Mooi Rooi (is niet lelijk)

DWDW #24: Mooi Rooi (is niet lelijk)

Aan het begin van de week

De week staat vooral in het teken van The Beatles in Concert, aanstaande zaterdag. Dus spulletjes in orde maken, chart doornemen, waar nodig oefenen, tas vullen, etc. Met YTMIDM weet ik wat nodig is, bij The Nowhere Boys moet ik altijd even goed nadenken.

Dus dat. Wat zakelijke zaken. Een paar privé zaken. En verjaren.

It’s just another day

Another Day, Paul McCartney

13/06/2022

Maandag. Het is stil, en dat bevalt me best vandaag.

Prince and the Revolution: Live (1985)

Ik ben geen enorme Prince fan. Ik ben aangehaakt toen Around the World in a Day uitkwam. En ik ben weer afgehaakt na Diamonds and Pearls, rond de tijd dat al dat gedoe met naam, label en ‘slave’ begon en Prince zijn grip op zijn talent begon te verliezen. Sign o’ the Times is wat mij betreft zijn beste werk. Purple Rain deed en doet me minder, iets te veel bombast.

Prince and the Revolution: Live* is opgenomen aan het eind van de Purple Rain Tour, als VHS in 1985 uitgebracht en nu in glorieus klinkende audio opnieuw gereleased. Nog altijd bombast, maar live stukken beter, funkier en moderner dan de studio albums waar de meeste tracks vandaan komen. Soms indrukwekkend geweldig. Die ene magnifieke extra harmonie in het refrein van Purple Rain. En die solo…

Aanrader, ook als je (net als ik) geen enorme Prince fan bent.

* Op de site van Pitchfork vind je een prima recensie met veel achtergrondinformatie.

Film du jour: Ocean’s 8 (2018) ***

Ocean’s Eleven, zowel het origineel als de remake, was prima, in alle opzichten. Twelve trouwens ook, Thirteen was net iets minder. Dit is een vrouwenversie, ook net iets minder dan Eleven en Twelve. Niets mis mee trouwens, want Ocean’s 8 is een vrij solide heist film, dicht bij de vorm en snelheid van de andere Ocean’s films, en met een paar aardige twists.

En van gisteren:

Film du jour: First Man (2018) ***

Sobere en stille verfilming van (een deel van) het leven van Neil Armstrong, de eerste mens op de Maan. Er mist iets, lastig om de vinger op leggen wat precies. Passie? Leitmotiv? Diepte? In ieder geval komt één van de grootste gebeurtenissen in het bestaan van de mensheid (de eerste mens op de Maan) niet erg uit de verf.

Overigens, de beelden van de verzameling schroot waarmee ze destijds de ruimte ingingen, doet nog eens beseffen wat een waaghalzen de astronauten (en ook de kosmonauten) waren. Dat ze de Maan überhaupt gehaald hebben.

14/06/2022

#564 Rebooting week 8
08:00u Interval run 4,5 km (12HL-1WL-12HL-1WL-4HL-cooldown) – 28:03 min. – Route Zanddijk/Witteweg – 12C, zon
Nieuwe ronde. Het gaat vlotjes.
(iPhone zegt 12C en als ik terugkom is het 16C. Het voelt als 20C. Pfff…)

Streepje erbij.

De festiviteiten blijven zoals elk jaar beperkt tot een fijne maaltijd en avond en petit comité (pa en broer). En felicitaties van dezen en genen. En een veelzeggende en verhelderende stilte.

Verder is het een dag als elke andere.

15/06/2022

Nou, er ligt glasvezel voor de deur. Een hele dag in de herrie, dat is dan weer minder, zeker met dit weer.

En de energieafrekening is binnen. Die valt niet tegen. Het nieuwe voorschot wel. Zodanig dat we maatregelen moeten gaan treffen. Wij hebben luchtverwarming, en daarmee zijn we grootgebruiker van gas. Die verwarming kan omgebouwd worden naar elektrisch of warmtepomp of godweetwatnogmeer. Daarmee ben je er niet. Zonnepanelen, warmtepomp, nieuwe kozijnen, betere isolatie, de hele rataplan. Ik heb nu al hoofdpijn.

Natuurlijk had ik eerder stappen kunnen zetten. Het dilemma waarmee ik zit, is echter niet van vandaag. Versneld van het gas af betekent investeren (lees: interen op mijn oudedagsvoorziening) en dus 10 à 15 jaar bijtekenen op dit adres. Of een bord in de tuin. Of hopen op een wonder. Nog meer hoofdpijn.

Pedalboard #2

Ik had vorige week mijn ‘normale’ pedalboard meegenomen naar de repetitie met de NWB en NJA, om mijn ‘to go to’ pedalen uit te proberen in combinatie met mijn AC4, en te kijken wat werkt en wat nodig is voor het aankomend concert. Niet alles was naar wens. Dat komt deels door het neuzige karakter van de AC4 en het lage volume waarop we moeten spelen. De overdrive pedalen benadrukken dat neuzige ook weer, dus daar valt winst te behalen.

Ik kan op de AC4 kiezen voor 1 watt en 4 watt. De volumeknop is een verkapte gain knop; je draait het volume een beetje omhoog en door de aard van het circuit krijg je er dan ook meer vervorming bij. Bij 1 watt is het volume voldoende, maar de vervorming te veel. Bij 4 watt is ie een stuk cleaner te houden, maar dan is ie te luid.

Voor het vrij cleane geluid dat ik nodig heb voor vrijwel al mijn gitaarwerk, worden het een paar lichte overdrive en boost pedalen. En ik ga proberen headroom te creëren door met mijn trouwe Volume switch de 4 watt op 60% volume te houden – een soort van omgekeerde boost.

De effect chain voor zaterdag wordt als volgt: Whammy DT (pitch shifter)* -> TU-3 (tuner) -> Mostortion MT-10 (distortion) -> Ginger Drive (overdrive) -> Vibe (UniVibe) -> Cornish ST-2 (boost) -> Ghostly Mids (EQ preamp) -> Volume switch

* Omdat ik hier en daar een ontbrekende gitaar moet opvangen, wil ik een setting op mijn Whammy pedaal gebruiken om een 12-snarig effect te krijgen. Die Whammy neemt veel plaats in beslag, da’s wel jammer.

Pedalboard
Het hele zooitje, 18/06/2022

Ben ik tevreden? Nee. Het blijft zoeken. Als we vaker zouden spelen, zou ik er meer werk van maken. Bijvoorbeeld door een passende versterker aan te schaffen, zoals een Fender Hot Rod of een Vox AC15, zoiets. Eerst maar eens zien en horen hoe het zaterdag klinkt. Voor nu roeien we met beschikbare riemen.

16/06/2022

#565 Rebooting week 8
08:00u Interval run 4,6 km (12HL-1WL-12HL-1WL-4HL-cooldown) – 28:02 min. – Route Zanddijk – 15C, zon
Warm. Sneller dan dinsdag, wel werken, beetje marge.
6’02”/km

Ziggo heeft een nieuw modem gestuurd. Mijn ervaring is dat het installeren van nieuwe Ziggo apparatuur meestal goed gaat, en soms niet. In ieder geval is het verstandig om er tijd voor uit te trekken, en ook om niet te wanhopen. De installatie gaat vlotjes, het aanpassen van de inloggegevens (eerste werk!) ook. Alles doet het. Alleen, en dat heb ik nergens gelezen, is het IP-adres veranderd. Gevolg daarvan is dat ik beveiligingsinstellingen van allerlei websites die ik beheer, moet aanpassen. Een uur later is het meeste geregeld.

17/06/2022

Zappa/Erie is alweer de volgende Zappa release, vandaag verschenen. Drie shows, allen in Erie PA, 1974-1976, plus aanvulling. Goede band line-ups, een spannende periode. En nu hij op Spotify staat, is het me duidelijk dat ik hem ‘moet’ hebben. Al is ie vrij prijzig (118 euro). Onder het mom van een verlaat verjaarscadeau aan mezelf.

Powerrr…

Kak! Het is/wordt allesverzengend warm dit weekend, dus deuren wagenwijd open, tot laat in de avonden. Dit weekend vindt hier in Made ook het Powerweekend plaats; drie dagen tractorpulling, luid geronk, hard geschreeuw en muziek (veel volks dit jaar). “Europa’s grootste tractorpulling event” wordt op een goede 900 meter van hier gehouden. Ik heb vaak genoeg met YTMIDM op dit soort feesten gespeeld om te weten dat enige bescheidenheid op zijn plaats is. Dat gezegd hebbende: wat een takkeherrie. Blij dat ik morgen de hele dag weg ben.

18/06/2022

Ik twijfel er even over. Een lange dag voor de boeg en het is al behoorlijk warm. Misschien is het beter om vandaag niet te gaan hardlopen.

Kortom, een kalm begin van de dag. Alvast goed drinken, want het wordt sowieso zweten geblazen. Dat merk ik als ik de bus laad. Sjeezus. Het gutst. Wêrrum! Gelukkig is het niet benauwd.

The Nowhere Boys & Fanfare Nos Jungit Apollo – Zomerconcert, Sint-Oedenrode

Fles water paraat, hoed op, en gaan. Eerst naar Raamsdonksveer, om Raymond en Ton op te halen. We moeten om twee uur onze spullen op het podium hebben staan, dus wil ik rond half twee in Sint-Oedenrode zijn. Dat lukt.

Ik had al wat gezien van De Helden van Kien, gelegen in het Streekpark Kienehoef. In het echt blijkt het nog een mooiere locatie te zijn dan verwacht. Een aanrader. Het podium is ruim, met voldoende ruimte voor onze backline en voor onszelf. Een minnetje is dat het dak doorzichtig is, waardoor de zon onbarmhartig hard binnenkomt. Tja. Daar valt weinig aan te doen, dus we dealen er mee.

Over mijn pedalboard: uit het niets is er een hoge piep, eentje die ik ken, eentje die duidt op de voeding en een digitaal effect die elkaar niet echt lusten. Ik heb weinig zin om er veel tijd aan te besteden, het is warm genoeg. Dan maar zonder de Whammy (want die is het). Misschien toch eens die 12-snarige SG tot leven wekken…

We kunnen beperkt soundchecken, want het paviljoen is gewoon geopend, al lijken de gasten het wel best te vinden. De geluidsman zet in alle rust en met overzicht een prima sound weg. Tegen half vier zijn we klaar. Tijd om de relatieve koelte van ‘onze’ zaal op te zoeken. Een koude Swinckels van de tap gaat er goed in.

Ondertussen arriveren ook de leden van Fanfare Nos Jungit Apollo. Zo rond half vijf, als zij geïnstalleerd en gestemd zijn, spelen we een aantal stukken door, vooral de beginnetjes, overgangen en mogelijke lastige stukken. Een klein uur later ben ik blij dat het erop zit; ik zit er even doorheen. Gelukkig hebben we een paar uur om bij te komen.

Lekker eten, een paar pilsjes, wat praten en wat zingen. Een rondje door het park. Rooi is mooi.

Omkleden en focus op het concert. Langzaam vult het terras zich. Een appje: Ton & Yvonne zitten klaar, dus snel even bijkletsen. En dan het podium op, stemmen en klaar voor de start. In het publiek zie ik ook Keneally-maat Dennis en zijn vriendin Anja. Leuk dat zij er zijn.

Zon, een briesje, nauwelijks een wolk te zien. Het zijn perfecte omstandigheden voor een zomeravondconcert. Een bomvol terras met een aandachtig en enthousiast publiek, zo’n 400 man schat ik. Een goed klinkende fanfare, een solide band en mooie muziek.

Lekker gespeeld, goede vibe, tevreden. Smaakt naar meer.

Warme woorden van Dennis en Anja, goedkeuring van Ton & Yvonne 😉, blije bandgenoten; veel mensen met een lach op het gezicht.

Als het rustiger wordt, is het tijd om op te ruimen. Omkleden, een verlengde derde helft, en na de laatste ronde, kort na middernacht, op huis aan. Iets na half twee ben ik terug in Made, los de bus en pak een broodje, yoghurt en een paar glazen water. Hoewel ik me behoorlijk moe voel, duurt het nog wel even voor ik slaap krijg.

Het was mooi in Rooi.


Een lovende recensie op de site van Mooi Rooi, met veel foto’s. En op de site van NJA nog meer foto’s.*

* Note to self: voortaan een blouse in plaats van een t-shirt. En/of naar de sportschool. En rechtop staan.

19/06/2022

Als ik overweeg te gaan lopen, regent het. En daarna nog eens. Je hoeft mij vandaag niet te overtuigen. Een andere keer misschien. De agenda is leeg; vandaag doe ik niets.


Vreemd genoeg is het Powerweekend vandaag vrijwel geruisloos aan ons voorbijgegaan. Dat terwijl volgens mij zondag de dag is van de zwaarste machines. En ook geen muziek. Of schreeuwende omroeper.

De week die was

Het meeste is verteld. Weinig aan toe te voegen.

Volgende week is een rustige week. Er wachten een paar klusjes in en rond het huis. En vrijdag toch weer op stap met de Parts Pro bus. Telkens als ik denk dat het voorlopig gedaan is, komen er een of twee data bij. Wel ja, ik rijd wel.

En misschien een antwoord op de vraag: gaan we het halen, die optredens op 2 en 3 juli?

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Hot Rats (1969) – Frank Zappa ****½
Prince and The Revolution: Live (1985/2022) – Prince *****
Around the World in a Day (1985) – Prince ***½
Moanin’ (1958) – Art Blakey and the Jazz Messengers *****
Mingus Ah Um (1959) – Charles Mingus *****
My Conception (1957-1959/1979) – Sonny Clark ****
Unlimited Love (2022) – Red Hot Chili Peppers **½
Zappa/Erie (1974-1976/2022) – Frank Zappa ****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken