Ik zie een ster

Journaal #20: Ik zie een ster

Aan het begin van de week

Vijf dagen achter het stuur van de Parts Pro bus. Dus dat wordt vroeg opstaan, op tijd beginnen, flink wat uren kilometers maken en ‘s avonds de lopende zaken bijhouden. Zin in.

Alles is anders

Niets is veranderd

17/05/2021

Voor de Parts Pro onderdelenbezorging is maandag meestal de rustigste dag van de week, zeker na zo’n lang weekend. Toch is het een aardige rit, ook door wat aanvullende klusjes. Verder valt er weinig te vertellen. Buien. Af en toe zon. Een babbeltje hier. Een chagrijn daar. De radio gaat vrij snel op StuBru. Ik heb me vermaakt.


NPO1 staat in het teken van Máxima (interesseert me niets) en het songfestival. Bij Veronica Inside weten ze te vertellen dat Ziggo de F1 kwijtraakt (schijt!). Dan maar naar RTL7 Meer voor mannen, voor deze vrij bedenkelijke pulp:

Film du jour: Death Wish (2018)

Remakes evenaren zelden het origineel, en Death Wish bevestigt deze stelling. De onderliggende woede die zo aanwezig was in de originele film (een klassieker? in ieder geval controversieel), ontbreekt grotendeels. Bruce Willis is geen Charles Bronson. Een beetje bloederig. Geweld verheerlijkend. Erg Amerikaans (20.000 doden door schietwapens, in 2020). Wel afgekeken…

18/05/2021

Korte nacht. Op tijd in bed (kwart over elf), lang wakker, vroeg op. In Breda wacht een overzichtelijke rit. Opnieuw weinig te vertellen. Mooi groen. Mooi blauw. Mooi meisje in Baarle Nassau. Lente!

Ik zag vanmorgen in Rijen iemand bij een spoorwegovergang oversteken terwijl de lichten nog knipperden. Idioot, mompelde ik hoofdschuddend. Je weet nooit, hè?

Een paar uur later in Prinsenbeek vond dit drama plaats.


ESF

Ik had me voorgenomen niet naar die halve finales te kijken. Maar ja. Ik ben ook wel weer benieuwd. Niet naar de ‘muziek’. Met het geluid op fluistertoon is het net te doen. Er wordt veel vals gezongen. Ook knap.

Wat een show! Dat ‘we’ goed zijn als het om dit soort megaspektakels gaat, zeker ook op technisch vlak, dat wist ik al, maar jee… Petje af! Muzikaal is alleen Hooverphonic de moeite. En de pauze act (Davina Michelle, met Thekla Reuten in een mooie clip).

19/05/2021

Die spoorwegovergang in Rijen waar ik het gisteren over had? Zes treinen, direct na elkaar. Slagboom open en meteen weer dicht. En op de terugweg nog een trein. Nou ja, beter dan vorig jaar, toen ik er een keer 20 minuten vaststond tot er eigenlijk ruimte kwam om te keren.

Het is inmiddels net zo druk op de wegen als voor medio maart 2020. Soms zelfs drukker.

Versoepelingen

Gelukkig zetten de dalingen door. Minder mensen op de ic’s, minder met corona in het ziekenhuis, minder besmettingen. Het schijnt dat de volgende set versoepelingen een paar dagen naar voren gehaald gaat worden. Van mij hadden we het nog wel even zo mogen laten. Vandaag weer een verhaal gehoord: jonge vrouw, 24, kerngezond, tot ze besmet raakte. Vorige week begraven.

20/05/2021

Wel ja, maak er maar een lange dag van. Ik vind het best.

21/05/2021

Voor het eerst in tijden gewekt door de wekker. En volgens mij in de nacht ook niet echt wakker geweest. Een combinatie van gezonde vermoeidheid en een beetje slaaptekort.

De rit van vandaag voert onder andere van Goes naar Tholen. Dat betekent dat ik weer eens over de Oesterdam mag. Links de Oosterschelde, rechts het Schelde-Rijnkanaal. Genieten.

Meerdere keren gedacht deze week: “Je zou natuurlijk ook gewoon je werk kunnen doen”. Al had ik het geschreeuwd, het was niet aangekomen.

22/05/2021

100% regen vandaag. Daar gaan de plannen…

Kameraad Ton appt, net als ik het bericht op Teletekst zie: bouwjaren 1967/1968 zijn aan de beurt. De afspraak is gemaakt: op 1 juni, lieve mensen, dat gaat ie erin: Janssen. Hopla!

Pedalen van Tal: Magnetic Echo

Eerder bouwde ik de (Mad Professor) Deep Blue Delay. Deze Magnetic Echo gaat uit van hetzelfde idee (tape-echo-in-a-box), analoog en warm van klank, met ongeveer dezelfde maximale delay tijd. In tegenstelling tot de Deep Blue Delay heeft de Magnetic Echo een chorus-achtige modulation waarmee de wow en flutter van ‘echte’ tape echo wordt gesimuleerd. Daardoor kun je de repeats laten bewegen.

Keeley Magnetic Echo
Meer over de Magnetic Echo (klik/tap om te openen)

Keeley Magnetic Echo

Deze Magnetic Echo is een clone van de Keeley Magnetic Echo – Modulated Tape Echo.  Dit is hun verkooppraatje:

Keeley Magnetic Echo – The Mag-Echo pedal simulates tube tape echo sounds by using the delay circuit and a little bit of modulation.  Tape echos have long been regarded as a warm and very guitar friendly form of delay.  The Mag-Echo achieves similar results by using a touch of Lo-Fi delay, a slightly filtered echo response to keep things warm, and some modulation.  Modulation, or “Wow and Flutter” in the tape world is a slight pitch shift or wavering that occurs as the tape is pulled across the heads.  The modulation we use is similar to what we use in our Seafoam Chorus, a slight wavering of pitch on the trails of the repeats.  With a simple set of controls for the delay – Time, Regen, and Level and with the “Wow and Flutter” controls – Depth and Rate you can create some very vintage or rather unique tones.

De bouw

Flink wat componentjes en weinig ruimte op het pcb. Dat betekent voor de weerstandjes een iets andere aanpak dan normaal – ze staan nu in een hoek van 45 graden in plaats van plat op het pcb. Verder is het net als altijd een kwestie van netjes en rustig werken.

Dan volgt een boel gehannes met het artwork. Ik heb een nieuwe set waterslide folie uit China laten komen. Hetzelfde merk, hetzelfde soort, maar om de een of andere reden lukt het bij deze batch niet om het netjes te houden.

Bij de eerste pogingen zorgt de eerste laklaag ervoor dat lijnen een beetje naar binnen trekken. Bij een volgende poging is de folie te stijf waardoor na aanbrengen op de enclosure de luchtbelletjes bij het drogen niet oplossen. En daarna vlekt de inkt een paar keer.

Kennelijk moet ik deze batch tussen bewerkingen langer laten drogen. En minder blanke lak per laag gebruiken. Zucht.

Ondertussen heb ik de verdere assemblage afgerond en het pedaaltje getest. Hij doet het. Dus dat is mooi. En uiteindelijk komt het met het artwork ook redelijk in orde.

Keeley Magnetic Echo

Resultaat

Net als de Deep Blue Delay maakt deze Magnetic Echo gebruik van de PT2399 chip voor het delay werk. Dat is weliswaar een digitale delay, maar door de karakteristieken van de chip klinkt de delay analoog en warmer. Als opamp wordt een OPA2134 gebruikt, de LM358N en L78L05 zorgen voor de modulation.

Hij klinkt goed. Warm, met karakter. Met de interne trimpot kun je het volume van het uitgaande signaal regelen. Draai je hem boven unity gain (bypass volume is gelijk aan effect volume), dan krijgt hij een analoog vervormingsrandje. Dat hoeft van mij niet. Dat wow en flutter is aardig, met mate.

Een ‘heb ik die eigenlijk wel nodig?’ pedaaltje. Want ik heb die Deep Blue Delay en ook m’n Danelectro D8 FAB Delay (33 euro…) kan hetzelfde analoog klinkende kunstje. Toch denk ik dat de Magnetic Echo een plekje op m’n pedalboard gaat krijgen. Voor nu.

#054

ESF

Ja, ik heb gekeken. Een handvol aardige liedjes, een aantal leuke acts en verrassend weinig tenenkrommends. De show zelf, de visuals, de filmpjes en ook alles eromheen zag er prima uit. Daar mogen we trots op zijn.

Dat Italiaanse ‘bandje’ vond ik niet best. Weinig liedje, acteurs die ruige muzikantjes spelen, een wat negatieve vibe. Maar ach.

23/05/2021

Oeps. Het plan was om te gaan lopen. Half acht op zondag is te vroeg. Als ik weer wakker word, is het laat en ontbreekt de zin. Morgen.

F1

Het is een van de oudste en de mooiste GP van de kalender. Alle glitter en glamour (en poenerigheid) ten spijt, de Grand Prix van Monaco is als race meestal niet echt boeiend. Je kunt er niet inhalen, alles is krap en kort, dus goed kwalificeren betekent doorgaans goed finishen. Je kunt er wel hard afgaan, zowel in de kwalificatie als in de race. Vraag het Charles Leclerc.

Eigenlijk is het vandaag niet anders. Alleen wint Max Verstappen (soeverein) en verliezen Hamilton en Mercedes flink. En dus is het seizoen nu echt begonnen.


19:50u: Nagekomen bericht
NAC ploetert ook volgend jaar door in de Eerste divisie. Zucht.

Aan het einde van week #20

Het kost altijd een dag of drie, vier om in het ritme van vroeg opstaan en de hele dag onderweg zijn te komen. En dan zijn er de lopende zaken die ‘s avonds enkele uren vragen. Daardoor blijft er weinig tijd over voor andere dingen. Dus is er weinig te melden, buiten dat ik ervan genoten heb.

Volgende week nog een dag achter het stuur. Daarna gaan we weer over tot de reguliere programmering. Wie weet heb ik dan ook weer meer inhoudelijks te melden.

1 juni dus. Belangrijke dag. Daarna nog een paar weekjes om voldoende immuniteit op te bouwen en dan kan er weer geknuffeld worden.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

Daddy’s Home (2021) – St. Vincent *****

Een oorwurm:

Ik zie een ster, hij staat nog ver
Maar strakjes komt-ie dichterbij
Ik zie een lach, een lieve lach
Die is alleen bestemd voor mij