Het leven in de luwte

Journaal #12: De luwte

Aan het begin van de week

Begin van de lente. Op papier, want het is nog frisjes en afwisselend grijs en aardig. Komt goed.

Er staan een paar dingen op het planbord deze week. Het belangrijkste is de 82e van pa.

En we gaan weer racen! Zondag de eerste shakedown race in Bahrein en daarmee gaat het F1 seizoen ‘eindelijk’ van start. Samen met het nieuwe wielerseizoen geeft de F1 mijn zondagen (en de vrijdagen en zaterdagen) wat extra kleur. Zeker in coronatijd.

Or when will I be?
One day I will.

I Just Wasn’t Made for These Times – Brian Wilson, Tony Asher

22/03/2021

Niet dat ik angst heb voor de tandarts, maar ik ben een beetje onrustig als ik de praktijk binnenstap. En dan verslik ik me ook nog bijna in dat mondspoelgoedje. Ach ja. Tot over zes maanden!

De leestafel

Eindelijk uitgelezen*: Ik weet je wachtwoord van Daniël Verlaan. Aanrader als je privé en/of zakelijk met computers, tablets en smartphones werkt. Da’s vrijwel iedereen. En als je jonge pubers hebt al helemaal. Het onderwerp lijkt misschien wat technisch of saai, maar Verlaan schrijft heel toegankelijk en helder. Kortom, lezen!

* Ik heb er een handje van boeken halverwege terzijde te leggen en dan na weken of maanden weer op te pakken. Ik probeer mijn leven te beteren. Ook op dit vlak.

En toch nog een zeteltje erbij. Mooi.

23/03/2021

Ik mag weer buitenspelen! Dus op tijd eruit, enkele bakken sterke koffie, de Parts Pro bus laden en met de vlam in de pijp. Geen wereldreis deze keer, wel flink stampen. Goed om de zinnen te verzetten en om er even uit te zijn. Zelfs even in het buitenland geweest.

https://www.instagram.com/p/CMwqvF0s5v9/?utm_source=ig_web_copy_link

De persconferentie

Echt liegen doen ze niet, wel weten Rutte en De Jonge het weer zo te brengen dat ongeveer elke bewering op meerdere wijzen uit te leggen valt en elke belofte met een mits/maar en een slag om de arm gepaard gaat. En dat we nu een veel somberder/conservatiever scenario horen dan twee weken geleden heeft natuurlijk helemaal niets met de verkiezingen te maken. Nee joh! Het helpt allemaal niet voor het draagvlak onder de bevolking.

Gelukkig kunnen straks de deuren open. Lente!

24/03/2021

De gevleugelde wezens zijn er vroeg bij deze morgen en hebben elkaar veel te vertellen.

https://www.instagram.com/p/CMzCtv2sKNB/?utm_source=ig_web_copy_link

Work-out #107 – Schema Start Up
08:00u Conditie – Start Up Benchmark | Intensiteit gemiddeld – 7 min.
Een minuut sneller dan de vorige twee. Conditie beter? Een beetje nijdig? Doet er niet toe. Bam!

Buiten de broer geen bezoek voor pa. Het is zoals het is. Wel telefoontjes, berichten, een paar kaarten en een videocall van z’n surrogaat kleinkind. Goed gegeten. Ik betrapte me erop de broer op de avondklok te wijzen en het bestaan ervan niet eens vreemd te vinden – we leven in bijzondere tijden…

Ik sluit de avond af met een -inmiddels zeldzaam- potje bier. De rode wijn bewaren we voor later, voor mooi gezelschap.

25/03/2021

De verkenning

Zucht. Wat een gepruts!

Blu-ray

Een jaar of 12 geleden kocht ik een Philips DVD Home Theatre-systeem (met surround sound). Ik heb in die eerste jaren af en toe een dvd afgespeeld. Mijn studio/kantoor leent zich niet echt voor een goede surround sound opstelling, al die draadjes werken me op mijn zenuwen, en audio in surround sound doet me sowieso niet echt veel. Bovendien moet je op één plaats blijven zitten en dat ben ik meestal na een half uurtje wel zat. Daarna kwam Google Chromeplay, casten en streamen. En de dvd-speler was alleen met een ouderwetse SCART-kabel te verbinden waar mijn ‘nieuwe’ tv geen raad mee wist. Kortom, ergens in de berging staat een doos met de hele zooi.

Binnenkort (eind april) verwacht ik de John Lennon/Plastic Ono Band boxset. Naast audio cd’s bevat deze boxset twee Blu-ray schijven, met daarop alle audio die ook op de cd’s staat plus extra materiaal (ruim een uur). En ik heb al een paar andere boxsets liggen met daarin Blu-ray schijven met video’s en audio, materiaal wat ik nu niet kan bekijken of beluisteren. Tijd dus om in de buidel te tasten en een Blu-ray speler aan te schaffen.

Het is de Sony BDP-S6700 geworden; een budget Blu-ray speler met aardig wat opties. Naast het afspelen van dvd’s, Blu-ray’s en cd’s biedt het apparaat ook allerlei smart-tv mogelijkheden, met apps, LAN, wifi, usb en allerlei andere toeters en bellen. En Netflix en YouTube en god weet wat nog meer. Ik ben van de oude stempel, van de lineaire tv. Ik stream weinig. Spotify, dat wel. De rest? Misschien ooit eens.

Grrr (1)

Adverteren op Facebook en Instagram, hoe moeilijk kan dat zijn? Of laat ik de vraag anders stellen: hoe moeilijk kunnen ze het maken? Ik hoop dat Zuckerberg straks op een blokje Lego stapt. Met z’n blote voeten!

26/03/2021

Spotify raadt Lang Lang’s uitvoering van de Goldberg Variations aan. Pfff. Maniertjes en een zweempje kitsch. Dan toch liever die gouwe ouwe Glenn Gould.

F1 2021

De kortste winterstop in vele jaren. En toch voelde het als een eeuwigheid. De bolides scheuren weer over het circuit van Bahrein. Vamos!


De brug van It’s Over Now, een track van het nooit verschenen briljante album Adult/Child van The Beach Boys, zingt al de hele dag in mijn hoofd. Die tekst… dramatisch en kristalhelder.

Heaven
Heaven is far away
Angels no longer play

Op 1:31…

Ik zoek de luwte op. Da’s beter.

27/03/2021

Die laatste work-out van het Start up schema laat ik schieten – last van mijn rug en van geen zin.

Grrr (2)

Ik schreef een paar dagen terug over adverteren op Facebook en Instagram, en hoe ingewikkeld ze dat hebben gemaakt. De campagne werd goedgekeurd en de advertenties gepromoot.

Gisterenavond bleek dat mij advertentieaccount -in zijn geheel- per direct was geblokkeerd en uitgeschakeld en de campagne was stopgezet. Reden? “Dit advertentieaccount, de advertenties en bepaalde advertentiemiddelen zijn uitgeschakeld omdat het account in strijd is met ons beleid inzake Onacceptabele bedrijfspraktijken.

27. Onacceptabele bedrijfspraktijken
Beleid
Advertenties mogen geen producten, diensten, plannen of aanbiedingen promoten die bedrieglijke of misleidende praktijken hanteren, waaronder praktijken om mensen geld of persoonsgegevens afhandig te maken.

Voorbeelden:
– Advertenties met een link naar websites die gratis proefversies aanbieden aan nieuwe klanten die zich registreren voor een service
– Advertenties met een link die rechtstreeks leidt naar officiële visawebsites of websites die gebruikers informeren over visacriteria zonder een uitkomst te garanderen
– Advertenties die achtergrondcontroles promoten die beweren toegang tot persoonsgegevens te verkopen
– Advertenties die producten of diensten promoten die claimen het aantal vind-ik-leuks of volgers op Facebook of Instagram te vergroten
– Advertenties die plannen of services promoten die beweren een visa te regelen zonder criteria voor de visaverkijger
– Advertenties met een afbeelding van een bekende persoon om gebruikers te misleiden om een frauduleus product te kopen

Het gaat om dit bericht:

Leg het mij maar uit.

En dat (“leg het mij maar uit”) heb ik Zuckerberg dus gevraagd. Ongetwijfeld gaat er nu een onderbetaalde FB-medewerker in Verweghistan met het woordenboek in de hand naar kijken. Op het gemak (het kan een paar weken duren). Ondertussen gaat die campagne wel de mist in. En zit ik in het weekend te foeteren op Facebook.

Ze hebben trouwens mijn gehele advertentieaccount geblokkeerd. Stel dat ik voor andere klanten campagnes had lopen, dan zou alles eruit liggen. En ik kan er voorlopig ook niet bij. Geen halve maatregelen. Rotbedrijf.

Pedalen van Tal: NE-1 Parametric Equalizer Bass Preamp

Ik had vorig jaar al een NE-1 gebouwd, voor kameraad Martijn (de MG-1). De vrienden van Das Musikding hadden echter nog een kit gestuurd. Ik had destijds nog wel een enclosure voorbereid, maar uiteindelijk is het project ergens op een plank terechtgekomen.

Tal NE-1 Parametric Equalizer Bass Preamp

De NE-1 Parametric Equalizer Bass Preamp is gebaseerd op de Yamaha NE-1. Hij wijkt op een paar punten af van de NE-1. Zo is de flat response van de Q control achterwege gelaten. En er zit een push button voor de Q control op, in plaats van een toggle switch.

Meer over LIB SDE (klik/tap om te openen)

Info over de Yamaha NE-1:
Yamaha NE-1 Parametric Equalizer Nathan East
Developed by Yamaha over a decade ago for Nathan East, this “magic box” has helped him to achieve his signature sound with such artists as Eric Clapton, Elton John, Michael Jackson, and FourPlay. Fully parametric equalizer designed to shape the midrange of a bass’s total spectrum. 3 Q-shape patterns allow you to apply creative and corrective equalization. 1/4″ I/O jacks and a bright LED.

– Easy to use parametric equalizer designed specifically to Nathan East’s specifications.
– “Q” control offers two different EQ curves or Flat response.
– Frequency and Level controls to adjust the amount of soundshaping.
– Plug and play simplicity, battery powered.

Frequency Range, Level
DEEP 200 Hz – 10 kHz, –20dB
SHALLOW 150 Hz – 6 kHz, –10dB

Dit is een pcb-mounted project, wat betekent dat alle onderdelen (behalve de footswitch en het LED lampje) aan het printje bevestigd zitten. Dus ook de jacks. Dat heeft eigenljjk niet mijn voorkeur. In- en uitpluggen gaat met enige kracht gepaard en daardoor kunnen soldeerpunten onder druk komen te staan. We laten het zo.

De bouw

Bij het opruimen kwam ik dit project weer tegen. Mooi klusje voor tijdens een paar stille uurtjes.

Ik heb vorig jaar hetzelfde pedaal al gebouwd. Toen met minder kennis en ervaring, en met het nodige improviseren vanwege de gekozen enclosure.

Nu gaat het een stuk sneller en eenvoudiger. En ondanks de onoverzichtelijke layout lukt het om netjes te werken. Nou ja, je ziet het.

Tal NE-1 Parametric Equalizer Bass Preamp

Het resultaat

Het effect, met de parametrische equalizer en preamp, is een prima dingetje. Dat wist ik al van de MG-1. Ideaal voor bassisten, maar ook handig voor gitaristen.

Met de gain trimpot op het pcb kun je het effectsignaal opschroeven en naar wens ‘hotter’ maken, tot maximaal +15 dB. Ideaal voor gebruik van de NE-1 als Slap/Solo-booster. De volumepot zit aan het eind van het circuit en regelt alleen het level van het eindsignaal. Als je het pedaal wil gebruiken als cleane boost, dus zonder vervorming, kun je het voltage verhogen tot 18V.

Deze NE-1 kan voor menig bassist een handig geheim wapen zijn. Zeker voor funkende slappers. En gitaristen kunnen ermee door een drukke mix snijden, of een muffe versterker meer ballen geven.

#051

Hebben? Deze NE-1 kan van jou zijn, voor 80 euro (plus p&p). Stuur me een berichtje.


Man man man. Dat debacle tegen Turkije van woensdag was erg. Wat ze vandaag lieten zien deed opnieuw pijn aan de ogen. Zo hebben ze niets op dat WK in 2022 te zoeken. Beter laat Oranje dat op een fundament van lijken van >6500 slaven rustende WK in Qatar aan zich voorbijgaan. En laat dat EK ook maar zitten.

Matthijs Gaat Door

Twee uitersten vanavond: Eefje de Visser, het interessantste wat de huidige NL popmuziek te bieden heeft, en DI-RECT, een bandje dat er al jaren in slaagt intense leegheid te verpakken in bombastische nietszeggendheid en daar nog mee wegkomt ook.

28/03/2021

Wijze woorden van Ramsey Nasr bij Buitenhof (vanaf 41:40) vanmorgen. Zoals altijd.

Grrr (3)

Het zit me niet lekker. Dus heb ik Zuckerberg een toelichtend berichtje gestuurd. Heel vriendelijk Hopelijk versnelt dat de behandeling van mijn bezwaar. Eikels.


Spannende eerste race in Bahrein. Close, but no cigar. Het belooft in ieder geval een mooi F1 seizoen te worden. Over drie weken race 2.

Grrr (4)

23:00u Update:
Je advertentieaccount is opnieuw geactiveerd en je kunt nu weer nieuwe advertenties maken en bestaande advertenties beheren. (…) Onze excuses voor het ongemak dat dit mogelijk heeft veroorzaakt. Bedankt voor je begrip.
Ach ja. Ik ga pitten.

Aan het einde van week #12

Minder woorden, minder gedoe. In de luwte van het bestaan is het stil.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering (die wekelijks kan veranderen).

Growing Up in Public (1992) – Jimmy Nail ***
Bach: Goldberg Variations (Extended Edition) (2021) – Lang Lang **½
Bach: The Goldberg Variations, BWV 988 (1981) – Glenn Gould *****
Adult/Child (niet uitgebracht) – The Beach Boys *****

*= bah | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren