Ren Jongen Ren

DWDW #31: Black Box

Aan het begin van de week

Geen intro deze keer.

01/08/2022

Pedalen van Tal: Central Station 4 – Junction Box

Een van de eerste projecten was een patch box afgestemd op mijn set-up (2 kanalen naar de AC30, een fx loop, een alternatieve routing voor andere amps, en een TRS switch voor de reverb/tremolo van de AC30). Dat werkt goed, met enkele aantekeningen, wellicht iets voor een later moment.

Voor mijn tweede pedalboard wil ik hetzelfde uitgangspunt hanteren, minus de TRS switch.  Dat is deze Central Station 4 – Junction Box.

Central Station 4 Junction box
Meer over de Central Station 4 (klik/tap om te openen)

De layout is als volgt:
Kanaal 1 -> Kanaal 1
Kanaal 2 -> Kanaal 2
Send (First) -> FX Loop Send
Return (Last) -> FX Loop Return / Amp

Doordat ik werk met switching jacks kan ik de bedrading zo inrichten dat bij het ontbreken van een FX Loop in de versterker het uitgaande signaal naar de FX Loop Return/Amp gaat. Ofwel, één kabel van pedalboard naar versterker. Dat is handig bij gebruik van een andere versterker, zoals mijn AC4 (die één input heeft). Zie foto’s.

Central Station 4 Junction box

Als er geen time-based pedalen gebruikt worden en Send en Return leeg blijven, zou er met een patch kabel een link gemaakt kunnen worden. Omdat ik switching jacks gebruik, heb ik die aan de pedaalkant ook gelinkt (blauwe draadjes).

Central Station 4 Junction box

De bouw

Ik heb een paar zwarte enclosures gekocht. Het was/is de bedoeling dat deze junction box onder het pedalboard komt te hangen, en dan is zwart wel net zo netjes. Alleen is dat voor het artwork wat lastiger, want de printer print niet wit, en dus is een zwarte ondergrond funest voor de leesbaarheid. Un peu d’improvisation alors.

Ik gebruik twee open (niet geïsoleerde) mono jacks voor de inkomende kanalen 1 en 2, zodat de enclosure gegrond is. De andere zes zijn switching mono jacks. Aan de kant met de uitgaande signalen gebruik ik gekleurde ringen die overeenkomen met de kleuren van de vier kabel-loom die ik gebruik.

Voor wat betreft de bouw zelf valt er weinig te vertellen. Een kwestie van solderen. Korte draadjes, met zo min mogelijk weerstand.

Het resultaat

Tja, het werkt. En da’s logisch.

#064

Serie du jour: Raised by Wolves (Seizoen 2 – 2022) ***

Grrr… het eindigt weer met een cliffhanger. Wat daar het probleem van is? Dat de serie niet verlengd is, en dat er dus geen derde seizoen gaat komen. Je hebt cliffhangers en cliffhangers. Dit is er eentje waar je niet omheen kunt. Alsof halverwege het lezen ineens het boek uit je handen gegrist wordt.

Dit tweede seizoen heeft meer vaart en is ook meer consistent dan het eerste seizoen. Daarentegen zijn de beelden hier en daar minder. Het verhaal (mwah), de analogieën, de onderliggende verhaallijnen, wat zou kunnen volgen… het blijft lastig. En dat HBO Max Raised by Wolves na twee seizoenen gecanceld heeft, helpt bepaald niet. Een derde seizoen was beter geweest. Of een punt achter het verhaal.

02/08/2022

Een koude douche. Niet verrassend, wel onverwacht.

03/08/2022

#583 Run 5k
07:45u Ochtend run 5,1 km – 32:11 min. – Route De Linie – 19C, zon
Stroef. Opnieuw.
6’18”

Beyoncé

Ik heb het nieuwe album nu een paar keer gedraaid. Derde keer is ie beter. Paar aardige liedjes, paar leuke tracks. Te veel hulptroepen.

Serie du jour: The Boys (Seizoen 3) (2022) ****

Een serie waarop ik me flink verheugd had. En die een fractie tegenviel. Daar kom ik straks op.

The Boys is een superhero serie, met een twist. Want de superhero’s deugen voor geen meter, de goeieriken zijn ook van twijfelachtig allooi, het geweld is weldadig en gore, de fucks vliegen je om de oren, en de harde humor, seks, racisme en beledigingen zijn niet van de lucht. Natuurlijk op z’n Amerikaans, dus relatief ‘netjes’, maar ze gaan vrij ver. Voor een Amazon serie.

04/08/2022

05/08/2022

Ik heb gisteren een domme fout gemaakt: net voor het slapen gaan een zakelijk mailtje geopend. Het was weliswaar een bericht waar ik min of meer op zat te wachten, op de inhoud niet. Nu was het allemaal niet dramatisch wat er in dat mailtje stond. Verre daarvan. Alleen één licht suggestieve zin, daar maakte ik me flink kwaad over. Dus, en ook omdat het warm was, lag Tal nog een paar uur wakker. Domme fout. Niet meer doen.

#584 Run 5k
08:00u Ochtend run 5,0 km – 31:16 min. – Route De Linie – 17C, licht bewolkt
Beter. Niet sneller, wel rustiger.

Dat kwaad maken, dat pakken we na de ochtendrituelen weer op.

Onderzoekje gedaan, status in beeld, woede gekanaliseerd en getemperd, nette mail geschreven, inclusief suggestie voor een oplossing. Knallende, rammende, zeurende koppijn. Geen zak verdiend. En mogelijk voor niets.

Roy Orbison and Friends: A Black and White Night (1988) ****

Sommige van mijn ‘helden’ blijven altijd ouder dan ik ben, ook al ben ik inmiddels ouder dan zij ooit zouden worden. Dat geldt voor John Lennon (40), Frank Zappa (52), Dennis Wilson (39), Marvin Gaye (44).

En The Big O. Zeker ook Roy Orbison.

Roy werd slechts 52. Toen, in 1988, was dat oud. Nu, nou ja…

Het bitterzoete aan Roy Orbison’s veel te vroege verscheiden is dat hij aan het begin van zijn renaissance stond. Die renaissance leverde een fantastisch album met The Traveling Wilburys, een goed soloalbum en dit definitieve live testament op. Wat een zanger, wat een songwriter en wat een indrukwekkende man!

Vanavond op Arte: Roy Orbison and Friends: A Black and White Night, met The Secret Post Show. Elvis’ TCB Band met de geniale James Burton, die andere Elvis, Bruce Springsteen, Tom Waits, T Bone Burnett, KD Lang, JD Souther, Jackson Browne, Bonnie Raitt, Jennifer Warnes – wow! Mooi. En als Roy daar in zijn eentje had gestaan, met een valse gitaar en slecht licht, en voor mijn part Boudewijn Buch in de coulissen, dan was het nog altijd fantastisch geweest.

Ik weet niet meer wie het zei, dus in mijn woorden: ‘Roy sprak met een zachte stem, Texaans, beleefd, warm. Tot hij begon te zingen. Die zachte gecontroleerde stem bleek snoeihard te zijn, de achterste rijen bereikend.’ Bescheiden én zelfverzekerd, aarzeling én overtuiging, dat is Roy Orbison.

Ik weet waar ik was toen ik hoorde dat Roy Orbison was overleden: tussen juni en eind december 1988 werkte ik als planner bij het Vervoercentrum Breda. Daar, aan de koffietafel, zomaar ineens. Later, in april 1989, op oefening in de Eiffel, kocht ik Mystery Girl, in een Duitse supermarkt op of net buiten Kamp Vogelzang (Op wikipedia staat dat de opschriften ten ere van Hitler waren weggehakt – ik meen me toch een vrij overtuigende Duitse adelaar te herinneren, in de vloer van de entree van het naargeestige hoofdgebouw). Mooie plaat.

Revolver

Gerucht: op 28 oktober zal de Revolver SDE box verkrijgbaar zijn. Wordt begin september bekend gemaakt.

Film du jour: Gangster Squad (2013) **

Prima cast, mooie beelden, degelijk plot, matig script. In dit genre (maffia/gangster/vigilante films, late jaren veertig, vroege jaren vijftig, neo noir achtig) zijn er genoeg films met beter uitgewerkte karakters, sterkere verhaallijnen en gewoonweg meer inhoud. Een boel gemiste kansen. Eendimensionale pretentieuze prut.

06/08/2022

07/08/2022

#585 Run 5k
10:00u Ochtend run 5,1 km – 30:31 min. – Route De Linie – 19C, zon
Beter. Sneller. Rustiger. Warm, dat wel.

Zomaar wat tweetjes:

Feit: Asielzoekers vormen 10% van de jaarlijkse immigratie in NL. De overige 90% zijn arbeidskrachten en kenniswerkers, die wij zelf hierheen halen, en die bijdragen aan zowel ons sociale stelsel als de BV NL (niet te verwarren met dat populistische xenofobe fascisten clubje van de leugens verspreidende pandjesbaas).

Oh ja, en de VVD waar Van Haga het over heeft, van diezelfde partij was hij vanaf 1982 lid en namens die VVD zat hij vanaf 2017 in de Tweede Kamer, tot hij in 2019 uit de partij gegooid werd. En over kiezersbedrog: nog geen twee maanden nadat hij in 2021 voor FvD in de kamer kwam, nam hij zijn zetel en ging zijn eigen populistische clubje uitventen.


Maar er is niets aan de hand…


Waarom moeten er toch altijd weer verzachtende omstandigheden bij worden gehaald om zulk gedrag te relativeren? Waarom kunnen we niet gewoon vaststellen dat deze jonge mannen niet deugen, dat ze hersenloze randdebielen zijn en dat er geen enkel excuus te bedenken is voor dit gedrag?

Lezenswaardig draadje:

En ook:


Uit een interview met Corinne Ellemeet in het AD:

Wat triggerde u om zich te kandideren voor GroenLinks?
,,Ik dacht, ik moet een daad stellen toen het eerste kabinet Rutte in 2010 intensief ging samenwerken met de PVV. Toen dat gebeurde, een gedoogconstructie met Wilders, was ik zo geschrokken. Dat wordt samengewerkt met een man die een groot deel van de bevolking hier weg wil hebben. 

Dat ‘we’ dit inmiddels als normaal en ‘een mening’ zijn gaan beschouwen, zegt veel over de staat van onze samenleving.


Ook gelezen op Twitter, maar ik kan het niet meer terugvinden: iemand stelt dat het beter zou zijn als Taiwan akkoord ging om een Speciale Bestuurlijke Regio van de Volksrepubliek China te worden, een status als die van Hongkong.

Het is niet zomaar dat Taiwan zich niet wil aansluiten bij China. Van de vrijheid en democratie die Hongkong als Speciale Bestuurlijke Regio zou behouden na de overdracht in 1987, is weinig meer over. China is een land dat een decennium lang meer dan een miljoen Oeigoeren in concentratiekampen heeft opgesloten.

Grrr…

Film du jour: You Were Never Really Here (2017) ****

Neo noir, zei je? Dit is er eentje: een neo noir psychologische actiethriller, inclusief aardig wat werk voor de kijker. En weinig Hollywood. Een brute, impressionistische film over een gekwelde man, gespeeld door Joaquin Phoenix (die eindelijk eens ingetogen acteert), die gewapend met een hamer jonge ontvoerde meisjes terugvindt. Hij beweegt zich in zijn eigen wereld – gedempt, verstild, dreigend, grauw. Briljant geschreven en gefilmd door Lynne Ramsay, met een haast hypnotiserend soundtrack van Jonny Greenwood.

De week die was

Een spannende week voor de boeg.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Renaissance (2022) – Beyoncé ***½
Future Nostalgia (2020) – Dua Lipa ****½
Special (2022) – Lizzo ****
Making Movies (1980) – Dire Straits ****
Zappa/Erie (2022) – Frank Zappa ****
2112 (1974) – Rush ***

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken