weken terug appte Jamie dat Renee ernstig ziek was en niet lang meer zou leven. Vrijdag is ze gestorven.

07/09/2022

Revolver

Zei ik het niet? Ja toch?

119 euro, ou moins. En dat is best een boel geld voor 4 cd’s en 1 ep, en waarvan 1 cd met een flat mono transfer die nagenoeg identiek is aan de 2009 mono release. Geen Blu-ray, dus geen 96/24 stereo, geen 5.1 mix, geen Atmos mix. Besteld.

En een mailtje naar Apple Corps. (Geen reactie)

Sodeknetter

Het plan was om mijn iPhone SE (eerste generatie, uit 2017) helemaal op te maken, dat wil zeggen als de accu problemen gaat geven (nog altijd goed) of iOS gammel wordt (voor mijn SE stoppen straks de reguliere updates). En dan een iPhone 13 aan te schaffen. Want die iPhone 14 zou niet zo’n grote stap voorwaarts zijn.

Nou, dit zijn behoorlijke stappen. Ik ga toch weer twijfelen. Gelukkig is het ding allejezus duur en staan er ook nog wat andere dingen op het kietellijstje, iets urgenter. Nog niet besteld.

08/09/2022

09/09/2022

Een van de aardigste mensen uit mijn ammk-wereld is gisteren overleden.

Film du jour: Vice (2018) ***½

De recente Amerikaanse politiek heeft een aantal intens slechte mensen gekend. Dick Cheney, de machtige vice-president onder Bush de Jongere, behoort tot de top drie. In een beschaafd land zou hij berecht en veroordeeld zijn voor machtsmisbruik, schendingen van mensenrechten en grondrechten, oorlogsmisdaden en corruptie. In Amerika zijn Cheney’s daden niet alleen onbestraft gebleven, ook zijn veel van de omzeilde wetten en grondrechten nog altijd dagelijkse praktijk.

Vice is een satirische biografische film, met Christian Bale als Cheney en Amy Addams als diens echtgenoot Lynne. Steve Carell speelt de rol van Donald Rumsfeld (ook al zo’n intens slecht mens) en Sam Rockwell is George W.Bush. Het is een lastige, dit Vice. Hij is knap gemaakt en verdomd goed geacteerd. Als politieke satire werkt het vrij goed, met ongemakkelijk momenten en lastige vragen.

Alleen is dit te zwaar en te vers, en uiteindelijk is de hele opzet ook te lomp en te hijgerig. Daarmee preek je voor eigen parochie. En je bereikt niet de mensen die je zou moeten willen bereiken. Een droge, ernstige, feitelijk correcte en goed vertelde biografie, zonder verzachtende omstandigheden, was misschien meer op zijn plaats geweest.

10/09/2022

Uhm, regen.

Charles III

Mijn stelling is dat je aan de staat van de bestrating kunt aflezen hoe het er bij staat met het land en de maatschappij.

Ik weet niet wat ik het meest zorgwekkend vind: dat ‘we’ anno 2022 nog steeds genoegen nemen met de monarchie, een diffuus, ondemocratisch, archaïsch, nepotistisch systeem van erfopvolging (en dat systeem zelfs omarmen), of dat weldenkende, beschaafde en intelligente mensen (bestuurders, politici, ‘geleerden’, media, burgers) daadwerkelijk geloven in de halfgod-achtige krachten en privileges die ze de monarch, in dit geval zowel Elizabeth II als Charles III, toeschrijven. Bizar.

En dat leven in het verleden, het krampachtig vasthouden aan wat ooit een wereldrijk was, nu een met dunne draadjes aan elkaar gehouden Gemenebest. Om nog maar niet te spreken over het post-Brexit Verenigd Koninkrijk.

Film du jour: Shoot ‘Em Up (2007) ***½

Oké, de eerste en tweede keer was Shoot ‘Em Up beter dan de derde keer. Misschien is het soort actiehumor wat gedateerd. Of misschien ligt het er iets te dik op. Of misschien is het gewoon niet zo goed. Maar, en ik gebruik ‘maar’ bij uitzondering, het is een film met Clive Owen. En belangrijker, het is een film met Monica Bellucci.

11/09/2022

Ja, op de agenda staat ‘hardlopen’. Ik heb geen zin, ik voel me niet goed, we halen het wel weer eens in.

De week die was

Een vermoeiende week. Het vroege opstaan betekent dat de nachten korter zijn, iets te kort om voldoende rust te krijgen. En het duurt een tijdje voor ik aan dat ritme gewend ben. Het is als met zomer- en wintertijd. Het kost me een week om aan zomertijd te wennen, een dag om aan wintertijd te wennen. En dan helpt ‘s avonds werken ook niet echt om die rust te pakken. Nou ja, komt goed.

Komende week weer. En dinsdag repeteren. En, als ik zin krijg, hardlopen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

The Payback (1973) – James Brown ****
Wet Leg (2022) – Wet Leg ****
Houses of the Holy (1973) – Led Zeppelin *****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken