Naar links! Naar rechts!

Journaal #23: Kleine en grote vragen

Aan het begin van de week

Na de prik van vorige week is het rustiger in het hoofd. En daarmee is er ruimte voor andere dingen. Zoals de toekomst.

Dinsdag koffie met YTMIDM. Donderdag en vrijdag buitenspelen als inval Parts Pro. Het belooft mooi weer te worden/blijven.

07/06/2021

Valse start.

Maandag

Film du jour: Het leven gaat niet altijd over tulpen (2021)

Het leven van de familie Schouten draait om tulpen en topsport. Als moeder Jolanda een hersenbloeding krijgt, verandert alles.

Een indrukwekkende en ontroerende documentaire over de familie Schouten (van schaatsers Irene en Simon). Sober gefilmd, intiem, af en toe wrang, mooi.

In hoeverre ben je echt jezelf als er een camera op je snufferd gericht staat? Dat is het lastige bij dit soort documentaires; de aanwezigheid van een filmcrew heeft altijd invloed op de gesprekken, de interactie (verbaal en non-verbaal) en wat onbenoemd blijft. Daar merk je bij deze film weinig van. Al blijven er vragen. En dat is ook goed, want veel gaat ons simpelweg geen zak aan.

Terugkijken kan hier en wordt van harte aanbevolen. Zelfs al is het bij de EO…

08/06/2021

Run #491 – Schema Terug naar 30
07:45u Interval run 3,4 km – 20:03 min. – Route Zanddijk – 15C, zon
Week 4: 10HL/2WL/10HL
Goed tempo. Tweede interval was eigenlijk 12HL, maar dat komt qua afstand niet goed uit. Ik vind het best zo.
Gemiddelde snelheid: 5’50″/km

Dat lachje van de postbezorger, alsof hij wist wat er in die blauwe enveloppen zat. Betalen betalen betalen.

Zin en onzin

Een goede elf of twaalf jaar geleden heb ik me dit voorgenomen:
Bij alles wat ik verder ga doen, zijn de uitgangspunten: of het is leuk, of het levert geld op, of het is leuk én het levert geld op. En in het verlengde daarvan wil ik alleen dingen doen waar ik achter sta.

Bij belangrijke beslissingen die volgden, heeft dit telkens een rol gespeeld. Voor zover dat mogelijk was. In ieder geval hebben de drie vragen “Is het leuk?“, “Levert het geld op?” en “Is het leuk én levert het geld op?” me geholpen om afscheid te nemen als het antwoord drie keer “Nee” was. Ja, dat is luxe (na lang en hard werken), en nee, dat heeft lang niet altijd het gewenste resultaat opgeleverd.

De realiteit is dat van wat ik nu doe maar weinig echt leuk is, of echt geld oplevert, of leuk is én geld oplevert. Toch houd ik vast aan die uitgangspunten. Al is het maar omdat ik het anders ook niet weet. En omdat ik het me kan veroorloven. Nog wel.

Dus fuck you, met je ‘propositie’ (maar dan netter verwoord).


YTMIDM

De laatste keer dat we elkaar zagen was volgens mij ergens in september. Tijd om -nu het weer kan- eens bij te praten, mekaar in de ogen te kijken en misschien plannen te smeden.

Voorlopig vind ik niet verstandig om op korte termijn weer op te treden. Om meerdere redenen, waarvan de belangrijkste is dat -zoals het er nu uitziet* – publiek moet zitten of op anderhalve meter moet staan of een coronatoegangsbewijs moet kunnen tonen. En dat betekent dat óf band en publiek de rem erop hebben, óf ‘we’ het niet zo nauw nemen. Dus nee, wat mij betreft niet.

De dynamiek verandert vervolgens snel. We maken geen plannen. Na de zomer weten we meer. Kunnen we meer. Dat geeft ons nog wat tijd om het stof van de instrumenten te blazen, eelt te kweken en al die liedjes weer in het stramme geheugen te proppen.

Goed om elkaar weer eens gezien te hebben.

* Lees hier de regels voor evenementen vanaf 30 juni.

09/06/2021

Altijd fijn om die stem even te horen.


Zo’n trage fractie van een seconde waarin je weet “ik ga nu mijn hoofd stoten, dat gaat pijn doen, wat huid eraf, misschien zelfs bloeden, en daar kan ik niets aan doen want ik beweeg te snel, en ik zei net nog tegen mezelf dat ik moest opletten met die scherpe punt, en dan gebeurt het toch, of eigenlijk, dan gaat het gebeuren, zo dadelijk, waarom overkomt mij dat nu weer, godverdomme”. Knal. Een klein binnensmonds vloekje. En bloed.

10/06/2021

Daar zijn we weer! Vandaag en morgen ben ik opnieuw inval Parts Pro. Mooi weer, een volle wagen, een flinke werkdag. Buitenspelen. Fluitend.

Ondertussen voorzichtig nadenkend over de vraag ‘wat nu?’. Geen concreet antwoord, wel een eerste gedachte.

Het CDA (1)

Terugkerende lezers en mensen die me kennen, weten wat ik van het CDA vind. Een machtspartij in verval, al zo’n twaalf jaar. Nu een machtspartij in vrije val.

Meer over het CDA (klik/tap om te openen)

Als iets CDA eigen is, dan is het wel het vermogen om anderen te beschadigen. Door lekken, door feiten verdraaien, door liegen, door spindoctoren. Niet alleen buiten de partij. Opponenten binnen de partij (ofwel mensen die zich niet aan de partijlijn houden) worden zonder scrupules kaltgestellt.

Daar kom je mee weg als je een grote partij bent, met >20% van de kiezers achter je. Het verandert als je een marginaal clubje bent geworden (2006: 41 zetels, 2010: 21 zetels, 2012: 13 zetels, 2017: 19 zetels, 2021: 15 zetels), waarvan we er inmiddels aardig wat hebben ‘in ons kikkerlandje’. Dan vallen dat soort dingen al snel op.

Het belangrijkste element dat Omtzigt in die gelekte stukken aan de orde stelt, en dat nauwelijks wordt opgepikt (want poppetjes zijn interessanter dan inhoud) is het ontbreken van visie. In plaats van een keuze te maken tussen christelijk sociaal en christelijk conservatief, is het partijprofiel onder Hoekstra (en daarvoor Buma en Verhagen, en eigenlijk ook al onder Balkenende) sociaal noch conservatief, en nauwelijks nog christelijk. Eigenlijk is het profiel van het huidige CDA zo samen te vatten: “Wat Rutte zegt, dat vinden wij ook”.

11/06/2021

Dag twee. Minder adressen dan gisteren, toch weer een flink pak kilometers. En god, wat is het allejezus druk op ‘s heeren wegen. Vooral ‘s heeren snelwegen. Vol aandacht op de bal dus.

Terug op kantoor nog snel een paar klusjes voor het weekend begint.

UEFA 2020

Ik volg het voetbal al een paar jaar niet meer. Het spelletje is veranderd, ik ben veranderd, en 90+ minuten naar een wedstrijd kijken is vooral een flinke opgave. Dus laat ik de ‘kraker’ Italië-Turkije zonder problemen aan mij voorbijgaan.

Roland Garros: Djokovic vs Nadal

Ik kijk graag naar vrouwentennis. Het tempo is goed, de speelstijlen zijn divers, ik vind het leuk om naar te kijken. En ik zie liever vrouwen dan naar mannen. Roland Garros 2021 stelt teleur. Mijn favorieten lagen er al snel uit. Niets aan te doen.

Met mannentennis heb ik minder. Het gaat te snel, ‘t is te veel kracht, snelheid en geram, en er zijn maar weinig aansprekende tennissers. Als Federer speelt, wil ik er nog wel eens voor gaan zitten. Verder, nee, niet echt.

De halve finale van vanavond tussen Djokovic en Nadal is een van de beste partijen die ik in lange tijd gezien heb. Een bijzondere wedstrijd, hoogstaand tennis, technisch en tactisch. Indrukwekkend. En voor het eerst sinds god weet wanneer (2016, valt nog mee) haalt Nadal de finale van Roland Garros niet. Hopelijk wint Djokovic zondag van die vervelende Tsitsipas.

12/06/2021

Door al dat optrekken en aanschuiven in files van gisteren heb ik een beetje last van mijn linkerkuit. Niets forceren. Morgen weer een dag.

Hier net om de hoek staat een watertoren. Die is al decennia niet meer in gebruik voor waarvoor hij ooit gebouwd is. Een markant gebouw, dus afgebroken zal het niet zomaar worden. Enkele jaren terug zat er een kunstenaar in, al weet ik niet of dat nog zo is. En, zoals tegenwoordig vrijwel elk hoog gebouw, hangt de watertoren vol met ‘spul’ van allerlei telecomboeren.

Met enige regelmaat wordt aan dat spul gewerkt. Omdat er weinig eigen grond rond de watertoren is om hoogwerkers op te plaatsen, wordt de straat afgesloten en het verkeer omgeleid. Door onze straat. Dus naast al die klussers die per se via onze straat (een omweg, maar de Tomtom geeft het zo aan) naar de Hubo moeten, komt nu ook de rest van het verkeer door de straat gejakkerd. AL DRIE MOOIE DAGEN LANG!

Watertoren
(2018)

Om half zeven werd het eindelijk rustig in de straat. Ik mag hopen dat ze klaar zijn. Met dit soort dagen krijg ik steeds meer zin om een ‘te koop’ bord in de tuin te planten.

Het CDA (2)

Omtzigt stapt uit de partij. Dat hij het überhaupt zo lang heeft volgehouden, is al verbazingwekkend, te meer na lezing van die gelekte memo. De afgelopen dagen is er zo gericht en georkestreerd op de man gespeeld waarbij zorgvuldig de verdere inhoud werd gemeden, dat nog langer aanblijven niet geloofwaardig zou zijn.

Meer over het CDA (klik/tap om te openen)

Van die solide, betrouwbare bestuurderspartij is weinig meer over. En hou er maar rekening mee dat er de komende tijd nog veel meer messen in ruggen gepropt, openstaande rekeningen vereffend, en lijken uit kasten gesleurd gaan worden. We zijn pas net begonnen.

Overigens, Omtzigt zelf is natuurlijk ook niet vrij van zonden. Als een van de langstzittende kamerleden heeft hij telkens braaf meegestemd met zijn partijgenoten. Hij heeft meerdere malen de indruk gewekt zichzelf belangrijker te achten dan strikt wenselijk is. En zijn ambities om partijleider te worden staan haaks op zijn einzelgänger gedrag. Hoe dan ook gaat hij de deels zelf aangewakkerde en hooggespannen verwachtingen never nooit waarmaken. Zie Verdonk. Zie Wilders. Zie die twee van DENK.

Nog even terug naar de eerste verkenning en de rel die ontstond toen Ollongren per ongeluk notities toonde. Dat hij niet gesteld mocht worden, mag dan zo zijn, maar de vraag over de instabiliteit van het CDA was valide. En dat is ie vandaag nog veel meer.

19 partijen in het parlement. Waarvan het grootste deel minder dan tien zetels heeft. Wat een gepruts.

Christian Erikson

We schakelden net over om te zien hoe het er met de wedstrijd voorstond. Een minuut of wat daarvoor was het gebeurt. Na de collectieve schrik en zorg kwamen gelukkig de eerste signalen dat die arme jongen bij bewustzijn was.

Dat de regisseur na de eerste commotie beelden van de medische behandeling (lees: reanimatie) bleef tonen, in plaats van alleen beelden van afstand, was vrij bedenkelijk. Er zaten ook kinderen te kijken. Bovendien, als iemand het veld op komt rennen, mag dat van de UEFA/FIFA niet getoond worden.

Inmiddels weten we dat het relatief goed is afgelopen en dat het naar omstandigheden goed gaat met Erikson. Of die wedstrijd nog uitgespeeld had moeten worden? Ik weet niet wat ik ervan vind.

Anne Frank

Geboren op deze dag in 1929. Tien jaar eerder dan mijn vader en moeder (beiden 1939). Een goede reminder dat het allemaal nog niet zo lang geleden is.

geëmbed van parool.nl
geëmbed van parool.nl

Docu: Long Hot Summers – The Story of the Style Council (2020)

Destijds vond ik The Style Council een beetje flauw, zeker na The Jam. De jaren tachtig instrumenten en productie zullen daar ook wel iets te maken hebben gehad. Tijdens deze (nuchtere, droge en sterke) documentaire valt me op dat ik veel van de liedjes ken, en dat als ik door de jaren tachtig heen luister, het veel spannender en krachtiger is dan ik me herinnerde. Ook lekker trouwens dat het een verhaal is zonder ruzie. Of in ieder geval zonder gedoe. Toch eens gaan draaien, die platen.

13/06/2021

Wakker met kleine en grote vragen, over kleine en grote zaken. Niet voor het eerst. En zeker niet voor het laatst.

Run #492 – Schema Terug naar 30
10:00u Interval run 3,7 km – 22:02 min. – Route Zanddijk – 17C, zon
Week 4: 10HL/2WL/12HL
Mooi weer. Het begin is even stroef. Daarna is het goed te doen. Goed tempo. Een beetje onrustig.
Gemiddelde snelheid: 5’58″/km

Het is de hele dag sport op de buis: tennis, hockey, volleybal, autosport (Indyrace in Michigan), wielrennen, voetbal. En het is terrasweer. Keuzes keuzes keuzes… Het wordt pendelen tussen bank en buiten.

Aan het einde van week #23

Geen slotwoorden deze keer.

Tot de volgende,

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Songs for the Deaf (2002) – Queens of the Stone Age ****
At Plugged Nickel, Chicago Vol.1 (1965/1995) – Miles Davis *****
At Plugged Nickel, Chicago Vol.2 (1965/1995) – Miles Davis *****
The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators (1966) – The 13th Floor Elevators ****
The Texas Tapes (1993) – Rainer (Ptacek) & Das Combo ***½