Het gaat vooruit

Journaal #19: Van A naar Beter

Aan het begin van de week

Een korte week, met weinig plannen. Wat schrijfwerk, een rondje langs enkele velden, en vrijdag een dag op de Parts Pro bus.

Nog geen nieuws over vaccinatie. Dus voorlopig alleen noodzakelijke contacten met de buitenwereld. De rest komt later.

Come on in

The water is perfect

10/05/2021

Dat je je als full service tekstbureau aanbiedt, en dat er meer dan een paar spel- en stijlfouten in je mail (en op je site) staan. Ja, vrij van zonden, eerste steen, etc. Er zit behoorlijk wat ruimte tussen een slordigheidje en onkunde.

Onmogelijk

Ik heb getwijfeld of ik er überhaupt woorden aan zou besteden, ook omdat ik probeer zo min mogelijk tijd aan dit soort negatief geneuzel te besteden. Maar toch… Ik heb vorige week en gisteren delen van het SBS programma Onmogelijke Duetten gezien. Buiten dat ik niet onder de indruk ben van de technische uitvoering, heb ik vooral moeite met de hele opzet. Levende artiesten kunnen toestemming geven of weigeren, overleden artiesten kunnen niets. Ervan uitgaande dat er toestemming nodig, gevraagd en verleend wordt. En dan zijn de NL zangers en zangeressen ook nog hoofdzakelijk B, C en D garnituur.

Froger met Sinatra: Froger kan al jaren geen rechte noot zingen. En dan met een van de grootste stemmen ooit meezingen, of wat daarvoor moet doorgaan. Sinatra’s gemak en timing tegenover Froger’s krampachtige gegalm en geschmier. Pijnlijk.

Nee, ik vind het hele idee een beetje ranzig.

Dus… niet naar vragen, niet over beginnen, niet zeggen dat ik er eens naar moet kijken.

Ja, maar Zappa als hologram, daar ga je wel naartoe…Dat klopt, en daar had ik ook gemengde gevoelens over. In Zappa’s geval is het wel zo dat hij -al in 1989- de mogelijkheid van het op tournee sturen van Holofrank had beschreven.


Soms is het beter om te zwijgen.

11/05/2021

Oké, de Nike Run Club app waarmee ik al enkele jaren loop, biedt dus geen trainingsschema’s meer aan. Dus moeten we het elders zoeken. Ik heb een schema van Runner’s World gedownload waarmee in 12 weken 30 minuten aaneengesloten lopen haalbaar moet zijn, en dus die vermaledijde 5 kilometer van mij weer in zicht komt. Klein hindernisje is dat ik volgende week weinig kans heb om te lopen. Dus misschien dat ik daarna wat achterstand moet wegwerken. Dat is voor later.

Week 1 zou zijn 3-4 sessies van 4x 5 min.HL en telkens 1 min.WL. Die sla ik over. Week 2 is 3-4 sessies van 6 min.HL, 7 min.HL, 6 min.HL en telkens 1 min.WL. En zo bouwt het op.

Het richtpunt is dus die 30 minuten/5 kilometer: Terug naar 30. Het doel is weer/meer plezier krijgen in het hardlopen. Kom op! Je kunt het!

Run #484 – Schema Terug naar 30
08:00u Interval run 3,0 km – 19:02 min. – Route Witteweg – 12C, licht bewolkt
Week 2: 6HL/1WL/7HL/1WL/6HL
Vandaag dus de eerste run van week 2. Het is lekker weer! Even het juiste ritme te pakken krijgen. En een passende route vinden. Het gaat aardig. Tempo ligt laag, lager dan mijn ‘oude’ niveau. Dat komt later wel.
Gemiddelde snelheid: 6’26″/km
* HL= hardlopen, WL= wandelen

Ja, ik weet dat je hier 80 mag. Dat wil nog niet zeggen dat je met 80 rakelings langs een voetganger hoeft te scheuren. Met je grote bek! En je proleten-BMW!


Nieuwe plantjes voor de tuin. Lastige takjes, onkruid en overbodig groeisel in de kliko. Onkruidverdelger op de stenen. Kortom, de tuinman stond vanmorgen op de stoep. Morgen nog een klein klusje.


Een goed gesprek. Wordt vervolgd. En nu aan de slag!

Pedalen van Tal: Big Muff π – Ram’s Head

Achteraf is het niet per se een goed idee om deze Ram’s Head te bouwen. Ik heb eerder al een Big Muff gemaakt (CCCP, een Green Russian variant), ook een scheurijzer met veel nuances. Alleen verzoop die in het bandgeluid. De aard van het beestje. Zo te horen gaat deze dat ook doen. Tenzij… Enfin, ik loop op de zaken vooruit.

Big Muff Pi - Ram's Head
Meer over LIB SDE (klik/tap om te openen)

Big Muff

De Big Muff, voluit Big Muff π, is een beroemd fuzzpedaal dat vanaf de jaren zeventig geproduceerd wordt door Electro-Harmonix. Ga voor de historie en uitleg naar de NLse of de Engelstalige wikipedia. En voor de vele versies, varianten en aanvullende info naar The Big Muff π Page.

Een van de bekendste Big Muff gebruikers is Pink Floyd’s David Gilmour. Die solo van Comfortably Numb? Big Muff. Santana, Zappa, Fripp – allemaal Big Muff gebruikers. Later zorgden de grunge bands voor een revival van de Big Muff. En sindsdien gebruikt jan en alleman hem. En Jack White.

Anders dan de meeste fuzzpedalen heeft de Big Muff een relatief vol, dik karakter. Fuzzpedalen gebruiken transistors voor distortion, bij Big Muffs worden diodes gebruikt. Daardoor hebben ze meer gain en dus meer kloten. Daarnaast heeft de Big Muff een andere benadering van het EQ-circuit. De Big Muff heeft een flinke ‘scoop’. Of zoals ik ooit las: “Muff go woof, fuzz go bzzz…”

Die ‘scoop’ (minder midden ten opzichte van het laag en hoog) heeft als gevolg dat het geluid van de gitaar in bandverband verdrinkt. Het laag moet knokken met de basgitaar en pauken en kick van de drums, en het hoog met bekkens, toetsen, etc. Bovendien heeft hoog sowieso minder bereik. In dat middengebied is doorgaans meer ruimte en daar kun je met lomp volume ook meer bereiken. Hierbij speelt de versterker ook een rol: met Fenders bijvoorbeeld, die zelf al een ‘scoop’ en weinig compressie hebben, blijft er weinig van het ‘big’ van de Big Muff over.

Big Muff Pi - Ram's Head

De bouw

Voor ik aan de bouw begin, vraag ik me af wat het precieze plan ook alweer was. Ergens in mijn notities vind ik een linkje waar een aantal mods te vinden is. Dat zijn onder andere andere diodes. Dus besluit ik de beide diode-sets te socketten, zodat ik verschillende combinaties kan uitproberen. Verder houd ik de layout en componenten van deze specifieke variant aan; er zijn aardig wat Big Muff varianten, waarbij het verschil vooral zit in de positie van de eerdergenoemde scoop.

De bouw en assemblage gaan vlot, ik werk netjes en nauwkeurig, en op mijn gemak. Zonder problemen.

Het resultaat

Zoals gezegd, de onderlinge verschillen tussen de Big Muff varianten zitten hem voornamelijk in de tonestack. Het laag van de CCCP heeft meer ballen en er is ook iets meer midden, maar het hoog is dunner. Deze Ram’s Head klinkt agressiever. En best stevig. Als ik een beetje met de knoppen ga draaien, hoor ik wel hoe die scoop bedrieglijk werkt voor het totaalgeluid.

Nog even terug naar het begin van dit stuk, naar het ‘Tenzij…’ Ik heb een setje 1N4148 diodes vervangen door 2 rode ledjes. Eerst het tweede setje, daarna het eerste setje. De ledjes in D3 en D4 is effectiever. Je combineert dan de eerste gainstage met de 1N4148 diodes met de tweede gainstage met de cleanere ledjes. De ledjes geven meer headroom (vervormen later) en de klank is wat dikker, voller. Ik heb ook een setje diodes helemaal weggelaten. Daarmee halveer je in feite de clipping van de diodes, en krijg je in de tweede gainstage de pure gain van de transistors en de tonestack. Dikker, voller en harder.

Het duizelt je? Ik heb de originele opzet (2x 2 1N4148 diodes) in ere hersteld. Die diodes zijn snel om te wisselen. Eerst maar eens kijken of het een pedaaltje is dat het pedalboard gaat halen.

#053

De persconferentie

Een aarzelende volgende stap: nieuwe versoepelingen, als de cijfers er maandag goed genoeg uitzien. Verder heb ik het niet echt gevolgd deze keer. Volgens mij gaf De Jonge tussen de (vele vele) regels de boodschap dat een flink deel van ‘onder 60’ pas in de loop van juni aan de beurt zal zijn voor een eerste vaccinatie. Op z’n vroegst.

Mijn Ziggo

Ziggo heeft vannacht groot netwerkonderhoud uitgevoerd. Positief is dat ik nu BBC First en eindelijk (na al die jaren) BBC World News op mijn tv heb, plus een paar zenders die ik niet echt miste maar nu wel heb*. Negatief is dat het signaal van Net5 niet meer doorkomt. Wel op het reservekanaal trouwens. Jammer.

* Ik zit op het verste punt van waar de kabel binnenkomt (24 meter). De kabel gaat met allerlei bochten en knikken over plafonds, door gaten in muren en langs een paar kabelkastjes. Dat is niet goed voor het signaal, waardoor sommige frequenties het lastig hebben. Het signaal wordt al flink versterkt, misschien zou een zwaardere versterker nog soelaas bieden. Ik weet alleen niet of ik het de moeite vind. Voor één zender. Die ik op het reservekanaal gewoon kan zien. En nee, ik kan op deze tv niet een eigen zenderindeling maken.

12/05/2021

Mos? Daar heeft de tuinman een oplossing voor: een enorme staalborstel. De stenen in de tuin zijn weer vrijwel schoon. Wat strooizout doet de rest. Kom maar op met die zomer!

Gisteren een paar voorzetten, vandaag een paar inkoppers. Flinke stappen gezet. Al het werk is gedaan, inclusief een beetje voor volgende week. Een soort van lang weekend dus, al zit ik vrijdag op de Parts Pro bus.


Ik ben al dagen onrustig en gespannen én stil en apathisch. Meer dan ‘normaal’. Vooral ‘s avonds en aan het begin van de nacht. Ik weet niet precies waarom. Het zal met het eerder genoemde languishing te maken hebben, gok ik. En verlangen.

13/05/2021

Run #485 – Schema Terug naar 30
11:30u Interval run 3,0 km – 19:02 min. – Route Witteweg – 17C, zon
Week 2: 6HL/1WL/7HL/1WL/6HL
Het lijkt zwaarder dan dinsdag, vooral door de stroeve spieren. Het gaat iets vlotter. Lekker weer.
Gemiddelde snelheid: 6’16″/km

13 mei 2000: wij hadden een optreden in Uden. Op weg daarheen hoorde ik dat er een grote ontploffing was geweest in Enschede. Langzaam sijpelden er meer berichten binnen. ‘s Nachts, op weg naar huis, hoorde ik de verhalen. De volgende dag, toen de beelden van een volledig verwoeste wijk getoond werden, werd duidelijk hoe enorm de omvang van de vuurwerkramp was. De omvang van het verdriet, ook nu nog, daarnaar kunnen we alleen gissen.

geëmbed van nos.nl

Mooie Monica

Monica Bellucci: ik zie haar graag, een van de mooiste vrouwen die ik ken. Echt vaak is ze niet op de NLse tv te zien, niet in de laatste plaats omdat ze maar weinig Hollywood heeft gedaan en er nauwelijks Italiaanse, Franse of andere niet-Hollywood films op de buis komen. Dus áls er een film met haar voorbijkomt, probeer ik ‘m mee te pikken.

Tears of the Sun (2003) heb ik lang geleden al eens gezien. In mijn herinnering geen geweldige film, en de jaren hebben de film geen goed gedaan. Dertien in een dozijn, knullig gefilmd (veel overbodige shots, onrustig, platte emotie) en een naargeestig onderwerp (etnische zuiveringen in een burgeroorlog in Nigeria, inclusief imperialistische/racistische/USAUSAUSA ondertoon).

Ondanks mooie Monica geef ik het na een half uur op. Gelukkig hebben we de foto’s.

14/05/2021

En we mogen weer! De komende zes zeven dagen zit ik achter het stuur van de Parts Pro bus, om bij schade- en garagebedrijven in Zuidwest Nederland onderdelen en carrosseriedelen te bezorgen en om hier en daar materiaal op te halen. Niet overal wordt op deze vrijdag gewerkt, dus het is ‘rustige’ dag. En mooi weer.

Dat ‘rustige’ slaat trouwens niet op het verkeer. Het is druk op de weg. Gelukkig lossen de files telkens net op als ik eraan kom.

Laatste klusje van de dag: koplampunit ophalen in Oh Oh Den Haag. Alleen blijkt de Hagenees de koplampunit meegegeven te hebben aan een ‘collega’ van een andere vestiging. Of de ‘collega’ heeft ongevraagd aangeboden de unit mee te nemen. Zonder overleg. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd. Hoe dan ook, Tal is voor de kat z’n kut naar Den Haag gereden. En voor de Van Brienenoord heeft iemand een aanhanger met speedboat achtergelaten.

15/05/2021

Run #486 – Schema Terug naar 30
10:30u Interval run 3,1 km – 19:07 min. – Route Witteweg – 13C, grijs
Week 2: 6HL/1WL/7HL/1WL/6HL
Kijk. Beter.
Gemiddelde snelheid: 6’05″/km

Kleine wasjes, grote wasjes.

Film du jour: The Pedal Movie (2021)

De geschiedenis van het effectpedaal, met makers, gebruikers en veel archiefbeelden. Voor niet-gitaristen en niet-amateurpedaalbouwers waarschijnlijk net zo interessant als de geschiedenis van het keukenmesje. Voor mij en mijn soortgenoten is The Pedal Movie keiharde porno. Van het soort dat niet teleurstelt.

VeeKay

Rinus van Kalmthout (20) behaalt zijn eerste IndyCar cup zege tijdens de road race op Indianapolis. En hoe! Over twee weken de Indianapolis 500.

16/05/2021

Wat een nacht… Dromen over het verleden, over keuzes, over wat als. Meestal vervliegt het meeste zodra ik wakker ben. Deze keer niet. Ik probeer het los te laten, dat is beter.


De groep 1963/1964 kan vanaf vandaag online een vaccinatieafspraak inplannen. Dat zijn er circa 450.000 (incl.de weigeraars). Ze doen momenteel zo’n miljoen prikken per week. Dus nog eventjes.

Aan het einde van week #19

Aan het eind van de week voel ik me een stuk beter dan aan het begin. Fysiek sowieso, het koppie sukkelt erachteraan. De zon doet goed. Zwijgen ook.

Zoals gezegd, komende week zit ik achter het stuur van de Parts Pro bus. Dus dat wordt vroeg opstaan, op tijd beginnen, flink wat uren kilometers maken en ‘s avonds de lopende zaken bijhouden. Zin in.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren

The Who Sell Out (1967) – The Who ****
Suit Yourself (2005) – Shelby Lynne ****½
Blood (2019) – Allison Moorer ****
Rise (2002) – Kim Richey ****
Gizmodrome (2017) – Gizmodrome (Stewart Copeland, Adrian Belew, Mark King, Vittorio Cosma) ***½
Cloud Nine (1987) – George Harrison ****
The Sun is Also a Star (2019) – Soundtrack ***½
Zanaka (2016) – Jain ***½