De Hoogmis

DWDW #13: De Hoogmis

Aan het begin van de week

Ja, met de finish in zicht ben ik er dus toch tegenaan gelopen: COVID. Vooralsnog lijkt het mee te vallen; het is als een (voor mij) ‘reguliere’ verkoudheid, wat het natuurlijk niet is. We zullen zien. Het werk gaat gewoon door. En voor zaterdag staat er een optreden op de kalender, dus dan mag het wel klaar zijn.


Afgelopen vrijdag, voor het eerst ‘na’ de pandemie weer op het podium.

Daltrey is 78 , Townshend 76.

28/03/2022

Het viel eigenlijk nog best mee vannacht. Het kostte even om in slaap te komen, misschien ook door de zomertijd. En hoewel ik een paar keer wakker geworden ben, heb ik redelijk geslapen. De loopneus is vrijwel over, nog wel wat gesnotter, het genies (gisterenavond was het een paar keer flink raak) is ook een stuk minder en ik voel me goed. Alle seinen staan op groen.

Film du jour: Ad Astra (2019) ***

We hebben er sinds een tijdje vier kanalen van Film 1 bij. ‘t Is gratis, van Ziggo (om ons binnen te houden als klant), anders had ik er geen acht op geslagen. Af en toe komt er een aardige film die ik nog niet gezien heb, voorbij. Zoals deze scifi, met Brad Pitt in de hoofdrol. Koel, ‘understated’, ingetogen. Dat geldt voor Pitt, en eigenlijk voor de hele film. Mooie beelden. Goed tempo. Aardig plot. Beetje geforceerd hier en daar. Niet alles ‘kan’. Mwah eind.


Over dat niezen: dat was vanmorgen. Net een keer of 15 achter elkaar. Hmm…

29/03/2022

Op schema: de klachten zijn nagenoeg weg. Vandaag nog strikt isolatie-regime, vanaf morgen kunnen de teugels hopelijk een beetje los. Nog geen bezoek, nog niet de deur uit, en nog zo veel mogelijk afstand houden van pa. Voor de zekerheid.

Tegen het eind van de middag merk ik dat mijn energievoorraad behoorlijk uitgeput aan het raken is.

Vroeger stuurden we elkaar e-mails. Soms lang, soms kort. Soms luchtig, soms serieus. Mailen doen we al jaren niet meer. Tegenwoordig zijn het kortere berichtjes, soms een paar achter elkaar, soms langere chats, soms tijden niets. We zouden ook kunnen videochatten, of bellen, of wat dan ook. Alleen is dat tijdgebonden en het komt er ook niet van. Het werkt.

Toch mis ik dat mailen. Omdat het meer tijd en ruimte bood, omdat het minder vluchtig was, en ook omdat ik altijd de vertaalslag naar het Engels moet maken, wat me nu meer moeite kost dan vroeger. En ik schrijf graag. Dat helpt de gedachten ordenen.

Dit. Van begin tot eind en alles er tussenin.

30/03/2022

Een vriendin Een kennis Iemand die ik ken, bleek een paar maanden na het begin van de coronacrisis tot het Gilde der Complottheoristen te zijn toegetreden. Dat je als diepgelovige weinig hebt met wetenschap, feiten en voortschrijdend inzicht is betreurenswaardig. Dat je zo overtuigd bent van jouw gelijk dat je geen twijfel kent, is veelzeggend. En dat je ondanks een goed verstand niet het vermogen blijkt te hebben om de bij elkaar geraapte kolder van Engel, Baudet, Haga en al die andere zelfbenoemde beterweters als zodanig te herkennen, of er in ieder geval vraagtekens bij te zetten, dat is zorgelijk. Voor mij reden om de banden te verbreken. Van mijn erf.

Nu zie ik dat ze moeiteloos de overstap heeft gemaakt naar de Poetin-heb-een-punt-want-dit-en-dat-op-feesboek-en-clinton-en-soros club, overigens net als veel van die eerdergenoemde zelfbenoemde betweters en hun aanhang. Daar snap ik helemaal niets van. Alsof er argumenten zijn die een invasie en daaropvolgende slachtpartijen goed kunnen praten. Wat bezielt die lui? Wat voor wereldbeeld heb je dan? Hoe voedt zo iemand haar kind op?

Zo. Koffie.

Klachtenvrij. Vandaag de laatste dag in verplichte afzondering (de 24 uur ‘na’). Nog wel een beetje snotterig, wat slijm in de luchtpijp, en een chronisch tekort aan energie.

Film du jour: Autómata (2014) ***

Een Engelstalige Spaans/Bulgaarse dystopische science fiction film met Antonio Banderas in de hoofdrol. Iets van de film komt me bekend voor. Later blijkt dat ik het laatste half uur al eens gezien heb.

Mooie beelden, redelijk tempo, paar aardige en niet best uitgewerkte opzetjes, flauw verhaal, wisselvallig acteerwerk*. Dat zal ook met budget te maken hebben; Hollywood trekt gemakkelijk het 30 of 40-voudige uit voor zo’n film.

Vermakelijk, niet veel meer dan dat.

* Vooral die ene uit Borgen bakt er weinig van.

31/03/2022

Vroeg wakker, beetje last van opgeblazen gevoel in buik. Gisteren ook al; het rommelt (letterlijk en figuurlijk). Heeft volgens mij weinig met COVID te maken. Eerder met spanning en algehele onrust. Goed drinken, tempo in de gaten houden, ogen op de bal. Toch nog een extra dag zelf-isolatie. Kan geen kwaad.

Het wekelijks overleg gaat ook deze keer via Zoom. Het verblijf in het voorgeborchte is opnieuw verlengd. Het blijft gissen. En door…

Ondertussen ga ik voor mezelf uitvogelen hoe (en of) ik me in deze rol kan settelen.

Een paar uur knokken met Mailchimp resulteert in een intense hekel aan dat platform. Een waardeloze AI assistent. En een helpdesk die alleen te contacteren is als je de betaalde versie afneemt. Improviseren geblazen.

Dit en nog wat ander gedoe kost me meer tijd en energie dan ik vandaag heb. Om vijf uur is het op. Wat overblijft, is een klein hoopje Tal, wentelend in zelfbeklag, vol twijfel, en un peu de chagrijn. En aanhoudende buikpijn. Het mantra van de dag: ook dit gaat voorbij.

Dat kleine hoopje Tal zoekt de bank op, zet het verstand uit en ziet Shazam!, een kinderachtige superhero film, voorbijkomen. Een berichtje uit de overzeese gebieden zet alles op z’n kop.

01/04/2022

Sneeuw. Voor het eerst dit jaar. Bah!

Uit zelf-isolatie. Alleen nog wat vastzittend slijm in de luchtwegen. De buikpijn is er nog, minder Energie wil nog niet.

Studio Brussel

StuBru bestaat vandaag 39 jaar. Om dat te vieren draaien ze de hele dag mash-ups, crossmixen en ander mooi spul. Een mooie soundtrack, goed aansluitend bij de dag.

StuBru was in de jaren negentig en de vroege jaren nul mijn to-go-zender voor nieuwe muziek, alternative (toen dat nog geen genrenaam was) en de betere klassiekers (het soort dat je niet in de Top 2000 tegenkomt). Daarna werd het meer mainstream en minder spannend. Toch is het nog altijd mijn vaste keuze als ik muziek-op-de-radio wil horen. Vandaag bevestigt weer eens waarom.


Het is een dag waarop verleden en toekomst toenadering zoeken. Als dit een vervolg krijgt…

02/04/2022

Al ben ik van COVID af, fit ben ik nog niet. En het wordt een lange dag. Uitslapen, dat is wat ik wil.

Na weken, maanden van stilte bij de zagerij hiernaast wordt rond 9 uur de kettingzaag aangezwengeld. Nou ja.

Optreden

Het eerste optreden dat bij de intrede van COVID kwam te vervallen, was het feest van Jolanda en Lizette. Nu, -op 10 dagen na- 2 jaar later, gaat het dan toch gebeuren. En dan nog op het nippertje, want Luc en kort daarna ik hebben vorige en deze week COVID gehad. Beiden opgeknapt, net op tijd. Gelukkig maar.

Zoals gezegd, helemaal fit voel ik me nog niet. En echt uitkijken naar een dik uur in de auto doe ik ook niet. Rustig aan is het devies. Omdat we met onze eigen PA gaan werken en ook omdat we nog een paar dingetjes door willen nemen (we konden vorige week niet repeteren), hebben we op tijd in Maarheeze afgesproken. De bandbus is iets vroeger, ik iets later (moest nog een bank overvallen tanken).

Opbouwen gaat vlot, Ton heeft alles mooi gelabeld, we weten wat we doen. Nou ja, behalve als ik een microfoonstatief uit een tas haal, met als resultaat een bloedblaar op mijn linkerpink. Groot drama voor de gitarist, want de linkerpink is een essentieel onderdeel van het instrumentarium. Gelukkig heeft Berti een naald.

Om 7 uur staat alles op het podium. Een compact podium, zonder dat we elkaar op de tenen trappen. Precies goed dus. Een vlotte soundcheck, mede dankzij geluidsman René. De pink is een probleem, een beetje viezig en pijnlijk. In het slechtste geval blijft dat zo en moet ik improviseren, in het beste geval negeer ik het en lost het probleem zich vanzelf op. Ik denk het tweede. Klaar voor het feest.

Volle bak. Leuke mensen. Goede sfeer. En het bandje kan het nog steeds. Inclusief verzoekjes (Nelli, die we al een hele tijd niet meer gespeeld hadden). Doen we gewoon. Geen probleem. Lekker muziek maken met goede vrienden.

Ergens in de eerste set moet ik even de reserves aanspreken. Rustig in de kleedkamer, weg van de drukte, opladen. Ze kunnen zonder me. Meteen aan het begin van de tweede set merk ik dat ik overheen ben. Meer energie, meer ‘stem’, losser. Nog niet helemaal fit, maar het mag geen naam meer hebben. Da’s wel een opluchting.

Mooi optreden.

Er is gelukkig tijd voor de derde helft. Even kletsen, een pot bier, vrolijkheid. Dan afbreken, inpakken, laden (jezus, wat is het koud) en op huis aan. Om kwart over vier thuis, om half vijf in dromenland.

Een hele goeie, deze.

https://flic.kr/s/aHBqjzJbf9

Klik op de foto of op deze link voor foto’s en video’s van Jeroen van de Camp en Maarten Pennings.

03/04/2022

Het is een rustdag.

De Hoogmis: de Ronde van Vlaanderen. De mooiste koers van het jaar. Een indrukwekkend schouwspel. Jammer genoeg zonder Wout van Aert. Wel met Tadej Pogačar. En met Mathieu van der Poel. Wat een finale! Man man man!

En dan de vrouwen erachteraan, in regenachtige omstandigheden. Sinds de OS volg ik Marlen Reusser een beetje, zo’n renster die kan beuken en kan werken en die nooit opgeeft. Vaak in dienst van de ploeg (SD Worx, zonder meer de sterkste ploeg van het peloton), soms voor eigen eer. Haar gesleur en gestamp trekt het peloton uit elkaar en luidt de finale in. Chantal Blaak levert vervolgens geweldig werk zodat de Belgische Lotte Kopecky het kan afmaken. Ook al zo indrukwekkend.

De week die was

De week begint met COVID en eindigt met de Hoogmis. Daartussen afscheid van een gekkie, sneeuw, pragmatisme, het hart en de pen, en het perfecte medicijn.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

The Mothers 1971 (2022) – Frank Zappa ****
Things Are Great (2022) – Band of Horses ***½
Live (1972) – Donny Hathaway ***½
Smiley Smile (1968) – The Beach Boys ***½
Feel Flows (2021) – The Beach Boys ****
Let’s Stay Together (1972) – Al Green *****
Al Green Gets Next to You (1971) – Al Green *****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken