In de kreukels

Journaal #40: In de kreukels

Aan het begin van de week

Aandacht voor de toekomst, persoonlijk en professioneel.

En ja! Optreden! Aanstaande zaterdag! Het is oktober en het is pas het tweede optreden van het jaar. Op zich al heel wat dat we weer kunnen. En er staat meer aan te komen, zowel met The Nowhere Boys als YTMIDM. Daarover hieronder en/of later meer.

Everything looks better in black and white

Kodachrome, Paul Simon

04/10/2021

Het plan is om aan het eind van de dag een boel gedaan te hebben. Om een uur of 3 raakt de vaart eruit. Toch een heel eind gekomen. Morgen de rest.

Niemand thuis

Waar zijn ze nu?
Waar zijn ze gebleven,
Die vrienden voor het leven?
Ze geven een voor een niet thuis vandaag…

Niemand Thuis, Rick de Leeuw

De wereld moest het zo’n zeven uur zonder Facebook, WhatsApp en Instagram doen. En ondertussen stonden DNS servers over de gehele wereld op volle toeren te rammelen, als gevolg van niet oplossende DNS aanvragen. Naast ongemak en onbereikbaarheid heeft zoiets stiekem flinke financiële gevolgen, en voor veel meer bedrijven en mensen dan je misschien zou denken. Hier een heldere uitleg van RTL Nieuws (Floris Poort, Harm Teunis en Daniël Verlaan) over oorzaak en gevolg.

Serie: Agent Carter (seizoen 1, 2015)

Ik schreef er vorige week al over: nog een paar afleveringen van Agent Carter te gaan. Vanavond heb ik de rest van het eerste seizoen gekeken. Het viel niet mee, het viel niet tegen. De twijfels over het tweede seizoen zijn niet weggenomen.

05/10/2021

#537
08:15u Ochtend run 4,0 km – 24:12 min. – Route Zanddijk – 10C, herfstzonnetje
Er ging iets mis: vergeten op start te drukken, ca. 800 meter ‘verloren’. Dus ‘t is bij benadering. Niet dat het er iets toedoet. Ploeteren. En wind tegen ook. Ik denk dat ik het schema er weer eens bij pak. Een stap terug voor twee stappen vooruit.
Gemiddelde snelheid: 6’03″/km

Mooi. We gaan plannetjes maken voor 2022, en daarna. Op need-to-know basis. En beste lezer, you-need-niet-to-know. Vooralsnog.

Repetitie YTMIDM

Een productieve avond: na twee repetities om het stof van de instrumenten te blazen, de spieren los te maken en -vooral- even bij te kletsen, werken we nu weer aan nieuw repertoire. Vijf liedjes waaraan we vorig jaar net voor de grote lockdown begonnen waren en een nieuwe die we vandaag voor het eerst deden. En alle zes lijken ze de repertoirelijst te gaan halen. Niet verkeerd. Blij dat we weer bezig zijn.

06/10/2021

Bij StuBru zijn ze deze week de jaren nul aan het herbeleven, en dus komt er al een paar dagen onder meer ouwe meuk van Limp Bizkit voorbij. En om de een of andere reden is dat net als StuBru opstaat. Ik ben nooit fan geweest van dit opgeblazen neefje van Vanilla Ice. Met z’n bedachte imago en ditto street cred. En z’n nookie. En z’n cookie.

Koekoek

En wanneer kwam de maan in jóuw leven?

Iemand bij Rituals heeft bedacht dat het een goed idee was om met deze twee in zee te gaan. Dat geeft te denken.

Repetitie The Nowhere Boys

We spelen zaterdag -als verrassing- een setje op een bruiloft, en een keer repeteren kan dan geen kwaad. Met de NWB is het anders werken dan met YTMIDM. Dat komt voor een deel door het repertoire; bij die Beatles liedjes is het een kwestie van afspreken wie wat doet en verder zo dicht mogelijk bij de originele partijen blijven. ‘t Is ook een andere benadering. Niet per se hoe ik het liefste werk. Tegelijkertijd valt alles telkens weer goed op zijn plaats, harmonieën en nuances, alles is bekend materiaal (plus iconisch), we zijn allemaal goede muzikanten en we kunnen snel schakelen. En als het goed klinkt, klinkt het echt goed.

Voor de gelegenheid repeteren we in Rijsbergen, in de repetitieruimtes van Jack Bass PA. Jack doet zaterdag ook het geluid, dus dat komt mooi uit. Prima repetitieruimtes (backline, koffie, goede sfeer, betaalbaar). Aanrader, als je in die hoek je bandje hebt. Wel op tijd boeken (alle vijf ruimtes zijn vanavond bezet).

Het setje van zaterdag bestaat voor een flink deel uit verzoekjes van de bruid (de bruidegom weet van niets), inclusief een paar liedjes die we nog niet eerder live hebben gespeeld (in ieder geval sinds ik bij de NWB speel). Love Me Do is er zo eentje. Drie keer raden voor wie de hoge McCartney stem is. Als eerste liedje. Zonder opwarmen. Na anderhalf jaar nauwelijks zingen. ‘t Gaat wonderwel.

Zaterdag om 1 uur soundcheck. Om 9 uur spelen. Gelukkig is het in Ulvenhout. Dus ‘s middags even op en neer, ‘s avonds in werkkleding weer naar de ‘zaak’, spelen, bier, klaar.

07/10/2021

Gisteren bij het in de bus tillen van mijn versterker voelde ik het al: spiertje in de onderrug. En een lichte kriebel in de keel. Daar ga ik vandaag niet mee hardlopen.

The Beatles in Concert

Ik zei het vorige week al: veel Beatles de komende tijd.

The Nowhere Boys spelen op 21 november samen met Koninklijke Harmonie De Eendracht in Fort Gertrudis in Geertruidenberg. Aanvankelijk stond dat voor juni gepland, in het Koningspark in Raamsdonksveer. Hier staan vooralsnog twee repetities voor gepland: één ‘gewone’ repetitie en een generale repetitie. Voor een stuk van anderhalf uur, met allerlei cues, een maatje extra hier, een variatie-tje daar, wat nieuwe liedjes (Because…). En oh ja, onze drummer is verhinderd. Dus dat wordt interessant.

Ik was een tijdje terug al eens aan de slag gegaan met de mp3’s van de midi-arrangementen en de aanwijzingen van de dirigent, om er voor mezelf en mijn collega’s chocola van te maken. Met november in zicht en een paar vrije uren heb ik dat vandaag maar verder afgemaakt. De rest is voor later/anderen.

08/10/2021

Dat spiertje van gisteren (‘t valt mee) is er nog, net als de lichte irritatie in de keel. Kortom, ook vandaag ga ik niet hardlopen. Zondag. Oké?

Pedalboard

Weapons of choice

Voor het optreden morgen heb ik mijn pedalboard gereorganiseerd. Voor de geïnteresseerden de signal chain: Epiphone Casino -> tuner -> Ginger Drive -> Tube Screamer XL -> Cornish ST-2 boost -> Boss CH-1 chorus -> UniCabSim -> Volume switch -> Mute -> Vox AC4TV.

Die Tube Screamer ga ik trouwens niet gebruiken, is just in case. Chorus is vooral voor de Leslie in Here Comes the Sun. De UniCabSim gebruik ik om mijn Epi minder neuzig te laten klinken door de AC4. En de ST-2 en Volume switch zijn er voor extra gas. De AC4 staat op 4W, volume op 5, tone op 6.

09/10/2021

Het belooft een mooie dag te worden.

Trouwerette Karlien & Jelmer

Opbouw om kwart over 12, soundcheck om kwart voor 1. Een 4W versterker, de Volume switch op 70% en nog is het te hard…

Ulvenhout is niet zo ver, dus na de soundcheck is het terug naar huis, kwalificatie F1, Lombardije en ‘to gentle’. Een hangmiddag. Het is sowieso allemaal wat vreemd, want ik trek thuis mijn optreeduniform al aan, we verzamelen een half uur voordat we het podium opgaan en na afloop maken we plaats voor de ‘echte’ band, dus spullen het podium af, meteen de bus in en gaan. Bovendien geldt ook hier dat om 12 uur de lichten aangaan.

At the office

Het goede nieuws: prima optreden, leuke mensen, mooie locatie (midden in het Ulvenhoutse bos), alles erop en eraan. Jammer dat het maar een set van drie kwartier was. En dat ik de solo van Something een beetje verfrommelde (het zal niemand opgevallen zijn).

De bruid had nog een mooi cadeau voor elk van ons: een ingelijst print van vier portretten van the Beatles, gemaakt door Dezo Hoffmann en door Andy Warhol bewerkt. Blij mee.

Bij toeval heb ik het boek waarvoor Warhol destijds de portretten ontwierp. Ik kocht het boek, The Beatles, geschreven door Geoffrey Stokes, in 1982 of 1983 of zo. Van mijn zakgeld. Best duur. Viel tegen. En volgens mij heb ik het nooit uitgelezen.

Dan het slechte nieuws: Tal ligt in de kreukels. Bij het opruimen na het optreden ben ik gestruikeld over een rits gitaren en ander gerei die buiten op me stonden te wachten, in het donker, geniepig tussen twee auto’s. Met twee handen vol, dus weinig gelegenheid om mijn val te breken. Dat deed een kistje of een statief voor me, precies in mijn linkerzij, vlak onder mijn oksel. Goed bezig Tal. Het voelt als een paar gekneusde ribben. En het doet verrekte pijn.

Een Leffe (tegen de pijn…) en dan naar huis. Thuis om een uur of 11. Het voelt een beetje vreemd, zo kort na een optreden thuis, nog in podiumkleding, niet helemaal ‘unwinded’. En een beetje kwaad op mezelf, wegens struikelarij.

Peppi en Kokki

De nacht in met op BBC2 Simon & Garfunkel‘s legendarische The Concert in Central Park uit 1981, een concert dat ik al in 100 jaar niet meer gezien heb. Komt behoorlijk binnen vannacht. Central Park, waarop John & Yoko’s appartement in het Dakota gebouw uitkijkt, en op een steenworp afstand van waar John Lennon vermoord is. The Late Great Johnny Ace. Lennon zou vandaag 81 geworden zijn.

10/10/2021

De volgende ochtend…

Nou, het is officieel: in de kreukels. Ik heb een flink deel van de nacht half wakker gelegen, zoekend naar een positie waarin liggen enigszins pijnloos leek. Op mijn rechterzij ging dat net, alleen bij elke beweging voelde ik een steek, dus geen succes. Uiteindelijk heb ik mijn linkerzij geprobeerd, wat nog best bleek te gaan. Alleen de weg ernaartoe…

Enfin, je had me uit bed moeten zien rollen kruipen. Stijf, steek, pijn, gruwel. Ik heb in 2005 bij een auto-ongeluk in Ohio een paar ribben gekneusd. Dit voelt ook zo, alleen erger. Toen was het de voorkant van mijn ribbenkast (rechts), dankzij de gordel. De pijn zit nu aan de zij- en achterkant (links). Diep inademen is niet fijn. Hoesten? Au. Gapen? Au. Bewegen? Au. Lachen? Als een boer met kiespijn. Hier ga ik nog wel even plezier van hebben.

Van sporten gaat in ieder geval voorlopig even niets komen. Van bankzitten -vandaag- wel.

Aan het einde van week #40

Ja, een beetje in de kreukels dus. Hopelijk wordt het de komende dagen een beetje beter. Gelukkig staan er voor komende week geen fysiek lastige dingen gepland. Geen repetitie, geen Parts Pro rit, geen sjouw of sleurwerk. Dinsdag even naar Breda. En woensdag brainstormen en plannetjes maken.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

One Touch (2000) – Sugababes ****
Lucille Has Messed My Mind Up (1969) – Jeff Simmons ***
en veel Radio 4