Loslaten, het blijft lastig

DWDW #25: Loslaten, het blijft lastig

Aan het begin van de week

Na een week die vooral in het teken stond van The Beatles in Concert van afgelopen zaterdag, richten we de blik weer voorwaarts. Niet te ver… Een paar klussen rond huis, vrijdag op stap met de Parts Pro bus, en ander werk, want brood op de plank, rook uit de schoorsteen en meer van zulks. En stilletjes aan toewerken naar twee optredens met YTMIDM in het weekend van 2 en 3 juli. Als ze doorgaan. Het is nog even de vraag hoe het met Ton’s elleboog gaat. Afgeblazen zijn de optredens niet, dus gaan ze door.

Convinced they are ‘the chosen ones’ —
And all their parents carry guns,
And hold them cards in the N.R.A.
(With their fingers on the triggers
When they kneel and pray)

Jesus Thinks You’re a Jerk, Frank Zappa, 1987

20/06/2022

Wakker met de gedachte dat ik er nog wel een bandje bij kan gebruiken. Ja, dat was een leuk weekend.

Brian Wilson

Nooit gedacht dat ik dit zou kunnen schrijven: Brian Douglas Wilson is vandaag 80 jaar geworden.

Wat (de muziek van) Brian Wilson voor mij betekent, is lastig uit te leggen. Zappa zit in mijn hart. The Beatles in mijn DNA. Brian Wilson, dat zit dieper.

Ik heb geen idee hoe vaak ik God Only Knows gehoord heb. Het lied roert me. Telkens weer.

Brian Wilson: meer dan al het andere gun ik hem rust.

geëmbed van brianwilson.com
geëmbed van brianwilson.com

21/06/2022

#566 Rebooting week 9
07:15u Interval run 4,5 km (14HL-2WL-14HL-cooldown) – 28:02 min. – Route Zanddijk – 12C, zon
Ja! En mooie kleuren! En lekker weer!

Yep, al vroeg de deur uit vanmorgen. Want om negen uur staat het wekelijks overleg met Ton gepland. Via Zoom deze keer.

Vorige week ging om redenen van medische aard niet door, dus je zou verwachten dat we veel te bespreken hebben. Dat is op zich wel zo. Alleen lijken ‘de derden’ waarop we twee weken terug al zaten te wachten, gebruik gemaakt te hebben van de relatieve stilte om het ‘heel erg druk’ met andere dingen te hebben. En er zijn ‘derden’ die er al een paar maanden in slagen om het wachten te verlengen. De ellende is dat onze middelen beperkt zijn. Nog wel. En dan is er ook nog de aanhoudende en zelfs toenemende onduidelijkheid over de toekomst. Het schiet allemaal niet op.

Gelukkig zijn er ook zaken waar we wel invloed op hebben (lees: die we zelf regelen). En dus werk ik na ons overleg de notities uit en ga aan de slag.

Film du jour: Safe House (2012) ***½

Ik had hem al eens gezien, al is er niet veel blijven hangen. Een action thriller met veel -ahem- actie, goed acteerwerk van Ryan Reynolds en Denzel Washington, rammelend edit-werk en een voorspelbaar verloop. Aardig voor de dinsdagavond.

22/06/2022

Veel woorden wil ik niet vuil maken aan de protesten van ‘de boeren’ tegen het stikstofbeleid. Maar ik doe het wel.

De boer (1)

Tal en de boer (klik/tap om te openen)

Ik voel geen sympathie voor de sector. Daarvoor is de rot te structureel en te vilein. Ik voel wel sympathie voor individuele boeren en hun families, zeker als ze verpulverd dreigen te raken tussen de grote machtsblokken binnen de agrarische sector en de ontwikkelingen die gaande zijn. Tegelijkertijd is ten onder gaan ook een risico van ondernemerschap.

Overigens zijn er voldoende business cases en draaiboeken waarmee ‘gewone’ boeren een goed bestaan kunnen opbouwen, diervriendelijk, stikstofarm en toekomstbestendig. Dan moet je wel over de zelf opgetrokken muren willen kijken.

Alles goed en wel, ‘ze’ hebben bar weinig argumenten die daadwerkelijk hout snijden. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat met name de militante boerenvertegenwoordigers iedereen die iets verkondigt dat afwijkt van hun enge gedachtelijn, wegzet als ‘de vijand’. Mensen die kritische vragen stellen, worden overschreeuwd, met dreigementen kaltgestellt, of van een of ander ingewikkeld complot beschuldigd (‘great reset’, je kent die types wel). Generaliseren, verdacht maken, vijanddenken, feiten ontkennen – het riekt naar fascistische methodes.

Als je wetenschap, statistiek en feiten ter discussie stelt, ontkent of afdoet als een mening, zonder concrete onderbouwing, houdt het voor mij snel op. En als je het belang van ‘de boer’ gelijkstelt aan het algemeen belang (wat het pertinent niet is) én ook nog eens belangrijker maakt dan het maatschappelijk belang, dan is het zaak je af te vragen welke krachten er op de achtergrond aan touwtjes trekken. En dan refereer ik aan de machtige en invloedrijke lobby van belanghebbenden die het debat beïnvloeden en vertroebelen, veelal om niet zuivere redenen.

Zoals de door PR-bureau ReMarkAble (werkzaam voor o.a. chemiereus Bayer, coöperatie Agrifirm en slachter Vion) voor de agrarische industrie opgezette en gefinancierde partij BoerBurgerBeweging. Van die ene zetel.

Of de eerder genoemde Farmers Defence Force, een geüniformeerde en fascistoïde groep die het gebruik van geweld en bedreiging om hun zin door te drijven niet mijdt, daarbij niet gehinderd door al te veel normbesef en gebruikmakend van dezelfde gevaarlijke retoriek als die antidemocratische corona-ontkenners/pro-Rusland-knuffelaars van Willem Engel cum suis. Of Agractie, ook zo’n club die niet terugdeinst voor intimidatie.

En dan is er ook nog de twijfelachtige rol van enkele grote agrarische concerns. Zoals zuivelbedrijf Royal A-ware, veevoederbedrijf Royal De Heus en mestkalverproducent VanDrie Group (LEES DIT ARTIKEL!). Partijen die op de achtergrond aan touwtjes trekken en wiens tentakels veel verder reiken dan alleen het boerenprotest. Die grof geld verdienen over de rug van de boer, de burger en de beweging. Die bovendien belangrijke financierders zijn van de protesten en de organisaties, zich daarbij verbergend achter de ‘gewone’ hardwerkende boeren.

En de Rabobank.

En Henk Bleker.

Maar nee, het is allemaal de schuld van ‘links’. En van Europa.

Over dat Europa:

Vorig jaar bedroeg de totale begroting van de Europese Unie 166 miljard. Ruim een derde daarvan, 59 miljard, was bestemd voor landbouwbeleid.

In 2018 kregen Nederlandse boeren 835 miljoen euro aan landbouw-subsidies. Daarvan is 720 miljoen euro directe inkomenssteun, die is gekoppeld aan hoeveel land een boer heeft. Hoe meer land, hoe meer subsidie. 115 miljoen euro gaat naar plattelandsontwikkeling. Uit dat potje kunnen boeren subsidie krijgen als ze klimaat- en milieuvriendelijk willen werken.

bron: NOS, 06/02/2020

Geen sector is in de voorbije 70 jaar zo structureel in leven gehouden met nationale en Europese steun en subsidies als de agrarische sector.

En dan hebben we nog die claim dat het verdwijnen van een aantal boerenbedrijven onze voedselvoorziening in gevaar kan brengen. Nederland is de op een na grootste landbouwexporteur ter wereld. Ruim 75% van de landbouwgoederen gaat naar het buitenland. Vorig jaar kwam dat uit op ongeveer 105 miljard, waarvan 76 miljard van NLse makelij en 29 miljard wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij. De NLse economie verdiende in 2021 naar schatting 46 miljard aan die export. (bron: CBS, 21/01/2022)

Overigens importeren wij ook veel voedsel. Toevallig ook circa 75% van ons voedsel komt uit het buitenland (bron: RTL, 23/10/2019). Alleen gaat het daarbij om totaal andere hoeveelheden en bedragen. Overigens is niets van wat we importeren essentieel voor onze voedselvoorziening. Veel, zo niet alles zou door de eigen marktpartijen geleverd kunnen worden. Dan moet er wel een wil (en noodzaak) zijn. Zie je waar ik heen wil?

Als je met de rug naar de toekomst blijft staan, word je door de werkelijkheid ingehaald. Dan kun je de hakken in het zand zetten en vast blijven houden aan wat was (alsof dat zaligmakend is). Daarmee ondermijn je vooral je je eigen bestaansrecht.

Ondertussen gaat ons leefklimaat in hoog tempo verder naar zijn grootje, piepen en kraken samenleving en bedrijfsleven door de tegenwind uit allerlei windstreken (o.a. uit de hoek van het zo door dat engrechtse spul geliefde Rusland van Putin c.s.) en is elke vertraging er een die we straks in veelvoud moeten compenseren.

Maar houd maar lekker vast aan dat romantische idee van die hardwerkende boerenfamilies die door ‘links’ het leven onmogelijk gemaakt wordt. Dat het een stuk genuanceerder in elkaar zit, dat wil je wellicht niet horen.

The Zappa Band

Mijn makkers Mike Keneally en Scott Thunes trekken momenteel met The Zappa Band door de VS. Hier is de complete show van gisteren. Voor diegene die dacht dat Dweezil’s naspeelband ‘the real thing’ is: zo kan het ook, met vier alumni (MK, ST, Ray White en Robert Martin) die bepalend waren voor de klank van de laatste Zappa bands, die dichter bij het vuur zaten en zitten en die de muziek een stuk gepassioneerder, elastischer én meer in de geest van FZ (eyebrows) spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=SSUIM8nI88w

Film du jour: Repo Man (2010) **

Altijd gedacht dat dit een remake van de Repo Man uit 1984 was. Nou, nee dus. Dat was een goede film. Dit is zeker geen goede film. Aan de hoofdrolspelers (Jude Law, Alice Braga en Forest Whitaker) ligt het niet. De film zelf, het scenario en het plot, nee, niet best. Zonde van de tijd.

23/06/2022

#567 Rebooting week 9
07:45u Interval run 4,5 km (14HL-2WL-14HL-cooldown) – 28:02 min. – Route Zanddijk – 17C, zon
‘t Is al warm. Iets stroever dan dinsdag. Ach…

De boer (2)

Tal en de boer (klik/tap om te openen)

Het stikstofdebat is bezig. Caroline van der Plas is momenteel in het parlement nadrukkelijk de slachtofferrol aan het opzoeken, onderwijl de ene na de andere verdachtmaking richting wetenschappers en journalisten slingerend, onder het mom van “ik mag kritische vragen stellen”. Het is een handige en onfrisse manier van debatteren. Eentje in de categorie ‘u hoort mij niet zeggen dat’ waarna een grove beschuldiging volgt.

Wat ‘de boeren’ mijns inziens onvoldoende oppakken, is dat hun bestaansrecht in belangrijke mate van binnen hun eigen sector in gevaar gebracht wordt. Door een totaal verrot verdienmodel, door organisaties met een eigen militante agenda, door grootgrondbezitters, monopolistische leveranciers, afnemers en financierders, door met de rug naar de feiten en de toekomst te blijven staan.

24/06/2022

Een dagje als Parts Pro de baan op. Of eigenlijk een half dagje, want ik was om 2 uur klaar. Niets te vertellen.

The land of the free…

En opnieuw een gitzwarte dag in Amerika. Afgaand op wat Clarence Thomas schrijft en wil, gaan er nog meer gitzwarte dagen volgen. Terug naar de negentiende eeuw.

Alsof je met open armen de conservatieve tak van de Taliban hebt binnengehaald en dan vervolgens verbaasd bent dat ze hun bekrompen middeleeuwse en enge denkwijze aan je opleggen. En dat keer op keer.

Ik zou er meer over willen en kunnen schrijven. Maar het is te aangrijpend en verontrustend om de juiste woorden te vinden.

Glastonbury 2022

Eerst denk ik nog: “heb ik dat vorig jaar dan misschien gemist?” Dan valt het kwartje. Corona. Net als in 2020.

Glastonbury heeft meestal een boel leuke acts waar je nooit mee niets van hoort en een paar leuke acts die de komende jaren groot worden. En natuurlijk de grote acts, van toen en van nu. En de grootste der groten: Paul McCartney. Die komt later dit weekend.

Vanavond is het ruim baan voor Billie Eilish. Die na haar verrassende show in 2019 opnieuw een waanzinnige performance wegzet. Toen op het laatste moment ge-upgradet, vandaag op vrijdag als jongste afsluiter ooit. Toen 17, nu 20. Indrukwekkend.

Veni
Vidi
Vino

25/06/2022

Pfoe, ook David Coverdale (Whitesnake, je weet wel, veel hoge noten, veel innuendo’s, veel haar) had misschien iets eerder afscheid van het podium mogen nemen. Dit is uhm, pijnlijk.

Twee keer

Godver! Van de ruim 60 pedaaltjes die ik in de voorbije paar jaar gebouwd heb, zijn er maar een stuk of drie, vier die ik niet aan de praat heb gekregen. Een daarvan is The Vibe, een soort van doorontwikkelde Univibe met mods. Die mods zouden het -in theorie- in een soort van arme luis Leslie moeten kunnen veranderen, met langzaam en snelle ‘rotator’, zijn het zonder ‘ramp’. (Ik weet het, dat zegt je niets. Daar gaat het ook niet om. Waar het wel om gaat, is het volgende:)

Omdat het de eerste keer niet lukte én ik de oorzaak niet kon achterhalen én dat aan me bleef knagen, heb ik dezelfde componenten opnieuw gekocht. Zodat ik het hele proces nog eens kon overdoen, in de overtuiging dat het aan één van die componentjes lag.

Welnu, ruim twee uur en 40 euro later kan ik je melden dat het niet aan de componentjes lag. Blijven er twee andere oorzaken over: de bedenker, of ik. Zonder arrogant te willen klinken, met zo weinig misbaksels én een inmiddels redelijk ontwikkeld troubleshooting gevoel, sluit ik niet uit dat het aan de bedenker ligt. De vuile klootzak!

En dat brengt me bij waar het wel om gaat: hoe groot acht je de kans dat ik nog meerdere uren ga besteden aan pogingen om het kreng alsnog tot leven te brengen? In plaats van de ‘goede’ componenten te redden en daarna afscheid te nemen van de twee projecten, 90 euro en het idee van een arme luis Leslie?

Ik denk het ook…

Loslaten, het blijft een lastig concept voor d’n Tal.

Scissor Sister

De percussioniste van Noel Gallagher stond zonet op Glastonbury een lied lang een schaar open en dicht te knippen. Onhoorbaar. Met een lach op het gezicht. Een schaar. Knip.

Paul McCartney @ Glastonbury 2022

Wow!

Het is zijn 500e show met deze band, die vanavond scherp én losjes is. Het is de laatste show van deze toer. En natuurlijk is Glastonbury altijd speciaal. Min of meer live* en integraal op tv en met een (doorgaans dankbaar) festivalpubliek, dus best een risicootje. McCartney is prima bij stem, gelukkig.

En er zijn een paar verrassingen (Dave Grohl -voor het eerst sinds de dood van Taylor Hawkins weer op een podium- en Bruce Springsteen, die een paar weken terug ook al eens bij Macca op het podium stond). Verder is het de vaste set, met de vaste spontane verhaaltjes en de vaste spontane grapjes. En fantastische muziek. De soundtrack van mijn leven.

De tachtigjarige Paul McCartney staat twee uur en drie kwartier onafgebroken op het podium, geen moment inkakkend. Geen drumsolo’s, geen lange breaks, niets. Indrukwekkend.

* De show wordt met een uur vertraging uitgezonden.

geëmbed van paulmccartney.com
geëmbed van paulmccartney.com

De show wordt dus met een uur vertraging uitgezonden. En ze lopen natuurlijk al een uur achter op ons. Dus gaan we flink de nacht in, waar ik niet helemaal op gerekend had. Om half drie naar bed. Morgen op tijd eruit gaat niet door, denk ik.

26/06/2022

#568 Rebooting week 9
10:30u Interval run 4,7 km (14HL-2WL-14HL-cooldown) – 28:02 min. – Route De Linie – 17C, bewolkt
Voor het eerst in tijden weer langs de Linie. Strak rondje, met marge. Zweten!

Gisteren groen licht ontvangen voor de YTMIDM optredens van volgend weekend*. Vanmiddag regelen, organiseren en uitpluizen. En motor’n kiek’n, want het is TT in Ass’n.

* Zaterdag is besloten, zondag staan we op de Zevende Wildse Kermis in ‘t Wild. We spelen vanaf een uur of 4, half 5, denk ik. De zon schijnt, het bier is koel, de mensen zijn leuk. Tot dan!

Ik keek van de week weer eens naar de prijzen van vliegtickets richting Amerika. Bijna het dubbele van ongeveer een jaar terug. Dat zal ongetwijfeld niet alleen met hoge brandstofprijzen (olie ging trouwens van ruim 120 naar 105 dollar vorige week – iets van gemerkt bij de pomp? Ik ook niet), inflatie en het gedoe op Schiphol en bij KLM c.s. te maken hebben. Hoe dan ook, 600 euro meer is best een boel.

Diana Ross @ Glastonbury

Bij de Platinum Party at the Palace zong Diana Ross (78) nog een groot deel van haar optreden met een tape mee. Die tape is kennelijk kwijtgeraakt. Je hebt vals en VALS. Nee, niet best dit. Wel een lekkere band. En vier goede neo-Supremes, die ze beter zou moeten gebruiken. Nou ja, wel weer een legende met hit na hit, daar op Glastonbury voor 200.000 man, en hier op tv, waar het geluid af en toe wat zachter staat.

Gelukkig is er nog veel meer muziek van Glastonbury: vrijdag en gisteren al genoten van o.a. Arlo Parks, Plant/Krauss, Rufus Wainwright, Wolf Alice, Supergrass en St. Vincent, en vandaag in ieder geval elbow, Kendrick Lamar, Jack White, Herbie Hancock, Caroline Polachek en Years & Years. Veel muziek. Gelukkig.

De week die was

Beatles, Beach Boys, Brians, boeren, bus, bandjes en woorden die niet per se met een b beginnen. De week die was.

Komende week repeteren en twee optredens met YTMIDM. Dan is het alweer bandvakantie. Het wordt tijd om eens plannen te gaan maken, Tal. Eerst maar eens zien wat er maandag uit de koker komt.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zappa/Erie (1974-1976/2022) – Frank Zappa ****
A Light for Attracting Attention (2022) – The Smile ***
Not Before Time (2008) – Pete Brown ***½
The Great Summit: The Master Takes (1961/2000) – Louis Armstrong & Duke Ellington *****
bakin’ @ the potato! (2011) – Mike Keneally Band ***½
BBC Sessions (1997) – Led Zeppelin ****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken