Nooit ver weg

Journaal #35: Nooit ver weg

Aan het begin van de week

Een paar afspraken in de agenda, vrijdag een Parts Pro ritje, veel sport op de buis en wat denkwerk. Wachten op wat gaat komen. En misschien ook niet.

Start where you are
Use what you have
Do what you can

Arthur Ashe

30/08/2021

De US Open is begonnen. Tennis. Eindelijk weer eens een complete match van Garbiñe Muguruza (ik ben fan) op de telebuis – meestal is het een korte samenvatting, of de uitslag, of het bericht dat ze uitgeschakeld is. Nu bikkelt ze zich tegen de taaie Donna Vekic door de eerste ronde. Mooi.

31/08/2021

#524
07:45u Ochtend run 5,2 km – 31:01 min. – Route De Linie – 13C, licht bewolkt
Steviger op de benen. Nog iets teveel bezig met de buitenwereld.
Goed te merken dat de vakanties voorbij zijn. Razend verkeer, chagrijnige smoelen, grijze muizen.
Gemiddelde snelheid: 5’59″/km

Even de deur uit, op de ‘koffie’ bij goede vrienden in De Meern. Een fijne avond.

01/09/2021

Upstairs Downstairs

Via via werd ik gewezen op hernieuwde activiteiten van een voormalige klant. Eentje in de categorie ‘wel de haren, niet de streken’.

In het kort wat voorafging:
Tussen 2014 en 2017 heb ik een aantal webshops gebouwd, ingericht en onderhouden. Deels betaald (directe werkzaamheden), deels op basis van een percentage van toekomstige omzet. Grote verhalen, veel poeha, luchtkastelen, etc. Een voorgestelde formele hechtere samenwerking (BV’tje of Bvba’tje) heb ik vanaf het begin afgehouden. Ik heb voldoende mensenkennis om dit soort lui op waarde te schatten. Mijn bullshit detector staat scherp afgesteld.

En terecht, want wat de klant vergeten was te vertellen, was dat hij zijn activiteiten o.a. financierde door een lening bij de Belgische fiscus (lees: hij betaalde zijn belastingen niet). Met alle gevolgen van dien, vooral voor de klant zelf (geheel terecht), schuldeisers (o.a. een niet gehele legale medewerker) en een paar andere -voor mij onbekende- ‘betrokkenen’.

Voor mij was het wegvallen van directe omzet vervelend en het niet uitbetaald worden van de geïnvesteerde tijd en energie een tegenvaller. Terugkijkend haalde dit fiasco er de vaart en spirit bij mij uit, om nooit meer goed terug te keren. Dat is niet zijn schuld, daarvoor kan ik mezelf in de spiegel kijken.

Enfin, de man is dus weer/nog aan het ‘ondernemen’. Waarschijnlijk op naam van zijn vrouw of een bekende of de een of andere sukkel. Aan de site (of wat daarvoor moet doorgaan) te zien, is het nog steeds houtje-touwtje-werk. Tja.

Ik probeer uit alles wat ik doe en wat ik gedaan heb lering te trekken. Bij dit verhaal is er weinig wat ik fout heb gedaan, hooguit dat ik assertiever en eerder hard had kunnen zijn. De wrange nasmaak is weg. Alleen op zo’n dag als vandaag is ie even terug. Even. Koffie!

02/09/2021

Net voor het slapen gaan is er een berichtje van over de oceaan. Het gevoel gaat via Dromenland mee de dag in. Nooit ver weg.

Never far away - Nooit ver weg
Nooit ver weg

De grens zit nog potdicht.

#525
08:00u Ochtend run 5,0 km – 29:50 min. – Route De Linie – 11C, grijs
Buik is al een paar dagen een beetje van streek, dus wat wobbly. Halverwege gaat het een stuk beter. Goed tempo. Passen mogen groter. Volgende!
Gemiddelde snelheid: 5’58″/km

Rekenwerk. Bepaalde dingen blijken niet meer binnen bereik. Ingehaald door de nieuwe werkelijkheid. Het wordt zo zoetjes aan tijd om mijn CV op te poetsen en aan de toekomst te gaan denken.

ABBA

Twee nieuwe liedjes, een nieuw album in november en een serie live shows, met de hologrammen van de hoofdrolspelers en een 10-koppige live band. De verwachtingen, na 40 jaar stilte, zijn hoog. De hype is groot.

Voor wat betreft de muziek: dat is voor mij het interessantste. Ik kan me Dancing Queen bewust herinneren en alles wat erna kwam. Ik had volgens mij drie LP’s (Arrival, ABBA: The Album en The Visitors). Later heb ik The Visitors ook in de cd-versie gekocht, een album dat ik écht goed vond. Sindsdien heb ik alles met enige regelmaat gedraaid.

Ik vind niet alles van ABBA geweldig. Muzikaal is het vaak enorm interessant en het zit allemaal knap in elkaar. En de zang… wow! Teksten zijn meestal wat minder. En het is popmuziek, gemaakt om platen te verkopen, dus is het voorzichtig en veilig. Liedjes als Fernando, Put On Your White Sombrero (had ook van BZN kunnen zijn) en I Have a Dream trek ik niet. Hoeft ook niet.

Het fijne van een band die er na een jaar of 10 een punt achter zet, is dat hun ‘werk’ compact en overzichtelijk is.Voor de meeste bands en artiesten geldt dat na een album of 4, 5 de herhaling intreedt. Bij ABBA was dat (nog) niet. Ze stopten net op tijd.

Vandaag dus twee liedjes: I Still Have Faith in You en Don’t Shut Me Down. I Still Have Faith in You is een goed liedje, vrij sober, onmiskenbaar ABBA. Je zou het als een statement kunnen beschouwen: hier zijn we, veertig jaar later, ouder, wijzer, samen. Don’t Shut Me Down is een ander verhaal. Hier keren ze opzichtig terug naar 1981. Ik moest telkens aan The Day Before You Came denken. Het kabbelt. En het is niet bijzonder. Tegelijkertijd, en dat geldt ook voor I Still Have Faith in You, het is zo te horen zonder technisch lapwerk gedaan, Ulvaeus en Andersson hebben zich niet laten verleiden om de productie in een 2021-saus onder te dompelen of ‘hedendaagse’ bijstand in te schakelen, en geen enkel moment heeft het iets krampachtigs.

Voegt het iets toe aan het verhaal? Niet echt, hooguit een mooie epiloog. Doet het afbreuk aan het verhaal? Absoluut niet, het is goed genoeg. En ik ben wel benieuwd naar het album.

03/09/2021

Here we go again. Op stap met de Parts Pro bus. Weinig te vertellen. En het is niet zo veel. Dus ben ik rond half drie weer thuis. Mooi op tijd om FP2 in Zandvoort mee te pakken. Fraaie beelden, goede sfeer, leuke show. Daarna de Vuelta, US Open (Azarenka vs Muguruza – mooie match, Muguruza is door) en volleybal (NED-ITA, niet best).

In de avond voegt de broer zich bij ons, voor nasi, ijs en daarna sport voor de buis. Hoewel er het een en ander te bespreken valt, laat ik het niet tot familieberaad komen. Een andere keer, misschien.

04/09/2021

Op stap met de broer: even naar Breda om zijn Panda op te halen (binnenkort op Marktplaats). Voor het eerst achter het stuur van de MB. Daar zou ik best aan kunnen wennen. Koffie!

Green Green Green

F1

De zaterdag op Zandvoort is reclame voor de autosport, voor het circuit en voor Nederland. Het is een groot feest*, en zo te zien zonder dat het kolderieke of enge vormen aanneemt. Circuit Zandvoort is een uitdagend en lastig circuit, waar door de jaren heen menig coureur zijn of haar tanden op stuk heeft gebeten. Ook dit weekend. Het wordt een spannende kwalificatie. De race gaat waarschijnlijk minder spannend worden; inhalen is nauwelijks mogelijk, door de vele bochten, de smalle rechte stukken en de korte baan (4,3 km).

* UNMUTE US


Een verplicht nummertje vanavond. Ugh.

Shit, Petra Kvitova ligt eruit op de US Open. Terecht, ze had geen antwoord op Maria Sakkari’s spel. Pijn aan de ogen.

Film du jour: 20th Century Women (2016)

Bij toeval schakel ik net naar NPO3 als daar 20th Century Women begint. Geen idee wat ik kan verwachten. Een mooie comedy/drama film, zo blijkt.

Het is het verhaal van een jongen van 15, zijn moeder, en twee jonge vrouwen die hem over het leven leren, gezet in de late jaren 70. Het gaat over de groeiende kloof tussen moeder en zoon, de tijdgeest, feminisme, onzekerheid en vergankelijkheid. En dat ‘we’ elkaar nooit helemaal zullen begrijpen.

Naast een boeiend verhaal wordt het ‘heden’ (1979) geïllustreerd met nieuwsbeelden, fragmenten uit boeken en gedichten, en terug- en vooruitblikken op de levens van de hoofdpersonen. En flarden muziek uit die tijd (goede soundtrack). Mooie film.

Having your heart broken
is a tremendous way
to learn about the world

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com

05/09/2021

#526
10:15u Ochtend run 5,0 km – 28:37 min. – Route De Linie – 16C, zon
Lekker weer. Eindelijk. Heerlijk. Goed gelopen.
Gemiddelde snelheid: 5’43″/km

Ik voel me licht schuldig, want met zulk mooi weer is binnen zitten niet helemaal de bedoeling. Maar ja, met na 36 jaar weer een F1 race in Zandvoort is het een historisch autosport weekend. En dat moet ik zien. Gelukkig blijft het de komende dagen mooi, dus dat komt goed. Ik zit.

Prima race, spannend en fair. Veel meer actie dan verwacht. De perfecte uitslag én een enorm feest. Mooi.

Kortom, een fantastisch evenement, goed georganiseerd en zonder wanklank.

Maarrr… het blijft bizar dat dit wél doorgang kan vinden en evenementen als Lowlands, de Zwarte Cross en -ahem-Sterren op een plein nog altijd niet mogelijk zijn. Het is niet uit te leggen, niet aan de festivalgangers en de organisatoren, en al helemaal niet aan die tien- of honderdduizenden mensen in de entertainment- en evenementensectoren die al sinds maart 2020 zonder werk zitten. Ik begrijp wel meer niet.

Aan het einde van week #35

Alles is gezegd.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

If I Can’t Have Love, I Want Power (2021) – Halsey ***½
Pulverise (2021) – Sloper ***
Feel Flows (2021) – The Beach Boys *****


De cijfers van augustus

Hardlopen
Totale afstand: 71,3 km
Gemiddelde snelheid: 5’59”/km
Aantal runs: 15

Gewicht
Gemiddeld: 71,1 kg (+0,5)