Sneller, lichter, beter

DWDW #16: Sneller, lichter, beter

Aan het begin van de week

Weer een weekje als Parts Pro aan de slag. Vier dagen om precies te zijn, want het is pasen. Een week is te kort om te wennen en te lang om regulier werk te laten liggen, dus het worden een paar flinke dagen. Al heb ik wel wat maatregelen genomen. In ieder geval belooft het mooi lenteweer te blijven. Da’s goed voor de glimlach.

I’ve got to stop smiling
It gives the wrong impression
I love you all the same

You Stole the Sun From My Heart, Manic Street Preachers

18/04/2022

#543 Rebooting week 2
10:15u Interval run 3,0 km (6HL/1WL, 7HL/1WL. 6HL/1WL)- 19:02 min. – Route Witteweg – 13C, zon
Zware kuiten. Laatste minuten zijn pittig. Verder oké.

Vuistregel voor als je iets als ondenkbaar beschouwt: in 2019 was 2020 ondenkbaar.

De fundamenten

De fundamenten, essays over de balans van een land in coronatijd, is een boek van Ramsey Nasr. Het lag al een tijdje op de leestafel. Ik heb het in stappen gelezen. Niet omdat het taaie kost is, of omdat het drammerig is, of omdat het onhaalbare vergezichten schets. Verre van dat; het is toegankelijk, Nasr neemt de lezer bij de hand, en de vergezichten zijn aanraakbaar. Nasr beschouwt de coronacrisis in een breder perspectief, stelt vragen, geeft aanzetten tot antwoorden, en biedt urgente maar ook hoopvolle gedachten.

Ik betrapte me bij het lezen op enig cynisme. “Cynicism is merely the art of seeing things as they are instead of as they ought to be” (Oscar Wilde). Groot levensdoel: niet cynisch zijn.

Het cynisme waarop ik mezelf betrapte, wordt gevoed door hoe het nu, terwijl corona nog over de hele wereld rondwaart, weer vrijwel ‘business as usual’ is. Meer meer meer. Na ons de zondvloed.

Ik heb De fundamenten vandaag nog eens herlezen. Dat temperde het cynisme. In plaats daarvan voelde ik de urgentie, het belang van redden wat we kunnen redden en dat we geen ‘ja maar’ meer mogen en kunnen accepteren.

Het kan anders, beter, en het moet anders, beter. Nu!

Lees dat boek.

De aanleiding voor het boek
Over het boek

19/04/2022

Vier dagen op stap als inval Parts Pro. Over dag 1 kan ik kort zijn: 387 kilometer, 9 uur, niets te vertellen. Ja, dat het druk was in de ochtend- en avondspits. En dat het mooi groen begint te worden tussen Ulvenhout en Chaam, vroeger dan normaal.

Soft case

UPS heeft het pakket afgeleverd. Natuurlijk niet zonder dingetje. We laten het maar zo.

Het pakket bevat een paar dingen die ik nodig heb, plus aanvulling om boven 49 euro uit te komen. Een van die aanvullende artikelen is een soft case, eigenlijk bedoeld voor kabels, lampen, microfoons, etc. Ik wilde hem gaan gebruiken als kledingtas voor optredens. Stevig, waterafstotend, robuust. Alleen is deze soft case toch iets groter dan ik dacht. Maar ja, voor die 27 euro ga ik hem ook niet retourneren. Dus als je nog een solide soft case of flinke weekendtas nodig hebt, laat het me weten.

20/04/2022

Dag 2 is overzichtelijker dan dag 1.

21/04/2022

Om 5 uur wakker. Een zangvogeltje heeft er zin in, zo vroeg op de ochtend. Ik had me voorgenomen om ‘s nachts geen berichtjes meer te lezen, laat staan erop te reageren. Vandaag is het bericht te belangrijk en het hart onder de riem te nodig. Het lukt niet meer om terug in slaap te vallen. Kortom, een lange dag voor de boeg.

En een lange dag wordt het. Ik moet aan het eind van de middag én/maar voor vijven materialen ophalen in Tilburg. Eigenlijk is de rit daar te groot voor, dus is het vanaf de eerste kilometer jakkeren geblazen. Geen ramp, ik kan jakkeren en dus is het te overzien. Alleen geen tijd voor een pauze. Of een bak koffie. Of even rust pakken. Veel files en drukte. Om kwart voor 6 terug op de zaak. Morgen verder.


Ze is vrij.

22/04/2022

Min of meer als gisteren. Jakkeren, stampen, druk op de weg, omleiding hier, afsluiting daar. Alleen 100 kilometer en ruim een uur minder. Harde knal tegen mijn linkeronderbeen, net boven mijn enkel. Au. Godverdomme!

Gaar. Gaar genoeg om de week af te sluiten op de bank, voor de buis, met een fles wijn. Wakker blijven Tal.

Serie du jour: Westworld Season 1: The Maze (2016) ***

Westworld is een ‘dystopian science fiction neo-Western’ televisieserie. Yep. Ik heb het eerste seizoen er inmiddels opzitten. Tien vrij lange uren. Het ziet er prima uit, zowel de western als de scifi elementen. En eenmaal in het verhaal wil je blijven kijken. Dat is niet per se een garantie voor kwaliteit. Het verhaal is ingewikkeld, of ingewikkeld gemaakt – daar ben ik nog niet uit.

Meer over Westworld (klik/tap om te openen)

De serie is bedacht en mede geschreven door schrijverskoppel Jonathan Nolan en Lisa Joy. Nolan’s broer Christopher heeft er een handje van te veel hooi op zijn vork te nemen, waardoor er iets zoekends in zijn verhaal sluipt. Datzelfde zoekende zit ook in Westworld. Misschien een familiedingetje.

“Waar zit ik naar te kijken?”, vraag ik me meermaals af. En nu, na de seizoensfinale: “Waar heb ik naar zitten te kijken?”. En ook: “Ga ik seizoen 2 en 3 een kans geven?”.

Over de acteurs en de acteerprestaties: dat is hit & miss. De recensies zijn lovend, en dat vind ik hier en daar onbegrijpelijk. Evan Rachel Wood en Ed Harris zetten hun rollen moeiteloos weg. Sidse Babett Knudsen (Borgen) speelt met de rem erop. Jeffrey Wright doet dat ook, maar bij hem knalt het er ook wel echt uit. Ik ben geen fan van Anthony Hopkins. Zijn acteerstijl, denk ik. Soms past dat bij de rol die hij speelt en dat is hier het geval. Dus dat is een meevaller. Thandiwe Newton daarentegen, die valt ontzettend tegen; houterig, gemaakt en geforceerd. Geen idee waarom zij voor haar rol in de prijzen is gevallen, inclusief een Emmy (al is dat voor een aflevering in het tweede seizoen – nog niet gezien). De rest acteert functioneel, soms tegen het karikaturale aan, wat binnen de context van het verhaal kan en mag.

Conclusie: ik ben er nog op aan het broeden. De opzet is interessant. Het rammelt, soms als de neten. De verhaallijnen raken elkaar, vullen elkaar aan, kruisen en botsen. Het is complex, soms verrassend, alleen nergens echt fascinerend. Bij tijd en wijle is Westworld gewoon saai – tien vrij lange uren. En Westworld als attractiepark voor volwassen, waar je naar hartenlust en ongestraft kunt verkrachten, moorden, en meer, veel meer, is als (reëel) toekomstbeeld zorgwekkend.

Oh, en goede muziek.


De eerste twee afleveringen van het tweede seizoen van The Flight Attendant staan op HBO Max. Het eerste seizoen was goed qua plot en overtuigend qua beeld, vaart en opbouw, inclusief aardig opzetje voor dit tweede seizoen. Bovendien vind ik Kaley Cuoco leuk. Ga ik wachten tot eind mei om de serie te bingewatchen of begin ik er meteen aan? Dat laatste.


CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app stopt tijdelijk vanaf 22 april. Mocht je dat ding nog op je mobieltje hebben, gooi hem er dan nu meteen af. Alle garanties ten spijt is er genoeg reden om dit soort apps alleen op je mobieltje te hebben als er een dringende reden is. Het trackrecord van de overheid is bepaald niet smetteloos als het de privacy van de burger betreft. Als de app weer ingezet wordt (lees: bij de volgende uitbraak van COVID-19), kun je hem zo weer op je mobiel zetten.

23/04/2022

Ik geef toe dat ik vrij serieus met het verkeerde (en pijnlijke) been uit bed gestapt ben. Dan helpt het niet dat er genoeg reden is om kwaad over te worden. En de droogmolen waait om. Maar liefst twee keer.

Een kwartiertje slecht Nederlands

Hierbij ontvangt u uw verzekeringsbewijs (…) van bovenstaande verzekering, welke u via ons heeft afgesloten.
‘Welke’ is lelijk en quasi-formeel Nederlands. NIET DOEN! STOP DAARMEE!

E-mailadres niet juist? Het is daarom erg belangrijk dat wij in het bezit zijn van een recent e-mailadres.
Daarom? Hoezo, daarom? ‘Daarom’ verwijst nergens naar. Het moet zijn “Het is erg belangrijk” etc.. En een recent e-mailadres? Ik neem aan dat ‘uw huidige e-mailadres’ bedoeld wordt.

Er opent een nieuw venster waar je eerst een apparaat selecteert die je wilt beveiligen.
Die? Die? Dat! Het is het apparaat!

Uit de mond van een schrijver: “Ik besefte me dat…
Beseffen is geen wederkerend werkwoord.

Een aantal zijn gestopt.
Nee, aantal is enkelvoud.

Dat alles kwam in de tijdspanne van één kwartier voorbij.

Kanker

Gisteren Jan Rot, vandaag Arno Hintjens, le plus beau. Rotziekte.

Film du jour: The Batman (2022) ****

Prima film. Misschien de beste en interessantste Batman film van allemaal. Geen kinderachtig gedoe, geen grapjes om het luchtig te houden. “A grim, gritty, and gripping super-noir“. In Gotham City.

Het knappe aan deze nieuwe interpretatie is dat de hoofdthema’s (klassenstrijd, sociale ongelijkheid, corruptie, verlies) niet verloren gaan in het bombast, de cgi-effecten en flitsende actiescènes. In The Batman staat de superhero in dienst van het verhaal, en niet andersom. En The Batman heeft niet die totalitaire/extreemrechtse trekjes die in recentere Batman films voor een twijfelachtige ondertoon zorgden.

Ik had niet verwacht dat Robert Pattinson zó goed uit de verf zou komen in zijn rol van Batman/Bruce Wayne. En ook notoire overacteerders als John Turturro, Paul Dano en Colin Farrell vallen alleszins mee. Over die laatste: Farrell speelt Robert DeNiro die de Penguin speelt, en dat doet ie overtuigend. Zoë Kravitz (Catwoman) en Jeffrey Wright (zie ook WestworldJames Gordon) zetten hun respectievelijke rollen stevig weg, al hadden hun karakters wel wat meer gelaagd en uitgediept mogen zijn. Dat laatste geldt trouwens ook wel voor het verhaal, want ondanks de lengte van de film (176 minuten) en de ruimte blijft het geval dat er op die vlakken meer inzit. Tegelijkertijd vraag ik me af of ‘Batman‘ zich leent voor meer gelaagdheid en verdieping, ook al is het verhaal donker, dreigend en blijven er vragen.

24/04/2022

#544 Rebooting week 2
11:00u Interval run 3,1 km (6HL/1WL, 7HL/1WL. 6HL/1WL) – 19:03 min. – Route Witteweg – 14C, zon
Nieuwe schoenen (zie hieronder). Dat is meteen te merken: het gaat sneller, lichter, beter.

Asics GEL-Cumulus 23

Ik merkte vorige week dat mijn hardloopschoenen (Asics GEL-Cumulus 20) niet meer de demping geven die ik gewend was. Ze zijn inmiddels drie jaar oud, er staat ruim 1000 kilometer op de teller, en ze hebben ook nog een half jaartje stof staan te vergaren. Kortom, hoog tijd voor nieuwe schoenen. De opvolger is de GEL-Cumulus 23. Gevonden (103,50 euro incl.verzending), besteld en ontvangen. Voila!

LBL Femmes, F1 Imola, tuin, gitaar.

En net binnen: volgens de exitpolls is Macron herkozen. Een matige president, zowel voor de Fransen als voor Europa. Het alternatief, Marine LePen, zou een regelrechte ramp zijn, zowel voor de Fransen als voor Europa.

De week die was

Een flinke week achter de rug. Hard gewerkt. Kleine stappen gezet. Wijselijk gesproken. Wijselijk gezwegen.

Sneller, lichter, beter.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Thelonious Monk with John Coltrane (1961) – Thelonious Monk *****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken