Afscheid van de zomer

Journaal #38: Er hangt iets in de lucht

Aan het begin van de week

Er hangt iets in de lucht. En dat bevalt me niets. Ik hoop dat ik het mis heb.

I’m not young enough to know everything

J.M.Barrie (en niet Oscar Wilde)

20/09/2021

Een rommelig begin van de week.

Tandarts

Netjes op tijd, lege wachtkamer, drie minuten wachten, twee minuten in de stoel, alles in orde en tot over zes maanden. Zo.

21/09/2021

Ik had kunnen gaan lopen. Het lichaam vraagt om uitstel. Dus vandaag niet.

Het is herfst. Voor mijn gevoel is het nog lente. De zomer viel wat tegen, qua weer sowieso. Als ik -buiten het hardlopen- vijf dagen een korte boks heb aangehad, dan is het veel. En in mijn kleine wereldje is nauwelijks iets gebeurd, in ieder geval niets bijzonders.

En het is Prinsjesdag. Vrijwel niets van gezien.

Wielen (3)

In het kort wat hieraan voorafging: de wielen onder de flightcase van mijn versterker functioneerden wel, maar het kon een stuk beter. Simpelweg andere wielen eronder hangen bleek niet voldoende te werken. Dus heb ik nieuwe wielen besteld en ben ik zaterdag aan de slag gegaan om het goed en definitief te maken.

Dat begon met het zagen van twee planken die aan de kopse kanten van de bodem komen, met daaraan de wielen. Er stond nog een blik zwarte verf, dus de planken zijn in de verf en te drogen gezet. Vandaag heb ik gaten geboord, de wielen bevestigd en de beide (halve) dolly’s onder de kist geschroefd. Alles met slotbouten, dus solide én terug te draaien. Naar tevredenheid. En mooi op tijd klaar, want vanavond gaat de hele boel de bus in: we gaan weer beginnen.

Kist Vox wielen
Kist Vox wielen

YTMIDM

Eindelijk. Na een jaar zijn we weer begonnen met repeteren. Nee, ja, we hebben inderdaad begin juli een optreden gedaan, en in de week voorafgaand daaraan gerepeteerd. Maar echt repeteren, werken aan oud en nieuw repertoire, dat was alweer een jaar geleden. En we zijn het nog niet verleerd.

Had ik nodig, dit.

22/09/2021

Dat in en uit de bus tillen van die versterker gisteren heeft gevolgen. Onderrug protesteer licht.

Een dagje op stap met de Parts Pro bus. Goed om er weer eens uit te zijn. Verder weinig bijzonders. Ja, lang zoeken naar een goede zit; een steuntje in de rug kon geen kwaad.

Discipline

Vandaag 40 jaar geleden verscheen het album Discipline van King Crimson. Ik kocht de plaat in 1985, denk ik. Alles veranderde. Het was en is één van de beste platen die ik ooit gehoord heb. Het leerde me dat complexe muziek dansbaar kan zijn, serieuze muziek leuk kan zijn, ‘oude’ mensen jong kunnen zijn (Fripp was 35 toen Discipline verscheen), virtuositeit vol emotionele lading kan zitten. En vandaag, 40 jaar na de release, zijn het album en de muziek nog net zo fris en spectaculair als toen.

Meer over Discipline op de site van DGM.

De huidige digitale release (op Spotify en Apple Music) heeft drie bonustracks. Da’s jammer, want hoe interessant die tracks (voor fans) ook mogen zijn, het doet afbreuk aan de flow van het album. Dus, als je ‘m streamt, luister dan naar de eerste zeven tracks.

23/09/2021

Nog een beetje last van de onderrug. Morgen.

"A man and his tools make a man and his trade"
“A man and his tools make a man and his trade”

Een avondje ouderwets liedjes uitzoeken. “Open arms” of “up in arms”? De tweede klinkt en is logischer.

24/09/2021

Gelukkig neemt de somberheid van de laatste tijd weer enigszins aanvaardbare vormen aan. Ofwel, de zon schijnt een beetje.

#533
08:00u Ochtend run 5,1 km – 30:08 min. – Route De Linie – 15C, grijs
Pijntjes zijn weg. Pittig. Wel een beetje rek.
Gemiddelde snelheid: 5’54″/km

30 jaar geleden

Zomaar wat platen die 30 jaar geleden verschenen:
No More Tears – Ozzy Osbourne, 17/09/1991
Use Your Illusion I & II – Guns N’ Roses, 17/09/1991
Emotions – Mariah Carey, 17/09/1991
Pretty on the Inside – Hole, 17/09/1991
Screamadelica – Primal Scream, 23/09/1991
Trompe le Monde – Pixies, 24/09/1991
Waking Up the Neighbours – Bryan Adams, 24/09/1991
The Low End Theory – A Tribe Called Quest, 24/09/1991
Blood Sugar Sex Magik – Red Hot Chili Peppers, 24/09/1991
Nevermind – Nirvana, 24/09/1991

Lekker weekje…

En dan lagen Metallica (The Black Album) van Metallica (12/08/1991) en Ten van Pearl Jam (27/08/1991) pas net in de winkel, en kwam Badmotorfinger van Soundgarden eraan (08/10/1991).

25/09/2021

Over dat er iets in de lucht hangt: yep, nog steeds. Ik heb er nog geen vat op.

Film du jour: The Hateful Eight (2015)

Zoals eerder gezegd: Quentin Tarantino is een van die filmmakers wiens werk per definitie de moeite waard is en die eigenlijk nog geen slechte film op zijn conto heeft. The Hateful Eight is een middenmoter. De film heeft alle typische Tarantino elementen: actie, humor, venijn, lomp geweld, veel bloed. Cinematografisch is het een juweeltje. En geen moment is de film gelikt, smaakvol of netjes. Het woord ‘nigger’ valt in The Hateful Eight zo vaak dat het me verbaast dat de film er überhaupt gekomen is in deze tijden van politiek correct, woke en gevoeligheden. Probleem met The Hateful Eight is dat ie voortsleept, dat ie ondanks de wendingen saai is, dat het niet beklijft, en dat ie na Django Unchained (die was erg goed) kwam. En 168 minuten is lang. Goede film, niet bijzonder.

26/09/2021

#534
10:15u Ochtend run 4,2 km – 24:18 min. – Route De Linie – 18C, zon
Niet best. Pijntjes. Chagrijn. Warm en benauwd. Na 3,5 km is de pijp leeg. Daarna korte sprintjes. Vandaar het gemiddelde. Nee, niet best. Wel gedaan.
Gemiddelde snelheid: 5’45″/km

Er wordt geraced in Rusland, het WK wielrennen beleeft zijn apotheose, en het is mooi weer. Keuzes keuzes keuzes. De zon verdwijnt als ik naar buiten ga. Oké.

Knappe race in Sochi. Spannend WK wielrennen (en een schitterend volksfeest daar in Vlaanderen, de hele week al). De was hangt buiten te drogen. En ik heb koppijn. Paracetamol.

Aan het einde van week #38

De twee weken FB pauze hebben goed gedaan. Het ‘licht’ gaat weer aan. Al is het met aarzeling.

Verder niets te zeggen.

Tot de volgende, denk ik.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Elgar: Enigma Variations, ‘Pomp and Circumstance’ Marches Nos.1 & 2, ‘The Crown of India’ March (1982) – Edward Elgar, BBC Symphony Orchestra o.l.v. Leonard Bernstein ****
The Servant (2021) – Shelby Lynne ***
Paris (2021) – Hilary Hahn ****
Discipline (1981) – King Crimson *****
A Momentary Lapse Of Reason 2019 Remix (1987/2019) – Pink Floyd ***½