Niets heeft betekenis van zichzelf

Terugkeek #49: Niets heeft betekenis van zichzelf

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Ondertussen is het al een tijdje een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus. Het leven, zo u wil.

Aan het begin van week #49

December is traditiegetrouw geen geweldige maand in huize A. In het vorige leven betekende december hard werken, heel even uitpuffen en dan meteen weer hard werken. De onrust ben ik niet meer kwijtgeraakt. De laatste jaren is december vooral ook een stille maand. Zoals ze zei, je krijgt wat je verdient. Dit jaar zal het niet anders zijn, al zijn de omstandigheden dat wel.

Het aftellen is begonnen. De laatste loodjes.

Deze week een paar keer buitenspelen. Zin in.

A mind is like a parachute
It doesn’t work if it is not open

Frank Zappa

30/11/2020

Jamie, mijn beste vriendin uit Trumpistanië, is vandaag jarig. Ver weg, zeker nu, maar altijd dichtbij.

Grijs en grauw

Het is dat ik een afspraak buiten de deur heb, anders had ik de gordijnen dicht gehouden. Zo grijs en grauw. En dan in de middag nog gemiezer ook. Toch, fijn om even de deur uit te zijn, even andere mensen te zien, even een beetje als normaal. Een nuttig gesprek, wat sparren, met een lijstje terug naar kantoor. Wordt vervolgd.

Dank dat u bij ons was

Vanavond neemt Martine Tanghe na 42 jaar afscheid als nieuwsanker van VRT NWS. Haar fraaie Nederlands, trefzekere woordkeuze, passende rust waar die gewenst en rake emotie waar die nodig was, en haar bescheiden én krachtige aanwezigheid – ze gaat gemist worden. Dank dat u bij ons was.

geëmbed van vrt.be
geëmbed van vrt.be

01/12/2020

De hele nacht regen. Even lijkt het droog te worden, maar als ik aanstalten maak om te gaan rennen, begint het weer te regenen. Dus door met de ochtendrituelen, morgen nieuwe kans.

Met het lijstje van gisteren aan de slag, gedachten ordenen, lijntjes uitzetten. Het vervolg vergt aandacht en concentratie. Afleiding werkt daar niet bij. Morgen verder.


Bij de eerste noten van Mihalis, de openingstrack van David Gilmour’s eerste solo album (geen groots album, maar voor mij een ijkpunt), sluit ik mijn ogen en laat ik me meevoeren naar een andere wereld. Drie kwartier.

Pedalen van Tal: Hummingbird Tremolo

Een projectje waarmee ik vrijdag begonnen was, is gisteren met de finish in zicht gestrand. Hij doet het, maar ergens raakt iets iets anders, met af en toe sluiting tot gevolg. Dat ga ik oplossen, later. Nu wil ik iets bouwen, van begin tot eind.

Op mijn ‘van alles in ieder geval één’-lijst heb ik ook een tremolo-pedaal staan. Zo’n effect dat je niet mist, maar dat wel leuk is om te hebben liggen.

Tal Hummingbird Tremolo
Meer over de Hummingbird (klik/tap om te openen)

Wat is dat, een tremolo?

Wikipedia: Tremolo is (…) een geluidstechnisch effect waarbij de versterking van een signaal cyclisch gemoduleerd wordt. Dit gebeurt meestal door middel van een laagfrequente oscillator (LFO). Technisch is het effect gelijk aan amplitudemodulatie.

In normaal Nederlands: het effect is een regelmatige variatie in volume, een bevende toon.

En wat is een Hummingbird Tremolo?

De Hummingbird Tremolo is gebaseerd op de EarthQuaker Devices Hummingbird (Repeat Percussions). De EQD is een schokkerige zaagtand tremolo, gemodelleerd naar de vintage tremolo van bijvoorbeeld Valco en Vox versterkers. Het effect is in staat de klassieke ‘shimmering’ tremolo uit de jaren vijftig te benaderen, maar ook een synthy delay-achtige chop, zelfs ring modulator-achtig. Naast depth, rate en level is er ook een 3-keuze switch waarmee snelheden (LFO rate) gekozen kunnen worden. Handige bijvangst is een smeuïge JFET boost, als je de depth op 0 zet.

Wat deze Hummingbird niet heeft is een jack voor een expression pedal, waarmee je de rate kunt aansturen. Had gekund, maar voegt wat mij betreft niet veel toe.

De bouw

De bouw gaat vlot – in zo’n twee uur van eerste component tot ‘beeld + geluid’. Geen probleempjes. Ook de gevreesde LFO-tik gaat aan mij voorbij, waarschijnlijk dankzij nette bedrading en een beetje geluk.

Tal Hummingbird Tremolo

Het resultaat

Tja, een tremolo… Ik vind de tremolo in mijn AC30 fijner, meer onderdeel van het geluid. Maar de Hummingbird heeft niet voor niets Repeat Percussions achter de naam staan. Dus dat zal zo wel horen. En hij klinkt als de ‘echte’. Da’s ook goed.

Kortom, een geslaagd bouwproject. De Hummingbird Tremolo is geen indrukwekkende toevoeging aan het arsenaal, maar wel goed om erbij te hebben. Zeker als de AC30 niet beschikbaar is.

#035

02/12/2020

Dat wordt nog een lange winter. Koud huis. Naar buiten Tal, naar buiten!

Run #474
08:30u Ochtend run 3,2 km – 18:57 min. – Route Witteweg – 5C, grijs
Het gaat best oké. Maar brrr…
Gemiddelde snelheid: 5’53″/km

Goed gesprek met zakelijke kennis die alvast aan zijn eindejaarsronde is begonnen. Fijn te horen dat het hem goed gaat in deze vreemde tijden.

03/12/2020

Na zijn blaasontsteking van enkele weken geleden stond er voor pa vanochtend een echo van de buikstreek in de agenda. Alles in orde. Gelukkig.

Een pittige dag. Niet helemaal in goede doen. Iets te veel hooi op de vork. Deels omdat ik de afgelopen dagen een paar klussen voor me uitgeschoven had, deels omdat ik morgen de hele dag buitengaats ben. Niet echt handig, want na vrijdag komen zaterdag, zondag en nog veel meer dagen.

Amazon

Een paar weken terug meldde ik het al: een retourzending is door Amazon UK geweigerd en het pakket kwam weer terug naar mij. Vandaag is het dan eindelijk teruggeleverd. Tijd om contact op te nemen met Amazon, want ja, 38 euro voor dat boek, 20 euro verzendkosten, niet mijn fout, los het maar op. Eerst een chatbot, dan een ‘Nicola’. Waar ik rekening houd met een hoop gedoe blijkt de service goed en wordt het probleem netjes opgelost. Dat doen ze goed. Het licht gehavende exemplaar van het verder fraaie boek John & Yoko/Plastic Ono Band mag ik houden. Hebben?

04/12/2020

Om kwart over zes eruit. Want ik mag weer eens een dagje op stap met de Parts Pro bus. Hoewel niet eens zo veel adressen wordt het een flinke rit. Het waait flink, zeker op weg naar Zeeland. Toch komt de zon regelmatig tussen de wolken door. Mooie luchten, wijdse blikken, wisselende landschappen. Aandacht op de weg, radio aan, rust in de kop.

Bakel. Een heel eind rijden en er kan nog geen bedankje vanaf. Chagrijnig volk!

Kort na vijven terug in Breda. 497 kilometer. Leeg. Afgetankt. Klus geklaard.

FZ

De nacht in met FZ.

05/12/2020

Wakker om acht uur. Wat pijntjes. Het is koud. Geen zin om op te staan.

Niets heeft betekenis van zichzelf

Vanmiddag is corporate antropoloog Jitske Kramer te gast bij Spijkers met Koppen. Zij schreef Werk heeft het gebouw verlaten, een boek over anders samenwerken na de collectieve corona cultuurshock. Het interview is gelardeerd met sterke oneliners. Woorden van een getraind spreker, maar ook woorden die aankomen. Het verhaal eromheen helpt. Niets heeft betekenis van zichzelf.

Haar verhaal sluit aan bij een reactie die ik kreeg op de vermelding van corona in mijn concepttekst voor een brochure: zal corona over twee jaar nog wel zo actueel zijn? Ja, ik denk het wel. Sterker, ik verwacht dat corona een aantal blijvende gevolgen voor zowel ons dagelijkse als professionele leven zal hebben. En het is zaak om daar beter van te worden – de vruchten plukken, kwaliteit van leven, samenleven en werken verbeteren.

Boek besteld. Ben benieuwd. Ik houd je op de hoogte.


Ook bij Spijkers: een -niet zo heel best- coverbandje. Ze speelden liedjes uit de Top 2000, waaronder een paar die wij ook spelen. Mooi bruggetje naar Billie Joe Armstrong‘s No Fun Mondays coverproject. Ik spits altijd de oren als ‘grote namen’ anderen coveren. Kan van pas komen. Voor als we ooit nog eens gaan spelen. Hier klinkt het trouwens allemaal precies zoals je zou verwachten dat ze zouden klinken als Green Day de liedjes zou spelen.

06/12/2020

Net als gisteren.

Pedalen van Tal: Tremolo + Galm

Tele -> Hummingbird Reverb 3 -> Reverb 3 -> Vox AC4TVH

Aan het einde van week #49

Niets heeft betekenis van zichzelf. Het spookt al een paar dagen door mijn hoofd. Woorden, beelden, dromen, stiltes…

Met een beetje geluk zijn de eerste vaccins in januari beschikbaar. Het zal ongetwijfeld nog een tijdje duren voor we allemaal aan de beurt zijn, dus nog even geduld a.u.b. Hopelijk lukt het zo om het virus eronder te krijgen. Want als het aan onszelf en ons eigen gedrag ligt, lijkt het onbegonnen werk. Alsof winkelen, een huis vol en zwaar vuurwerk essentieel zijn voor het voortbestaan van de mensheid… Hoe dan ook, een beetje licht aan het eind van de tunnel.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering.

David Gilmour (1978) – David Gilmour ***½
Down in the Weeds, Where the World Once Was (2020) – Bright Eyes ***½
Bookends (1968) – Simon & Garfunkel ****
Bridge Over Troubled Water (1970) – Simon & Garfunkel ****
Long Wave (2012) – Jeff Lynne ***½
No Fun Mondays (2020) – Billie Joe Armstrong ***
The Yellow Shark (1993) – Frank Zappa, Ensemble Modern *****
EIHN (Everything Is Healing Nicely) (1999) – Frank Zappa ****
Damned Devotion (2018) – Joan As Police Woman ****

*= niet te kanen | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren


De cijfers van november

Hardlopen
Totale afstand: 30,2 km
Gemiddelde snelheid: 5’56”/km
Aantal runs: 8

Gewicht
Gemiddeld: 69,8 kg