De Bleeke Heide

Journaal #51: Lichter

Aan het begin van de week

Vorige week was geen beste week, to put it mildly. Ik probeer het los te laten. Deze week nog twee reguliere werkdagen en dan een paar weken de baan op als inval Parts Pro. Fijn buitenspelen.

20/12/2021

Ed van Thijn is zondag overleden. Een wijze man. Ik wou dat er vandaag de dag dit soort wijze mannen en vrouwen waren. Ze zijn hard nodig.


De zwarte wolken trekken langzaam weg, al blijft het flink bewolkt. Na regen komt zonneschijn, toch? Ik hoop het. De socials blijven nog gedeactiveerd. Even geen zin in.

Kort overleg over de stand der zaken: min of meer wat ik al vermoedde. Nou ja, zolang er niets concreets op tafel ligt, is het onverstandig conclusies te trekken. Al lijkt daar voldoende aanleiding voor te zijn. In de avond volgt er een appje: de afspraak voor morgen gaat niet door. Tja.

And in other news: ik heb het jaarlijkse wik-en-weeg zorgverzekeringsspel weer gedaan. Dit jaar was het niet echt moeilijk: Ditzo (A.S.R.) kwam met een verhoging van de premie van maar liefst 12%. Bij OHRA ben ik ten opzichte van vorig jaar weliswaar ook 10% duurder uit, maar die hebben hun (hogere) premie maar met 2,3% verhoogd.

En ach, ook Reinier Paping is overleden.


Film du jour: Birdman (2014) ****

Volledige titel: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance). Een knappe film, met diepte en inhoud, een vleugje mythologie, schitterend gefilmd, goed geacteerd. Kleine odes aan films, het acteervak en Broadway. Birdman lijkt door knap editen in één continue take gefilmd te zijn, wat er een soort van dans van maakt, ritmisch, melodieus. Het geeft de film iets extra’s, en het is geen cinematografisch trucje. Goede soundtrack trouwens.

21/12/2021

De langste nacht ligt achter ons. Het gaat lichter worden.


Janssen beschermt steeds beter in plaats van slechter“. Bijzonder. Addertje is dat het voor de omikron variant niet anders is dan met de andere vaccins. Dus boosteren. Vandaag kunnen bouwjaren 1963 en 1964 een afspraak maken, dus ik gok dat ik donderdag of vrijdag een boosterprik kan inplannen.

You’ll never get a second chance to make a first impression

Er gaat morgen een mailing de deur uit van de nieuwe eigenaar van een van mijn klanten. Ik verzorg de verzending, maar ik heb deze keer de tekst niet geschreven of geredigeerd. Het is me niet gevraagd, ik voel me niet geroepen. Zowel inhoud, toon als lengte van de brief staan haaks op hoe ‘we’ de afgelopen jaren hebben gecommuniceerd. Ik probeer mijn schouders op te halen.


Ja maar, ja maar, ja maar… De hele dag, op de radio, op tv, in de krant. En in mijn hoofd. Aan alle vier kan ik iets doen. Niet luisteren, niet kijken, niet lezen. En niet denken. Of in ieder geval niet zeggen, dat is een goed begin.

22/12/2021

De komende tweeënhalve week ben ik weer inval Parts Pro. Dat betekent de hele dag op stap, met een Sprinter vol onderdelen, plaatwerk en andere automotive spullen. Vandaag dag 1. Iets vroeger dan normaal van huis, want matige vorst, dus ruiten krabben. Brrr…

Het is behoorlijk druk op de weg, zeker aan het begin van de ochtend. Richting Goes wordt het rustiger. Aan het eind van de middag bij Den Bosch is het oppassen, al lijkt het iets minder vol dan ‘normaal’. Weg van de snelweg zie ik mooie winterse beelden. Zoals de bossen bij Ossendrecht, het niemandsland tussen Sprundel, Klein Zundert en Galder, en mijn vaste stekje bij de Bleeke Heide tussen Ulicoten en Chaam. Ik heb me voorgenomen me zo min mogelijk te laten afleiden door alles waar ik geen of weinig grip op heb. Dat lukt, min of meer.

De Bleeke Heide, Ulicotenseweg, Chaam

23/12/2021

Weinig te vertellen over de rit. Het is iets rustiger op de weg, vooral in de middag. Ik rijd een klein uur later dan normaal weg (vertraging bij het orderpicken), en daardoor hobbel ik een beetje achter de feiten aan. Ach ja. Dik 400 kilometer. Een flinke dag. Gevolgd door een flinke avond, want op kantoor ligt werk te wachten. De bureaulamp gaat om half 11 uit. Puf…

Onderweg hoor ik dat bouwjaren 1966 en 1967 aan de beurt zijn. Terug thuis gaat meteen de afspraak gemaakt. Aanstaande dinsdag gaat ie erin, de boosterprik!

24/12/2021

Dag drie. Een aardige rit, jammer van het weer. Om kwart voor 4 klaar, nog een bak koffie en even nakletsen. Weekend! Nou ja, bijna, want nog een paar klusjes op kantoor. Ho ho ho!

Kerstavond met pa en de broer: een copieus kerstmaal genoten en daarna samen de oorlogsfilm De Slag om de Schelde gezien (een wat twijfelachtige programmering op kerstavond, van de EO nog wel). De broer gaat naar huis. Pa doet een tuk. Tal opent een fles rode wijn.

Film du jour: De Slag om de Schelde (2020) ***½

Ofwel The Forgotten Battle. Knap gemaakt (zeker met het beperkte budget), gruwelijk en aangrijpend oorlogsgeweld, grauw, drie verhaallijnen die elkaar hier en daar raken, een beetje fletse dialogen, best een hele zit.


Na een week op zwart de socials weer geactiveerd. Niet gemist, niets gemist.

25/12/2021

Sinds het overlijden van mijn moeder is kerst in huize A niet meer wat het was. Pa geeft er niet veel om, ik ook niet. Dus het wordt een rustige dag, met een paar vaste dingen zoals het St.Pietersplein, een rondje Rome (gelukkig niet meer met die pedante Bodar) en wat kerst op tv. En het fraaie kerstpakket van Louwman uitgepakt. Veel lekkers, weinig vulling.

Gisteren hoorde ik bij Blok&Toine een fragment van de Mengvoeders United sketch van Theo Maassen. Lang niet gezien en gehoord. Eén van zijn beste sketches.


Terwijl het buiten de hele dag al knalt, komt dit op de Facebook van de gemeente:

Wat is klein vuurwerk? Niet echt helder, dit.

Film du jour: The Last Duel (2021) ***½

Een historisch drama van Ridley Scott, met een hedendaagse #metoo ondertoon. The Last Duel is gesitueerd in het Frankrijk van de 14e eeuw en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het goede eerst: grootse decors, modderig en bloederig, een klassieke benadering. Dan de kritische noten: stroeve dialogen (Amerikaanse acteurs), een beetje lomp, door de opzet (drie hoofdstukken; de versies van elk van de drie hoofdrolspelers) uitgesponnen en vermoeiend, en met een te voor de hand liggend slot. Af en toe is het -onbedoeld- op het lachwekkende af.

Een dappere en ietwat krampachtige poging om het 14e eeuwse feodale systeem te spiegelen aan de hedendaagse normen en waarden.

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com

26/12/2021

Afscheid van Desmond Tutu. Over wijze mannen gesproken.

De strijk. Veldrijden. En schrappen.

Aan het einde van week #51

Hopelijk komende week dan toch wat nieuws over de toekomst. Of duidelijkheid. Of iets. Ik weet niet wat ik kan verwachten, dus ik verwacht niets.

In ieder geval ben ik de hele week weer op stap met de Parts Pro bus. Het zal rustiger zijn dan ‘normaal’. Ik ben bezig. En dat is goed voor me.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

30 (2021) – Adele ****
200 Motels 50th Anniversary Edition (1971/2021) – Frank Zappa ****
At My Piano (2021) – Brian Wilson ***½
Walking in Space (1969) – Quincy Jones ***½
Mother Nature’s Son (1968) – Ramsey Lewis ****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken