Crisis? Hoezo, crisis?

DWDW #8: Crisis? Hoezo, crisis?

Aan het begin van de week

Enige aarzeling over de voortzetting van dit journaal. Ik heb weinig te vertellen, weinig wat ik hier wil of kan delen. Misschien later. Misschien ook niet.

Als je niets zinnigs te zeggen hebt,
zeg dan niets

21/02/2022

Na regen komt meer regen. En wind. En regen. Vies weer.

Deze hele week Qatar Open bij Ziggo. Tennis. Daar in Doha waait het ook. Wel wat warmer…

Film du jour: Passengers (2016) **

Romantische science-fiction film, met Chris Pratt, Jennifer Lawrence, Michael Sheen en Laurence Fishburn. Gisteren gezien, in de herhaling. Van de eerste keer herinner ik me dat het visueel spectaculair en indrukwekkend was. En dat het eind ruk was. En vooral ook dat ik een ongemakkelijk gevoel aan de film had overgehouden.

Spoiler alert (klik/tap om te openen)

Nu, wetende wat gaat komen, is dat gevoel van ongemak er vanaf het begin.

De film samengevat

Een luxe ruimteschip reist van aarde naar een planeet ver weg. Aan boord zo’n 5000 kolonisten plus bemanning in een 120 jaar durende winterslaap. Na 30 jaar gaat er iets mis en Jim, een van de kolonisten, ontwaakt. Jim leeft een jaar lang in zijn eentje op het ruimteschip. Hij is eenzaam. Hij raakt geobsedeerd door een van de andere 4999: Aurora. Jim weet dat hij dood zal zijn ruim voordat de anderen wakker worden. Hij weet ook dat als hij een ander (Aurora) wakker maakt, die hetzelfde lot beschoren is. Toch maakt hij Aurora wakker. En ze worden verliefd. Zonder dat zij weet dat ze met opzet wakker gemaakt is. Als ze daarachter komt, en dus ter dood veroordeeld is, is ze razend en mijdt ze Jim verder. Uiteindelijk moeten ze samen de levens van die andere 4998 en de bemanning redden. En alles is weer goed.

(Dan gaan we ineens 88 jaar verder in de tijd en zijn Jim en Aurora dood en aftiteling.)

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com

Het ongemak

Het luchtig omgaan met stalking en iets wat in feite op uitgestelde moord neerkomt – zonder consequenties-, er dan nog een serieus geval van Stockholm syndrome achteraan plakken, en de hele boel met een Titanic-achtig romantisch sausje afdekkend, nee, da’s niet best. Hoe mooi de beelden ook zijn (daarom die tweede *, die ik er eigenlijk af zou moeten halen vanwege dat kansloze eind. Enfin).

Dan zijn er ook nog een berg plot holes, gaten in het verhaal. De meeste vind je hier. En er zijn er nog wel meer, of in ieder geval rammelend gedoe.

Wat dat lamzakkerige eind (of eigenlijk hele derde bedrijf) betreft: dat zal met Hollywood-happy-ending te maken kunnen hebben. Het originele script van Passengers was anders, wreder en -ahem- iets beter.

Laat ik hier maar stoppen.

22/02/2022

22022022. Niet alleen een palindroom, maar ook een ambigram. Dus.

Repetitie

Door het wegvallen van de vorige repetitie is er nu sprake van enige haast. Binnenkort een optreden en nog maar twee repetities om alles weer in de vingers te krijgen. Op de voorlopige definitieve setlijst staan een paar liedjes die we twee jaar terug voor het eerst en het laatst gespeeld hebben. Vergeten doe ik weinig; het is dieper graven.


Gary Brooker is overleden. Net als Mark Lanegan. Twee bijzondere, imposante stemmen.

23/02/2022

24/02/2022

Oorlog in Oekraïne

We hebben de ene enorme wereldwijde crisis nog niet achter de rug, en Poetin stort de wereld in de volgende. Arme Oekraïners. En ook arme Russen. En -heel veel later- arme wij.

Deels verbijstering, deels woede, en deels een gevoel van onmacht en bezorgdheid. Er zijn nauwelijks woorden voor. En geen idee waar en hoe dit gaat eindigen.

Ik weet dat in deze fase alles wat als ‘feit’ gebracht wordt, gecheckt en gedubbelcheckt moet worden. Immers, het eerste slachtoffer in een oorlog is altijd de waarheid. Dat probeer ik me voor te houden bij het volgen van de berichten. En ook dat de meeste ‘kenners’ een groot deel van hun inzichten baseren op vermoedens, halve informatie en vooraf ingenomen standpunten. Dus korrels zout paraat houden, af en toe schreeuwen naar tv/radio en Twitter, en bij tijd en wijle de zinnen verzetten.

Een gitzwart scenario…

Ondertussen praten de Nederlandse fanboys van Poetin, het met roebels gefinancierde fascistisch tuig van FvD, PVV, Haga c.s. en ook Eerdmans’ JA21 (FvD-lite), deze flagrante schendingen van zo ongeveer alles wat in internationaal recht is vastgelegd, goed. Openlijke steun aan een autoritaire en totalitaire buitenlandse mogendheid. Het geeft te denken. Hoop ik.


Verstrooiing:

Serie du jour: The Falcon and the Winter Soldier (2021) ***

De serie sluit aan op de gebeurtenissen in Avengers: Endgame, net als de serie Wanda Vision en de film Black Widow. Naast de standaard MCU superhero thema’s focust The Falcon and the Winter Soldier vrij nadrukkelijk op -wat ik voor het gemak schaar onder- Black Lives Matter: ongelijke behandeling, racisme, ongelijke machtsbalans.

Het is een lastig format, zo’n serie. In tegenstelling tot Wanda Vision is de spanningsboog van het in zes stukken (afleveringen) gehakte verhaal niet altijd even gelukkig. En als bij andere recente MCU-films lijken sommige MCU personages er met de haren bij gesleept, zonder veel toe te voegen. Het lijkt erop dat de serie vooral dient als schakel tussen The Infinity Saga en wat gaat komen in Phase 4, en als opstap naar een volgende Captain America film.

25/02/2022

Somber. Over alles.

Pedalboard

Ik ben deze week van een relatief compact pedalboard overgestapt naar een groter pedalboard. Dat biedt ruimte voor mijn Digitech Whammy DT, een effectpedaal dat ik voor één (1) liedje nodig heb. De layout is nog niet geweldig en vraagt nader denkwerk. Dat is aan de bovenkant.

Aan de onderkant is er meer ruimte voor een patch box en de power supply. Die Whammy moet met een aparte voeding van 9V worden voorzien, want digitaal en dus heel bromgevoelig. Dat betekent dat hij een apart stroompunt nodig heeft. Dus moet er een stekkerdoos komen om de voeding voor de Whammy en de voeding voor de power supply op aan te sluiten. En spulletjes om zo min mogelijk overbodige kabels te hebben.

Wat ik wil, is weer eens niet standaard. De meeste stekkerdozen zijn gemaakt voor 45° stekkers. Voor de adapter stekkers van de power supply en de Whammy is er dan te weinig ruimte. Uiteindelijk vind ik een adres waar ze hebben wat ik zoek. Volgende week in huis. Dan praten we verder.

Hek

Na de stormschade van vorig weekend is het nu tijd voor een plan de campagne. Voor we aan de slag kunnen, moeten we weten wat we gaan doen, en vooral ook wat we nodig hebben. Lastig daarbij is dat ik niet de enige ben die met spoed de schutting moet herstellen en dat materiaal sowieso vrij schaars is. Dus een sobere, pragmatische benadering.

Een middagje materialen sourcen dus.

En een paar knopen doorgehakt.

Film du jour: Cosmic Sin (2021) *

De carrière van Bruce Willis zit al een tijdje in het slop. De laatste decennia maakt hij vooral action thrillers, vaak met een scifi tintje, veel geweld, eendimensionaal, direct-to-video. Af en toe zit er een goede film tussen, het meeste is bagger. Hij kan en verdient beter. Kennelijk interesseert hem dat niet.

Cosmic Sin is een hele slechte film. Zelden zo’n rammelende hoop onzin gezien en alles (verhaal, acteren, visuals, edits, etc) van een bedroevend niveau. En aan zijn acteerwerk te zien, kan het Willis geen zier schelen. Voor zover je dit nog acteren kunt noemen. Hij dreunt zijn tekst op, loopt wat door het beeld en geeft plichtmatig z’n Bruno™ stare als er een close-up is. Als je goed luistert, hoor je de deur van zijn trailer achter hem dichtklappen, nog voor de scene is afgelopen.

Heel slecht.

Maar beter dan het gebazel in de talkshows over de hel in Oekraïne. Als je niets zinnigs te zeggen hebt, zeg dan niets.

26/02/2022

Allejezus, de WOZ-waarde van Huize Tal is met 18,4% verhoogd. En ten opzichte van 4 jaar geleden met 32,7%. Zo kom ik wel van mijn geld af. En ja, ik deel dat chagrijn met vrijwel iedereen, en ja, het is allemaal de schuld van een ander, en ja, het is klein leed vergeleken met wat er momenteel gaande is. Dat laatste vooral, houd ik mezelf voor.

De lente, mensen. De lente. En het begin van het Belgische wielerseizoen: vandaag De Omloop, morgen Kuurne-Brussel-Kuurne. Hopla!

Film du jour: Spider-Man: No Way Home (2021) ***½

De 27e film in de Marvel Cinematic Universe (MCU). Het verhaal heeft meer inhoud en de toon is serieuzer. Verrassen doet de film niet echt. Soms heeft het iets gezochts en een paar keer kakt de film even in. En ik vraag me af of die verwevenheid met de MCU echt iets toevoegt aan de Spider-Man films. Dat gezegd hebbende, dit No Way Home is de beste van deze trilogie.

Ik ben bij. Nou ja, ongeveer. Alleen de serie Hawkeye nog. En dan is in mei de volgende MCU film alweer in de bioscoop te zien: Doctor Strange in the Multiverse of Madness.


Ik wil iets doen om mijn onmacht, afgrijzen, woede en bezorgdheid over Poetins invasie van Oekraïne een positieve draai te geven. Met een donatie aan Stichting Vluchtelingenwerk zet ik een eerste stap. Geef ook! Aan hen, of aan het Rode Kruis, of lokale initiatieven, of allemaal.

27/02/2022

Tuurlijk Vlad, dreigen met kernwapens. Alsof al dat bloed dat nu al van zijn handen gutst niet genoeg is. Schrale troost is dat steeds meer landen, bedrijven en ‘vrienden’ Poetin nadrukkelijk de rug toekeren. Hopelijk ook binnen het Kremlin.

De week die was

Een week die nooit had mogen zijn. Waar de coronacrisis ons overkwam, is deze nieuwe crisis iets wat de wereld wordt aangedaan. Een crisis die in potentie kan uitlopen op een fullblown nucleaire oorlog. Omdat het Westen ‘onvriendelijke stappen‘ zet, aldus Poetin. Cynischer kan het nauwelijks worden.

Laten we hopen op het beste.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken