Hello Yellow

Journaal #28: Of zeg niets…

Aan het begin van de week

Geen plannen. Laat het alsjeblieft wat beter weer worden. We zijn al halverwege juli…

12/07/2021

Ik heb het een tijdje voor me uitgeschoven, vanwege het weer, regen, druk, tijd, zin. Langer uitstel kan eigenlijk niet, zeker voor wat betreft het hardnekkigere onkruid. Dus vanmiddag aan de slag in de tuin. Vaak ruimt dat -letterlijk en figuurlijk- op, soms het tegenovergestelde. Chagrijnig, geïrriteerd (da’s niet per se hetzelfde) en een hoofd vol. Tjokvol.

Bravi Azzurri!

Nog even over de Euro 2020 finale van gisteren: een wedstrijd zonder terechte winnaar en met een terechte verliezer. Ook een bedroevend slechte wedstrijd. Zo’n wedstrijd waarvan er dit toernooi veel te veel waren. Spannend, dat wel. Gelukkig hebben de Italianen de beker mee naar huis. Ik gun het die oude rotten, Bonucci en Chiellini. Vooral Chiellini.

Waarschijnlijk heb je het niet meegekregen: een Nederlandse wielrenner heeft voor de vierde keer de Giro gewonnen.

Timmerman

Een maand of wat terug zag ik de -ontluisterende- documentaire De Gert & Hermien Show (aanrader). Met de plotse dood van Sandra Timmerman heeft die documentaire een al even schrijnend nawoord gekregen. Wat een treurnis…

Film du jour: Black Widow (2021)

Ik zie Scarlett Johansson graag. Ze speelt in een paar van mijn lievelingsfilms (Lost in Translation, Girl with a Pearl Earring, Lucy), is veelzijdig én zichzelf, en ze doet iets met de camera. Meestal. En dat strakke pak en rossige kapsel in de Avengers films staan haar goed.

Ik had altijd het idee dat het MCU karakter Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) interessant zou zijn voor een eigen verhaallijn. In Black Widow lukt dat redelijk, al wordt Natasha op sommige momenten overschaduwd door haar zus Yelena (Florence Pugh). Met het oog op de toekomst, gok ik.

Black Widow is grauwer dan eerdere MCU films, meer verstild, een ander tempo. De eerste helft van de film zit dichter bij Bourne actie dan bij Avengers bombast. Ook daarna staat veel van het spektakel in dienst van het verhaal, min of meer. Niet alle thema’s zijn uitgewerkt. Da’s wel een minpuntje. Een half uurtje langer had best gekund. En Rachel Weisz heeft niets in dit soort films te zoeken. Vind ik.

Black Widow hoort eigenlijk tussen Avengers: Infinity War (2018) en Avengers: Endgame (2019) (de afsluiter van de Infinity Saga, en het eindstation van Natasha Romanoff). Ik kon de post-credits scene en wat andere referenties pas plaatsen toen ik de Wikipedia pagina las. En ik had Endgame -een pittige en lange film- niet helder genoeg op het netvlies (ik heb ook nog andere dingen te doen dan de hele Marvel Cinematic Universe paraat te houden). Het doet niets af aan Black Widow.

Al met al een goede film. Binnen de hele MCU misschien niet canon, maar beduidend meer dan een voetnoot. En net als WandaVision een goed begin van Phase Four.

13/07/2021

Run #504 – Schema Terug naar 30
08:00u Interval run 4,2 km – 25:06 min. – Route Zanddijk – 18C, grijs
Ronde 6: 15HL/2WL/5HL/2WL/5HL
Flink pushen. Veel zweet.
Gemiddelde snelheid: 5’56″/km

14/07/2021

Grijs en somber, binnen en buiten, buiten en binnen.

“De eerste kikker dreigt uit de kruiwagen te springen”. Waarom ze vertelde wat ze vertelde en waarom ze dat aan mij vertelde is me niet helemaal duidelijk. Dat op zich is al reden om extra waakzaam te zijn. Het feitelijke onderwerp van het gesprek (een schrijfopdrachtje) voelt ook nog eens als een halve proeve van bekwaamheid. Al denk ik dat ik gewoon ga doen wat ik altijd doe. Toch, het is af en toe op eieren lopen. En daar houd ik niet van.

Film du jour: Ghost In the Shell (2017)

Het Scarlett-lijstje langslopend kwam ik Ghost In the Shell tegen. Ik twijfelde of ik ‘m al gezien had; zo recent, dan zou ik het me wel herinneren. Het duurt niet lang, na een paar seconden weet ik het: ik heb hem gezien. En ik herinner me dan meteen ook dat de beelden indrukwekkend waren en het verhaal stukken minder. Inclusief een echt heel armoedige dialoog tussen Motoko (Major) en Hideo (Kuze) net voor de ‘finale’. De film wordt ook nog eens afgesloten met een dikke vette punt achter het verhaal, op z’n Amerikaans, want een open eind is lastig voor ons domme kijkers. En toch… de visuals en design zijn indrukwekkend en de actie scenes zijn spectaculair. En Scarlett Johansson.


Wat een ellende in Limburg, en in Duitsland en België. Naast de directe problemen en drama’s door de wateroverlast en overstromingen is het zorgwekkend dat ‘we’ nu al krijgen wat pas in 2050 verwacht werd.

15/07/2021

Peter R. de Vries

Vermoord.

geëmbed van ad.nl
geëmbed van ad.nl

De schrik is van vorige week, de schok van nu. Verder weet ik niets te zeggen.

16/07/2021

Run #505 – Schema Terug naar 30
07:45u Interval run 4,3 km – 25:05 min. – Route Zanddijk – 16C, grijs
Ronde 6: 15HL/2WL/5HL/2WL/5HL
Werken. Lekker.
Gemiddelde snelheid: 5’53″/km

De beelden en de berichten uit Limburg, Duitsland en België zijn overweldigend en impressionant. Het lijkt erop dat het weer gaat veranderen, ook daar. Eerst zullen de hoeveelheden water in de rivieren echter nog verder toenemen, met alle gevolgen van dien. Waar gaat dit eindigen?

The heart may think it knows better: the senses know that absence blots people out. We really have no absent friends. The friend becomes a traitor by breaking, however unwillingly or sadly, out of our own zone: a hard judgment is passed on him, for all the pleas of the heart.

The Death of the Heart, Elizabeth Bowen

Fraai is anders.

17/07/2021

Op tijd uit bed om, ja, waarom ook alweer?

Na de ochtendrituelen en wat lopende zaken de tuin in. Het grovere werk eerst. Twee kliko’s vol en een stapeltje voor daarna. Maandag verder.

Sob Rock – John Mayer

Ik wil hem goed vinden, d’n John. Echt. Alleen helpt zo’n plaat dan niet mee. De geplette zang, precies binnen de lijntjes. De liedjes idem dito. Zijn gitaarspel, qua klank, nootkeuze, vibrato, bends en timing exact Eric Clapton – soms moet ik goed luisteren of het EC niet is. Productie waar de saaiheid vanaf druipt. En een mix waar veel te veel aandacht aan besteed is. Alles is veilig. Niet dat het een slechte plaat is. Gewoon niet interessant.

Uke

Ik denk steeds vaker: “Of zeg niets…” Woede vreet energie en energie is schaars. Ik voel woede sluimeren. Om het monster niet te voeden mijd ik de actualiteit, luister naar muziek, speel gitaar (of ukelele) of zoek de stilte op. Zo ook vandaag.

18/07/2021

Run #506 – Schema Terug naar 30
08:45u Interval run 4,6 km – 27:06 min. – Route Zanddijk – 20C, zon
Ronde 7: 9HL/2WL/9HL/2WL/9HL
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Veel zon, veel zweten.
Gemiddelde snelheid: 5’56″/km

Vijver

Spannend hoe het gaat met het water van de Maas. Vooral natuurlijk in Limburg, waar het water gelukkig wel aan het zakken is. Ook voor mijn vrienden in Maren-Kessel, Lith, ‘t Wild en omgeving, waar het nu gaat spannen. Hier, ter hoogte van de Biesbosch, lijkt het onder controle. Mogelijk komt de Overdiepse Polder in de Bergsche Maas maandag onder water te staan. Nog dichter bij huis, bij de Schuddebeurs, een kilometer of tien noordwaarts, ligt net achter de dijk het laagste punt van West-Brabant: 2,4 meter onder NAP. De rivier en de dijken kunnen het aan.

België en vooral Duitsland (Rheinland-Pfalz) hebben het extreem zwaar te verduren. En nu is het ook in Oostenrijk en Beieren raak.

Ondertussen in wappieland... (klik/tap om te openen)

Ondertussen staat een dansleraar annex sekteleider annex haatzaaier dit soort stuitende nonsens te oreren:

En hier zijn volgelingen, gisteren in Rotterdam:

Het zal je moeder of vader zijn. Of familie. Of je lief. Of de buurman. Of een zakelijke relatie. Of je collega. Of je baas. Of je werknemer.

Gelukkig hoef je geen zaken met die lui te doen ✓. En je kunt ze de deur wijzen ✓. En uit je adressenboekje flikkeren ✓.

En nee, hier is geen sprake van gebrek aan historisch besef of zoiets. Eerder een gebrek aan ethisch besef. Bovendien zijn ze in die complotwappie-kringen doorgaans ook niet vies van antisemitisme. Nee, deze mensen vinden dit echt. Intens kwaadaardige mensen.


Aan het einde van week #28

Genoeg om niets over te schrijven.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Sticky Fingers (1971) – The Rolling Stones ****½
Tres Hombres (1973) – ZZ Top ****
Get Up with It (1974) – Miles Davis ****½
Facts & Fears (2021) – Anne Soldaat ***
Caught by the Heart (EP, 2021) – Tim Finn, Phil Manzanera ***
Sunon (EP, 2021) – Spinvis ***½
Leviathan (2021) – The Grid / Fripp ***
Exposure (1979) – Robert Fripp ****
The Roches (1979) – The Roches ***½
Damage (1994/2001) – Sylvian / Fripp ***½
The Last Emperor (1987) – Original Soundtrack ***½
The Cry of Love (1971) – Jimi Hendrix ***½
The Sky Is Crying (1991) – Stevie Ray Vaughan and Double Trouble ***½
Song for My Father (1965) – Horace Silver Quintet *****
Sob Rock (2021) – John Mayer **½
In It for the Money (1997) – Supergrass *****
All the Hits: From Surf City to Drag City (1996) – Jan and Dean ***
Straight Up (1971) – Badfinger ***½