Good Day Sunshine

Journaal #27: Over kunnen en mogen

Aan het begin van de week

De week begint met nagloeien, schrijven, opruimen en organiseren. Later deze week een Parts Pro rit en die avond assisteren tijdens het Kompas webinar ‘Ik wil een huis. En nu?’. Hardlopen, in ieder geval drie keer. Verder zien we wel.

I’ve always been alone, so I don’t feel the lack. It’s all I’ve ever known, I’ve never experienced loss because I have never had a loved one to lose. But what is grief, if not love persevering?

Vision, in WandaVision

05/07/2021

Nachtelijk bezoek, een droom met een beklijvend karakter. Ruis op de lijn. Loslaten, Tal.

Op tijd eruit (half acht) want de bus (bouwjaar 2003) moet gekeurd. Van het rijden zal het niet zijn – afgelopen jaar misschien 2500 kilometer.

The morning after. Nagloeien. Overpeinzen. Brak. Linkerschouder (sleutelbeen) heeft een tik gehad. Linkerpols voelt stijf. Spieren hier en daar beurs. Nee, heeft niks met leeftijd te maken. ‘t Was gewoon effe geleden.

Zoals altijd schrijf ik over het optreden van gisteren een verslag voor de site van de band. Min of meer hetzelfde verslag als in mijn vorige journaal.

Jan

Eind jaren tachtig kwam ik in een bandje terecht met Desmond, Martijn en Rainier – meer dan dertig (!) jaar later nog altijd goede kameraden. In de eerste paar varianten van dat bandje speelde ook Jan van Bijnen (soms wel, vaker niet). Jan schreef en zong, speelde Keith-gitaar en had het aura van een frontman. Meer dan wij in ieder geval. Ik had een achterstand in te halen, zeker voor wat betreft samenspelen, houding en zelfvertrouwen. Des, Martijn, Rainier en ik werkten aan vorm en inhoud en boetseerden met z’n vieren een aardig bandje -The Deal- in elkaar.

Wanneer Jan precies uit beeld verdween, kan ik me zo niet herinneren (en ik heb geen zin om het archief in te duiken). Ik zag hem wat jaren later in het theater, waar hij Paul Haenen muzikaal begeleidde. En toen ik in 2003 met In ‘t Wild in het café van Plan-C speelde, was Jan daar ook met een ad hoc bandje. Misschien dat we toen nog samen wat gespeeld hebben, ook dat weet ik niet meer. Natuurlijk heb ik zijn persoonlijke en muzikale reizen (o.a. Claudia de Breij, Rob de Nijs, Freek de Jonge, Point Quiet, Verbraak | Van Bijnen) een beetje gevolgd. En we zijn samen te horen op een track op Belker’s Geen Toerist Meer (Belker = Desmond). Via socials hebben we af en toe contact.

Nu is er Modest Man, zijn eerste soloplaat. Kleine persoonlijke liedjes, eerlijk en pakkend, singer-songwriter-achtig met veel Americana, hier en daar wat Dylan, vrijwel alle instrumenten zelf ingespeeld. Zang had van mij nog wel wat directer en prominenter mogen zijn. Ik ben geen liefhebber van (hoorbare) galm op zang, zeker niet bij een hese stem als die van Jan. Sowieso een album om een paar keer te beluisteren. Doen dus.

APK

Fuseekogel, koplamp, schakelaar alarmlichten. Dat valt te overzien.

Maarrr… de distributieriem is ook dringend toe aan vervanging. Dat gaat snel richting meer dan het me waard is. Wikken en wegen. Plan B komt aarzelend in zicht.

Over kunnen en mogen

Tegen al die mensen die “We mogen weer” roepen: nogmaals, jullie willen het niet snappen. Het gaat over ‘kunnen’, niet over ‘mogen’. En dat ‘kunnen’, dat is morgen anders dan vandaag.

06/07/2021

Peter R. de Vries

Verschrikkelijk.

Laten we hopen dat hij het redt.

Meer hierover (klik/tap om te openen)

Na het feitelijke nieuws (De Vries is neergeschoten, zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis, dader wordt gezocht) volgen camerateams ter plaatse, achter een lint, politiemensen die niets weten en niets zeggen, elkaar overlappende of napratende journalisten en de onvermijdbare vox populi. En later op de avond persconferenties waarin met veel woorden weinig gezegd wordt, hangende het onderzoek, en natuurlijk woorden van medeleven.

Dan zijn inmiddels ook de eerste gasten -veelal de usual suspects, in dit verband misschien een ongelukkig gekozen term- voor de in allerijl ingelaste talkshows in de diverse studio’s gearriveerd. Waarna het speculeren, gissen, vinger wijzen, oude koeien uit de sloot trekken en eigen handeltjes aanprijzen begint.

Dat terwijl er weinig anders bekend is dan dat De Vries na een moordaanslag in kritieke toestand in een ziekenhuis ligt. De rest is ruis.

Dit wil ik allemaal niet zien of horen.

07/07/2021

Run #501 – Schema Terug naar 30
08:15u Interval run 4,5 km – 27:04 min. – Route Zanddijk – 16C, ochtendzon
Ronde 5: 12HL/1WL/9HL/1WL/6HL
Benen voelen zwaar. Lopen gaat goed. Elke interval iets sneller.
Oeps. Vergeten dat ik vanaf #501 zou overstappen op Strava.
Gemiddelde snelheid: 5’57″/km

Och jee, de altijd aardige en vrolijke Ad (oud-thuiswerker) is overleden.

08/07/2021

En ik had me nog zo voorgenomen er geen rit tegen de klok van te maken. 420 kilometer, een hotseknotse begonia Parts Pro rit. Een aardig dag, ondanks een gejaagd gevoel. Om kwart voor vijf thuis, snel onder de douche, wat brood naar binnen en dan door naar Den Bosch, om technisch bijstand te verlenen (knopjes bedienen) tijdens het Kompas webinar ‘Ik wil een huis. En nu?‘. (Terugkijken kan hier). Nog een Leffe (of twee) en dan naar huis.

09/07/2021

Vier jaar

Het is vandaag vier jaar geleden dat ik het roer omgooide. Of in ieder geval er een flinke snok aan gaf. Zoiets gebeurt niet op één specifieke dag. Toch was deze dag in 2017 doorslaggevend. Ik ben hier. Lichter. Gezonder. Helderder. Beter.

Run #502 – Schema Terug naar 30
08:00u Interval run 4,4 km – 25:05 min. – Route Zanddijk – 16C, zonnetje
Ronde 6: 15HL/2WL/5HL/2WL/5HL
Zware benen na een hele dag bus in, bus uit, sjouwen en jakkeren. Voelt pittig, gaat vlot. Een beetje nijdig, dat helpt. Ik begin het plezier terug te vinden. Tevreden.
Gemiddelde snelheid: 5’43″/km

Mooierd

https://www.instagram.com/p/CRHe2yosdmv/?utm_source=ig_web_copy_link

TdF

CAVENDISH!!! Wat een vent!

Persconferentie

Nou mensen, het waren twee mooie weken. Laten we hopen dat NL niet rood gaat kleuren en jullie vakanties niet door kunnen gaan.

Wij hebben vorige week geluk gehad dat we konden optreden. De twijfel blijkt niet ten onrechte.

Enne… IK ZEI HET TOCH?

(Hoe verleidelijk het ook is om na het zoveelste staaltje van onbekwaamheid De Jonge c.s. met de grond gelijk te maken, ga ik dat ons -jou en mij- besparen. Als na anderhalf jaar corona één ding duidelijk is, dan is het wel dat we het niet moeten hebben van het collectieve gezonde verstand of verantwoordelijkheidsgevoel. Kijk in de spiegel. Het is onze eigen schuld.)

10/07/2021

Welja, op de 500e dag van het coronacrisis in NL en we zijn terug bij af: meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen. Dag vakanties, dag horeca, dag optredens en evenementen. We kunnen, nee, we mogen voorlopig weer een hele boel op onze buik schrijven. Bedankt.

Oh, en De Jonge is gisteren tijdens de persco gemakshalve ‘vergeten’ te vermelden dat het OMT twijfelt over immuniteit na prik met Janssen (zou na 14 dagen nog niet voldoende bescherming bieden tegen de Delta variant, vrijdag al bij het kabinet bekend). Zucht…

De leestafel

Ik was zondag bij Ton in de tuin begonnen aan Derksen, een biografie van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman. Zo’n boek dat je niet kunt wegleggen, waarin heden en verleden elkaar afwisselen en je veel en weinig te weten komt over de hoofdpersoon. Het zorgt in ieder geval voor nuances, iets waar Johan Derksen zelf weinig mee heeft. Aardig boek.

WandaVision

Ik ben een fan van de Marvel films. Nu streaming belangrijker wordt, is het mogelijk om langere en anders opgebouwde verhalen te verfilmen, met dezelfde technische mogelijkheden, de ‘sterren’ en de kwaliteit van de Marvel films.

WandaVision is de eerste release van Marvel Cinematic Universe: Phase Four. Dat wordt weer een bonte verzameling van films en (nu ook) series, waarin allerlei Marvel karakters en verhaallijnen naast, door en met elkaar lopen. Het betekent ook verjonging van de kern-hoofdpersonen en een verdere uitbouw van de Marvel Comics Universe. Ik vind het best.

Meer over WandaVision (klik/tap om te openen)

Vanavond de hele serie in één zit gebingewatcht. Negen afleveringen van tussen de 30 en 50 minuten. De karakters Wanda (Elizabeth Olsen) en Vision (Paul Bettany) komen uit de Avengers films. Het is handig om die films gezien te hebben. En enige kennis van de Marvel Cinematic Universe in het algemeen helpt ook.

De eerste drie afleveringen is er vooral veel niet duidelijk. Daarna begint het eigenlijke verhaal. In de laatste paar afleveringen wordt het een beetje rommelig. Opbouw is meestal boeiender dan afronding. Ook omdat er enkele lijntjes voor de toekomst moesten worden uitgezet. Het kan ook met vijf uur kijken te maken hebben.

Het is een knappe serie die alle kanten uitgaat en waarin het experiment niet geschuwd wordt. Er is ruimte voor rouwverwerking en liefde, onderwerpen die je in dit genre niet vaak tegenkomt. Veel aandacht voor detail. En de serie zit vol verborgen verwijzingen, van die kleine dingen, kenmerkend voor de MCU.

De kwaliteit van die MCU films en series is doorgaans prima, soms goed en zelden matig. Die verhalen zitten goed in elkaar. Er is humor. Vaak een donkere, sombere ondertoon. Bizar knappe visuals. En je wordt als kijker niet als een kind behandeld (hallo George Lucas…). Meer!

Trouwens, als je nog iets te lezen zoekt, bekijk dan de Wikipedia pagina’s van de serie, de films en de hele MCU wereld eens. Alleen die van WandaVision is al goed voor zo’n 25.000 woorden.

11/07/2021

Run #503 – Schema Terug naar 30
10:15u Interval run 4,2 km – 25:04 min. – Route Zanddijk – 18C, zon, plèkweer
Ronde 6: 15HL/2WL/5HL/2WL/5HL
Warm, warmer dan vrijdag. Tempo iets lager, geen haast.
Gemiddelde snelheid: 6’00″/km

UEFA Euro 2020

Ik ga vanavond keihard supporteren voor de Italianen. Het voetbal van de Italianen tijdens dit toernooi komt nog het dichtst in de buurt van het spelletje waar ik ooit graag naar keek. Bovendien zou het een gotspe zijn als dit matige Engeland een prijs zou pakken, arrogante kwasten.

Het was buiten een enkele actie en een paar doelpunten één van de meest armetierige voetbaltoernooien die ik me kan herinneren. Snel vergeten.

Aan het einde van week #27

Een week van nagloeien. Schrikken. Omkijken. Kunnen en mogen. Ruis op de lijn. En loslaten.

Het optreden met The Nowhere Boys dat met potlood op de kalender stond (18 juli) gaat niet door. Daarmee is de agenda voor komende week vrijwel leeg. De tuin roept.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Modest Man (2021) – Jan van Bijnen ***
McCartney III (2020) – Paul McCartney ***½
McCartney III Imagined (2021) – Paul McCartney, various artists ****
Polaroids_01 (2021) – BLØF **
Daddy’s Home (2021) – St. Vincent ****
Path of Wellness (2021) – Sleater-Kinney ***½
Origin of Symmetry: XX Anniversary RemiXX (2001/2021) – Muse ***
Tip of the Sphere (2019) – Cass McCombs ***