Voor jouw zonden. En de mijne. Maar vooral de jouwe....

Journaal #32: Voor jouw zonden

Aan het begin van de week

De stille weken van augustus. En weinig zomer. In ieder geval deze en volgende week vrijdag Parts Pro ritten. Zin in.

Hoe stiller je wordt
hoe meer je hoort

09/08/2021

Gelukkig begint zaterdag de Vuelta. ¡Olé!

Docu du jour: McCartney 3,2,1 (2021)

Producer Rick Rubin luistert samen met Paul McCartney naar multitrack tapes van McCartney’s werk. Zes afleveringen van een half uur elk (vanavond de laatste twee bekeken). En elke aflevering heeft een soort van thema heeft, al doet dat er niet eens zoveel toe.

De gein zit ‘m vooral in de geïsoleerde sporen van de multitracks en de aandacht die Rubin richt op speciale elementen. McCartney’s herinneringen aan sessies, wie wat speelt en dat soort zaken stroken regelmatig niet met de (controleerbare) werkelijkheid; dat is (60 jaar later) niet erg, maar hij wordt ook niet gecorrigeerd of geholpen door Rubin. Maar ach…

Beider enthousiasme werkt aanstekelijk. En het is boeiend om af en toe de echte emotie van achter het Macca masker te zien sijpelen.

Aanrader.

Vroeger was alles beter…

10/08/2021

Om half 6 wakker. En daarna niet echt meer terug in slaap. Het wordt een lange dag.

Run #514 – Schema Terug naar 30
07:45u Interval run 4,6 km – 28:05 min. – Route Zanddijk – 15C, bewolkt
Ronde 10: 18HL/2WL/10HL
Fris, grijs, briesje, af en toe druppels. Een nieuwe ronde. Gaat aardig. Weinig rek qua snelheid, beetje over qua duur. Onrust in het koppie. Net voor de bui binnen.
Gemiddelde snelheid: 6’04″/km

AC30

Ik schreef vorige week dat er iets met de FX loop van mijn Vox AC30 mis was. Vanmiddag uit de kist, aansloeten, op laten warmen en dan Het Grote Gebaar.

Meer over AC30 (klik/tap om te openen)

Stilstand schade, zo lijkt het. Want met een beetje jotteren en frutten doet ie het wel. Ik denk dat een dosis contact spray zal volstaan. Om bij de pots en switches te komen moet het achterpaneel eraf. En misschien moet daarvoor het chassis ook los. Als dat het geval is, dan wil ik meteen voor de zekerheid kijken of de buizen allemaal goed in de armaturen zitten.

En ja hoor, het chassis moet los. Daarbij stuit ik op een probleum (vrij naar Kees van Kooten, die vandaag 80 wordt): bij de vorige grote beurt is een van de schroeven die het chassis op zijn plaats houdt, te vast aangedraaid. Tenminste, dat hoop ik. Het kan ook zijn dat die schroef (in het rechterhoekje, moeilijk bij te komen) er een beetje scheef ingedraaid is.

Hoe dan ook, ik krijg hem met de beste wil van de wereld niet los. Mijn hand doet pijn, het bitje slijt snel en de kop van de schroef wordt er ook niet beter op. Muurvast. Geen Dremel in huis.

Er is nog een andere manier om het chassis los te krijgen. En al is die een stuk minder galant (lees: een stuk lomper), voor nu moet het maar zo. De buizen zien er goed uit, alles zit op z’n plek, snel weer in elkaar zetten en afsluiten. Ik heb een briefje met uitleg achtergelaten, en misschien, heel misschien waag ik later nog een poging.

Een dik uur en enkele vloeken later kan ie zijn kist weer in. Inderdaad, de contact spray doet zijn werk. Goed spul. De switch van de FX loop doet het zonder haperen en er valt geen kraakje meer te bekennen.

Film du jour: Bandidas (2006)

Vederlichte film en een flutverhaal, maar Penélope Cruz.

geëmbed van slantmagazine.com
geëmbed van slantmagazine.com

11/08/2021

Zaterdag en zondag flinke tinnitus in beide oren. Maandag nauwelijks. Gisteren rechts. Vandaag links. Hoe zit dat?

Film du jour: The Dead Don’t Die (2019)

This is going to end badly.

Een film van Jim Jarmusch. Een horrorkomedie nog wel. Met Bill Murray. En zombies. Dan moet het wel goed zijn. Toch?

Ja. Nee.

Veel typische Jarmusch elementen: traag, zwaar, vreemd. De beelden, de stiltes, de details, de dialogen – alles prima. Halverwege vraag ik me af waar ik nu precies naar zit te kijken, al wil ik zeker blijven kijken. Hoe goed en interessant en vreemd het ook in elkaar zit, er ontbreekt iets. Het blijft oppervlakkig.

Jim Jarmusch, oppervlakkig. Tja…

12/08/2021

Run #515 – Schema Terug naar 30
07:45u Interval run 4,8 km – 28:06 min. – Route Zanddijk – 15C, aarzelend zonnetje
Ronde 10: 18HL/2WL/10HL
Goed.
Gemiddelde snelheid: 5’53″/km

Tegen beter weten…

13/08/2021

De wekker gaat om kwart over 6. Ik mag weer een dagje op de Parts Pro bus. Een kort dagje, want ik ben om een uur of 1 alweer klaar. Vaste pleisterplaats tussen Ulicoten en Chaam was bezet. Gezwaaid naar JC, die er vlakbij hangt te hangen voor jouw zonden. Dat was het. En verder valt er weinig te vertellen.

Er valt sowieso weinig te vertellen.

Recht de rug - onwards and upwards
Recht de rug – onwards and upwards

De persconferentie

Ik snap opnieuw niet veel van de logica. Maar ik snap wel meer niet.

En ik ben in goed gezelschap. Thomas verwoordt het -in alle eenvoud- vrij aardig.

“Ik begrijp de boosheid van de evenementenbranche, omdat bij de Formule 1 zo’n 67.000 mensen per dag komen en die gaan ook een frietje halen. Als dat mag, waarom een festival dan niet?”

Thomas van Groningen, Op1 13/08/2021

Film du jour: Grindhouse (Planet Terror/Death Proof) (2007)

Niet voor mensen met een zwakke maag.

Meer over Grindhouse - Death Proof/Planet Terror (klik/tap om te openen)

Grindhouse is een double feature, compleet met fictieve trailers* voor andere exploitation films, met eerst de horror comedy Planet Terror en daarna de slasher movie Death Proof. Odes aan pulp. Veronica de (langere losse versies van de) films omgedraaid, minus trailers, waarschijnlijk vanwege het tamelijk gore karakter van Planet Terror.

* Twee van de films die in de trailers werden aangekondigd zijn later daadwerkelijk gemaakt: Machete (goede film, veel bloed en rondvliegende ledematen) en Hobo with a Shotgun (met Rutger Hauer, ook goed en weinig subtiel),

Quentin Tarantino schreef en regisseerde Death Proof en was producer van Planet Terror, dat werd geschreven en geregisseerd door zijn compaan Robert Rodriguez, ook bepaald geen prutser. Tarantino en Rodriguez hebben met elkaar gemeen dat hun werk zowel origineel is als is gebouwd op de schouders van de groten die hen voorgingen. De films zitten vol (bij Tarantino tjokvol) referenties aan klassieke en/of obscure films. Soms een blik of een detail, soms een hele scene of dialoog.

Beide films zijn ‘oud’ gemaakt, alsof ze al een paar jaar in een smoezelig filmhuis gedraaid zijn, met beschadigingen, strepen, gekraak en zulks. Het heeft iets geforceerds, voegt niet veel toe, is niet nodig, had niet gehoeven.

Quentin Tarantino is een van die filmmakers wiens werk per definitie de moeite waard is en die eigenlijk nog geen slechte film op zijn conto heeft. Death Proof is Tarantino’s minste film. Het is ook de mindere van de twee. Death Proof helt iets teveel naar ‘vorm boven inhoud’, waar bij Planet Terror vorm en inhoud elkaar verstevigen. En Planet Terror is goor. Op een goede manier.

Prima filmavond. En geweldige soundtracks trouwens.

14/08/2021

Ze is leuker als ze lacht.

Run #516 – Schema Terug naar 30
09:00u Interval run 4,9 km – 29:05 min. – Route Zanddijk – 16C, grijs
Ronde 10: 18HL/2WL/11HL
Een grijze, grauwe ochtend. Snelheid gaat vooruit, duurvermogen is iets van de -ahem- lange adem. Goed gelopen.
Gemiddelde snelheid: 5’52″/km

Onkruid vergaat niet

Oh nee? Dat zullen we nog wel eens zien!

Tuin

Ergens rond een uur of 2 gaat de zon schijnen en wordt het alsnog een aardige dag. De tuin in, onkruid wieden. Een flinke slag geslagen. Morgen weer verder. Of eigenlijk: terug naar het begin…

Docu du jour: The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart (2020)

Een onevenwichtige maar ook fascinerende documentaire over de broers Gibb. Zeker de moeite waard. Houd er rekening mee dat je met volop vragen blijft zitten – het is maar een tipje van de sluier.

A propos, niemand deed How Can You Mend a Broken Heart beter dan Al Green:

15/08/2021

Een paar uurtjes Al Green en Otis Redding… Dat had ik even nodig, zeg!


Afghanistan

Bizar hoe snel dit is gegaan. Inmiddels zijn de Taliban soldaten in Kaboel. Een overwinning voor hen die terug naar de middeleeuwen willen, opnieuw een drama voor de gewone Afghaanse man en vrouw. En een grote teringzooi in zowel de regio als het hele Midden Oosten, nóg groter dan de teringzooi al sinds mensenheugenis is. Met alle gevolgen van dien.

Het Westen -met in de hoofdrol de Amerikanen- heeft in 20 jaar bezetting helemaal niets bereikt. Misschien zelfs het tegenovergestelde. Denk je dat hier lessen uit getrokken gaan worden? Ik ook niet.

Het doet denken aan Vietnam, alleen dan 50 jaar later.

Verschrikkelijk.

Aan het einde van week #32

Ja, veel muziek deze week. En dan heb ik niet eens alles genoteerd… Geen radio (buiten vrijdag tijdens de rit), weinig tv (de zomerprogrammering en het sport interbellum) en dan ook nog een stilte dag.

Tot de volgende,

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

At the Pershing: But Not for Me (1958) – Ahmal Jamad Trio ***
Dizzy Gillespie at Newport (1957) – Dizzy Gillespie ****
Close as You Get (2007) – Gary Moore ***
CALL ME IF YOU GET LOST (2021) – Tyler, The Creator ***
Love Is Here to Stay (2018) – Tony Bennett & Diana Krall **½ (½ eraf vanwege de vervormende mic preamps, vooral op DK’s vocal)
Watch the Sound With Mark Ronson (EP-2021) – Mark Ronson ***½
New York Reality Check 101 Mixed by DJ Premier (1998) – Various Artists ***
Paul’s Boutique (1989) – The Beastie Boys *****
Power of Soul (1974) – Idris Muhammad ****
Turn This Mutha Out (1977) – Idris Muhammad ***½
Dr. John’s Gumbo (1972) – Dr. John ****
I Advance Masked (1982) – Andy Summers, Robert Fripp ***
Bewitched (1984) – Andy Summers, Robert Fripp ****
Slow Dazzle (1975) – John Cale ***½
Give Up (2003) – The Postal Service ***½
Ye Olde Space Band (1997) – The Moog Cookbook ****
Sacred Songs (1977) – Daryl Hall ****½
Death Proof (soundtrack) (2007) – Various artists ***½
Grindhouse: Robert Rodriguez’s Planet Terror (2007) – Various artists ***½
All Things Must Pass 50th Anniversary (1970/2021) – George Harrison ***** / ***½
Who’s Next (1971) – The Who ****
Every Picture Tells a Story (1971) – Rod Stewart ***½
Ava’s Possessions – An Original Soundtrack Recording (2016) – Sean Lennon ***
Let’s Stay Together (1972) – Al Green *****
I’m Still In Love With You (1972) – Al Green *****
Call Me (1973) – Al Green *****
Livin’ For You (1973) – Al Green ****½
The Soul Album (1966) – Otis Redding ****
Complete & Unbelievable: The Otis Redding Dictionary of Soul (1966) – Otis Redding *****