Andere tijden

Terugkeek #50: Andere tijden

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Ondertussen is het al een tijdje een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus. Het leven, zo u wil.

Aan het begin van week #50

Met zorg de laatste weken in. Met hoop de laatste weken in. Hoop wint het altijd. Het komt allemaal weer goed.

07/12/2020

Treurnis troef, als ik naar buiten kijk. Regen, koud, herfst met een vleugje winter. Ik warm me aan de klanken (ja, dat is vreselijk slecht Nederlands) van een nieuwe ontdekking: Sault. Sodeknetters!

08/12/2020

Hoera! Mijn kleine grote vriend is jarig!

Run #475
08:45u Ochtend run 3,0 km – 18:02 min. – Route Witteweg – -1C, grijs
Kkkoudt. Met -dt. Ik probeer de gang weer op te pakken, na een paar weken van regen, pijntjes, weinig zin en andere smoesjes. De rust is nog ver weg en de pijntjes zijn er nog. Maar we lopen!
Gemiddelde snelheid: 6’01″/km

Lennon

Vandaag 40 jaar geleden werd John Lennon vermoord. Ik ben inmiddels een stuk ouder dan Lennon werd (hij 40), toch ben ik voor mijn gevoel nog steeds dat jochie dat tegen hem opkeek en -kijkt. Wat ik niet doe – achter al zijn branie en venijn ging een onevenwichtig, onsamenhangend en onzeker persoon schuil, artistiek, politiek, persoonlijk. Ik groeide op met een dode (muzikale) held die voor mij naarmate de jaren vorderden steeds menselijker werd. Zo hoort het ook.

De persconferentie

Geen versoepelingen, geen groot nieuws, het gaat niet de goede kant uit. Voorzichtig laten Rutte en De Jonge doorschemeren dat een verdere aanscherping tot de mogelijkheden behoort. Ook zorgwekkend is dat de vaccinatie minder voortvarend zal gaan dan eerder gehoopt, er nog altijd veel onbekend is over de vaccins en het virus, en de horizon voor versoepeling stapsgewijs opgeschoven wordt.

Ik begrijp het onbegrip bij de horeca, al is hun aanhoudende malaise geen reden om in welke zin dan ook te versoepelen. Maar het zal wrang zijn om winkelend NL massaal de afgelopen weken al virusverspreidend haar goddelijke gang te zien gaan in de winkelstraten, terwijl je zelf voornamelijk bezig bent met stof van de bar vegen en onbetaalde rekeningen opstapelen.

Bij die quarantaine-spijbelaars, daar ligt het probleem! Black Friday, Sinterklaas, schijt aan de regels. Daarom is de druk op de zorg weer enorm, met alle gevolgen van dien, zoals het gesloten blijven van de horeca. In ieder geval komt er nu van de overheid meer financiële steun, een schrale troost, maar het is iets.

En dus wordt het een kerst en petite comité. Jammer mensen, het is -als het goed is- maar voor één keer. Als dat echt een onoverkomelijk probleem voor je is, dan moet je toch eens serieus bij jezelf te rade gaan. Iets met prioriteiten?

09/12/2020

Een paar appjes van gisteren hebben me aan het denken gezet, met als gevolg dat ik de nacht in andere tijden heb doorgebracht. Er is weinig wat ik aan die tijd mis. En enorm veel. Ik mis je, wil ik schrijven – dat doe ik maar niet.

10/12/2020

Het lastige van direct na het opstaan hardlopen is dat het in de donkere dagen van december pas rond half 9 licht is. En om nu in het half donker de polder in te gaan… Enfin, dringende kwestie in de mailbox. Morgen weer een kans.

Pedalen van Tal: Dover Tube Driver

Nu ik een aantal bruikbare overdrive en preamp pedalen heb, wil ik gerichter gaan zoeken naar bepaalde karakteristieke geluiden. Zoals dat van David Gilmour, die warme, vette en toch overal doorheen klievende tone. Gilmour gebruikt sinds 1994 onder andere Chandler (en BK Butler) Tube Drivers. Nou, eens kijken wat er te vinden is en hoe dat in mijn handen klinkt.

Tal Dover Tube Driver
Meer over de Dover Tube Driver (klik/tap om te openen)

Ik had twee weken terug het meeste soldeerwerk al gedaan. Het was alleen nog een kwestie van afbouwen.

Wat is dat, een Dover Tube Driver?

De Dover Tube Driver is gebaseerd op de Hermida Audio Dover Drive, die weer is gebaseerd op de Chandler (en later BK Butler) Tube Driver (met 12AX7 buis). Bekende gebruikers zijn Eric Johnson, de Reverend Billy Gibbons, Joe Satriani en de eerder genoemde David Gilmour. Het is een warme overdrive die voldoende gain heeft om er een stevige fuzz van te maken.

De bouw

Ik zit vanaf het begin al wat te klooien. Niet genoeg licht, gepriegel met de potmeters die eigenlijk te dicht naast elkaar zitten, en een plannetje met een trimpot dat maar half slaagt. En ja hoor, een dikke piep, ergens tussen de voeding en de opamp of EQ, vermoed ik. Hij maakt sluiting, zo veel is duidelijk. Dus aan de slag met isolatietape en wat twijfelachtige punten opnieuw solderen.

Tal Dover Tube Driver

Het resultaat

Met de trimmer op een lage stand en de gain ver teruggedraaid klinkt ie als hoe het origineel ongeveer klinkt. Daarboven draai je ‘m richting warme fuzz. Die trimmer is een geniepig ding.

Over mijn Yamaha oefenversterkertje is de klank niet indrukwekkend. Maar als ik ‘m aan mijn Vox AC4 hang, is er een warme, dikke tone. Buisjes nodig, kennelijk. Gilmour, Johnson, ja… Zo’n pedaal dat je in de context van een band moet horen om hem echt op waarde te kunnen schatten.

Nawoord 13/12/2020

Ik dacht dat ik de problemen had opgelost. Maar een paar dagen later piept en kraakt het dat het een lieve lust is. Gaan we oplossen.

#034

Intens en ontroerend mooie muziek: Schoenberg, Salonen, García Abril.

11/12/2020

En nu regent het…

De luisterpaal

Tadaaa! evermore, de nieuwe Taylor Swift, nog geen vijf maanden na het voortreffelijke folklore (als je een boek wilt lezen, ga dan even naar wikipedia). En ook dit is er eentje om door een ringetje te halen. Dat is meteen ook mijn enige kritische noot: ‘t is allemaal netjes binnen de lijntjes gekleurd.

Ook vandaag gereleased: Wednesdays van (de -terecht- in ongenade gevallen) Ryan Adams. ‘t Zal toeval zijn. De titel was van een van de drie albums die na zijn ongenade op de plank gelegd zijn. Of dit album van toen dateert of recenter werk bevat, weet ik niet. Het is een zwaar album, weinig vrolijkheid.

Pedalen van Tal: Ghostly Mids – EQ Preamp

De Ghostly Mids – EQ Preamp is gebaseerd op de JHS Hauntings Mids. Het is een preamp met een EQ boost. Handig dingetje, voor gitaar maar ook voor analoge toetsen.

Tal Ghostly Mids - EQ Preamp
Meer over de Ghostly Mids - EQ Preamp (klik/tap om te openen)

Wat?

Het idee achter de Ghostly Mids – EQ Preamp is dat je er je overstuurde versterker of overdrive pedaal een flinke ram in het middengebied kunt geven. Of daar juist een hap uit kunt nemen.

Met de mix-knop kun je 15 decibel toevoegen of weghalen. Met de sweep-potmeter kun je bepalen welke mids je pakt. En de LO/HI switch bepaalt de scherpte van de frequentiepiek. En de volumepot geeft een 10 dB boost.

In mijn geval kan dat bijvoorbeeld betekenen dat mijn neuzige Epiphone Casino weer in bandverband gebruikt kan worden. En dat ik zonder het volume op te schroeven solo’s meer ballen kan geven.

De meeste ontwerpen van JHS hebben een dubbele functie en zitten logisch en goed in elkaar. Muzikaal.

De bouw

De bouw gaat vlot. Die handigheid heb ik inmiddels wel, als ik maar rustig werk. Er is bij deze PCB weinig ruimte voor de pots. En een paar soldeerpunten voor de bedrading zitten vrij dicht bij elkaar. Dat levert later nog wat problemen op, want als ik na de assemblage en test het pedaaltje afgebouwd heb en aansluit, blijkt er sluiting en storing te zijn. Die sluiting krijg ik opgelost, de storing kan ik terugbrengen tot één bepaalde frequentie. Dat zijn van die frustrerende dingetjes, want het maakt het vinden van de oorzaak alleen maar ingewikkelder.

Tal Ghostly Mids - EQ Preamp

Het resultaat

Op die ene frequentie (piep) na werkt de Ghostly Mids prima. Het blijkt een verbluffend effectief EQ-pedaaltje te zijn. Het EQ deel geeft de mids een goed in te draaien duw. En de preamp zorgt voor een smeuïge boost. In de praktijk zal blijken of het pedaaltje een plaats op het pedalboard gaat krijgen.

Nawoord (14/12/2020)

Omdat de piep maar bij een deel van de sweep te horen is en ik bij toeval nog een B100K dual pot (zelden nodig) heb liggen, lijkt me dat het eerste om eens naar te kijken. Een niet jofele pot meter blijkt inderdaad de oorzaak. Misschien zo geboren, misschien tijdens de assemblage een tikje gehad, het zal. Probleem opgelost. Ik heb voor de zekerheid de bedrading anders gelegd (minder kans op interferentie), een aantal soldeerpuntjes opnieuw verhit en die ene jack vervangen.

Klaar!

#036

Film du jour: Serendipity (2001)

Ik heb zin om onbekommerd naar een zoetsappige comedy kijken, op de vrijdagavond, even weg van de werkelijkheid. Films met John Cusack krijgen altijd het voordeel van mijn twijfel. Ik kom er halverwege in, zie dat ik de film al eens gezien heb en dat ik weet hoe ie afloopt. verstand op nul. Hangen op de bank. De film is oké, een beetje gedateerd. 2001, het is zowel gisteren als een leven geleden. Herinneringen aan andere tijden, dezelfde als een paar dagen terug.

12/12/2020

De dag begint met goede berichten. Gaat goed komen. Op naar 2021!


Ook vandaag komt er niets van hardlopen. Dan straks maar even een blokje om. Alleen is er veldrijden en F1 op tv en is het nat en triest en grijs, en zo zijn er nog meer smoesjes. Dus na de F1 de jas aan en naar buiten. Even naar de kerk (brievenbus) en dan zien we wel. Want het is droog. Nou, niet lang. Natte boel. In straf tempo terug naar huis.

Film du jour: The BFG (2016)

Steven Spielberg’s Disney film The BFG is gebaseerd op Roald Dahl‘s boek met dezelfde titel. Roald Dahl. Groot schrijver, met rafelige randjes. Zowel zijn boeken voor volwassenen als voor kinderen zijn goed tot briljant. Maar ik ben geen fan van Steven Spielberg. Meestal zijn zijn films net iets te kinderachtig en te zoetsappig. Niet kijken is niet weten, en ik had na die bui eigenlijk wel zin in iets luchtigs. Valt mee. Leuke film. Voor een kinderfilm. 😉 Nog niet gezien? Maandag is ie bij Net5 te zien.

13/12/2020

Met een dominante overwinning van Max Verstappen in Abu Dhabi zit het F1 seizoen erop. Zoals alles in 2020 een eigenaardig jaar, met spanning, sensatie, surprises en -zoals vandaag- saaie races. Nu een korte winterbreak en dan gaan we (Deo volente) op 21 maart weer van start in Melbourne. 23 races, da’s aan de bak! Het wordt een interessant seizoen omdat ze gaan rijden met de wat in feite doorontwikkelde 2020-bolides zijn. Nog 97 dagen…

Corona en andere actualiteiten

Corona: Duitsland gaat woensdag in lockdown. Laten wij dat hier in NL ook maar doen.
CDA: wat een hypocriete achterbakse en inhoudsarme bende is die partij toch! Armoe troef.
Brexit: Johnson wil een no-deal Brexit. Na 4½ (!) jaar traineren en saboteren heeft nog langer aan dat dode en rottende paard trekken echt geen zin meer. Hun economie gaat een enorme klap krijgen, er valt straks weinig meer te halen en we moeten door!

Nog drie weken.

Aan het einde van week #50

Dit is een maand van herinneringen. Sommige goed, andere minder goed. Ik breng meer tijd door in andere tijden dan goed is. Terug naar de onze.

Morgen nog snel een kerstboom zien te scoren.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering.

Untitled (Black Is) (2020) – Sault ****½
Untitled (Rise) (2020) – Sault *****
King of the Blues (1960) – B.B. King ***½
Honey (1975) – Ohio Players ***½
Violin Concertos (Schoenberg: Violin Concerto op.35/Sibelius: Violin Concerto op.47) (2008) – Hilary Hahn, Esa-Pekka Salonen, Swedish Radio Symphony Orchestra ****
6 Partitas by Antón García Abril (2019) – Hilary Hahn *****
The Tin Man Was a Dreamer (1973) – Nicky Hopkins ***
Topaz EP (2020) – Israel Nash ***
Tribute To (2001/2009) – Yim Yames ***½
Love Is the King (2020) – Jeff Tweedy ***½
Rainy Day Music (2003) – The Jayhawks ****
Hollywood Town Hall (1992) – The Jayhawks ****½
evermore (2020) – Taylor Swift ****½
Wednesdays (2020) – Ryan Adams ***½
Speak No Evil (1966) – Wayne Shorter *****

*= niet te kanen | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren
(En ja, die ½ sterren zijn verwarrend. Ik kan ook van 0 tot 10 gaan, wat jij wil…)