La Vuelta a España: Torre de agua

DWDW #33: El Torre de agua

Aan het begin van de week

Rustige week voor de boeg, met een nog rustigere week erachteraan. Alhoewel, je weet nooit.

15/08/2022

16/08/2022

#588 Run 5k
07:00u Ochtend run 5,2 km – 32:33 min. – Route De Linie – 16C, ochtendzon
De laatste nacht en dag van deze hittegolf, naar het zich laat aanzien. Mede daardoor best pittig. Redelijk gelopen. Koppie er niet echt bij.

Het wekelijkse overleg, deze keer via Teams. Weinig nieuws, wel een small twist.

Over dat bestaansrecht en zo

Tussen 2018 en 2020 ging er binnen de EU jaarlijks voor zo’n 38,5 miljard euro aan rechtstreekse betalingen naar Europese boeren en nog eens ruim 15 miljard naar andere vormen van landbouwsteun. Volgens de Europese Rekenkamer zou zonder subsidies het bruto bedrijfsinkomen van boeren in iets meer de helft van de onderzochte gevallen onder het wettelijk minimumloon liggen. Met de toegekende EU-subsidies daalt dat aandeel tot ruim een derde.

Nu zou een tegenargument kunnen zijn dat boeren ‘moeten’ verduurzamen, ‘moeten’ innoveren en ‘moeten’ investeren. Maar ja, dat geldt voor zo ongeveer alle ondernemers, die dat zonder EU-subsidies ‘moeten’ doen. Als onderaan de streep het resultaat structureel negatief is, kun je je afvragen of je onderneming enig bestaansrecht heeft.

En dit zijn cijfers van een paar jaar. De realiteit is dat de sector al zo’n 70 jaar met Europese subsidies ondersteund wordt, bepaald niet uit luxe. Ondertussen is Europa de vijand, net als de nationale overheden en iedereen die het waagt een kritisch woord over de sector uit te spreken. Vrij contraproductief, niet?

Aanvulling 20/08/2022: een zeer leeswaardig en verhelderend artikel van Follow The Money.

Tweet + link

TL;DR?

Lees dan in ieder geval dit:

FTM 20/08/2022

Met je ‘zonder ons geen voedsel’ en je omgedraaide vlaggetje en je pseudo-fascistoïde prietpraat…

17/08/2022

18/08/2022

19/08/2022

#589 Run 5k
08:15u Ochtend run 5,0 km – 31:01 min. – Route De Linie – 16C, grijs
Weinig energie, weinig zin. Redelijk gelopen. Iets lichter dan vorige keer.

Nieuwe Zappa (#123) op komst; de releases volgen elkaar in gestaag tempo op, ook onder het nieuwe regime.

Nog wat chagrijn:

Nederland

Waar een jaar lang geformeerd wordt omdat er geen vertrouwen is in de zittende en beoogde minister-president en de partijen elkaar in een houdgreep houden. Waar een weifelend coronabeleid tot onduidelijkheid, onrust en wanorde leidt, aangewakkerd door matige communicatie. Waar boeren met onwaarheden en dreigementen het land kunnen platleggen en verdelen. Waar wetenschappelijke feiten en statistieken als meningen worden weggezet. Waar links de schuld krijgt van zo ongeveer alles, terwijl ze in de afgelopen 20 jaar nauwelijks in regeringen hebben meegedraaid. Waar de vederlichte leider van een voormalige en inmiddels marginale machtspartij een gerichte aanval op het eigen kabinet organiseert. En waar een groot deel van de NL-ers er 10-20% in koopkracht op achteruitgaat, deels door buitenlandse factoren en vooral door het uitblijven van enige vorm van actie – ook door ‘mijn’ partij. Soms wil ik weg uit Nederland. Maar ja…

Is er leven op Pluto
Kun je dansen op de maan
Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan

België (Is er leven op Pluto…) – Het Goede Doel

The Blues
Nieuw schoeisel

Kink in de Amerikaanse kabel: vakantieplannetje voor oktober kan niet doorgaan. Het wordt nu (op z’n vroegst) voorjaar 2023.

20/08/2022

Veel mooie sport vandaag. Of eigenlijk de hele week al. Al die Europese Kampioenschappen samen, dat werkt goed. En fraaie beelden van de Vuelta in eigen land, gisteren en vandaag. Morgen in het echt, vlakbij huis. Leuk.

Hier stond wat gegrom over Lowlands 2022. Weggehaald omdat het niets toevoegt.


Bram Peper is overleden. Bijzondere man.

21/08/2022

#590 Run 5k
10:00u Ochtend run 4,3 km – 27:13 min. – Route Prinsenpolder – 19C, zon
Nauwelijks vooruit te branden. Waarom? Geen idee. Lastig loopje.

La Vuelta a España

De start van de Vuelta in Nederland stond aanvankelijk gepland voor 2020, inclusief passage door Made, op een paar honderd meter van mijn huis. Door corona ging dat niet door. Gelukkig nu, twee jaar later alsnog. Waarom de Ronde van Spanje in Nederland begint? Tja, geld en commercie zijn belangrijk, zeker ook in de wielersport. Mooie plaatjes, weinig logica.

Vrijdag een rondje Utrecht, gisteren van Den Bosch via de Betuwe opnieuw Utrecht en vandaag is West Brabant aan de beurt. Samen met pa vanaf de start voor de buis. Voor mij is dit vrijwel allemaal bekend terrein. Voor pa is het wat lastiger, deels omdat er veel veranderd is en ook omdat het niet allemaal bekend terrein is, deels omdat het simpelweg lastiger is. Mooie beelden, veel mensen langs de weg. Opnieuw te veel aandacht voor die boeren en hun omgedraaide vlaggetjes – ik vraag me af of de Spaanse regie überhaupt doorheeft dat de vlag ondersteboven hangt. Enfin.

Als de kopgroep de Steelhovensedijk opdraait, wandel ik richting El Torre de agua, neem een plekje in aan het hek en wacht op wat gaat komen. Ook hier veel mensen. Auto’s en motoren van de organisatie, pers en politie. Dan flitst de kopgroep (een caceriá de papas) voorbij. Twee minuten later gevolgd door het peloton. 50 in het uur, dus het is snel gedaan. Vamos!

Terug thuis kijken we samen verder. Inmiddels gaat het richting Brabantse Wal, echt een rondje West Brabant. Af en toe foeteren we op de onzin die uit de monden van het NOS-duo rolt, hier en daar wijs ik iets aan, pa vertelt wat verhalen van vroeger, we appen met de broer die ergens op de Sprundelsebaan bij Etten-Leur zit te wachten, en we genieten van de fraaie beelden. Goede reclame voor de regio. Qua wielrennen is de rit -opnieuw een sprintetappe en net als gisteren gewonnen door Sam Bennett– weinig enerverend. De echte Vuelta begint dinsdag, in Spanje, of liever: in Baskenland.

De week die was

Hoewel het geen sportzomer is, is het toch een sportzomer geworden: EK voetbal (vrouwen), Tour de France en Tour de Femmes, Wimbledon, Europese Kampioenschappen, Vuelta. En binnenkort de US Open. Goede afleiding, op te warme dagen, op te stille dagen, op te drukke dagen.

Komende week vooral veel losse draadjes in en rond huis. Ik moet eigenlijk ook de buitenboel weer eens schilderen. Het wordt warm, en dat is een probleem. Nog even over nadenken.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse