Onderweg

Journaal #45: Onderweg

Aan het begin van de week

Dinsdag repetitie met YTMIDM en vrijdag en zondag repetities met The Nowhere Boys. Veel muziek dus. Verder woensdag vroeg eruit. We moeten om 7 uur in Gent zijn. Ja, ‘s ochtends.

08/11/2021

Goed nieuws van over de oceaan. J’s pa is uit het ziekenhuis ontslagen en kan thuis verder aan zijn herstel werken.

Da’s eigenlijk ook alles wat er aan positiefs over deze dag te melden valt.

Oh ja, na lang wikken en wegen (over een uitgave van 57 euro…) heb ik toch maar een tweede pedalboard besteld. Die is iets groter. En groter is beter. Of zoiets. Het idee is dat mijn huidige pedalboard voor flexibel gebruik wordt ingericht (thuis, NWB, uitstapjes, probeersels) en die grotere voor YTMIDM (incl.Whammy, met z’n grote footprint). Enfin, je zult zien wat ik bedoel als het ding hier is. En ik vermoed dat de kistenbouwer binnenkort aan de slag kan.

Film du jour: The Grand Budapest Hotel (2014) ****

De film wacht al 7 jaar (!) op een geschikt moment. Waarom? Geen idee. Ik weet vooraf ook niet of deze avond het geschikte moment is. Die twijfel is na enkele secondes weg. Absoluut de moeite waard. Alleen al voor de beelden. Het verhaal is goed, af en toe een paar gaten, wat eigenlijk niet veel uitmaakt. Humor, tongue in cheek, soms absurd, alles met een serieuze ondertoon. Prima film. Aanrader. Kritische noot? Ja, er is iets te veel rekening gehouden met de gemiddelde kijker. Het had uitdagender kunnen zijn. Ach ja, het blijft een Hollywood film.

09/11/2021

Geen optredens meer voor YTMIDM dit jaar. Het blijft bij dat ene last minute optreden op de Wildse Kermis in het corona interbellum. Hopelijk kan het concert van The Nowhere Boys en Harmonie de Eendracht van volgende week zondag doorgaan. Al zou het me niet verbazen als er op korte termijn (vrijdag?) weer extra maatregelen worden afgekondigd.


Via via kom ik erachter dat een oude kameraad vorig najaar is overleden. Ik heb de banden met de kringen waarin we elkaar weleens tegenkwamen, al lang geleden verbroken. Dus dat ‘via via’ is logisch. We speelden ooit een blauwe maandag samen in een punkbandje, hebben een keer opgetreden, of iets opgenomen, zoiets. Echt veel kan ik me niet herinneren. Misschien maar beter ook. Het trieste nieuws drukt op de dag.

Repetitie YTMIDM

Vorige week hadden we te weinig tijd om al het ‘nieuwe’ materiaal door te nemen, dus was het plan voor vanavond om niets nieuws aan te pakken en ons op die 14 (!) liedjes van de afgelopen weken te richten. Dat helpt ook om de aarzeling er een beetje uit te halen. En ik moest om 10 uur weg (zie hieronder). Hard gewerkt, veel gedaan.

(Ik heb trouwens een stukje voor de YTMIDM-site geschreven, waarin ik de lezer even in het kort bijpraat over de afgelopen tijd, waar we momenteel mee bezig zijn en wat we gaan doen.)

10/11/2021

De wekker staat op 04:15 uur. Mijn oom wordt om 7 uur in het UZ Gent verwacht. Tal rijdt. Dus na een (verdomd) korte nacht en op één kop koffie in alle vroegte (5 uur) naar Meerle en dan door naar Gent. Rond 06:20 uur schuiven we op de ringbaan van Antwerpen aan bij de andere vroege vogels. Gelukkig is het vertraging, geen stilstand. Kort na zevenen in Gent. En na een kort afscheid meteen weer op weg, weer aanschuiven bij Antwerpen, waar het inmiddels nog iets drukker is geworden. En om iets voor negenen terug thuis. Koffie!

Ja, ja, ja
Ja, ja, ja

Janssen

Ik was eigenlijk meteen al niet blij met mijn Janssen vaccinatie. Ten tijde van mijn afspraak was er geen sprake van keuze; bouwjaren 1967-1968 kregen Janssen. Enkele dagen later bleek het Janssen vaccin een relatief hoog risico op bijwerkingen te hebben, wat onrust veroorzaakte (zoals alles tegenwoordig onrust veroorzaakt), en vanaf toen kon je alsnog voor Pfizer of Moderna gaan.

Nu blijkt dat Janssen na een halfjaar nog maar 13% bescherming biedt. Mooi klaar mee. In België krijgen de Janssen-klanten inmiddels voorrang bij de boosterprikken die daar al uitgedeeld worden. In NL moet er nog aanvullend advies worden ingewonnen, waarna er overlegd gaat worden. En dan gewikt. En gewogen. Volgende week. Of zo. We zwalken gewoon verder.

Nederland is een reactief land. Altijd al geweest. Eerst kijken hoe de boel in de fik vliegt, dan blussen.

Film du jour: Hobbs & Shaw (2019) **½

Ongecompliceerde actiefilm, met een soort van een verhaal, een hoop over-the-top actie en weinig pretentie. Boem! Knal! Crash! Verstand op nul. Ik heb mijn ogen open weten te houden, geholpen door een paar mokken extra sterke koffie en een plezierige chat met J.

Het was een lange dag.

11/11/2021

Om half 7 klaarwakker. Ik ben niet de enige, zie ik aan mijn chat apps. Positieve berichten uit Gent. Een zakelijk akkefietje. Interessant berichtje van over de oceaan.

Hmm, het OMT adviseert een beperkte lockdown van 2 weken. Dat ziet er niet goed uit voor ons concert van volgende week zondag. Met een nieuw record van 16.364 positieve tests kun je je afvragen of zoiets ook nog wel verantwoord is. Al zegt dat aantal ook niet alles, want als veel meer mensen zich laten testen ten opzichte van vorige week (30%) dan is het appels met peren vergelijken. Het meest zorgwekkende is dat van die positieve tests meer dan de helft gevaccineerden betreft.

12/11/2021

Ik luister naar Aerial, voor het eerst in een behoorlijk tijd. De klik die ik met de meeste Kate Bush albums heb, is er niet. Niet zo spannend als ik me herinnerde. Kabbelend. Traag.

Boe!

AA

Persconferentie

Ik luister naar Rutte in de auto. Tegen de tijd dat De Jonge begint, ben ik gelukkig al bijna op mijn bestemming in Rijsbergen. Voordeel van vanavond repeteren is dat ik al dat gezeik van al die zeikers niet hoef te horen, lezen en zien. Ik probeer alles gelaten over me heen te laten komen en prijs me (relatief) gelukkig dat ik (relatief) weinig ga merken van de restricties. De ‘korte klap’ had wat mij betreft wel iets venijniger mogen zijn.

Zoals eerder al gezegd: NL is een reactief land. En NL is een land van ‘ja, maar’. Een land van ‘als morgen de horeca om 8 uur dichtgaat, dan gaan we ons vanavond helemaal klem zuipen!’.

Even over de schuldvraag, want dat zoemt ook de hele tijd rond: tuurlijk, laat je vaccineren. Alleen is het niet uitsluitend door die 15% die zich niet wil laten vaccineren (en daar vind ik van alles van) dat we weer in deze ellende zitten. In de basis ligt het aan ons eigen gedrag, aan het niet in acht nemen van de basismaatregelen, aan het niet willen luisteren naar wat mensen met kennis, gezag en bevoegdheid vertellen en adviseren, aan ingebakken onverschilligheid. Gaaf land.

Deze ook nog eens in de herhaling: principes zijn niet zonder consequenties.

Mijn pa (80+) kan deze maand al een afspraak maken voor de boosterprik. Voor mij, Janssen-klant, is het nog even afwachten of ik voorrang krijg, anders wordt het januari.

Kennelijk kan ons concert van volgende week zondag gewoon plaatsvinden. Dus die repetitie van vanavond is niet om des keizers baard. Dat ik me niet echt senang voel bij de gedachte om met alle nieuwe beperkingen die zijn afgekondigd met een orkest van >60 man (veelal blazers…) voor een publiek op te treden, dat laat zich raden.

Repetitie The Nowhere Boys

Na vorige week dinsdag is dit dus een tweede repetitie om de resterende liedjes door te nemen, de moeilijkere liedjes nog eens te repeteren en om de overgangen te oefenen. Daarnaast zouden een gastsaxofonist en het koor een aantal liedjes mee repeteren.

Een lange, vier uur durende repetitie. De saxofonist is er, speelt een paar liedjes mee, vlot en goed. Het koor (2 personen) is er niet. Die repeteren kennelijk zondag voor het eerst mee, als we voor het eerst met de harmonie repeteren. Welke liedjes en welke partijen ze gaan zingen, moet nog bepaald worden. Het staat een beetje haaks op het volledig gearrangeerde anderhalf durende concert van orkest en band.

Of het een gevolg van een ongelukkige beweging is, of van het urenlang staan met een gitaar om de nek, weet ik niet. Misschien allebei. Hoe dan ook, tegen het eind van de avond laten mijn nog altijd niet volledig herstelde ribben nadrukkelijk van zich weten. Het vreet energie.

13/11/2021

Au, een stap terug.

Oranje

Nou, dat was weer niet best. En veel meer lijkt er ook niet in te zitten. Het zou zo maar eens een rustige zomer kunnen worden. Kunnen we in ieder geval met een gerust hart en met een wijzend vingertje Qatar boycotten.

14/11/2021

Ik vind het niet erg om op zondag om 8 uur op te staan.
Ik vind het niet erg om op zondag om 8 uur op te staan.
Ik vind het niet erg om op zondag om 8 uur op te staan.

Repeteren met The Nowhere Boys en Harmonie de Eendracht

Ach ja. ‘t Is voor een goed doel: repeteren voor het Beatles In Concert optreden van volgende zondag. Want ja, dat gaat -vooralsnog- door. We repeteren in Theater De Bussel in Oosterhout, waar ik voor het laatst geweest ben met mijn moeder, eind jaren negentig, gok ik. Dat was voor een voorstelling van Adelheid Roosen et al, die een flink deel van het Oosterhoutse publiek in hoor- en zichtbare verbijstering achterlieten. Een glimlach bij de herinnering.

Inloop half 10, aanvang repetitie 10 uur. Op tijd ter plaatse, zoals het hoort. Opbouwen, stemmen, klaar. De Harmonie is iets later, niet helemaal compleet (want zondag, intochten, gezin, sport) en sommigen beschouwen 10 uur kennelijk als richttijd. We hebben veel te doen, weinig tijd, dus aan de slag. Gelukkig kunnen we maximaal gebruik maken van de faciliteiten van De Bussel, inclusief geluidsman, zodat we niet hoeven te klootviolen.

Het doorspelen van het hele concert blijkt vrij aardig te gaan. De overgangen krijgen extra aandacht, hier en daar blijkt hoe wij het begrepen hebben niet helemaal is zoals het op papier staat, en de repetitietijd wordt goed gebruikt. Er is gelukkig ruimte voor aanpassingen, noodzakelijk, gewenst of prettig. Rens, dirigent en arrangeur van dit enorme project, is een genot om mee te werken. De arrangementen werken. Een mooie klank. Nu soms nog aarzelend, straks gaat het heel fraai worden.

Zoals verwacht moeten er nog afspraken gemaakt worden over de zang. Dus komt er een extra zangrepetitie. Dat was niet nodig geweest als… Nou ja, laat maar.

Na afloop verzamelen we ons in de foyer om nog het een en ander met Rens door te nemen en ook om wat organisatorische zaken te regelen. Er zijn problemen met de locatie; er zijn meer kaarten verkocht dan volgens de nieuwe 75% regel is toegestaan. In eerste instantie wordt gedacht over een andere locatie. Een betere en praktischere optie lijkt om twee concerten te spelen, bijvoorbeeld om 1 uur en om 4 uur. Vooral voor Joris zal dat hard werken worden, maar daar passen we dan wel een mouw aan. De definitieve beslissing volgt morgen.

Een Leffe, nog wat napraten en dan op naar huis. Het is 4 uur. De dag zit er alweer bijna op. Tijd voor de F1 in Brazilië.

Aan het einde van week #45

Het was me weer een weekje!

Hopelijk gaan die nieuwe coronamaatregelen in acht genomen worden en dus het gewenste effect sorteren. In alle eerlijkheid heb ik zo mijn twijfels.

Komende week een dag op stap met de Parts Pro bus. Weer onderweg. En dus waarschijnlijk twee concerten met The Nowhere Boys en Harmonie de Eendracht, in Fort Gertrudis, Geertruidenberg. Ik denk dat er extra kaarten beschikbaar komen, dus als je zin hebt (en het aandurft), dan zie ik je zondag.

Verder is geen nieuws vooral geen nieuws. We wachten vol ongeduld.

Hello goodbye, hello goodbye,

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Aerial (2005) – Kate Bush ***
Salty Dog (1969) – Procol Harum ***½
Procol Harum Live: In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra (1972) – Procol Harum ***
RED (Taylor’s Version) (2021) – Taylor Swift ****
Trance-Fusion (2006) – Frank Zappa ****
Another Ticket (1981) – Eric Clapton ***

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren