Binnenstebuiten

Terugkeek #48: Zo is er altijd wel iets

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Ondertussen is het al een tijdje een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus. Het leven, zo u wil.

Aan het begin van week #48

Het rommelt. En het is stil. Zo is er altijd wel iets.

Ophef

23/11/2020

Een onrustige nacht. De hoofdpijn van dit weekend sluimert op de achtergrond, concentreren is lastig, hoofd en lichaam verstaan elkaar niet goed. Nee, echt geweldig voel ik me niet.


Pa & Ma
23/11/1965, Kasteel Dussen

Offline

Zaterdagavond laat lag internet er ineens uit, zowel bekabeld als wifi. De lampjes op het kabelmodem waren mooi groen, zoals ze horen te zijn. Dus dan zou het in de router/booster moeten zitten. Na een reset deed alles het weer. Zondagochtend zelfde verhaal. Van vorige keren weet ik dat terugzetten naar fabrieksinstellingen in de meeste gevallen de oplossing blijkt te zijn. Maar nee, geen soelaas. Dan zou het nog een van de apparaten die aan het netwerk hangen kunnen zijn. Alleen geeft niets storingen aan. En zoveel verstand heb ik nu ook weer niet van dit soort ICT-ellende. Toch vandaag voor de zekerheid het kabelmodem nog eens gereset. Hmm. De rust lijkt wedergekeerd. Lijkt. Ik ben er nog niet gerust op.

Pedalen van Tal: Echoplex Preamp EP-3

Terug naar gisteren. Zoals gezegd heb ik dit pedaaltje zondag geassembleerd. Maar omdat mijn zelfopgelegde deadline voor deze wekelijkse navelstaarderij niet haalbaar was, heb ik met uw welnemen dit verslagje over de EP-3 doorgeschoven naar vandaag.

Directe aanleiding om deze EP-3 te willen hebben/bouwen, was het bezoekje aan Des van vorige maand. Hij gebruikt de EP-3 als een always-on pedaaltje om het signaal dat zijn versterker ingaat wat op te peppen. Zo’n effect dat je pas mist als het niet aanstaat.

Echoplex Preamp EP-3
Meer over de Echoplex Preamp (klik/tap om te openen)

Wat is een Echoplex Preamp?

De Echoplex is een solid-state tape echo machine uit begin jaren zeventig. De Echoplex was zeer geliefd om zijn tape delay effect maar ook om de kleuring van de preamp, zelfs als de echo uitgeschakeld was. Dat zit ‘m in belangrijke mate in de gain stage.

Die kleuring zorgt voor een klein randje, lichte saturatie, en daarnaast wordt het EQ beeld wat afgerond. Een secret sauce voor je signal path.

De bouw

Het Echoplex Preamp pedaaltje wordt momenteel onder andere op de markt gebracht door Dunlop. Een prima dingetje, nietwaar Des? De EP-3 die ik bouw, is gebaseerd op de ClinchFX EP-PRE (https://www.clinchfx.com/ep-pre/) en die is rechtstreeks van het origineel afgeleid. Hij heeft een paar kleine toevoegingen. De belangrijkste is een FAT-switch waarmee tussen drie verschillende versies gekozen kan worden: twee EP-3 versies en een derde die een vetter geluid biedt.

Bij het solderen merk ik dat het soldeersel niet helemaal lekker vloeit. Dat duidt volgens mij op een versleten stift in de soldeerbout, waardoor de temperatuur niet optimaal is. Tijd om in een betere installatie te investeren. Voor nu vergt het solderen iets meer aandacht, maar het lukt.

Voor de enclosure (het boxje) heb ik een iets andere benadering gevolgd. In plaats van gewone primer heb ik Etch Primer gebruikt, het spul waarmee schadereparateurs werken. Daaroverheen zijn twee dunne lagen met velgenlak (zilver) gespoten. Nadat het artwork is aangebracht is er nog een laag blanke lak over de enclosure gegaan.

Echoplex Preamp EP-3

Het resultaat

Ja, secret sauce, dat snap ik. Zelfs mijn blikkerige Yamaha oefenversterkertje klinkt warmer. De drie FAT-standen zijn wat onevenwichtig. Vooral de derde is beduidend vetter en harder dan de andere twee. Ik denk dat ik hier nog eens andere transistors kan uitproberen.

Vooralsnog heb ik er een fijn pedaaltje bij. In ieder geval voor gitaar. Ik denk dat ook een wat flauwe bass meer leven krijgt met de EP-3. En het zou me niet verbazen als een Rhodes of Wurlitzer met een EP-3 wat meer presence krijgen.

#031

De najaarsblues. Even de deur uit.


Om een uur of vijf gaat het licht langzaam uit. De hoofdpijn keert terug, mijn oren suizen alsof ik net Slayer live heb zien en vooral horen spelen, rafeltje in de keel, en ik voel me niet lekker. IK BEN ZIEHIELIG!

24/11/2020

Een drukke dromennacht. Gelukkig ook een lange nacht. Het was nodig. Ik voel me wat beter, dank voor het vragen.

To hardloop or not to hardloop, da’s nu de kwestie. Afbreken kan altijd nog, dus gaan. Een kort rondje.

Run #472
08:30u Ochtend run 3,1 km – 17:59 min. – Route Witteweg – 7C, bewolkt
Nou, dat valt niet tegen.
Gemiddelde snelheid: 5’48″/km

25/11/2020

Tijd om een paar dingen te regelen, uit te werken en in gang te zetten.

Pedalen van Tal: Reverb 3

Ik heb getwijfeld. Best veel geld voor een galmpje, zeker als je weet dat ik eigenlijk nooit galm gebruik. Maar ja, ook wel leuk, hè? Om te hebben, om te bouwen.

Hij is min of meer gebaseerd op de Hermida Reverb 3, vandaar de naam. Achteraf had ik beter dat Hermida weggelaten, of er gewoon een andere naam aan gegeven. Achteraf…

Reverb 3
Meer over de Reverb 3 (klik/tap om te openen)

Wat is dat eigenlijk, een Reverb 3?

De Reverb 3 mixt een predelay slap (spring reverb) met de airy-voiced decay van een vintage plate. In de echte Hermida wordt dit bereikt met een 24-bit DSP reverb generator. In deze clone gebeurt dat met een digitale BTDR-3H module, waaromheen een analoog klinkend circuit is ontworpen.

De bouw

De hoofdmoot van het ‘werk’ vindt plaats in de BTDR-3 module (Belton Brick). Dat betekent ook dat het verder relatief weinig componentjes zijn. Dus de assemblage gaat vlot. Alleen is het even zoeken naar de juiste bedrading, omdat de instructies afwijken van de geleverde componenten, en dan specifiek de 3PDT-pcb. En pas aan het eind realiseer ik me dat ik een bridge op R14 moet plaatsen (daar zat aanvankelijk de weerstand voor de LED, uitgaande van de ster-3PDT bedrading).

Het past allemaal netjes in de enclosure. Al zijn het wel veel draadjes. En die Belton Brick zorgt ervoor dat de draadjes niet onder de pcb kunnen worden weggewerkt.

Reverb 3

Het resultaat

Ja, galm!

Het is geen duizenddingendoekje waarmee je allerlei galmen kunt krijgen. Maar je hebt zowel een slapback achtige korte galm als een flinke kathedraal tot je beschikking, en daartussen is ook van alles te vinden.

Je hebt twee knoppen: dwell en mix. Met dwell kun je de lengte van de galm bepalen, met mix kun je direct en galmsignaal mixen. Verder zit er aan de binnenkant nog een trimpot waarmee unity gain kan worden ingesteld.

De Belton Brick splitst het mono signaal naar stereo en die twee signalen krijgen hun eigen reflectie (echo). Door die signalen te summen en ook weer te laten echoën krijg je galm. Je hoort die eerste twee echo’s ook. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Leuker dan verwacht. Goed om erbij te hebben. En hij zit in een mooi bakje.

#033

En #032 dan, Tal?“, vraag je. Uhm, ja. Die heb ik gisteren geassembleerd. En hij doet het, alleen ben ik er nog niet helemaal gelukkig mee. Ik had vandaag geen tijd (en zin) meer om daar in te duiken. Dus dat komt nog.

Diego

Hij, de beste voetballer aller tijden, is niet meer.

26/11/2020

Run #473
08:30u Ochtend run 5,0 km – 30:38 min. – Route De Linie – 7C, bewolkt
Grey Thursday!
Gemiddelde snelheid: 6’08″/km

De bruinhemden

Er viel deze week niet aan te ontkomen, de soap rond Thierry Baudet en zijn partij. Zoals er ook niet aan te ontkomen viel dat dit gammele kaartenhuis in elkaar zou zakken. Wat dat betreft zijn de gebeurtenissen van deze week de kroniek van een aangekondigde dood. Of in ieder geval een volledig demasqué van zelfbenoemde denkers, visionairs en pseudo-intellectuelen. L’histoire se répète.

Meer over Baudet c.s. (klik/tap om te openen)

Er zitten mij twee dingen dwars:

1) De aandacht gaat vooral uit naar het gekonkel, matennaaien, en opportunistisch moddergooien, terwijl het al weer heel snel niet meer gaat over de radicaal-rechtse richting waarin Baudet zijn Forum vrij opzichtig heeft meegenomen, compleet met wappiegekkies, complottheorieën, haatzaaierij, racisme en fascistisch activisme. En laten we vooral ook niet vergeten dat al het schorriemorrie dat nu afstand neemt van Baudet c.s., zich tot voor kort zonder enig probleem achter hem en zijn bedenkelijke gedachtegoed schaarde en/of soortgelijke bruinigheid in de mond nam.

2) Er zijn lokaal en provinciaal een aantal coalities waarin FvD actief aan het bestuur meedoet. Bijvoorbeeld het provinciebestuur van Brabant. Dat is trouwens te danken aan het CDA dat de eerste coalitie opblies in een poging de verloren gegane agrarische stemmer te pleasen. En het CDA dat bij hoog en laag volhield dat het Brabantse FvD niet hetzelfde was als het landelijke FvD. Alsof de kiezer wist wie de Brabantse lijsttrekker is en waar die voor staat (dat is: wat de grote leider hem oplegt).

Al dit gedoe laat -naast een totaal gebrek aan structuur en organisatie- een enorm dedain voor de democratie en de maatschappij zien. En maar schelden op de bestaande partijen, bestuurslagen, organisaties, het ‘kartel’ en -natuurlijk- de media.

En al dat gedoe leidt ook af van de onderliggende inhoudelijke ernst. Namelijk dat de kaderleden van Forum, die tot voor kort geen enkele moeite hadden met (lees: die volledig stonden achter) het gedachtegoed van partijideologen Thierry Baudet, Paul Cliteur, Robert Lemm en andere schedelmeters, net doen alsof die racistische, antisemitische, homofobe, eugenetische, vrouwonvriendelijke, oerconservatieve, pseudowetenschappelijke lariekoek van de laatste tijd is. En dat zij net zo verrast zijn als al die nette Forumstemmers, die natuurlijk ook geen racisten zijn…

Ben je bekend met de duck test, ofwel eendentest?
If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

Al bladerend door mijn apps kom ik een appje tegen over een paar foto’s die ik een tijdje terug voor iemand bij elkaar had gezocht. Ik blijf even hangen in herinneringen. De rafeltjes.

27/11/2020

Om een uur of drie wakker uit een droom. Een droom die de rest van de nacht blijft zeuren en die de toon voor de dag zet. Wat ik al zei: ik hou niet van losse draadjes. Of rafeltjes.

28/11/2020

Wat ik vind van Black Friday-shoppen in coronatijd? Van toch effe lekker de stad in? Versoepelen rond de kerst? Ruimte voor de horeca? Ik denk dat je het allemaal wel kunt raden. Maart 2021. Op z’n vroegst.

Windows 10 vergeet wachtwoorden

Ik heb al een tijd problemen met account-credentials en wachtwoorden in Office 365, Outlook, Chrome en Edge. Bij de v2004 update van Windows 10 van afgelopen mei is de credentials manager aangepast voor Windows Hello, en daarbij is van alles misgegaan. De meeste Windows 10 installaties hebben er geen problemen mee. Pechvogels wel. En zoals zo vaak bij Microsoft wordt er geen directe oplossing gecommuniceerd en is de beloofde patch meermalen uitgesteld.

Er zijn allerlei workarounds ontwikkeld, alleen is het een hele klus om de goede te vinden. Geloof me, ik heb ze geprobeerd (zoeken, vertalen, stappen volgen, opnieuw opstarten, opnieuw aanmelden, opnieuw opstarten, vloeken, stappen terugzetten, opnieuw opstarten, opnieuw aanmelden, en al dan niet herhalen), meermalen.

Ik denk dat ik de oplossing voor mijn variant van het probleem heb gevonden. Het lijkt met S4U te maken te hebben, in mijn geval de HP Customer participation utility task van een wifi printer. Ik heb de instructies gevolgd, compleet met opnieuw opstarten, opnieuw aanmelden, en de hele rataplan. Tot nu toe werkt het.

29/11/2020

Geen zin om de kou in te gaan.

Buitenhof

Na een week lang moddergooien, poppetjes, leugentjes om bestwil, gemakkelijke interviewtjes en veel opportunistisch geblaat, kortom vorm boven inhoud, is er bij Buitenhof ruimte voor een meer inhoudelijke beschouwing van de achtergronden van het gekrakeel binnen de bruine gelederen van Forum voor Democratie. Met name de inzichten van Nikki Sterkenburg werden de afgelopen week node gemist. Niets nieuws, maar kennelijk voor veel mensen toch niet voldoende bekend, en daarom des te belangrijker om nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Voor het geval je denkt dat het allemaal best wel meevalt: terugkijken (vanaf 33:30).

F1

In de eerste ronde van de race in Bahrein crasht Romain Grosjean met zijn Haas, die in tweeën breekt, in brand vliegt en zich met Grosjean dwars door de vangrail wringt. Een bizar ongeluk, met miraculeus veel geluk voor Grosjean. Hij komt er met lichte brandwonden en de schrik van af. Hoe veilig de F1 tegenwoordig ook is (en dat blijkt vandaag -gelukkig- weer), het blijft een gevaarlijke sport. Een knoop in de maag, de rest van de middag.

Het Beatles hoekje

Goed nieuws voor Tal: die Plastic Ono Band box set komt er! In 2021! 159 tracks!

En meer Beatles gerelateerd nieuws:

Een nieuwe mix van ATMP en ook waarschijnlijk een box in 2021. Afgaande op deze eerste track zeker iets om naar uit te kijken. Voor mij dan. Dus.

Het is vandaag alweer 19 jaar geleden dat George Harrison stierf. Om Shanti Shanti Shanti.

Aan het einde van week #48

Het rommelt. En het is stil. Zo is er altijd wel iets.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering.

Zappa Original Motion Picture Soundtrack (2020) – Frank Zappa – Spotify ****
Tuscaloosa (2019) – Neil Young + Stray Gators – Spotify ****

*= niet te kanen | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren