Tempel

DWDW #30: Drive

Aan het begin van de week

De laatste week van juli alweer.

The deeper you go
The higher you fly

JL

25/07/2022

Marianne Vos: de GOAT!

Die Tour de Femmes avec Zwift is wat mij betreft een gouden greep, en ook de coverage op NOS Sport, Sporza en Eurosport is prima. En het onovertroffen Vive Le Velo, prime time op d’n Bels.

Newport Folk Festival 2022

Met twee grote verrassingen.

Paul (80)…

En Joni (78)…

Kippenvel.

26/07/2022

Vandaag was ik weer eens in Oisterwijk, voor overleg over een website. In de fraaie omgebouwde en recent geopende Leestenfabriek. Goed gesprek.

In een ver verleden repeteerde ik met m’n bandje Booby Hatch in een oude gymzaal in Oisterwijk. In mijn herinnering reed ik jarenlang op en neer naar Oisterwijk, via Breda, met m’n oude LT bus. Achteraf zal het hooguit een jaar of wat geweest zijn, want in 1992 gingen we repeteren in het ketelhuis in Zevenbergen, waar ik toen een bedrijfsruimte had. Of ik sindsdien nog weleens in Oisterwijk geweest ben, weet ik eigenlijk niet. Geen actieve herinnering.

Weinig herkenbare punten, zowel bij het binnenrijden als bij het verlaten van Oisterwijk. Jammer genoeg regent het, en de zin om nog even het centrum in te gaan is al verdwenen voor ik de auto weer instap. Volgende keer.

Pedalen van Tal: Plexi Drive

In plaats van op de bank hangen, begin ik aan de bouw van de Plexi Drive. Na die DOD 250G van een paar dagen terug ben ik wel benieuwd hoe deze gaat zijn.

De Plexi Drive is gebaseerd op de Wampler Plexi-Drive, een Marshall®-in-a-box overdrive. Heeft Tal naast de BE-OD, Dirty Harry (AT+) en The Guv’nor (en volgens mij vergeet ik er nu één) nog een Marshall®-in-a-box nodig? Uhm, ja! Zeker weten!

Plexi Drive
Meer over de Plexi Drive (klik/tap om te openen)

De Wampler Plexi-Drive, wa’s da?

Zoals gezegd, de Wampler Plexi-Drive is een Marshall®-in-a-box overdrive, en een van de best klinkende Marshall®-in-a-box overdrives die je kunt vinden (zegt men). Sterker, nu ik het schema van Wampler’s Plexi-Drive ernaast leg, blijkt het een één-op-één clone te zijn. Het enige verschil zit ‘m in de bypass-switching (paar waardes).

The Pedal that absolutely nails that “JTM45®” tone like none other. He designed it to sound sort of like a cross between a “Marshall 18®” and a “JTM45®”, and those who have purchased the Plexi-Drive agree that it’s very accurate! The bass boost toggle switch adds fat, full bottom end which is very useful in lower gain or lower volume (bedroom practicing) applications. For band volumes, cutting the bass out a bit really helps the tone cut through perfectly.

Wampler Pedals

Brian Wampler (Wampler Pedals) is een van de betere ‘kleine’ pedalenbouwers, en naast bouwer van geweldige pedalen is hij ook een goede vent. Hij heeft een prima YouTube kanaal, niet gericht op het verkopen van zijn eigen spul, maar vooral op delen van informatie en kennis. Hij was (is?) ook actief in DIY-forums, waar hij het geen probleem vindt om mensen die zijn producten willen clonen advies te geven. Zo’n kerel dus.

De originele Plexi-Drive is (volgens mij) niet meer verkrijgbaar. Wel is er de Plexi-Drive Mini, met een ‘verbeterd’ circuit en naast de bass boost ook een mid boost. Die mid boost geeft de klank iets meer van die compressie die je er bij een buizenamp met de mids indraait. De Plexi-Drive Deluxe heeft meer EQ opties en een extra footswitch voor pre en post gain. Allemaal goed en wel, ik bouw de originele Plexi-Drive, zonder die toeters en bellen.

Kort over de genoemde Marshall’s: als een versterker zijn eigen Wikipedia pagina heeft, zegt dat al veel over de betekenis van dat model. De JTM45 is waar het allemaal begon voor Marshall en ook voor rock en hardrock. Die JTM45 was afgeleid van de Fender Bassman (tweed), ook al zo’n legendarische versterker. De Marshall 18 (Model 1958) was dan weer een lichtere comboversie van de Marshall Model 1962 (Bluesbreaker). De Marshall 1959, de ‘Plexi’ (verwijzend naar het plexiglas panel waaraan deze amps, ook de JTM45, herkenbaar zijn), werd met z’n 100 Watt en meer eigen ontwerp, de oorverdovende en definitieve rock amp. Die sound wilde Wampler dus met zijn Plexi-Drive bereiken.

Plexi Drive

De bouw

Tja, over die bouw valt eigenlijk niet veel te vertellen, behalve over de J201 JFET transistors (zie verderop). Ik heb te weinig ruimte voor een batterij, dus geen batterij-snap en bijbehorende bedrading. Assemblage gaat vlot. Zoals altijd is het een kwestie van rustig en gefocust werken.

J201 JFET

De originele (echte) J201 JFET’s zijn nauwelijks meer te vinden. Dat is een probleem, want de Plexi Drive heeft er drie nodig. Er is een alternatief in de vorm van een SMD versie van die J201. SMD staat voor surface-mounted device: “In tegenstelling tot een component met aansluitdraden wordt een SMD-onderdeel niet gemonteerd met behulp van draadverbindingen door de printplaat heen, maar aan één zijde tegen de printplaat aan gesoldeerd. Dat kan zijn door middel van korte aansluitpootjes of kleine soldeervlakjes.” Hierdoor, en door de gerobotiseerde productiemethodes, kunnen die SMD-onderdelen minuscuul klein gehouden worden, enkele millimeters groot.

Voordeel van die SMD versie van de J201 is dat ie betrouwbaarder en constanter qua kwaliteit is. Het lastige is echter dat dat dingetje ongeveer 2×1 mm groot is, nauwelijks met het blote oog zichtbaar, en dus moeilijk te solderen. En kwetsbaar.

Het minuscuul kleine ding moet op een klein printje aangebracht worden, en dat printje wordt met drie pinnetjes in sockets worden gefrut. Minuscuul, klein en gefrut. Dus… En dat drie keer.

Als ik de JFET’s in de sockets heb geplaatst en de Plexi Drive aansluit, klinkt ie goed. Dus ik dénk dat het gelukt is.

Het resultaat

De Plexi Drive verandert mijn mini-Yamaha oefenversterker in een muur van Marshalls, zeker met de gain boven 6. En met weinig gain heeft ie een aardige breakup klank. Volume biedt headroom. Verder leveren de tone knop en de bass boost volop mogelijkheden aan transparantie, of chunk in het laag, of venijn in het hoog, of variaties op al die thema’s.

Net als bij de DOD 250G (die inmiddels al schade heeft opgelopen, door een ongelukkig val van een kist op een puntig stuk ijzer – dôh!) is het artwork niet zonder op- en aanmerkingen. Sue me. Pech dus.

Ik hoop dat de Plexi Drive minder noisy is dan mijn andere Marshall®-in-a-box pedalen, want dat is met die gain stages wel een dingetje. We zullen zien.

#062

27/07/2022

#580 Run 5k
08:15u Ochtend run 5,0 km – 30:05 min. – Route De Linie – 15C, grijs
Goed tempo, redelijke balans. Tevreden.

Pedalen van Tal: A/B Box

Een projectje dat al een tijdje op het planbord staat, eigenlijk vanaf de samenstelling van mijn pedalboard voor het optreden met The Nowhere Boys van een week of zes terug. De hoeveelheid ‘real estate’ die een pedaal inneemt is belangrijk, zeker als je je pedalboard georganiseerd en/of compact wilt houden. En dit soort dingetjes kun je niet genoeg hebben.

AB Switch
Meer over de A/B Box (klik/tap om te openen)

Wat is een A/B Box?

Met een A/B Box of A/B Switch kun je het inkomend signaal naar kanaal A of kanaal B sturen. Of andersom, dus kiezen tussen twee inkomende signalen die je naar één kanaal stuurt. Het is een passief pedaaltje; de 9V aansluiting is alleen nodig om de ledjes van stroom te voorzien.

Van allebei een voorbeeld:

Als je een versterker hebt met een clean kanaal en een dirty kanaal, kun je met deze switch eenvoudig tussen de kanalen kiezen. Voordeel van deze oplossing is dat je de switch op elk punt van je signal chain kunt plaatsen; de standaard footswitch (met een -meestal te korte- TRS kabel) die bij twee-kanaals versterkers wordt meegeleverd, zit eigenlijk altijd na de preamp.

Als je vaak tussen twee gitaren moet wisselen, kun je ze gewoon ingeplugd laten. Het is een kwestie van gitaar wisselen, A/B switchen en spelen. Ook hier geldt dat je die switch op elk punt van je signal chain kunt plaatsen; bij twee gitaren met verschillende output sterkte kun je er bij één bijvoorbeeld een cleane booster of buffer voor plaatsen.

Andere toepassingen:
– Houd de tuner uit je signal chain door hem aan één van de uitgaande kanalen te hangen.
– Sluit één kanaal niet aan en je hebt een mute knop. (Dat is waarom ik hem sowieso op mijn pedalboards wilde hebben)
– Kies tussen twee versterkers.

Overigens kan het nog eenvoudiger (zonder ledjes) en ook ingewikkelder (met ingebouwde buffers en zo). Er zijn verder ook allerlei varianten op hetzelfde thema (ABY, ABXY, ABC, ABCY, Looper, etc).

AB Switch

De bouw

3 jacks, 1 DC jack, 1 3PDT switch, 2 ledjes met bezel, 2 1M weerstandjes, 1 1,5K weerstand, draad en een enclosure. Die 1M weerstandjes zorgen ervoor dat je bij het schakelen geen ‘pop’ hoort, en de 1,5K weerstand zorgt ervoor dat de ledjes niet te veel stroom krijgen.

Omdat de enclosure zo klein is, is er geen ruimte voor een batterij. Anders zou dat mijn voorkeur hebben. Als je een batterij wilt gebruiken, heb je 1 stereo jack nodig en een batterij snap. Da’s al.

Ik had nog een paar kleine enclosures liggen, ideaal voor dit soort projectjes. Het is passen en meten, en een beetje priegelen. Dat lukt.

Ik heb me een beetje verkeken op de ledjes; ik koos op het laatste moment voor transparante ledjes, en die geven met 1,5K weerstand nog erg veel licht. Voor nu laat ik het zo. Anders wat tape erover, of een druppel blanke lak, zoiets.

Het resultaat

Tja, het werkt. Beide kanten uit. En da’s logisch. Handig dingetje. De mogelijkheden zijn legio. Ik denk dat ik er nog een paar meer ga maken.

#063

28/07/2022

29/07/2022

#581 Run 5k
08:15u Ochtend run 5,0 km – 30:46 min. – Route De Linie – 15C, licht bewolkt
Zwaarder dan woensdag. Dikkere lucht? Zo lijkt het. Redelijk gelopen, constant. ✓

30/07/2022

31/07/2022

#582 Run 5k
10:30u Ochtend run 5,0 km – 31:11 min. – Route De Linie – 22C, grijs
Stroef.

De Tour des Femmes avec Zwift: acht dagen fantastische sport. En gisteren en vandaag, wow!

De week die was

En door.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Melt Away: A Tribute to Brian Wilson (2022) – She & Him ***½
Wild Creatures (2022) – Neko Case ***
Dogman (1994) – King’s X *****
They Say I’m Different (1974) – Betty Davis ***½
WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? (2019) – Billie Eilish *****
This Perfect World (1994) – Freedy Johnston ****
Bang! (1993) – World Party ***½
Daddy’s Home (2021) – St. Vincent ****
Hyperspace (2019) – Beck ***

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken