Vet

DWDW #32: Hittegolf

Aan het begin van de week

Ik weet niet wat ik kan verwachten. Spijkers met koppen? Het is vakantietijd, dus het zal wel weer niet.

08/08/2022

Olivia Newton John, Lamont Dozier, Darryl Hunt – de week is niet best begonnen.

09/08/2022

Ergens tussen zondag en vannacht ben ik lekgestoken door een boel vliegend gespuis. Vooral aan de linkerkant. Wil je weten waar allemaal? We beginnen op mijn enkel, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Vooral aan de buitenkant hebben ze huis flink gehouden; volgens mij drie beten op rij. Precies op de rand van mijn schoen. Dan een paar op mijn bovenbeen. Een op mijn onderarm, ongeveer ter hoogte van het steun- en leunpunt, en een op het puntje van mijn elleboog, nog zo’n steun- en leunpunt. Jeuk. Niet krabben! Tal draagt de komende dagen sokken en een lange broek.


Het wekelijkse overleg, dit keer in Breda. We hebben veel te bespreken, alleen ontbreekt het opnieuw in belangrijke mate aan antwoorden van derden. Dus zijn we snel klaar. Als je me zou vragen hoe dit gaat aflopen, dan blijf ik je het antwoord schuldig. Ik heb er weinig vertrouwen in. Dus vraag dat maar niet.

Sushi

Een van mijn favoriete Vinnie Colaiuta anekdotes, hier nog eens verteld door Steve Vai, waar de man bij zit, tijdens NAMM 2019. Wat Vai niet vertelt, is dat ook Vinnie’s voorganger Terry Bozzio toen aanwezig was en dat die na dit sushi moment zwaar onder de indruk en gelaten het pand verliet. Bij Bozzio of Arthur Barrow (bassist) was het volgens mij een sandwich.

Colaiuta hield het trouwens maar kort vol bij FZ:

The band I was bringing over from the States would be doing a total of seventeen weeks’ work, all of it rehearsal except for four weeks of rock shows, one week of orchestral concerts and five days of recording. It was to be a nine-piece group and each musician would have earned $15,000 for the seventeen weeks of work plus having all of their travel expenses paid, all of their food paid for, all of their hotels paid for, etc.

Shortly before the start of rehearsals in the U.S., Vinnie Colaiuta and Jeff Berlin called our office and tried to make secret deals to get their individual salaries raised, saying, ‘Don’t tell the other guys.’

When I heard of this, I canceled using the electric group with the orchestra, saving myself a lot of time and trouble rehearsing them, and a lot of money moving them around.

FZ, The Real Frank Zappa Book

Tja. Lees vooral ook deze toelichting. Die week was trouwens tijdens het Holland Festival in 1981. Een van FZ’s Two Orchestral Stupidities.

Tussen FZ en Colaiuta kwam het overigens later -op het persoonlijk vlak- wel weer goed. En met Colaiuta’s carrière ook.

Zo maar een clip: Colaiuta in actie. Ziek…

10/08/2022

#586 Run 5k
07:45u Ochtend run 5,1 km – 30:39 min. – Route De Linie – 16C, zon
Goed. Best pittig met deze zon. Het lijkt in ieder geval een stuk warmer dan die 16C.

We gaan een stuk of vijf tropische dagen tegemoet en daarmee een hittegolf. Het is zomer, dus een hittegolf is niet eens zo gek. De extreme droogte wel. De droogte in Europa zou wel eens de ergste in 500 jaar kunnen worden (bron: Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie). Alarmerend? Je zou het denken. Maar nee, hier hebben komkommers de voorkeur.

11/08/2022

Het vertrouwen in de goede afloop is er vandaag bepaald niet groter op geworden.


Gisteren heb ik drie Moleskine notitieboeken bij bol.com besteld. Ik koop weinig bij bol.com, zo min mogelijk om eerlijk te zijn. Boeken sowieso niet, en als een ‘partner’ het artikel aanbiedt, probeer ik via diens site te kopen. Een kwestie van gunnen. Tegelijkertijd ben ik ook niet heiliger dan de paus (een uitdrukking die kant noch wal raakt). Die boekjes kosten normaal zo’n 16-17 euro, en nu 12. Cadeautje voor mezelf.

Anyway… Er volgen tien (10!) mailtjes, van bol.com en PostNL. En twee (2) enveloppen, want die hele grote dozen waar ze meestal gebruik van maken bij dit soort kleine artikelen zijn kennelijk op. En twee (2) facturen, twee (2) betalingsverzoeken en twee (2) banktransacties. Op de een of andere manier voelt het alsof ik onvrijwillig heb bijgedragen aan een flinke CO2-footprint.

Renaissance

Elke keer als ik ‘m draai, wordt ie beter.

12/08/2022

Vandaag weer eens m’n Parts Pro pet op. Het gaat warm worden (33C), dus extra water in de tas en rustig de dag tegemoet. Het is vrijdag, het is vakantie en de hoeveelheden zijn sowieso de laatste maanden een stuk lager – ik verwacht niet dat het een lange dag zal worden. En dat klopt, ik ben om 2 uur klaar. Geen bijzonderheden.


Zo’n bericht waarvan je hoopt dat het nooit zal komen: Salman Rushdie is neergestoken. Gelukkig niet dodelijk. Wel een aanslag met grote en ingrijpende gevolgen, voor hemzelf en indirect voor ons allen.

Dat je je vragen niet beantwoord krijgt, of dat het antwoord je niet bevalt, dat is jouw probleem, niet het mijne. Wat geeft een mens het recht om een ander mens te doden?

In de pak ‘m beet 10.000 jaar waarin de mens zich aan het beschaven is, hebben we de planeet ingrijpend veranderd, uitgeput en vernield. In de laatste 100 jaar in een absurd hoog tempo en met onherstelbare gevolgen. We hebben diersoort na diersoort uitgeroeid. We hebben goden bedacht om verantwoordelijkheid te ontlopen en religies bedacht om onze sadistische en egoïstische gedragingen te verantwoorden. Vrijwel alles wat we doen is er op gericht om te vernietigen. Pak een willekeurig probleem; de mens is de oorzaak. En altijd zoeken we de fout of de schuld elders.

Ik zou van alles kunnen schrijven over fundamentalisme, dogma’s, de onverdraagzamen en de zich superieur beschouwenden, en andere immens slechte mensen. Het is alleen zo alomvattend dat ik nauwelijks weet waar ik zou moeten beginnen. En eerlijk gezegd heb ik er ook geen zin in.

Ik zou van alles kunnen schrijven.

13/08/2022

#587 Run 5k
07:15u Ochtend run 5,3 km – 33:09 min. – Route De Linie – 18C, opkomende zon
Een korte nacht, ik wilde vroeg gaan lopen. Het ritje van gisteren en de warmte zitten in de benen. Rustig aan. Pfff…

Iets wat al heel lang op een to-do-lijst staat: tuininventarisatie, ofwel een overzicht van de bomen, struiken en planten in de tuin. Daarvoor maak ik dankbaar gebruik van een handige app. Met het overzicht kan ik eindelijk snel en eenvoudig nagaan of en hoe een struik of plant gesnoeid moet worden. Al is het met dit weer misschien beter om dat soort werk even uit te stellen.

Film du jour: The Mountain Between Us (2017) ***

Ik ben gul met de sterren, vooral omdat de film zich voor het grootste deel afspeelt in de barre kou van Utah in de winter. Als ik in de film val (eerste half uur heb ik gemist), is het hier nog een graad of 27.

Idris Elba en Kate Winslet zijn -samen met een hond- de overlevenden van een vliegtuig crash, en moeten het in de middle of nowhere samen zien te rooien, hopende dat ze gered worden of dat ze de bewoonde wereld weten te bereiken.

Het goede nieuws eerst: het komt allemaal goed. Het slechte nieuws: het is allemaal niet echt geloofwaardig, wekenlang door de sneeuw harken, daar in die onherbergzame wereld. En dan worden ze ook nog verliefd op mekaar. Elba en Winslet redden de film met goed acteerwerk en ditto chemie. Op het nippertje…

Film du jour: Muse – Simulation Theory (2020) **

Die eerste twee platen van Muse waren goed. De rest was mwah. Ik snap wat mensen er goed aan vinden, het is knap gedaan, mij doet het niets. Live zal het een hele ervaring zijn. Jammer dat daar in deze concert film weinig van overblijft. Naast live beelden (met 3 miljard camera’s gefilmd) en zwaar geproduceerde audio (opgepoetst, en er loopt al zo veel mee aan sequencers, ‘ondersteunende’ tracks en allerhande audio) is er ook nog een soort van verhaal wat het geheel kennelijk wat meer inhoud moet geven. Pretentieuze leegheid.

Shall we take ourselves seriously?
Shall we think we are so mature?
Shall we be very wrong
At the end of this song?

Shall We Take Ourselves Seriously? – FZ

14/08/2022

De week die was

Ugh.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band: 50th Anniversary Edition (SDE) (1967/2017) – The Beatles ****
The Universe Smiles upon You (2015) – Khruangbin ***
Live in Gdańsk (2008) – David Gilmour ****
Home, before and after (2022) – Regina Spektor ***
One Dozen Berry’s (1958) – Chuck Berry *****
Chuck Berry Is on Top (1959) – Chuck Berry ****
Renaissance (2022) – Beyoncé ****
Harry’s House (2022) – Harry Styles ***½
Give Me a Minute (2020) – Lizzy McAlpine ***½

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken