Naar de knoppen

Journaal #43: Aan de knoppen

Aan het begin van de week

Bijna uit de kreukels. Nog wat gemiep en gezeur. In cursief.

Half en half het plan om deze week weer te gaan hardlopen. Onder voorbehoud. Geen zin om iets te forceren. En geen zin om iets tegen mijn zin te doen.

Deze week een paar afspraken, beide belangrijk met het oog op de toekomst. Daarnaast een klein to-do-lijstje.

25/10/2021

Gek genoeg levert liggen nog de meeste hindernis op. Dat merkte ik ook gisteren weer, op de bank tijdens de Grand Prix. Dan toch maar rechtop zitten, als een ouwe lul met een kussentje in de rug. Het kwaad was al geschied. Vanmorgen bij het opstaan voelt het aan de voorkant licht beurs. De rugpijn is er ook nodig, ook een beurs gevoel. Wel goed geslapen. Kleine stapjes vooruit.

Kak! Plan B gaat niet door. In ieder geval vooralsnog niet..

Ook kak: voor de vijfde keer dit jaar is de kliko niet geledigd. Van 18 keer aanbieden. Na een paar keer voor leugenaar uitgemaakt te zijn, bel ik maar niet meer naar de Diftarlijn. Een mailtje met in de cc de gemeente lijkt beter te werken. Tot en met vorig jaar ging het vrij redelijk met de afvalinzameling. Híer is niets veranderd. Dus…

Telestein

Ik heb een jaar of tien, twaalf terug mijn oude Telestein (1990 Fenix TC-10 – een Koreaanse Telecaster uit de Young Chan fabriek waar in die jaren ook Fender/Squier Telecasters gebouwd werden) volledig gestript en ‘verbeterd’. Naast een Bigsby (die er na een tijdje weer af is gegaan) en nieuwe tuners was de belangrijkste verandering de vervanging van de pickups door een DiMarzio AirNorton DP193 humbucker (neck) en een Seymour Duncan Quarter-Pound STL-3 single coil (bridge). Na jaren in de koffer bleek het wiring harness half vergaan te zijn, dus heb ik dat destijds ook in orde gemaakt, met betere pots, een andere switch en nieuwe bedrading. Het hele verhaal lees je hier.

Meer over de Telestein (klik/tap om te openen)

Die Telestein is een werkpaard, goed voor het betere ragwerk, mijn to-go gitaar op de bank, en met krassen en gaten een gitaar die een stootje kan hebben. Hij ligt goed in de hand. Echt geweldig afgesteld krijg ik hem niet. Het kan net.

Mijn soldeervaardigheden waren tien jaar terug nog niet zo ontwikkeld als ze nu zijn, maar het voldeed. Toch stond een nieuw wiring harness alweer een tijdje op de lijst. En echt gelukkig met de AirNorton was ik ooit niet. Wat zijn de mogelijkheden zonder pickups te vervangen?

Al googelend kwam ik op twee interessante mods: een toggle switch (DP3T) voor de humbucker en de 4-way switch voor de Telecaster zelf. Daarmee zijn er ineens 10 pickup selecties mogelijk. Totaal overbodig. Dus gaan we dat maar eens proberen.

De toggle switch mod biedt de mogelijkheid om te kiezen tussen series (humbucker/2 coils in series – full output, hum-canceling), split (coil-cut/single coil mode – half output, not hum-canceling) en parallel (2 single coils – lower than split, hum-canceling).

De 4-way switch is een veel voorkomende Tele mod. Naast de standaard drie (1. bridge, 2. bridge & neck in parallel, 3. neck) komt er dan een vierde bij: bridge & neck in series – vetter dan positie 2 en meer output dat 1, 2 en 3. Zie het als een ingebouwde boost.

Het enige minpunt is dat positie 4 niet op de meest logische plaats zit. Kennelijk kan dat met die schakelaar niet anders. Een goed alternatief is om in plaats van een 4-way switch een toggle switch (DPDT) te gebruiken. In mijn geval was daar geen ruimte meer voor vanwege die andere mod. Of een push-pull pot. Dat kan ook.

Vanwege de humbucker gaan er (weer) A500K pots in. Omdat de Telecaster van zichzelf al vrij bijtend klinkt en de SD Quarter-Pound daar nog een kwak scherp aan toevoegt, heb ik de .047uF cap vervangen door een .022uF cap. Dat zou er het scherpe randje af moeten halen. The proof is in the eating.

Telestein mods 1
Telestein mods 2

Samengevat: nieuwe bedrading, AirNorton met toggle switch, nieuwe pots, een joekel van een .022uF cap en een 4-way switch. Kosten: ca. 45 euro.

Voorlopige conclusie:
– De 4-way switch is een goede mod, al zou ik het een volgende keer met een toggle switch doen (waar nu geen ruimte voor is). Aanrader voor single coils.
– De humbucker mod is ook wel een goede. Minder ingrijpend qua klank, handig als keuzeopties.
– Of de combinatie van beide mods echt zin heeft, is wat lastiger te zeggen. Qua veelzijdigheid is het een grote stap voorwaarts. Alleen is het meer iets voor in de studio dan voor het podium. Voor nu. Want nog niet in de praktijk uitgeprobeerd.
– Hij stuurt hard uit, zeker in positie 4 en al helemaal als de humbucker ook nog eens volle mep gaat. Erg scherp – daar zou een treble bleed uitkomst kunnen bieden.
– De originele knoppen van de Tele passen niet op de Amerikaanse solid shaft pots. Tijdelijke oplossing: twee knoppen uit de pedal-voorraad.

Telestein mods 3

Dussen

Pa vertelde dat het ouderlijk huis van mijn moeder verkocht is. Daar blijkt in de voorbije 50 jaar nog wel het een en ander aan veranderd te zijn.

26/10/2021

Een goede nacht. Opstaan blijft een avontuur: eerst benen over rand van het bed, dan mezelf voorzichtig met de linkerarm rechtop duwen. Als een oude vent! Hardlopen schuiven we nog even voor ons uit.

Repetitie YTMIDM

Voor de verandering weer eens als vierkoppig monster (Luc zit op de hei). Naast de liedjes die we vorige keer hadden opgepakt, nu met Edwin (die vorige keer verhinderd was), hebben we ook weer een nieuw en een oud liedje uitgeprobeerd. Beide liedjes zijn door de eerste ronde. Lekker gespeeld. Plus een plezierige verlengde derde helft. Volgende week zijn we weer compleet.

27/10/2021

Slecht geslapen, om 4 uur klaarwakker, om half 6 klaarwakker en om kwart over 7 bijna door de wekker heen geslapen. Niet vanwege pijntjes of ander ongemak trouwens. Nee, dat gaat ineens in een aardig tempo. Nog wel oppassen, merk ik.

Een goed gesprek. De inhoud van ons rapport lijkt met vrijwel volledige instemming ontvangen. Nuancering is voor later. Het is nu aan het volgende echelon. In ieder geval is het niet meer in onze handen. Een kwestie van afwachten.

Intussen ook een beetje rondkijken. Zeker nu Plan B in het putje ligt.

Enkele persoonlijke observaties: 1. tempo ligt hoog (lees: ik ben trager geworden), 2. meer luisteren, minder spreken (en ook: weet je plaats), 3. werken aan kennis.


Een stille avond op de bank, in gedachten, alleen.

Ondertussen slachten John Wick c.s. half New York en een kwart van Casablanca af (body count: 167 – het lijken er trouwens meer). Niet zo’n goede film trouwens, dat wist ik al.

28/10/2021

Oké, een laatste kreukels-update: het meeste is voldoende naar de achtergrond om er geen last van te hebben. De rest? Tijd is mijn vriend, zo heb ik begrepen.

Recensenten

Wat heb ik aan recensies over albums als die recensies alleen over de teksten gaat? Als je niets over muziek weet te vertellen, dan is muziekrecensent misschien niet een goede beroepskeuze geweest.

Dystopia

Je kunt er een andere naam aan geven, het verandert alleen niets aan het bedrijf, de bedenkelijke verdienmodellen en het overweldigende gebrek aan ethiek en moraliteit. Of het nu Facebook of Meta heet, ik vind dit toekomstbeeld vooral griezelig. En zeker in de handen van deze sujetten.

Comfort shopping

Een half uurtje bij H&M op bezoek. Meneertje ‘t Heertje. Nou ja, als ze door hun achterstand heen zijn.

29/10/2021

Ik vind heel veel over van alles. Radio uit, Spotify aan.

Kantoorwerk. Schrijven. Opbergen. Alles gefactureerd, alles betaald.

The Boss

Bruce Springsteen en zijn nieuwe BFF Barak Obama zijn te gast bij de Graham Norton Show, over een boek of zo. Bruce is inmiddels 72. Hij ziet er niet goed uit. Mager, knokig, een schim van wie hij was. Ik hoop dat het de jaren zijn.

30/10/2021

Een boel regen vandaag.

Een paar uur gericht organiseren, met het oog op de repetities en het optreden van The Nowhere Boys met Harmonie De Eendracht volgende maand in Fort Gertrudis te Geertruidenberg, waar ik ooit als jochie voor het eerst met een bandje van de muziekschool optrad. Er zijn een paar dingetjes die ik beter in de vingers wil krijgen, zoals de tokkel van Because en de solo van Michelle; nu moet ik daar nog teveel bij denken. Trouwens, ook voorlopig definitief is het nieuwjaarsoptreden op 1 januari in Het Kaffee te Rijsbergen.


Overmand door twijfel. Over alles.

31/10/2021

Aan het einde van week #43

Tja, deze keer ben ik het niet die aan de knoppen draait. Dus afwachten. En niet teveel vooruitkijken. Dat kan. Die luxe heb ik. Nog wel.

Voorlopig staan er voor komende week twee repetities gepland. Een paar schrijfklussen. En wat er verder ter tafel komt. Oh ja, hardlopen. Als het droog is.

Benieuwd wat er dinsdag uit de corona-persconferentie komt. En hoelang de >85% van NL nog blijft accepteren dat we door een kleine groep in een houdgreep gehouden worden.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Surf’s Up (1971) – The Beach Boys ***½
Fly (1971) – Yoko Ono ****½
Giants of All Sizes (2019) – elbow ****
Conference of the Birds (1973) – Dave Holland Quartet ****
Shutout (EP) (1978) – The Walker Brothers *****
Tattoo You (40th Anniversary Edition) (1981/2021) – The Rolling Stones ****/***/** (album/bonus tracks/live show)
I Don’t Live Here Anymore (2021) – The War On Drugs **½

De cijfers van oktober

Hardlopen
Totale afstand: 8,3 km
Gemiddelde snelheid: 6’00”/km
Aantal runs: 2

Gewicht
Gemiddeld: 70,8 kg (-/- 0,3)