Zon zon zon

DWDW #29: Zon zon zon

Aan het begin van de week

Maandag 35 graden, dinsdag 39 graden. Zomer anno 2022. We kijken niet eens meer op van dit soort snikhete dagen. Het worden twee semi-vrije dagen. Misschien dinsdag vroeg eruit om te gaan hardlopen voor het te warm is. Misschien niet.

18/07/2022

19/07/2022

De dag die gaat zijn…

Dinsdag 19 juli 2022

Bonzo

Ik zet hem hier even weg: de beste drummer ooit. Ook met een paar liter wodka achter de kiezen. De Purdie Shuffle. In de ABBA studio. In Zweden. Waar het vaak koud is. Hier niet. Hier is het 38C…

20/07/2022

#577 Rebooting week 12
07:45u Interval run 4,7 km (30HL-cooldown) – 31:01 min. – Route De Linie – 22C, warm
Na een snikhete dag (38C) en nacht (>22C) is hardlopen vooral hard werken. Gelukkig met een lekker briesje.
Het gaat goed, rustig tempo, beetje over.
We zijn er, op die 30 minuten, na 3/4 jaar gesukkel en herstel. Eindelijk! Sterker, er meteen 31 minuten van gemaakt. En nu door! ✓

Hoera! Mijn oude bus is door de APK gesleurd. Dat (de APK) was een voorwaarde om de distributieriem te laten vervangen. Hoognodig, en een dure grap, zeker voor een bus van 19 jaar oud.

Serie du jour: Raised by Wolves (S01) (2020) ***½

Zo, dat was seizoen 1. Zoals ik al zei, was ik er na de eerste drie afleveringen nog niet uit wat ik er precies van vond. En dat is zo gebleven. Raised by Wolves bleef boeiend en tegelijkertijd lastig te plaatsen. Interessante vragen, vrij klinische benadering. Dat is wel vaker het geval bij Ridley Scott’s films, alleen ontbreekt hier iets. Ik weet niet wat. Nou weet ik ook niet wat zijn exacte rol bij de ontwikkeling van Raised by Wolves was, dus laat ik maar niet verder gokken en gissen.

Het seizoen eindigt weliswaar met een cliffhanger, het is verder alsof ze zo maar ergens midden in het verhaal gestopt zijn. Gelukkig is seizoen 2 ook al beschikbaar. Stel dat je daar een dik jaar (om precies te zijn 16 maanden) op moet wachten. Hopelijk heeft dat seizoen wel een soort van eind, want de serie is vooralsnog niet verlengd.

21/07/2022

Zoom

Overleg in Breda. Zoals altijd nuttig en productief. Wij wel.

Het scheelt een jas of twee. Dinsdag 38 graden, vandaag 18. En regen. Niet veel.

Wat een fantastische Tour de France!

22/07/2022

#578 Rebooting week 12
08:15u Interval run 5,0 km (30HL-cooldown) – 31:04 min. – Route De Linie – 17C, licht bewolkt
En hebbes! 5 kilometer! Gaat goed, tempo oké, beetje marge. Vortem!

Pedalen van Tal: DOD 250G

Het is alweer even geleden dat ik een pedaaltje gebouwd heb. (Ik tel voor het gemak een recent bouwproject niet mee wegens gefaald). Het laatste voltooide projectje was de Mostortion MT-10, een smeuïg en veelzijdig broertje van de klassieke TS-10, en zelf ook een klassieker. Dat nabouwen van klassiekers is waarop ik me gaandeweg met dat bouwen van gitaareffectpedalen ben gaan richten. Tot ik het genoeg vond. Want er liggen inmiddels 50+ pedaaltjes in de kast, om daar vrijwel niet meer uit vandaan te komen, en stiekem kost het ook best wat geld.

Om enkele losse eindjes af te handelen, had ik in april een aantal zaken besteld. En om de verzendkosten acceptabeler te maken, had ik ook nog materialen mee laten komen voor een paar nieuwe projecten. Waaronder voor deze DOD 250G clone.

DOD 250G
Meer over de DOD 250G (klik/tap om te openen)

Wat is de DOD 250G?

De DOD 250 dateert van circa 1972. De opzet vertoont veel gelijkenissen met de Distortion+, zij het met een aantal andere componenten, waardoor de DOD 250 transparanter is dan de wat vettige Distortion+ en in tegenstelling tot die laatste de midrange met rust liet. In de jaren tachtig verdween de 250 uit beeld, om later de status van klassieker te krijgen. Die G verwijst trouwens naar de gray spec, de eerste versie die in een grijze enclosure op de markt kwam. Hoewel de latere (originele) gele uitvoering precies hetzelfde was, is de grijze zeldzamer en dus ‘beter’.

Het draait bij de 250 trouwens vooral om de LM741 op amp. Die doet de heavy lifting. De midrange is flat. En naarmate je gain toevoegt, heb je lichte roll off van het laag, mét compressie, en komt er wat hoog bij, die goed door die compressie heen snijdt. Kortom, ballen voor slag en venijn voor solo. Gitaar door DOD 250 in een tube amp met een randje = fijn. Tweed-achtige break-up. Zoiets. En overzichtelijk, met twee knoppen: gain en level.

De bouw

Het platform is dezelfde pcb als die van de Distortion+. De verschillen zitten ‘m in de componenten, al gebruiken beide pedalen een UA741 op amp. En in zowel mijn Distortion+ #1 als Distortion+ #2 zitten twee 1N4148 diodes, net als in de DOD 250. De originele Distortion+ had 1N34A germanium diodes, die voor een warmere (en wolligere) distortion zorgden. Enfin.

Niets spannends, buiten een foutje dat ik te laat opmerkte: op de bouwtekening zijn gain en level omgedraaid, waardoor de pcb mounted pots alsnog los moeten en ik een andere oplossing moet bedenken voor het nu losse pcb. Gelukkig is er ruimte en kan ik inmiddels aardig improviseren.

DOD 250G

Het artwork is niet geweldig geworden. Dat vlekkerige krijg ik er bij deze batch transferfolie niet uit, en vooralsnog heb ik geen zin om nieuwe te bestellen. Het is goed zo.

Het resultaat

Ondertussen weet ik dat de praktijk me meer zal vertellen. Dus dat is nog even wachten. Je kunt niet genoeg overdrives hebben. Mijn eerste indruk is dat de 250G inderdaad transparanter is dan de Distortion+, en dat ie goed reageert op de volumeknop van de gitaar. Ik ben er wel blij mee.

#061

23/07/2022

24/07/2022

Goed nieuws van de broer: eindcontrole bij de oogarts en iedereen is tevreden.

#579 Rebooting week 12
10:15u Interval Ochtend run 5,0 km – 30:42 min. – Route De Linie – 23C, zon
Warm! Volle zon. Toch die 5 kilometer. Gaat oké. Puf…
Gemiddelde snelheid: 6’08”/km

Ik kom er net achter dat ik inmiddels ouder ben dan Peter Sellers is geworden. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Sellers overleed op deze dag in 1980, 54 jaar oud.


Ja, mooie Tour de France. En nu de Tour de Femmes. Ook zin in.

F1 was, voor dat oersaaie en intens troosteloze Paul Ricard circuit, nog best aardig. Hopelijk wel de laatste keer daar.


Me-time. Facebook en Messenger gedeactiveerd. Leidt af, zorgt voor onrust, voor nu te veel.

De week die was

Tja, zo gaat het dus zijn. Weinig te melden, nog minder te delen.

Buiten schijnt de zon.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Live from Austin TX (1976/2012) – Roy Buchanan ***
News of the World (1977) – Queen ****
Let My People Go (2021) – Archie Shepp & Jason Moran ***
John Scofield (2022) – John Scofield ***
Zenyatta Mondatta (1980) – The Police ****
Lust for Life (1977) – Iggy Pop *****
Shut Up ‘n Play Yer Guitar (1981) – Frank Zappa *****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken