De zon schijnt

Journaal #22: De zon schijnt

Aan het begin van de week

Dinsdag gaat het gebeuren: V-Day!

Always speak
how you feel
and never be sorry
for being real

31/05/2021

Flink deel van de nacht wakker gelegen. Dus aujourd’hui on a un peu de chagrin.

Werk: na een lange onderbreking zijn de eerste berichten op keneally.com live en/of ingepland. Plus reguliere lopende zaken. ‘t Is niet veel, het kan maar gedaan zijn.

Pedalen van Tal: FET Driver

Naarmate ik me langer bezighoud met het bouwen van pedaaltjes en er meer kennis over opdoe, wordt die hele wereld zowel onoverzichtelijker als overzichtelijker. Onoverzichtelijker omdat in recenter jaren de boutique bouwers als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn, ieder met hun eigen productlijn, speciale aanpak en -vaak- mysterie. Overzichtelijker omdat veel van die pedaaltjes uiteindelijk gebaseerd zijn op een handvol benaderingen. En vaak zelfs op een handvol klassieke pedalen.

Een mooi voorbeeld daarvan is Lovepedal; ik heb (oh ironie) inmiddels aardig wat clones van hun producten gemaakt. Lovepedal gebruikt eenvoudige maar effectieve circuits van klassieke pedalen, vervangt hier en daar een component, voegt wat toe, laat wat weg, gooit er wat minimaal artwork tegenaan, en rekent er dan 200 euro voor. Nou ja, momenteel even niets, naar verluid wegens vechtscheiding.

Tal FET Driver
Meer over de FET Driver (klik/tap om te openen)

Deze FET Driver is gebaseerd op de Chandler Tube Driver en de B.K. Butler Tube Driver, overdrives met een 12AX7 buis, nagenoeg identiek. Althans, de ontwerper beweert dat ie daarop gebaseerd is. Volgens mij heeft de MXR M264 FET Driver model gestaan voor deze FET Driver. Of de Bonamassa variant. Net als bij de (daar is ie weer:) Lovepedal/Hermida Audio Dover Drive, al volgt die een andere weg voor hetzelfde resultaat.

Hoe dan ook, wat ze gemeen hebben is dat ze met MOSFET transistors die B.K. Butler Tube Driver willen benaderen. En daarmee de klanken van Eric Johnson en David Gilmour. Jij en ik weten dat daar meer voor nodig is dan een pedaaltje.

MXR M264 FET Driver

Dit schrijft MXR over de M264 FET Driver:

The FET Driver captures the rich, creamy sound of an overdriven tube amplifier with Hi and Lo boost/cut controls for tonal fine-tuning.

THE LONG STORY.

Featuring a unique circuit design, the MXR FET Driver captures the rich, creamy sound of an overdriven tube amplifier by cascading an op-amp gain stage into a FET stage. The FET Driver thickens up lead tones with musical, amp-like distortion and sustain without the fragility and inconsistency associated with tubes.

The FET Driver features a simple but responsive set of controls. Set your volume level with the Output control, and then use the Drive control to dial in the grit, from subtle soft-clipping to early stage distortion. Fine tune the FET Driver’s sound by tweaking Hi and Lo boost/cut controls, and push the Hi Cut switch to roll off high end frequencies when playing in high volume situations where excess noise is apparent.

Die Hi Cut switch ontbreekt bij mijn FET Driver. Die heeft echter wel twee trimpots voor de MOSFET gain stages. Ik heb geen schema gevonden van de M264, dus de schema’s vergelijken zit er niet in. Misschien later.

De bouw

Ik gebruik een saaie zaterdagavond om het pcb te vullen. De rest kost vanmiddag nog een klein uurtje. Daarna nog een variant uitproberen. En klaar is ie.

Tal FET Driver

Resultaat

Als ik de FET Driver uitprobeer, bevalt de overdrive me niet zo: te veel sizzle, te weinig ballen. Met de trimpots is het even zoeken naar de bij mij passende hoeveelheid gain (voorlopig relatief weinig). En door de clipping diodes (Zener 9,1V 0,5W 1N4739) te vervangen door twee ledjes wordt de headroom groter en de vervorming minder scherp. Da’s al beter. Eric Johnson hoor ik nog niet. David Gilmour ook niet echt.

Ik bouwde eerder de Dover Tube Driver, afgeleid van de Lovepedal variant. De FET Driver en de Dover Tube Driver zouden dus ongeveer hetzelfde moeten klinken. Niet dus. De Dover is een stuk vetter en luider en heeft meer karakter. De FET Driver is stiller qua ruis en interference. Daarnaast kun je er met die twee actieve EQ pots net iets meer nuancering indraaien. Allemaal niet per se beter of slechter, maar vooral niet ongeveer hetzelfde.

Enfin, eerst maar eens een beetje vat krijgen op wat de FET Driver wel en niet doet. En dan zien we verder. Ik kan hem altijd nog verkopen (100 euro plus p&p – eerst komt, eerst maalt).

#055

De broer belt: we hadden hem gisteren op het hart gedrukt snel een vaccinatieafspraak te maken nu het vaccineren vol op stoom is (hij was er nog niet aan toe gekomen). Inmiddels blijken de keuzemogelijkheden voor locatie en tijdstip een stuk lastiger dan toen ik een afspraak maakte. Rijswijk, Amsterdam, Venlo. Tja, het is vol gas, dus druk. Dan is Dordrecht nog goed in de buurt. Weliswaar pas over dik twee weken. Maar ja, je moet wat.

01/06/2021 V-DAY!

Om 9:04 uur zit ie erin: 0,5 ml Janssen.

Ik had er rekening mee gehouden dat er een emotioneel momentje zou zijn. Dat viel mee. Tot nu, als ik dit schrijf. Opgelucht. En blij. En dankbaar.

Een goede manier om die dankbaarheid om te zetten in iets nuttigs, is teruggeven. Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de waarde van de vaccinatie te doneren aan Samen in actie tegen corona. 2x Pfizer kost ongeveer 40 euro (Janssen is goedkoper). Dus heb ik 40 euro overgemaakt naar Giro 555. Een druppel? Misschien. En misschien een leven.

Het advies was om het een beetje rustig aan te doen vandaag en morgen, veel drinken, eventueel een paracetamolletje bij hoofdpijn, koorts of ongemak. Dat rustig aan doen is vandaag geen straf. Het is schitterend weer. En ik heb er bij het vullen van de agenda rekening mee gehouden.


Ze vraagt hoe ik me voel: blij, een last van mijn schouders en een glimlach op mijn gezicht. De zon schijnt.

02/06/2021

Weinig last van de vaccinatie. Mijn linkerarm voelt wat zwaarder. Ik heb altijd een beetje spierpijn in mijn linker bovenarm en schouder, een combinatie van verkeerde houding, onvoldoende ontspanning en jarenlang geweld met een gitaar over die schouder. En een lichte hoofdpijn, gisterenavond en ook vanmorgen. Dat kan net zo goed te maken hebben met korte nachten en slecht slapen. Paracetamol.

Pa zei gisteren nog dat hij zich niet kon herinneren wanneer hij of ik voor het laatst griep hebben gehad. En dan griep zoals anderen die hebben, dus met (een paar) dagen in bed, koorts, pijn, ach en wee. Ik ergens begin jaren negentig. Ja, soms vroeg naar bed, wegens ‘niet lekker’. Voor ons komt een fikse verkoudheid nog het dichtste in de buurt. Mannengriep. Gelukszakken, dat zijn we.


Meer dan voor corona ben ik blij als ik bij klanten op bezoek kan. Deze keer heb ik een afspraak hier in het dorp, en dus ga ik gewoon te voet, genietend van de zon en het lekkere weer. Een goed gesprek, een kopje thee, werken aan iets leuks.

Janssen

Tja, het vaccinatiebeleid van De Jonge c.s. is net zo ondoorgrondelijk als het coronabeleid van Rutte c.s. Als ik nu had mogen kiezen, had ik Pfizer of Moderna genomen. Gisteren was de keuze Janssen of niets. Niets was en is geen optie. En het Janssen vaccin is inmiddels aan het werk, mijn immuunsysteem krijgt de instructies, de risico’s op die bijwerkingen zijn extreem klein, dus het komt allemaal goed.

03/06/2021

Ah, lekker nachtje weer. Rond half 12 naar bed, om 1 uur nog wakker. En om iets over 5 klaar om aan de dag te beginnen. Met veel moeite tot een uur of 7 blijven dutten. Als ik grom weet je waarom.

Run #489 – Schema Terug naar 30
07:30u Interval run 3,9 km – 24:02 min. – Route Witteweg – 18C, zon
Week 3: 7HL/2WL/8HL/2WL/7HL/2WL/2HL
Gaat goed. En nog over.
Gemiddelde snelheid: 6’07″/km

De nieuwe Bertolf

Hij stond al een tijdje te wachten op een luisterbeurt: Happy in Hindsight van Bertolf Lentink. Bertolf heeft -wat mij betreft- één van de beste stemmen van NL, hij is een prima gitarist en qua inspiraties put hij uit dezelfde bron waar ook ik een flink deel van mijn basis heb (Beatles, Beach Boys, The Band, CSNY, late 60-ies/vroege 70-ies).

Happy in Hindsight klinkt schitterend – warm, droog, rijk en tegelijkertijd spaarzaam gearrangeerd. Hij zou zo in de jaren 70 gemaakt kunnen zijn. En die stem (die me altijd aan Rufus Wainwright doet denken, minus diens lisp en maniertjes), die zorgt ervoor dat je je aandacht erbij houdt.

Dat Bertolf niet voor de originaliteitsprijs gaat, is al langer bekend. Daar is ook niets mis mee. Het is een keuze. Alleen denk ik te vaak: ah, dat heeft ie daar vandaan. Of: oh, net zus en zo. En (dodelijk): dat zou ik ook zo gedaan hebben. Niet dat me dat gelukt zou zijn. Maar bij de opener Back to the Garden moest ik bijvoorbeeld toch wel denken aan mijn Breek de dag.

In een aantal gevallen werkt die benadering goed; de som der delen. Bij andere liedjes is de optelsom niet voldoende. Want -en dat is het andere wat me een beetje tegenvalt- de liedjes zelf zijn niet heel erg bijzonder.

Knap gedaan, mooi gearrangeerd, aangenaam om naar te luisteren. Happy in Hindsight is een goed, gedegen album, netjes binnen de lijntjes gekleurd. Een album om een paar keer te draaien. En dan zal er wel weer een nieuw Bertolf album zijn.

Veel muziek vanmorgen. Die nieuwe St. Vincent wordt trouwens alsmaar beter.

04/06/2021

De combinatie mooi weer/open deuren en versoepeling lockdown betekent ook dat duidelijk is dat Circuitpark Stuivezand open is: wat wordt er weer hard gereden op deze 243 meter lange 30 km weg! Het is wachten op een zwaar ongeluk. De gemeente ziet het niet als een probleem.

Pedalen van Tal: Artwork

Vaste lezers weten misschien over mijn recente problemen met het artwork. De korte versie: het nieuwe waterslide decal folie vervormt en/of vlekt. Het vervormen bij het aanbrengen van een laklaag om de inkt te fixeren. Het vlekken als het artwork is aangebracht op de enclosure en droogt. Kennelijk werkt mijn ‘oude’ werkwijze bij dit nieuwe spul niet meer, dus is het zoeken naar een nieuwe. Tevergeefs.

Tot nu toe. Na de zoveelste mislukking (de vierde of vijfde) bedacht ik dat het tijd was om een andere benadering te proberen. Minder lak in plaats van meer. En die benadering blijkt te werken. Eindelijk. Nu kan ik verder met de laatste twee pedaaltjes. En misschien een paar eerdere projectjes waarover ik achteraf minder gelukkig ben, nog eens onder handen nemen.

Film du jour: Hired Gun (2016)

Hired Gun is een documentaire die al een tijdje op mijn mediaserver stond te wachten, over sessiemuzikanten en broodspelers. De kern van het verhaal is dat je zo goed bent als je laatste gig, je wordt vaak slecht betaald, het is een harde leerschool en een keiharde wereld, en Billy Joel is een eikel. Verder is het erg Amerikaans en rawk, dus zonnebrillen, veel witte tanden en nog meer tatoeages.

Hired Gun is een interessante en ontnuchterende documentaire. En het helpt als je een beetje thuis bent in die wereld, om te weten wie al die lui zijn en over wie en wat ze het hebben. Goed om te weten dat het slechts een tipje van de sluier is. Het sluit in ieder geval aan bij wat ik van bevriende broodspelers heb gehoord (o.a. over enkele van de geïnterviewde werkgevers…)

Aanrader voor Nederlandse beroepsmusici die het in Amerika willen gaan maken. Spoiler alert: dat gaat je niet lukken.

Drummer Greg Upchurch (Puddle of Mud, 3 Doors Down, Chris Cornell) vertelt hoe hij op een dag collega Matt Sorum (Guns N’ Roses) voor hem ziet staan. Die vraagt: “Hey man, what are you doing these days?”. Upchurch antwoordt: “Well, painting your house, aren’t I?”.


Bericht van over de oceaan. De zon schijnt, ook in Florida.

05/06/2021

Na een aantal mooie dagen en een regenachtige vrijdagavond laat de zon zich vandaag niet zien en is het een beetje koeler. Alleen vandaag.

Run #490 – Schema Terug naar 30
10:30u Interval run 3,9 km – 23:36 min. – Route Witteweg – 16C, bewolkt
Week 3: 7HL/2WL/8HL/2WL/7HL/2WL/1½HL
De benen voelen aanvankelijk stroef. Tempo is oké. Derde interval bewust grotere passen en het tempo een fractie lager. Dat gaat beduidend sneller en blijkt redelijk vol te houden. Hmm…
Gemiddelde snelheid: 6’04″/km

Film du jour: This Is the End (2013)

Wat een waardeloze film! Afgekeken in de veronderstelling en later ijdele hoop dat het eigenlijke verhaal ooit toch nog zou komen. Zelfs voor Seth Rogen’s doen is deze film slecht.

Film du jour: What Drives Us (2021)

Een prima documentaire van Dave Grohl over het bandleven ‘on the road’. Over de romantiek en het avontuur, het onbekende en de onzekerheid, de kameraadschap en de verleidingen van spelen in en toeren met een bandje. Net als Hired Gun een aanrader, zij het met een andere insteek. En -na 15 maanden vrijwel ‘droog’ staan- een goede reminder waarom ik (nog steeds) in een bandje speel.

06/06/2021

Om acht uur klaarwakker. Terug in slaap vallen lukt niet, dus op tijd gewassen en gekleed (en een beetje chagrijnig) aan het ontbijt.

Sywert

Sywert van Lienden komt bij Buitenhof vrij opzichtig in de door hem zelf gecreëerde smoezelige vlek wrijven. Mijn samenvatting:

Het kabinet heeft aan het begin van de coronacrisis blanco cheques uitgedeeld, waar volop misbruik van is gemaakt. Zo ook door dit heerschap.

Pedalen van Tal: Cornish G-2

Een projectje dat nog lag te wachten om ‘ge-boxxed’ te worden. Dat kon mooi tussen Buitenhof en de F1. Ik heb hem nog niet gedocumenteerd. Hier wel alvast beeld. De Cornish G-2 is een distortion/sustainer. Complexe harmonieën, hij klinkt goed, bruikbaar.

F1 Baku

Een spannende race met een knotsgek slot. Verstappen crasht vanaf leidende positie, met nog een paar ronden te gaan. Gelukkig vernachelt Hamilton zijn eigen race en finisht hij buiten de punten. Daarmee blijft de schade voor Verstappen beperkt.

Wilders en Baudet

Niet goed te praten.

New Music

In de mailbox lag vanmorgen nieuwe muziek van een Amerikaanse kameraad/klant. Muziek voor een nieuw album, het eerste in vijf jaar. Deze zes tracks zijn klaar, denkt hij. Of ik eens wilde luisteren. Zijn vorige album was mij te complex, te veel en te onbegrijpelijk. Dit is zo op het eerste gehoor een ander verhaal; transparanter, toegankelijker, frisser. Eerst eens een paar keer draaien.

Aan het einde van week #22

Zo, die zit erin. De zon schijnt. Elke dag een beetje meer.

Komende dinsdag naar ‘t Wild, naar YTMIDM HQ, voor het eerst sinds september. Iedereen weer eens in de ogen kijken, bijpraten en meteen ook eens overleggen of en hoe verder.

En donderdag en vrijdag ben ik weer inval Parts Pro. Ja, onverwacht. Met plezier.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Lost in Translation Soundtrack (playlist) – Various artists ****
Live at the Regal (1965) – B.B. King ***
Completely Well (1969) – B.B. King ***
Aventine (2013) – Agnus Obel ****
That Lucky Old Sun (2008) – Brian Wilson ***½
Happy in Hindsight (2021) – Bertolf ***
Daddy’s Home (2021) – St. Vincent *****
Houses of the Holy (1973) – Led Zeppelin ****
Bambu (The Caribou Sessions) (2017) – Dennis Wilson ***½
Boulez Conducts Ravel, Vol. 2 (Le Tombeau de Couperin, Valses nobles et sentimentales, Miroirs) (1973) – Pierre Boulez, New York Philharmonic ****
Bitches Brew (1970) – Miles Davis *****


De cijfers van mei

Hardlopen
Totale afstand: 21,1 km
Gemiddelde snelheid: 6’13”/km
Aantal runs: 7

Gewicht
Gemiddeld: 70,5 kg (-/- 0,1)