Two to tango

Journaal #33: Two to Tango

Aan het begin van de week

De stilste van de stille weken van augustus. En weinig zomer. Deze vrijdag in ieder geval een Parts Pro rit. Zin in.

It takes
Two to tango

16/08/2021

Herfst.

Pedalen van Tal: Cornish ST-2 Boost/Overdrive

Deze had ik nog niet gedocumenteerd. Bij deze.

Na de Cornish SS-2 Soft Sustain Overdrive en Cornish G-2 distortion/sustainer is deze Cornish ST-2 Boost/Overdrive het derde Cornish pedaaltje dat ik bouw. En voorlopig daarmee de laatste van de bouwprojecten. Hoewel er nog wel het een en ander is dat ik zou willen bouwen en ik het bouwen an sich leuk vind, vertellen zowel de kast met pedaaltjes als mijn portemonnee me dat een pauze voor onbepaalde tijd wenselijk is.

Net als de SS-2 en G-2 is deze ST-2 er aanvankelijk één voor de heb. Maar in tegenstelling tot die eerste twee blijkt de ST-2 direct een nuttige aanvulling op mijn pedalboard. Dat is voor later.

Tal Cornish ST-2
Meer over de Cornish ST-2 (klik/tap om te openen)

Pete Cornish ST-2

Producent Pete Cornish werkt vooral voor de groten der aarde: David Gilmour, Paul McCartney, Brian May, Andy Summers, Jimmy Page en een boel anderen. Hij bouwt pedalen, effect boards, effect racks, routing units, rigs, kabels en ander spul. Duur spul. Cornish is bepaald geen bescheiden mens. En hij beschermt zijn werk vrij krampachtig, onder meer door circuits met zwarte epoxy te bedekken zodat niet te achterhalen valt welke componenten gebruikt zijn en hoe het schema eruitziet. Zijn producten zijn kostbaar. Hij houdt rekening met alle mogelijke storingen, zowel in als buiten zijn producten. Alles is groot en vrij lelijk. Had ik al gezegd dat het allemaal duur is? En hij heeft zijn eigen mystiek gecreëerd (sorry, dat woord gebruik ik bij hoge uitzondering) en daarmee een eigen markt. Duur.

Wat alle Cornish pedalen gemeen hebben, is dat ze gebouwd zijn voor rock arena’s. Dus flinke versterkers en bruut volume. Dat betekent ook dat wat door een rijtje Hiwatts goed klinkt door een oefenversterkertje als poep kan overkomen.

De Pete Cornish ST-2 is een EQ boost/driver, in de basis een doorontwikkelde Colorsound Overdriver, ontworpen voor David Gilmour als onderdeel van diens effect board. Later, in 2007, werd de ST-2 als los pedaal op de markt gebracht.

De ST-2 is dus gebaseerd op de Colorsound, maar met de gebruikelijke twee uitgebreide buffers, andere componenten, andere voicings en een extra op-amp gain stage aan het eind van de signal chain, voor (nog) meer boost.

De bouw

Het is 26 juni, een zaterdagmiddag met volop sport op tv en niet al te best weer. Net als de eerdere Cornish clonen is ook deze ST-2 rijkelijk bedeeld qua weerstandjes (45), condensatoren (26), transistors (5) en andere componenten. Inmiddels schrik ik daar niet meer van. De bouw kost een uur of drie, zonder hobbels en zonder gekke zaken.

Tal Cornish ST-2

Resultaat

De gain knop bepaalt de hoeveelheid gain in de eerste transistor gain stage. Bass geeft het frequentiegebied bij 30 Hz maximaal 14dB meer of minder. Treble doet hetzelfde bij 3 KHz met maximaal 18dB meer of minder. En de volume knop is er voor het uitgaande signaal.

De twee buffers (voor en na) zijn standaard voor Cornish pedalen. Een belangrijk onderdeel van het effect. Maar niet iedereen houdt van buffered bypass. Daarom is er een schakelaar die er true-bypass van maakt.

Het is in de basis een vrij cleane overdrive. De gain en de bass en treble boosts/cuts zorgen voor een subtiel randje, met een warme, gebalanceerde en complexe klank. Een vettig geluid.

En hij kan meteen in de praktijk getest worden, want terwijl ik aan het bouwen ben, belt Ton voor een optreden, een week later.

Ik heb hem áchter de andere preamp pedalen hangen en voor de Vox preamp. Het idee is dat de andere preamp pedalen voor kleuring en karakter zorgen en de ST-2 vervolgens met name het laag en hoog boost. Zonder dat het ineens kneiterhard gaat. Muzikaal en bruikbaar, zo blijkt. Mooi ding.

#057

Docu du jour: Under the Volcano (2021)

In 1979 opende producer George Martin een studio op het West-Indische eiland Montserrat. In de tien jaar dat de studio in gebruik was, werden er flink wat succesvolle albums en hits opgenomen in de Air Studios: Tug of War (Ebony and Ivory) van Paul McCartney, Ghost in the Machine (Every Little Thing She Does) en Synchronicity (Every Breath You Take) van The Police, Brothers In Arms (Money For Nothing) van Dire Straits, Too Low for Zero (I’m Still Standing) van Elton John. De Rolling Stones waren de laatsten die in de studio werkten (Steel Wheels). Hurricane Hugo legde het eiland (en de studio) in 1989 in puin, waarna in 1997 de Soufrière Hills vulkaan het karwei afmaakte.

Meer over Under the Volcano (klik/tap om te openen)

In de documentaire vertellen studiomedewerkers, bewoners, artiesten en andere betrokkenen (nu en op archiefbeeld) het verhaal van de aanloop, de gloriedagen en de trieste afloop. Overigens waren ook zonder de trieste afloop de dagen van de studio geteld; met de komst begin deze eeuw van DAW‘s, homestudios, digitale techniek en een andere mentaliteit zijn studio’s als deze nauwelijks nog commercieel draaiend te houden. En zeker luxueuze studio’s op een afgelegen eiland in het Caribisch gebied.

Mooie documentaire. Aanrader.

You spend half your life tuning your guitar
And the other half playing out of tune

17/08/2021

Run #517 – Schema Terug naar 30
08:00u Interval run 4,9 km – 29:06 min. – Route De Linie – 14C, grijs
Ronde 11: 24HL/2WL/5HL
Van 18 minuten meteen door naar 24. Zonder problemen. En voor het eerst in tijden weer eens langs De Linie. Meteen een bekend gezicht, stralende lach, goed voor het humeur.
Gemiddelde snelheid: 5’57″/km

Regen. De hele godganse middag. Zeikende regen. 14 graden. Een fokking vest aan. Nee, de zomer van 2021 en ik gaan geen vrienden meer worden.

Op het water

Dit kwam ik tegen op YouTube:

18/08/2021

https://www.instagram.com/p/CStk7vDMAwT/?utm_source=ig_web_copy_link

Film du jour: On the Rocks (2020)

Een film van Sofia Coppola met Rashida Jones en Bill Murray in de hoofdrollen. Een dochter/vader verhaal, lichter dan het meeste van Coppola’s werk, eigenlijk te licht. Het kabbelt. De beelden, geluiden, muziek, dialogen en stiltes redden de film. Net.

De nacht in met Chet Baker.

19/08/2021

Run #518 – Schema Terug naar 30
07:45u Interval run 4,9 km – 29:02 min. – Route De Linie – 16C, miezer
Ronde 11: 24HL/2WL/5HL
Het miezert. Goed gelopen.
Gemiddelde snelheid: 5’53″/km

Pa heeft zich laten interviewen voor het lokale sufferdje. Het verhaal dat hij vertelt, klopt voor geen meter. Niet over de zaak, niet over het huis, niet over de keuzes en vooral niet over mij. Het geeft blijk van verrekte weinig waardering voor wat ik in de afgelopen 30 of zo jaar heb gedaan. En ik weet niet of ik m’n schouders moet ophalen of me beledigd moet voelen. Het eerste, denk ik.

Godverdomme.

20/08/2021

Als de wekker om kwart over 6 gaat, ben ik al een tijdje wakker. Voorwaarts. Een nieuwe dag.

Ruim op tijd in Breda. En op tijd onderweg. Geen gekke dingen. Rond half 3 klaar. Of ik nog even kan wachten, terwijl er naarstig gezocht wordt naar een onderdeel. Het wordt gevonden in Veghel. Het is dringend. Dus naar Veghel en dan nog naar een klant. Het is druk op ‘s Heeren Wegen. Net voor vijven bij de blije klant.

Onderweg Het Rak

Bij terugkeer op de zaak staat een flink deel van het personeel buiten, staan alle roldeuren open en komt er rook uit het pand. Een oude diesel is op olie gaan draaien en vervolgens op hol geslagen. Het wrak staat inmiddels buiten, de ergste schrik is achter de rug, de zorg gaat uit naar een paar jongens die rook hebben binnengekregen (ambulance is onderweg). Het had erger kunnen aflopen (een ploffende motor is geen kattenpis).

Toch nog wat te vertellen over de dag.

Oh, en Baby Snakes was op de radio (NPO1). Hard meegezongen.


Wijs advies uit onverdachte hoek: trek je eigen plan.

Film du jour: Broken City (2013)

Deze film stond al jaren op de mediaserver. Tonight’s the night.

Een politieke thriller met Mark Wahlberg in de hoofdrol – negen woorden die je niet vaak in één zin zult tegenkomen. Russell Crowe en Catherina Zeta-Jones, die wel. Enfin, een politieke thriller, over corrupte politici.

Broken City is geen geweldige film, ook geen slechte film. Veel uitleg, zodat je zelf niet veel hoeft te denken. Een paar kneiters van slechte dialogen. Hier en daar rommelig. Maar spannend genoeg om te blijven kijken.

Jupiter in oppositie met de zon

De Maan en Jupiter
De Maan en Jupiter

Jupiter is goed zichtbaar vannacht (en -als het helder is- de komende nachten). Op mijn foto is het wat minder duidelijk. Tja, armeluis iPhone. Jupiter is dat witte puntje links. Op 600 miljoen kilometer. Ver weg van alles en iedereen…

21/08/2021

Run #519 – Schema Terug naar 30
08:30u Interval run 4,9 km – 29:02 min. – Route De Linie – 14C, zon
Ronde 11: 24HL/1WL/5HL
We zijn er bijna. ‘t Is nog wel hard werken. Da’s de volgende stap.
Gemiddelde snelheid: 5’51″/km

Schoenen

Film du jour: Once Upon a Time… In Hollywood (2019)

Goh, wat ga ik over deze film zeggen? Het zijn meerdere films in één. Wat dat betreft is het een typische Tarantino film. En dat geldt ook voor de combinatie van fictie en ware gebeurtenissen. Het is niet zijn beste, en ook niet zijn top 5 (in willekeurige volgorde: Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Inglourious Basterds, Pulp Fiction, Jackie Brown). Maar wat een film! Gaat dat zien! En neem er de tijd voor (161 minuten). Oh, en zoals bij alle Tarantino films is enig historisch besef (in dit geval Hollywood/1969/Manson) een pre. En gaat dat zien!

Once Upon a Time... In Hollywood
Mooi rood is niet lelijk: Epicuro Primitivo Puglia 2018

22/08/2021

Phil & Don

Foto: AP – geëmbed van variety.com

Don Everly is overleden. Er valt veel over hem en over zijn broer Phil te vertellen, zowel over hun eigen werk als de invloed die de Everly Brothers hadden op de popmuziek (close harmony, folkrock, countryrock) en op artiesten (Beatles, Simon & Garfunkel, Bee Gees, The Byrds, CSN, etc). Twee geweldige stemmen (Don bariton, Phil tenor) die door de genetische karakteristieken perfect matchten. Om Paul Simon te citeren: “Phil and Don were the most beautiful sounding duo I ever heard. Both voices pristine and soulful. The Everlys were there at the crossroads of country and R&B. They witnessed and were part of the birth of rock and roll.

Ook later in hun carrière, toen de grote successen achter hen lagen, maakten ze met Roots (1968) één van de belangrijkste vroege countryrock platen. In 1984 hadden ze nog een grote hit met On the Wings of a Nightingale, geschreven door (en verbatim gekopieerd van de demo van) Paul McCartney.

Phil overleed in 2014, 74 jaar oud. En nu is ook Don er niet meer. Hij werd 84. 84 is een mooie leeftijd. 94 is een mooiere…

Baan om de aarde

De nieuwe single van kameraad Belker:

Mooi liedje. Je vindt hem ook op Spotify, Apple Music et al.

If you want a happy ending,
that depends, of course,
on where you stop your story

The Big Brass Ring, Orson Welles and Oja Kodar

Aan het einde van week #33

De week in vijf woorden: it takes two to tango. Twee om de tango te dansen: de schrijver en de lezer, de gever en de ontvanger, de yin en de yang, jij en ik.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Layla and Other Assorted Love Songs (50th Anniversary Deluxe Edition) (1970) – Derek and the Dominos ****½ (½ eraf vanwege mix/master)
Solitude (1952/1956) – Billie Holiday ****
Stay with Me (1954/1958) – Billie Holiday ****
Badmotorfinger (1991) – Soundgarden ****
Let It Be… Naked (2003) – The Beatles *** (½ eraf: clean en doods, autotune, platgeslagen)
Salad Days (1999) – Adrian Belew ***½
Simba (1974) – O’Donel Levy ***½
Head Hunters (1973) – Herbie Hancock ****
Getz/Gilberto (1964) – Stan Getz, João Gilberto ****½
Meat Light: The Uncle Meat Project/Object Audio Documentary (1969/2016) – Frank Zappa, The Mothers Of Invention *****
Chet Baker in New York (1958) – Chet Baker ****
(Chet Baker Sings) It Could Happen to You (1958) – Chet Baker ****
Philly ’76 (2009) – Frank Zappa ***½
Blues at Sunrise (2000) – Stevie Ray Vaughan ****