De tuin

Journaal #21: Bitterzoet

Aan het begin van de week

Een lang weekend, dinsdag nog een laatste rit met de Parts Pro bus, en dus een korte werkweek. De weersverwachting is goed, in ieder geval voor de tweede helft van de week. Dat mag onderhand.

Sailing
A bit too close
To the wind

24/05/2021

Opnieuw veel regen. En koud in huis. Ik had voor deze Tweede Pinksterdag, plannen buitengaats, maar goed, ‘t is vies buiten. De strijk is gedaan, enclosures voor drie (voorlopig laatste) pedaalbouwprojectjes zijn geboord en in de etsprimer gezet en het artwork ligt te drogen.

Mail van een Amerikaanse kameraad/klant na een lange stilte: nieuwe ontwikkelingen en amicale belangstelling. En nieuwe muziek. Benieuwd.

25/05/2021

Alweer mijn (voorlopig?) laatste keer op stap met de Parts Pro bus. De eerste werkdag van de week is meestal vrij rustig, en zo ook vandaag. En daarmee is alles verteld.

Film du jour: John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Eindelijk gezien. Het verhaal is flinterdun, de actiescènes volgen elkaar in hoog tempo op, onnoemelijk veel doden, weinig tijd om adem te halen. Knap in elkaar geboetseerd. De stunt double van Keanu Reeves is wat -ahem- steviger, met een bolle kop en die zwarte pruik staat hem niet zo goed. En aardig wat continuity foutjes. Deel 4 is in de maak, deel 5 staat ook al genoteerd.


De nacht in met relationeel nieuws van een goede vriendin. Het bevestigt wat ik vermoedde, ik voel met haar mee, bewonder haar veerkracht. De grenzen zijn dicht. Dat blijft nog wel even zo.

26/05/2021

Wat vrolijkheid om deze grijze dag mee te beginnen:

Wednesday the Something in April

Vaste lezers weten wellicht dat Sam Brown mijn favoriete zangeres is (ja, die van ‘Stop‘). Een dijk van een stem, warm, ‘n beetje hees, goed kleurend, dynamisch, groot bereik, soulful. Goede songs, hart op de tong, eigen wil, op en top Engels. Leuk. En aardig. ‘43 Minutes…‘, ‘Box‘ en ‘Of the Moment’ zijn haar beste platen (hier te bestellen).

Meer over Sam (klik/tap om te openen)

Naast zes solo albums heeft ze platen opgenomen met Dave Rotheray van The Beautiful South (onder de naam Homespun) en zong ze met Jools Holland’s Rhythm and Blues Orchestra. Als sessiezangeres verscheen ze op platen van o.a. David Gilmour en Pink Floyd (met wie ze ook toerde), Jon Lord, The Firm, Tina Turner, Gary Moore, Tom Jones, vader Joe Brown, Jon Lord en George Harrison.

Een jaar of tien geleden overkwam haar het ergste wat een zangeres kan overkomen: ze verloor haar stem. Ondanks operaties en andere behandelingen is het niet meer goed gekomen. Niet voldoende in ieder geval. De stem is er nog wel, maar het aanhouden van een noot en intonatie lukt maar nauwelijks.

Na een lange stilte verscheen in 2016 de box ‘The A&M Years 1988-1990‘ (met de albums ‘Stop‘ en ‘April Moon‘), in 2019 gevolgd door het geremasterde album ‘43 Minutes…‘.

Deze maand is er het live album ‘Wednesday the Something of April‘ – intiem, mooi, bitterzoet. Vooralsnog alleen beschikbaar op cd en alleen te verkrijgen bij Sam zelf. Het geluid is niet geweldig, want live en -zo te horen- direct naar tape. Dat stoort niet. Aanrader.

27/05/2021

Koud!

Schuldkwijtschelding

Er wordt nu van allerlei kanten gezeurd om kwijtschelding van (belasting)schulden van kleine en grotere ondernemingen die in de afgelopen anderhalf jaar in de penarie zijn gekomen en/of (mede) door de staat in leven zijn gehouden. Ik ben een groot tegenstander van kwijtschelding van schulden. Ik zal kort uitleggen waarom.

Tal gaat kort door de bocht (klik/tap om te openen)

 1. Het is oneerlijk tegenover al die bedrijven, ondernemers en stakeholders die er wél in geslaagd zijn de broek op te houden; vaak interend op reserves en privévermogen, vaak creatief en inventief omgaand met bedrijf, product en mogelijkheden, vaak hemel en aarde bewegend om personeel en leveranciers zo veel mogelijk buiten schot te houden.
 2. Waarom zouden wij twee keer moeten opdraaien voor zwakke broeders die te weinig vlees op de botten hebben (of die zelf structureel het vlees van de botten gevreten hebben)? Eerst anderhalf jaar steun, en dan kwijtschelding van belastingschulden.
 3. Er is ook nog zoiets als ondernemersrisico. Bovendien is het voor zowel de markt als betrokken partijen veel beter dat er ‘nieuwe’ ondernemers komen, zonder last en lijken in de kast.
 4. De belangrijkste belastingen waar bedrijven mee te maken hebben, zijn omzetbelasting, loon- en inkomstenbelasting en winstbelasting.
  Omzetbelasting is een indirecte belasting; de belasting wordt uiteindelijk betaald door de consument en niet-btw-plichtige organisaties. Bedrijven ‘innen’ btw, verrekenen door hen betaalde btw, en het verschil dragen zij af. Btw moet gereserveerd worden en vanuit liquide middelen worden afgedragen. Btw-schuld betekent in feite dat je geld van de fiscus ‘leent’. Eigen schuld, dikke bult.
  Inkomstenbelasting wordt geheven over het inkomen van natuurlijke personen. De inhoudingsplichtige (werkgever) zorgt via een voorheffing over het loon van de werknemer voor afdracht van loonbelasting en sociale verzekeringspremies aan de fiscus. Daarnaast betaalt de werkgever werkgeverslasten (ca.20%). Het probleem hierbij is dat de staat met de verschillende steunpakketten een flink deel van de loonkosten op zich heeft genomen, juist voor bedrijven en organisaties die anders met massaontslagen te maken zouden krijgen of aan onbetaalbare loonkosten ten onder zouden gaan. Dus hoe je dan toch een aanzienlijke belastingschuld hebt opgebouwd vergt nadere uitleg.
  Winstbelasting of vennootschapsbelasting betaal je over gerealiseerd resultaat. Voor de meeste bedrijven zal dat over belastingjaren 2018 en 2019 gaan. Als je in 2020 en 2021 extreem hebt moeten interen en/of verlies hebt geleden, is het een kwestie van verrekenen, carry back en flink slikken. Als je in de voorgaande jaren het vlees al van de botten hebt gegeten (lees: de winst hebt weggesluisd), heb je wat mij betreft pech. Sterker, dan riekt het naar slecht ondernemerschap.
 5. Solidariteit is een zeer subjectief begrip.
 6. Alle steun die de overheid biedt, wordt vroeg of laat door de burger opgehoest. Direct, bijvoorbeeld door hogere belastingen, accijnzen en eigen bijdragen. Indirect, bijvoorbeeld door het verder uitkleden van sociale voorzieningen, publieke middelen, zorg, onderwijs, veiligheid, etc. Dus elke keer als je Wopke Hoekstra (hopelijk niet lang meer) Sinterklaas ziet en hoort spelen, heeft hij het over andermans (lees: jouw en mijn) geld.

De kardinale vraag is: (in hoeverre) moeten ploeterende of zieltogende bedrijven door de maatschappij in leven gehouden worden? Welk belang heeft voorrang?

30/05/2021 Kleine nuancering:
Terughoudendheid, onder strikte voorwaarden, maatwerk. En dat zijn helaas alle drie aspecten waarin de overheid telkenmale jammerlijk faalt.

28/05/2021

Eerder deze maand ben ik weer begonnen met hardlopen. Daar kwam vervolgens een blokje Parts Pro en kloteweer tussen. Nu ben ik door mijn smoesjes heen. Dus naar buiten met dat luie lijf!

Run #487 – Schema Terug naar 30
08:00u Interval run 3,2 km – 19:03 min. – Route Witteweg – 8C, zon
Week 2: 6HL/1WL/7HL/1WL/6HL
Hard van stapel. Interval 2 is pittig. Interval 3 rustiger.
We zijn weer begonnen!
Gemiddelde snelheid: 6’02″/km

Het gehannes met mijn waterslide decal folie houdt aan: van de drie haalde eentje het pedaaltje niet eens (wat recht was werd krom), bij de andere twee bleek de inkt ondanks de laklagen toch te vlekken. En we beginnen weer van voor af aan. Ik begin het een beetje zat te raken.

Friday Move

Een beetje drukte aan het eind van de week: eerst een productieve bespreking met kameraad (en klant) M. Daarna om 6 uur nog snel even een cruciale update uitvoeren. Gelukkig zonder haperingen, zodat de site maar enkele minuten offline is geweest, en het weekend echt kan beginnen.

En de zon schijnt! De hele dag! 19 graden vandaag. Mooi!

De Friends reünie

Goh, da’s een boel botox…

Nooit een fan geweest. Tuurlijk, ik heb wel afleveringen gezien. Alleen als er he-le-maal niets anders was. Flauw, kluchterig, Amerikaans. Nee, niet echt voor mij. Ik had ook niets met de hoofdpersonen (alleen Jennifer Aniston misschien, hoewel dat pas later, door een aardige paar films, kwam). Da’s met wat ik van deze reünie-special gezien heb (half uurtje) bepaald niet veranderd.

29/05/2021

Ja ja, het is nu echt dik lente! Opnieuw 19 graden, blauwe lucht (met wolken – nou en?) en een prettig zonnetje. Ik zit met een kop koffie en een boek op het terras aan de vijver, als ik aan mijn linkerkant iets voorbij zie bewegen. Voor alles is er een eerste keer: een levendbarende hagedis (denk ik). Zo snel als ie er is, zo snel is ie ook weer verdwenen. Geen foto, geen bewijs, dus je zult me op mijn woord moeten geloven.

Film du jour: Lost in Translation (2003)

Een van mijn favoriete films. Ik denk dat ik hem drie keer gezien heb. Ik ben er voorzichtig mee – ik wil niet dat ie aan kracht en schoonheid inboet doordat ik hem te vaak gezien heb. Vanavond de vierde keer.

De oudere Bill Murray is een genot om te zien acteren, hier en eigenlijk in alle films nadien. De jongere Scarlett Johansson spat van het scherm, ingetogen, kwetsbaar, zoekend. De beelden onderstrepen de vervreemding, het hoofdmotief van deze film. Het verhaal is goed, prima verfilmd. De soundtrack is geweldig. Mooi, zo op deze stille late zaterdagavond. Tot over een jaar of tien.


We’ve been friends now for so many years
We’ve been together through the good times and the tears
Turned each other on to the good things that life has to give

Friends, The Beach Boys

Bitterzoet berichtje van de liefste.

30/05/2021

Hoera! M’n broertje is jarig.

Run #488 – Schema Terug naar 30
11:00u Interval run 3,2 km – 20:02 min. – Route Witteweg – 16C, zon!
Week 2: 6HL/1WL/7HL/1WL/7HL
Begin gaat wat stroefjes, daarna vrij solide. Nog een lange weg te gaan.
Gemiddelde snelheid: 6’10″/km

Koffie en appeltaart op d’n Hoek, vader en zonen.

Indy 500

Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Klap! Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf.Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Knal! Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Crash! Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Linksaf. Vroem! Go Rinus!

Aan het einde van week #21

Als ik de week in één woord zou moeten omschrijven, dan dekt ‘bitterzoet’ de lading vrij aardig. Dit is de plaats noch het moment.

Volgens De Jonge kunnen we in september weer zonder beperkingen gaan leven. Als de afgelopen 15 maanden ons iets geleerd hebben, dan is het wel dat De Jonge wel vaker dingen zegt die niet per se haalbaar zijn. Dus…

Anyway, dinsdag is V-day: om kwart voor 9 gaat het gebeuren. De zon schijnt!

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Leftover Feelings (2021) – John Hiatt with the Jerry Douglas Band ***
Wish Someone Would Care (1964) – Irma Thomas ****
The Big Bad Blues (2018) – Billy F. Gibbons ***½ (½ punt eraf vanwege autotune)
Live in London (2019) – Mavis Staples ****
Wednesday the Something of April (2021) – Sam Brown ****
Disco Volante (1995) – Mr. Bungle ****
California (1999) – Mr. Bungle ****½