Take me to the bridge, hit me

DWDW #35: Onderweg

Aan het begin van de week

Vanaf woensdag ben ik nog eens werkzaam als Parts Pro, voor zo’n drieënhalve week. Het gaan een paar drukke weken worden, want ook het ‘gewone’ werk gaat door. Nou ja, dat kan zo wel weer anders zijn. Daarover misschien later. We zullen zien.

29/08/2022

De Asielzoeker

Laat ik beginnen met de vaststelling dat er momenteel geen asielcrisis is in NL. Er is sprake van een opvangcrisis. En die is veroorzaakt door jarenlange bezuinigingen, korte termijn politiek en wegkijken.

In het verlengde daarvan is er een huisvestingscrisis; er zijn simpelweg te weinig woningen voor statushouders (ca.20.000), die daardoor gedwongen in de azc’s moeten blijven, waardoor die opvangplekken bezet blijven. Immigratie is zeker iets om goed naar te kijken; per saldo zijn er in de eerste helft van 2022 zo’n 120.000 mensen bijgekomen (EU-burgers, Oekraïners, kenniswerkers en zo’n 15% ‘vluchtelingen’) en die willen allemaal een dak boven het al dan niet goed betaalde hoofd.

In het verlengde dáárvan is er het structurele en grote tekort aan woningen voor álle Nederlanders, momenteel zo’n 300.000 en stijgend.

Populisten, met name aan de extreemrechtse kant, hebben er een handje van feiten buiten beschouwing te laten of af te doen als ‘ook maar een mening’. Of -zoals Eerdmans vandaag bij Op1- verhaspelen feitelijke informatie, shoppen selectief in cijfers en overschreeuwen zonder enige nuance ‘de anderen’, zonder oog voor humaan lijden, mensenrechten, en vooral ook zonder enige reële oplossingen te bieden. Wegkijken is laf, toekijken en laten gebeuren schoftig.

Onverhuld racisme van PVV, FVD, Van Haga en JA21, en verhuld racisme van VVD, CDA en SP: NL anno 2022. We moeten ons als land, samenleving en maatschappij schamen over hoe we omgaan met vluchtelingen die huis en haard hebben verlaten.

Gelukkig zijn er nog altijd factcheckers, zelfs bij het AD. Lees dit artikel.


Het wekelijkse overleg is deze keer op maandag en virtueel. Naast enkele praktische zaken ook een blik op de toekomst. Samengevat: er is niets bekend, dus we kijken het nog even aan. Uitstel van executie, zo u wilt, al is dat na het voorgaande misschien wat minder gepast.

Film du jour: Killerman (2019) **

Na het schrappen van VTBL moet RTL7 het ontstane gat in de programmering vullen en dat doet RTL met filmsvoormannen. Killerman is pulp. Geweld, actie, flinterdun plot. Je mist er niets aan.

30/08/2022

#594 Run 5k
07:45u Ochtend run 5,5 km – 34:43 min. – Route De Linie – 14C, bewolkt
Lekker gelopen.

Film du jour: Upside Down (2012) **½

Onsamenhangende scifi film. Interessant concept, knap gemaakt. De bijzondere beelden, al het spektakel en de op zich aantrekkelijke ideeën ten spijt gebeurt er alleen niet veel. Het verhaal is te gewoontjes, een flauw Romeo & Juliet aftreksel, met twee hoofdspelers tussen wie de chemie ontbreekt. Er is weliswaar een onderliggende licht politieke boodschap, maar ook die komt niet uit de verf. Elke film valt en staat bij een goed (verteld) verhaal. Goede muziek, dat wel.

31/08/2022

De rest van deze week en de volgende drie weken zit ik op de Parts Pro bus. Dit is mijn zesde jaar, de nieuwigheid is er inmiddels van af, en de echte zin moet nog komen. Omdat het ‘gewone’ werk ook doorgaat, zal het best een drukke maand worden. Nu Zeeland er niet meer bij zit, is de verwachting dat het minder druk wordt dan in het verleden. We zullen zien.

Vandaag mijn eerste dag. Geen bijzonderheden, buiten een korte pauze en een moment van reflectie bij de Kapel van Nijhoven in Baarle Nassau, en een uitstapje naar Eindhoven.

Terug op de zaak is er een paniekdingetje van een andere klant, nog wat ander werk, en ineens is het best een lange dag geworden.

01/09/2022

Nou, een lange dag gaat het niet worden, althans niet als Parts Pro. Aan het eind van de ochtend zit het er al op. Snel bij een andere klant langs om iets te regelen (wat niet lukt; fuck you Google!) en dan naar huis. Ik had me voorgenomen om een korte dag te gebruiken voor een vijverschoonmaak, maar daarvoor is het te warm en schijnt de zon te hard. En de zin om iets anders te gaan doen, is inmiddels ook weg.

Robèr van de horeca

Het grootste slachtoffer van de inflatie, de hoge energieprijzen, de Russen, de vluchtelingenproblematiek, de stikstofcrisis, de achterstanden in de zorg, de leveringsproblemen, de krapte op de arbeidsmarkt, de rentestijgingen, de boeren, de fascisten (FvD, PVV, JA21 en Van Haga), de stand van de maan en vooral -natuurlijk- het kabinetsbeleid, is de horeca. Aldus Robèr Willemsen van KHN. Dat je de belangen van je achterban behartigt en dat je je weg naar de media weet te vinden, dat snap ik. De rest niet. En, belangrijker, het kan me geen zak schelen. De horeca in NL loopt altijd te piepen. Soms terecht, vaak onterecht en nog vaker met boter op de bolle tets. En deze kwibus al helemaal.

02/09/2022

Opnieuw een vrij korte dag; niets bijzonders en om 2 uur klaar.

Het is iets minder warm vanmiddag, dus waadbroek en handschoenen aan, mes en riek op de brug, de vijver in. Eerst de keien die in de vijver gerold zijn, terug op de plek. Dan flink wat van het kroos en ander drijvend spul eruit. En tenslotte het drijvende blok met waterlelies onder handen genomen. Het ziet er nu niet meer zo fraai uit. In het voorjaar komt dat wel weer goed. Meteen ook de andere (kleinere) vijver aangepakt; ook die ziet er nu niet meer zo goed uit. Veel drab op de bodem. Dat ga ik er niet uitscheppen. Een andere keer misschien.

Ik zag er een beetje tegenop, ook omdat het alweer een tijdje geleden was dat ik zo rücksichtloss gesnoeid heb. Toch zorgt elke paar jaar middelgroot onderhoud ervoor dat het overzichtelijk blijft. En dus schiet het aardig op.

De troep die uit de vijvers is gekomen, ligt te drogen zodat het straks de kliko in kan of bij de milieustraat kan worden afgegeven. Het meurt.

Get the hell off my property!
Van mijn erf!

Zandvoort

Ik ben geen fan van het circuit. De ligging is schitterend, de layout vind ik mwah. Dat oranje is mooi, de carnavalssfeer is op het randje; iets te veel mensen die op het feestje afkomen en verder weinig met F1/autosport hebben (“rijdt Max in die oranje auto?”).

En dan is er de ingewikkelde programmering: Viaplay heeft de live-rechten, Ziggo heeft de samenvattingen plus dit weekend ook een hele berg shows rond het evenement (alsof ze alle rechten gewoon nog hebben), en de NOS heeft korte samenvattingen én de race live (omdat de FIA/Liberty de thuisrace op het open net willen hebben). Ik kijk naar de kwalificatie en de race via de F1 TV app, met commentaar van Olav Mol en Jack Plooij op Grand Prix Radio.

03/09/2022

#595 Run 5k
09:15u Ochtend run 5,1 km – 32:08 min. – Route De Linie – 17C, zonnig
Het gaat voor geen meter, zeker aan het begin. Sterker, ik denk meerdere keren aan omdraaien. Benen voelen zwaar. Toch blijven bikkelen. Puf. Tempo valt niet eens tegen. Niet de schoonheidsprijs, wel afvinken. ✓

Taylor

Afgelopen maart overleed onverwacht Taylor Hawkins, drummer van Foo Fighters. Een geweldige drummer en onderschat zanger. 50 jaar jong.

Vanavond was de eerste van twee tribute concerts die door Foo Fighters zijn georganiseerd. Met veel ‘grote’ namen, veel van wie ooit het podium met Hawkins en Foo Fighters hebben gedeeld. En veel van wie ook met verlies van een bandlid te maken hebben gehad. Een goede zes uur prima muziek, veel energie, warme woorden en vooral een terechte ode aan Taylor. Behoorlijk gesloopt, veel emoties.

Een paar momenten: Dave Grohl die zich door Times Like These worstelt, overmand door verdriet en emoties. Brian May, die samen met heel Wembley Love of My Life zingt. Violet Grohl, dochter van, die twee van mijn favoriete liedjes van Jeff Buckley zingt, breekbaar, intiem. Them Crooked Vultures, met een fragiel ogende John Paul Jones. Geddy Lee en Alex Lifeson van Rush, die kort voor zij hún drummer, Neil Peart, verloren, nog samen met Foo Fighters gespeeld hebben. De 16-jarige Shane Hawkins, die samen met de band van zijn vader My Hero speelt, met de energie van zijn vader én Dave Grohl bij mekaar opgeteld. Vooral hij.

Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe de avond geweest is voor Hawkins’ familie, bandgenoten en vrienden. En voor Dave Grohl, die na het verlies van Taylor een paar weken terug ook nog afscheid moest nemen van zijn moeder, en die deze enorme kar moest en wilde trekken.

Eind deze maand volgt het tweede concert, dan in Amerika. Kijken!

04/09/2022

Aardige race.

De week die was

Ja, de eerste drie dagen van mijn vakantiebaantje zitten erop. Het is geen beroerd werk en het is altijd leuk om onderweg te zijn. Toch heb ik er om tal van redenen dit keer minder zin in. Niet teveel over nadenken.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

The Beatles: 50th Anniversary Edition (1968/2018) – The Beatles *****
Good Morning Jazz (Spotify playlist) – Various Artists n/a
The Payback (1973) – James Brown ****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken