Father & Son

Journaal #49: Go Max!

Aan het begin van de week

Een beetje chagrijnig na de F1 race van afgelopen zondag, ook omdat ik vrees voor de volgende en beslissende race.

Weinig bijzonders voor komende week. Een paar afspraken en vrijdag op stap met de Parts Pro bus. En afwachten.

Distance makes the heart grow fonder

F1 Saudi Arabia

Nog even over de F1 race van afgelopen zondag.

Gedane zaken... (klik/tap om te openen)

Voor de start had ik al een ongemakkelijk gevoel, angst voor zware crashes; dit soort bedachte stratencircuits ziet er op papier weliswaar aantrekkelijk en uitdagend uit, als er daadwerkelijk geracet wordt, is dit Jeddah Corniche Circuit erg smal en listig, zeker met een gemiddelde snelheid van 250 km/u (!). Bij de F2 moesten twee coureurs worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Nee, volgens mij niet goed, ook al vinden de coureurs, teams en media het een mooi circuit.

Het werd een incidentrijke en rommelige race. Een race die voor een (te groot) deel bepaald werd door willekeurige interpretatie van regeltjes en van achter de jurytafel. Max Verstappen maakte een fout (een momentje op de rem om Lewis Hamilton in bocht 28 voorbij te laten) die zwaar bestraft werd (zij het zonder gevolgen voor de uitslag). Hamilton deed een paar dingen die niet bestraft werden. Dat gebeurt wel vaker. Feit blijft dat de Mercedes van Hamilton sneller was dan de Red Bull van Verstappen. En dus staan ze nu gelijk in punten, met nog één race te gaan.

Overigens, Verstappen’s teamgenoot Perez faalde, vrij opzichtig, niet voor het eerst. Dat helpt ook niet. Seizoen na seizoen moet Verstappen het in zijn eentje opknappen, zonder rugdekking. En ook de ervaren Perez, juist gehaald voor die rugdekking, bezwijkt onder de druk. Grrr…

De rest van de race was ook niet zonder incidenten. Gelukkig zonder erg. Al voor de start werd er gesproken over aanpassingen aan het circuit voor volgend jaar. En misschien ook iets aan mensenrechten doen?

Volgende week de apotheose in Abu Dhabi. Meestal een saaie vertoning op een saai circuit. Dat zal deze keer anders zijn. Het circuit is op een aantal plaatsen aangepast, de belangen zijn megagroot en dit afgelopen weekend zal nog vers in het geheugen staan. Het belooft sowieso een spannende race te worden.

06/12/2021

Pfff, weer een onrustige nacht. Een paar keer wakker, en ik bedoel écht wakker. Het duurt dan weer een tijdje om de slaap te vatten, allemaal tijd die ik ‘s ochtends tekort kom. Dus pfff.

Ik schrijf dus ik blijf.

Film du jour: Replicas (2018) *

Sommige films zijn zó slecht dat ze leuk zijn. Deze niet. Dit is gewoon een hele slechte film.

07/12/2021

Losse eindjes.

Amalia

Hoe kan een weldenkend mens in een democratie voor een koningshuis zijn? We leven niet meer in de 19e eeuw! Afschaffen! Nu! En alles eromheen ook! En mocht je argumenten vóór de monarchie denken te hebben: ik daag je uit.

Docu du jour: Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) (2021) *****

Een indrukwekkende (iets te lange) documentaire over dat andere grote festival van de zomer van 1969: the Harlem Cultural Festival. Hoewel er in totaal zo’n 300.000 mensen op het festival afkwamen, met grote (zwarte) artiesten als Nina Simone, BB King, Stevie Wonder, Sly and the Family Stone, Mahalia Jackson en The Staple Singers, werd het slechts een voetnoot in de geschiedenis van de popcultuur. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de politieke en sociale boodschap, in feite dezelfde boodschap die de aanleiding en de noodzaak van het festival waren. 50 jaar later lukte het alsnog om er een documentaire van te maken, geregisseerd door Questlove. De aanleiding en noodzaak zijn 50 jaar later nog net zo actueel en scheef als ze toen waren. Ga kijken!

08/12/2021

Wij hebben luchtverwarming. Dat was destijds -43 jaar geleden, toen gas nog een habbekrats kostte en Groningen nog niet met grote regelmaat op de grondvesten schudde- een goed idee. Nu is luchtverwarming een vrij kostbare aangelegenheid. Bovendien is het voor dit pand geen geweldige oplossing gebleken. Aanpassen en/of overstappen op een andere manier van verwarmen is vooralsnog geen optie. Dus kijken we tandenknarsend naar het verbruik, zijn we zuinig met warmte en schuiven we het onvermijdelijke voor ons uit.

(Waar ‘we’ staat, bedoel ik ‘ik’; de rekening is voor mij)

Ondertussen wordt de installatie jaarlijks nagekeken en onderhouden. En vandaag was het weer eens zover. “Het oude beestje is nog prima in orde“, zei de monteur. Hij vertelde dat er momenteel minder problemen met oudere installaties dan met nieuwe zijn, vooral door het niet beschikbaar zijn van chips, prints en andere moderniteiten. Zelfs zodanig dat hij al klanten heeft moeten vertellen dat ze pas in april of mei op reparatie van hun verwarming kunnen rekenen en tot die tijd in de kou zullen zitten. En dan moet de winter nog beginnen. Het geeft te denken.

F1 2022

Ik volg de Formule 1 vanaf ongeveer 1990, toen de commerciëlen de races gingen uitzenden. Het ene seizoen fanatieker dan het andere, wel vrijwel onafgebroken.

Op de vraag “Is live kijken naar de Formule 1 me €13,99 per maand waard?” is het antwoord “Nee!“. Viaplay gaat het vooralsnog niet worden (al belooft Ziggo korting, vandaar ‘vooralsnog’). Misschien via een andere streaming dienst. Of via F1 TV Pro. Of 20 zondagen met ruimte in de agenda.

Pedalen van Tal: FFS

Nee, FFS is niet de naam van een nieuw pedaaltje. FFS staat voor for fuck’s sake. Ik heb zaterdag een pedaal in elkaar gezet, een Mostortion om precies te zijn. En het kreng doet het niet. Ik ben toen even aan het zoeken geweest. Zonder succes. Vanavond ben ik er opnieuw mee aan de slag gegaan. Daarvoor gebruik ik een simpel tooltje, een audio probe, waarmee ik van output naar input alle onderdeeltjes langsloop. Het probleem zit dicht bij de input, om precies te zijn ergens in de input buffer. En om nog preciezer te zijn: het loopt spaak bij de allereerste condensator. Een dikke vier uur later en ik krijg het niet opgelost. Er zit nu meer tijd in het troubleshooten dan de bouw. Godver. Het meest frustrerende is dat het effect het achter die input buffer gewoon doet. Binnenkort een hernieuwde poging.


Robbie Shakespeare

Misschien niet een naam die meteen een belletje doet rinkelen. Neem van mij aan dat Robbie Shakespeare een van de belangrijkste en invloedrijkste bassisten uit de popmuziek is. Of was, want hij is gisteren overleden.

Samen met drummer Sly Dunbar (ook al zo invloedrijk) vormde Shakespeare Sly & Robbie, een ritmesectie en producersteam, met een basis in reggae en dub, die met name in de jaren zeventig en tachtig de crossover van reggae naar popmuziek maakten. Kijk maar eens naar deze (incomplete) lijst met credits. Giganten.

Wat een verlies!

geëmbed van wikipedia
geëmbed van wikipedia

Er is ook triest familienieuws. Een beetje extra aandacht voor pa.

09/12/2021

Project 2022

Ik ben niet de enige die enig ongeduld voelt. Met nog twee reguliere werkweken dit jaar (niet voor mij, ik werk na de kerst gewoon door), is er bar weinig tijd om ‘zaken’ te regelen. Als ‘we’ het op 1 januari geregeld willen hebben. Of als ‘we’ het überhaupt geregeld willen hebben.


Somberheid troef, de hele dag.

Goede berichten van een lieve vriendin.

Piekerdepieker.

10/12/2021

Op stap met de Parts Pro bus, op een koude, donkere en natte vrijdag. Ik kom er nu ruim 4½ jaar met enige regelmaat over de vloer, ik ben er voldoende bekend om sfeer, drukte en mate van stress te kunnen aanvoelen. De druk staat er vol op en hier en daar worden haarscheurtjes zichtbaarder. Ook hier. Het is te hopen dat de ‘powers that be’ tijdig signaleren dat én waar de organisatie door de hoeven dreigt te zakken.

En route! Later dan gewenst, een aardige rit langs veelal bekende adressen. Vies weer, vooral in de middag. Een paar files. Modder in het grensgebied. Waar mogelijk een vriendelijk woord, een welgemeende groet. Verder valt er niet al te veel te vertellen.

Meer (B)
Meer (B)

Over twee weken ben ik weer aan de beurt. Dan voor tweeënhalve week, waarschijnlijk niet allemaal volle dagen. In ieder geval ben ik van de straat. En dat vind ik prima in de kerstvakantie.

De broer eet ‘s avonds mee. Hij zit op z’n praatstoel, dus een geanimeerde avond volgt. Mooi. De klant centraal, veel raakpunten, veel herkenbare zaken, veel verbeterpunten.

Ziggo

Ha! Ziggo Sport gaat volgend jaar dus toch F1 uitzenden. Weliswaar in samenvatting, maar ook met veel toeters en bellen en met de belangrijkste gezichten (Olav Mol, Jack Plooij, Robert Doornbos, Rob Kamphues). Ik kan me voorstellen dat Ziggo dat bij Viaplay afgedwongen heeft om überhaupt op Ziggo’s netwerk te worden doorgegeven. Dat kwartiertje samenvatting bij de NOS stelt daarmee dus niet veel voor. En nóg minder reden om Viaplay erbij te pakken.

11/12/2021

Op tijd eruit. Volop plannen voor deze zaterdag. Aan het eind van de middag kan ik één ding van het lijstje strepen: de strijk. Wel een spannende F1-kwalificatie gezien.

Film du jour: The Power of the Dog (2021) ****

Ik verwachtte een western met Benedict Cumberbatch. Twee redenen er eens goed voor te gaan zitten. Het blijkt iets ingewikkelder in elkaar te zitten. The Power of the Dog is een behoorlijk indrukwekkende film, gelaagd, gedoseerd en subtiel, met prima acteerwerk, een fraaie canvas en een mooie soundtrack. Alleen het laatste bedrijf, dat stelde een beetje teleur.

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com

Sting

Het is vanavond Sting-avond bij de BBC. Eerst Sting: When the Last Ship Sails, een kabbelend en belegen concert uit 2013 met werk van zijn eveneens kabbelende en belegen album The Last Ship. Geeuw. Dikke, vette geeuw.

Daarna een oude Old Grey Whistle Test special, Police in the East, uit 1980, over een tour van The Police door Japan, Hong Kong, India, Egypte en Griekenland. Chaos, mayhem en energie. Wat een verschil!

Billie

Billie Eilish zingt een liedje bij SNL. Indrukwekkend.

12/12/2021

Opstaan.
Ochtendrituelen.
Bank.

Het is zover:

De Apotheose

In de allerlaatste ronde! Bizar!

Max
Max Verstappen! #GOMAX!

Max Verstappen: wereldkampioen!

Bitter voor Lewis Hamilton, een groot kampioen en misschien wel de allergrootste van de moderne autosport. En eigenlijk ook de snelste vandaag. Maar goed, om te winnen moet je als eerste over de finish komen.

En het zijn slechte verliezers bij het Mercedes team. Niet goed voor het aanzien van de koningsklasse van de autosport.

Overigens, wat Frits van Eerd en Jumbo de laatste 10 à 15 jaar voor de sport doen en betekenen, is enorm. Dat mag ook weleens gezegd worden.

https://twitter.com/redbullracing/status/1471058769907957764

Aan het einde van week #49

Distance makes the heart grow fonder. Een mooie en ware uitdrukking.

Een prima eind aan de week: Max Verstappen is wereldkampioen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Ann Arbor Blues Festival 1969: Vol.1 & 2 (2019) – Various Artists ***½
Alone Together (2021) – Jac Bico ***
Punisher (2020) – Phoebe Bridgers ***½
Dark Horse (1974) – George Harrison **½
Time Out of Mind (1997) – Bob Dylan ****
The Very Best of William Bell (2007) – William Bell ***½

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren/kijken