Het loopt over

Journaal #50: Het loopt over

Aan het begin van de week

Na een spannend weekend volgt een gespannen week.

Mene mene tekel ufarsin

Daniël, 5:25-28

13/12/2021

Veel gedroomd. Over Zevenbergen, over oude schoenen, over gemiste kansen, over zus, over zo, over hier, over daar. En hoewel ik mijn best doe om het los te laten, neem ik het toch mee de dag in.

Uit een (kort) gesprek met een headhunter:
“Maar mevrouw, ik wil helemaal geen manager worden. En zeker niet in de logistiek!”

Pedalen van Tal: Mostortion MT-10

De 10-serie (ofwel Power serie) van Ibanez heeft een aantal illustere pedaaltjes voortgebracht. De bekendste is de Ibanez TS-10 Tube Screamer Classic. De Ibanez MT-10 Mostortion MOS-FET Distortion is weliswaar onbekender, maar ook zeldzamer én een interessant pedaaltje.

Tal Mostortion MT-10
Meer over de Mostortion MT-10 (klik/tap om te openen)

MT-10 Mostortion

De Ibanez MT-10 Mostortion MOS-FET Distortion is van 1990 tot 1993 in productie geweest. Toen geen groot succes. Dat kwam later. Het pedaaltje is met name bij Nashville sessiegitaristen geliefd. Een gebruikte Ibanez MT-10 doet rond 300-500 euro.

De MT-10 is een distortion gebaseerd op de MOSFET/CMOS op-amp (CA3260), met een -in die tijd weinig voorkomende- 3-bands EQ. Die combinatie zorgt voor een low-to-mid gain overdrive/distortion plus een boost, met dat eigen creamy MOSFET karakter van die CA3260.

Die CA3260 is niet meer in productie en moeilijk te vinden. Dat is vervelend voor clone-bouwers, want er is geen vervangende IC op de markt die MOSFET/CMOS aan boord heeft.

De JRC4558 is een redelijk alternatief voor die CA3260 en die zit in mijn Mostortion. In het origineel zitten twee 2SC1815 transistors, in de mijne zijn het twee 2N5088 transistors. Dat maakt weinig uit. Wat het origineel niet heeft, is een switch waarmee enkele clipping diode combinaties gekozen kunnen worden.

De bouw

Een hele bevalling. Ik heb het pedaaltje gebouwd op 4 december, vlot, zonder problemen. Alleen deed ie het niet. Iets wat mij zelden overkomt. Vorige week donderdag ben ik er goed voor gaan zitten, met een frisse blik, het schema en de technische info bij de hand. Soldeerpunten controleren, doormeten, audioproben. Ik focuste op het pcb, in de veronderstelling dat daar ergens iets fout zat, of een componentje niet in orde was, of zoiets. Alles met de nodige voorzichtigheid, want voor je (ik) het weet, smelt of verbrandt er iets, en dan ben je (ik) nog verder van huis. Voor de zekerheid heb ik om een twijfelgeval van het pcb te halen een klein vero printje gemaakt. Een goede vier uur prullen, zonder resultaat.

Dan zal het toch iets op het bypass board moeten zijn. Misschien de 3PDT switch. Misschien de diode. Misschien het bypass board zelf. Die 3PDT switch losmaken is bijna niet te doen. En ik heb eigenlijk ook geen zin om zo te blijven klooien. Beter dat hele ding eruit en een nieuw bypass board erin. Het lastige is dat dit bypass board anders van opzet is dan de standaard bypass boards die ik heb liggen. Dus wordt het improviseren.

Dat heb ik vandaag gedaan. Met succes. Stap 1 is het scheiden van pcb en bypass board. Stap 2 is testen van het pcb en dus van het effect: dat deel werkt. Dus is stap 3 het in elkaar zetten van een nieuw bypass board inclusief de componenten die normaal gesproken op het pcb te vinden zijn. Gelukkig heb ik de benodigde componenten op voorraad.

Als klopt wat ik in mijn hoofd heb, dan kan het niet anders dan dat dit de oplossing is. Een zucht van verlichting en een klein gevoel van triomf: opgelost!

De binnenkant ziet er misschien niet zo netjes en opgeruimd uit als normaal. Iets meer draadjes. Een paar zwevende componentjes. Dat zal me een zorg wezen. Hij doet het.

Tal Mostortion MT-10

Het resultaat

De MT-10 gaat van vrijwel cleane kleuring naar smeuïge vervorming, met veel daartussen. Het ding heeft ‘tone’. Dankzij de 3-bands EQ kun je bite toevoegen of juist wat meer body erin draaien. Vooral single coils lijken goed te werken; Tele Twang Deluxe. Vandaar waarschijnlijk ook dat het pedaaltje zo geliefd is bij die Nashville jongens en meisjes.

En ik val in herhaling: de toegevoegde waarde zal in de praktijk moeten blijken. Die praktijk duurt nog even, want voorlopig wordt er niet gerepeteerd of opgetreden. Dus gaat ook deze Mostortion MT-10 voorlopig de kast in. In ieder geval is het me gelukt hem tot leven te wekken. Hoera!

Nu nog een CA3260 IC op de kop tikken…

#060

14/12/2021

Belker‘s nieuwe single Tegenligger/Tegenlicht (nog steeds met een gitaarsolo van uw dienaar) heeft nu een lyrics video. Ik ben niet zo van de teksten, dus had ik er eigenlijk nog niet goed naar geluisterd. Wat een geweldige tekst!


Hmm, net als vorig jaar (toen ook op de 14e) is de keuze bij de bomenboer (geen belediging, het is een lokale boer die ook kerstbomen verkoopt) beperkt. Volgend jaar echt vroeger voor een kerstboom op stap. Het staat al in mijn agenda. Het is uiteindelijk een “nou ja, het gaat” boompje geworden. Prijzig, dat ook, want Tal wilde natuurlijk wel een naaldvaste boom hebben. Want dat ding moet het toch een week of drie kunnen volhouden.

Hij staat.

En wat goud lijkt, is zilver. Of chroom. Het glimt. Glinstert. Glanst. Glundert. Je mag zelf verder allitereren.

Kerstboom

Persconferentie

Precies een jaar geleden, op 14 december, kondigde Rutte c.s. aan dat NL in lockdown ging. Vanavond een nieuwe persconferentie: verlenging van de maatregelen, toch vervroegde schoolvakantie en veel zorg over de opkomende omikron-variant. En alsnog versneld boosteren (wat in tal van landen al vrijwel afgerond is).

Bijna twee jaar COVID-19, en nog steeds ad hoc beleid, gezwalk, onwaarheden en te laat acteren.

Er is één lichtpuntje: nog even en we zien Hugo de Jonge (hoogstwaarschijnlijk) niet meer terug.

15/12/2021

Het motto van het nieuwe kabinet luidt: “Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst“. Rutte IV begint met een pleonasme.


Feest in huize A! Mijn jaarlijkse uitkering van Buma/Stemra is binnen: respectievelijk 645 en 2 eurocenten.

En de hagen, grotere struiken en bomen zijn geschoren, gesnoeid en gekortwiekt. Netjes. En kaal. Ik kan nauwelijks wachten tot het lente is.

16/12/2021

Vaste lezers zullen inmiddels gemerkt hebben dat er veranderingen op stapel staan. In tegenstelling tot eerdere grote koerswijzigingen waarbij ik zelf het roer omgooide, moet ik afwachten. De partij die erover gaat, laat het op het laatste moment aankomen. Ik probeer daar geen conclusies uit te trekken, met de nadruk op ‘probeer’.

Nu breekt mijn klomp!

Een telefoontje dat veelzeggend is, in zowel onhandigheid als ongeleide ambitie. Als de zaken gaan zoals ik hoop, dan is dit soort geouwehoer binnenkort verleden tijd. Als de zaken niet gaan zoals ik hoop, dan is dit soort geouwehoer binnenkort verleden tijd. Ondertussen: grrrr!!!

Als niemand de baas is, is iedereen de baas.

Een uur of zo later breekt mijn klomp nog een keer. Óf het is opnieuw een gevalletje ad hoc beleid (zou kunnen, want dat typeert de hele gang van zaken), óf er gebeurt iets achter mijn/onze rug (zou kunnen, want dat typeert de hele gang van zaken).

17/12/2021

Het optreden van The Nowhere Boys op 1 januari in Rijsbergen gaat niet door.


Vanavond komt het OMT bij elkaar, in verband met de zorgen om de omikron variant. Sterk vermoeden dat NL straks opnieuw in lockdown gaat. Kom op met die boosterprik!

Film du jour: Spider-Man: Far From Home (2019) **½

Vanavond op de BBC. Het was dit, of Gemini Man, of The Morning Show. Achteraf heb ik verkeerd gekozen.

Wat ik over Spider-Man: Far From Home te melden heb, zal lang niet iedereen interesseren; vandaar de ‘Meer over…’ balk.

Meer over Spider-Man: Far From Home (klik/tap om te openen)

Spider-Man is het sulletje in de alsmaar verder uitdijende Marvel Cinematic Universe (MCU). Ze richten zich met deze Sony’s Spider-Man Universe films (yep, SSU, een universum binnen het MCU – het wordt er niet overzichtelijker op) klaarblijkelijk op een jonger publiek, waardoor de film een beetje braafjes en af en toe kinderachtig is (ik weet het; sommigen van jullie zullen dat hele MCU-superhero gedoe sowieso kinderachtig vinden). Met name de Sam Raimi films hadden een onderliggende spanning, iets grauws, en dat ontbreekt hier vrijwel helemaal. Deze Peter Parker is ook een stuk jonger (16) dan het karakter was in de vorige versies (net als Aunt May trouwens). Het zijn keuzes, ongetwijfeld ingegeven door geld geld geld (box office> 1 miljard US$).

Spider-Man: Homecoming (2017) was de eerste in deze nieuwe reboot van het Spider-Man karakter. Een aardige film, hier en daar in de weg gezeten door koppelingen aan de MCU, maar met genoeg aanknopingspunten voor de toekomst.

In feite is dit Spider-Man: Far From Home een van de epilogen van Avengers: Endgame, de fallout van het einde van Phase Three van het MCU. En tegelijkertijd ook als opzet voor dat SSU wat ik al noemde. Dus zijn er losse eindjes uit Avengers: Endgame die (net als bijvoorbeeld in Black Widow, de eerste film van Phase Four) aan elkaar geknoopt worden (of niet) en die als basis moeten dienen voor wat hierna gaat komen. Het verhaal zelf voegt hieraan maar weinig nieuwe elementen toe.

De film zelf: veel effecten, oppervlakkig verhaal, hap snap. En een opzichtige opstap naar de sequel: Spider-Man: No Way Home, die nu in de bioscopen draait (de reden dat de BBC hem vanavond uitzond). Een aardige film, niet meer dan dat.

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com

Oh, en ze doen Amsterdam (lees: Nederland) even aan. Jeroen van Koningsbrugge speelt een klein rolletje, als ‘Dutch Soccer Hooligan’, samen met Michael de Roos en Jan-Paul Buijs (ik heb het opgezocht). Al is het opgenomen in Tsjechië, voor Amerikanen die bij ‘Amsterdam’ niet verder komen dan coffeeshops, tulpen, klompen en kaas, ziet het er echt uit. Voor ons is het een karikatuur, op het tenenkrommende af. Ik moest tijdens de film sowieso meer dan eens aan National Lampoon’s European Vacation denken. En dat doe ik liever niet.

Veel woorden. Ik weet het. Ik had er meer van verwacht. En ik ben een beetje mopperig.

18/12/2021

Van repeteren gaat de komende tijd weinig komen, van optreden nog minder. Het lijkt mij beter om mijn spullen naar huis te halen. Mijn AC30 staat in Maren-Kessel, dus even op de koffie bij Berti & Monique. Goed elkaar nog eens gezien te hebben.

Grote Wetering
Muddy Waters

Persconferentie

Opnieuw winterslaap…

De telebuis: The Morning Show S02 (2021) ****

Een paar maanden terug heb ik seizoen 1 er in een paar dagen doorheen gejaagd, met veel plezier want goed, op allerlei vlakken. Niet The Newsroom ‘goed’ -dit is iets luchtiger en gladder, en poeniger-, wel bingewatchen ‘goed’.

Deze week was seizoen 2 aan de beurt. Dezelfde cast, hetzelfde decor, dezelfde vaart en frictie. Een nieuwe werkelijkheid: het is begin 2020 en corona hangt boven de markt.

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com

Waar seizoen 1 qua hap snap en zijpaden toch één geheel vormde, is dat met seizoen 2 minder het geval. Dat komt misschien ook door die nieuwe werkelijkheid die moest worden meegenomen in het verhaal, en dat heeft zowel iets krampachtigs als onvoldoende uitgewerkt. Dat is vooral in de laatste afleveringen te merken. Niet dat het slecht is, of niet de moeite waard. Rommelig, soms slordig, net te veel; hoofdlijnen, zijpaden, ‘sterren’. En het iets meer soap opera dan drama. Nou ja. Wel benieuwd naar seizoen 3.


Te veel. FB en IG gedeactiveerd. Tijdelijk, denk ik.

19/12/2021

Ik moet alle zeilen bijzetten. Een combinatie van chagrijn, somberheid en frustratie, over alles.

Aan het einde van week #50

Hoe minder ik zeg, hoe beter het is. Het loopt over.

Antal

#NowPlaying

Chet Baker in Tokyo (The Complete Concert) (1987/2019) – Chet Baker ****
The Hot Rats Sessions (2019) – Frank Zappa *****
Lost in the Stars: The Music of Kurt Weill (1985) – Various Artists *****
ZappaCast: 200 Motels 50th Anniversary Celebration! (2021)
Bonnie Raitt (1971) – Bonnie Raitt ***½
First Flight to Tokyo: The Lost 1961 Recordings (2021) – Art Blakey & the Jazz Messengers ****
Spirit Tree (2021) – Kira Skov ***
Radio Live Stream (2021) – Mats/Morgan ****
Frank Zappa’s 200 Motels 50th Anniversary Edition (1971/2021) – Frank Zappa & The Mothers of Invention ****
Collapsed in Sunbeams (2021) – Arlo Parks ****½
20th Century Blues: An Evening in the Weimar Republic (1996) – Marianne Faithfull ***½

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken