Zomer

DWDW #28: Zomer

Aan het begin van de week

Vijf jaar later. Alles is gezegd. Ja, ik zei dat DWDW #27 zo maar eens de laatste kon zijn. En dat is ie, in ieder geval in die vorm. Verder weet ik het nog niet.

I dreamed you had left my side
No warmth, not even pride remained
And even though you needed me
It was clear that I could not do a thing for you

A Great Day for Freedom, Polly Samson, David Gilmour

11/07/2022

Een dagje op de Parts Pro bus. Dat is niet meer zoals het was. Al een tijdje niet. En het is er helaas ook niet echt leuker op geworden. Nu was maandag altijd al een rustige dag; de hoofdmoot van de bestellingen zijn vrijdag gedaan en dat is anno 2022 in veel bedrijven in NL ook nog maar een halve werkdag. Tegenwoordig is maandag een erg rustige dag. En dus ben ik om 11 uur terug. Er volgen nog wel een paar extra klusjes, waardoor het toch nog een paar uur later wordt. Dit soort korte dagen komen af en toe voor. De laatste tijd vaker. Ik doe klusje niet louter en alleen voor mijn plezier. En korte dagen zoals deze leveren simpelweg minder op. Terwijl ik wel de hele dag vrij moet houden.

12/07/2022

Dat gaat naar Den Bosch toe

Het is alweer even geleden dat ik bij de collega’s in Den Bosch geweest ben. Bekende gezichten, nieuwe gezichten. Productief overleg met de baas. En een productief overleg met een van mijn vaste contacten. Ik had half het plan om de stad nog in te gaan, misschien het museum, misschien de Sint-Jan. Het is te warm en er wacht werk. Volgende keer.

Film du jour: Money Monster (2016) ***½

Een film van Jodie Foster, met George Clooney en Julia Roberts in de hoofdrollen. Dan zit het wel snor, nietwaar? Hun aanwezigheid doet de film goed. Een gedegen verhaal, met kop en staart. Het had verfijnder gekund. Ach, goed genoeg.

13/07/2022

#574 Rebooting week 11
07:45u Interval run 4,6 km (24HL-1WL-5HL-cooldown) – 29:02 min. – Route De Linie – 22C, bewolkt
Warm en een beetje benauwd. Rustig aan. Parijs is nog ver.

14/07/2022

Naar de studio in Raamsdonk, voor een bak koffie met Jo en Ton. Goeie, mooie en wijze verhalen. Altijd waardevol.

Opruimbui

Een paar minuten scrollen door mijn lijst met FB ‘vrienden’ ruimt aardig op. Onderweg blijft er weleens iemand achter. Ook dat is vijf jaar later…

15/07/2022

#575 Rebooting week 11
08:00u Interval run 4,7 km (24HL-1WL-5HL-cooldown) – 29:03 min. – Route De Linie – 15C, zon
Zomerzon. Pfff… Gecontroleerd lopen, met een beetje lucht. ✓

Les Beatles: Reviens (2021/2022) ****

Even schrik ik: de opdruk op de blu-ray schijven is in het Frans. Wat betekent dat voor de taalmogelijkheden? Gelukkig zijn de opties als bij de internationale versie het geval is (menu’s en ondertiteling in Engels, Frans, Duits, Spaans en Japans). Ik betaalde 44 euro voor deze set van drie schijven, zonder bonusmateriaal, zonder extra’s buiten vier fotokaartjes. Peter Jackson heeft meermalen aangeboden en voorgesteld een director’s cut toe te voegen (misschien met de ontbrekende elementen, zoals de heroïne, de ruzie tussen Lennon en Harrison, en de talloze onderlinge steken onder water). En het Rooftop concert zonder politie en straatbeelden had ook niet misstaan. Kennelijk vonden zowel Apple Corps als Disney het wel mooi zo. Karig, ondanks de acht uur durende documentaire en de Dolby Atmos en PCM 7.1 en 2.0 audio. Enfin, binnenkort weer eens kijken. Het kan.

geëmbed van wikipedia
geëmbed van wikipedia

Film du jour: Everybody’s Fine (2009) ****

Dit is volgens mij de derde keer dat ik hem zie. Een film die ik in mijn hart draag. Niet dat het een briljante film is. Want dat is ie niet. Daarvoor krijgt De Niro te weinig ruimte, terwijl zijn ‘kinderen’ wat fletsjes zijn. En dat kerst einde, dat had niet gehoeven.

Toch raakt Everybody’s Fine me. Misschien omdat het Italiaanse origineel, Stanno tutti bene (1990), met de onovertroffen Marcello Mastroianni en met muziek van Ennio Morricone, zo verpletterend goed was (in mijn herinnering). En ook wel door Paul McCartney’s (I Want to) Come Home, één van zijn beste ‘latere’ ballads (en één van zijn meest obscure, want serieus OOP).

16/07/2022

Zo, €17,99 goed besteed: een nieuwe snoeischaar. En 5 euro bonus ‘gewonnen’, te besteden voor eind juli. Dat komt goed uit, want ik vond het te warm om een zak snelbeton mee te sjouwen.

Schizofreen

Ik heb de kwestie tussen Johnny Depp en Amber Heard niet gevolgd. Als acteur heb ik Depp niet hoog zitten (een acteur die acteert), als zanger/gitarist vind ik hem een aanfluiting (een acteur die acteert dat hij een ‘rockstar’ is, compleet met zorgvuldig doordachte garderobe en quasi-swagger, zoals hij zijn Jack Sparrow typetje één-op-één baseerde op Keith Richards).

Dus normaal gesproken zou ik zijn nieuwe album 18 niet eens beluisterd hebben. Ware het niet dat hij het album samen met Jeff Beck heeft gemaakt. Jeff Beck is wat mij betreft de beste gitarist ooit. Niet zo zeer technisch, maar de emotionele lading van zijn spel, zijn vibrato en unieke ‘tone’ raken me diep in het hart. Janken, van dattem.

Meer over dat album (klik/tap om te openen)

Waarom die twee samen een album hebben gemaakt, is mij een raadsel. Jeff Beck heeft gedurende zijn hele carrière af en toe keuzes gemaakt die op z’n zachtst gezegd als ongelukkig of eigenaardig bestempeld kunnen worden. Moet ie zelf weten. Maar Johnny Depp?

Als ik Beck was geweest, had ik dit project even laten wachten. Nu gaat elke recensie over de (vermeende) wanpraktijken van Johnny Depp, die zelf niet lijkt door te hebben dat een tijdje in de luwte best op zijn plaats zou zijn.

Goed, het album zelf: 18 is niet goed. En valt ook nog eens tegen.

Jeff Beck’s recente werk volgt een vrij strak stramien: grootse instrumentale ballads, vaak met een Keltisch/Albion tintje en industrial/dance-achtige powerrock. Op 18 voegt hij daar een paar Beach Boys songs aan toe, waarschijnlijk overgebleven van een mislukt project met Brian Wilson (dat verhaal moet ook nog eens verteld worden). Wat Beck op 18 doet, in ieder geval als het ‘zijn’ tracks betreft, is oké, zij het wat kitscherig; die instrumentale versies van popliedjes neigen weleens naar Hank B. Marvin & The Shadows, en dat moeten we echt niet willen. Af en toe momenten van grootsheid. Beck is 78, hij heeft zijn sporen meer dan verdiend. Van sleet is weinig te merken. Het voegt alleen weinig toe.

Op de Depp tracks is Beck vooral Jeff-Beck-de-grote-sessiegitarist; hij doet wat je mag verwachten als je Jeff Beck inhuurt. Haal je Beck weg uit de Depp tracks, dan is het niet best. Depp’s eigen songs zijn matig, zijn teksten zijn bagger (vol zelfbeklag en wraakgevoelens, absoluut ongepast). Bovendien vertilt hij zich aan de covers (Marvin Gaye, John Lennon, Smokey Robinson, Dennis Wilson). Het toch al wisselvallige album wordt er bepaald niet beter van.

Een allegaartje aan stijlen en kleuren. Schizofreen.

Snel door naar Wired. Hopelijk lukt het om die vieze smaak weg te werken.

Serie du jour: Raised by Wolves (2020)

Niets op tv, geen zin om iets anders te gaan doen: HBO Max. Raised by Wolves is een science fiction drama serie, o.a. van de hand van Ridley Scott. Ik ben er na de eerste drie afleveringen nog niet uit wat ik er precies van vind. Het is in ieder geval boeiend genoeg om te blijven kijken. En het is verdomd goed gefilmd.

17/07/2022

#576 Rebooting week 11
10:15u Interval run 4,6 km (24HL-1WL-5HL-cooldown) – 29:02 min. – Route De Linie – 19C, zon
Er komen een paar tropische dagen aan. En dat is te merken. Gecontroleerd gelopen. Veel meer zit er ook niet in. Pfff…

Er hangt hier bij de watertoren een omgekeerde vlag aan een lantaarnpaal. Ik beschouw het gebruik van een omgekeerde vlag door protesterende boeren en hun sympathisanten bijna net zo misplaatst en vulgair als het gebruik van de jodenster door corona-ontkenners, complottheoretici en ander extreemrechts tuig. Anno 2022 wordt de gemiddelde protesteerder (sic) niet gehinderd door enig historisch besef. Laat staan dat men zich verdiept in de achtergronden van hetgeen waar men tegen is (altijd tegen, nooit voor). Of überhaupt wil accepteren dat wat was niet per se zal blijven.

De week die was

Morgen 35 graden, dinsdag 39 graden. Zomer anno 2022. We kijken niet eens meer op van dit soort snikhete dagen. Het worden twee semi-vrije dagen. Misschien dinsdag vroeg eruit om te gaan hardlopen voor het te warm is. Misschien niet.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Nothing but the Blues (1995/2022) – Eric Clapton ****½
The Downward Spiral (1994) – Nine Inch Nails ****
Royal Albert Hall 2020 (2021) – Bryan Ferry ***
18 (2022) – Jeff Beck & Johnny Depp **
Wired (1976) – Jeff Beck ****½

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken