Zo dichtbij en zo ver weg

Terugkeek #37: Zo dichtbij en zo ver weg

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Ondertussen is het al een tijdje een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus. Het leven, zo u wil.

Aan het begin van week #37

Repetities en een optreden. En wat verder ter tafel komt.

07/09/2020

Iemand heeft eerder advies in de wind geslagen, zit inmiddels met brokken, vraagt opnieuw advies, en slaat ook dat in de wind. Vraag het me dan niet! En betaal die rekening!


Het zal deze week veel Beatles zijn. Een flinke lijst met liedjes om weer in de vingers en in mindere mate strot te krijgen, twee repetities en een optreden. Mijn laatste optreden.

I don't believe in Beatles

Ondertussen…

I don’t believe in Beatles

Apple Corps heeft in alle stilte een flink aantal Get Back tracks online gezet (en weer offline gehaald). Waarschijnlijk om de copyrights te verlengen; in een aantal landen verlopen na 50 jaar de rechten van niet of niet opnieuw gereleasete opnames. Dit lijken mij drie outtakes cd’s die in de (waarschijnlijk) uitgestelde Let It Be 50th Anniversary box zitten. Alvast een (flink) tipje van de sluier. Het enige probleem is dat de tracks niet te beluisteren zijn.

De leestafel

Eindelijk tijd en zin voor het laatste deel van De staatsbank.

De Prooi van Jeroen Smit schetste een ontluisterend beeld van de ondergang van ABN Amro Bank eind vorig decennium. De staatsbank: ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers van Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh laat zien hoe het de (nieuwe) bank sindsdien verging. Spoiler alert: dat ABN Amro überhaupt nog bestaat is eerder ondanks dan dankzij bestuurders en commissarissen. Lezen dat boek!

Ondertussen is het bij die andere staatsbank, De Volksbank, ook aan het rommelen in de hogere echelons. Sneeuwbal. Ik maak alvast wat ruimte vrij in de boekenkast.

08/09/2020

Ik heb een paar schema’s van de site van Runner’s World geplukt die me hopelijk kunnen helpen om mijn uithoudingsvermogen te verbeteren en sneller te worden. Dat tweede is minder belangrijk dan het eerste, maar het is goed te combineren. En als ik dan toch bezig ben…

De (wekelijkse) tempotraining komt later, waarschijnlijk volgende week. Met het stappenplan voor een snelle 5 kilometer hardlopen begin ik vandaag. Eerst drie weken intervallen van één minuut, dan drie weken intervallen van twee minuten, en daarna 1-2-3 intervallen (wekelijks één sessie). Ben benieuwd.

Run #446
08:15u: Interval run 4,2 km – 24:16 min. – Route Zanddijk – 16C, grijs
(10:00 HL, 8x 1:00 tempo/1:00 WL, 5:00 HL)

Het gaat goed, nog niet gelijkmatig, maar dat zal even wennen zijn. Het is in eerste instantie ook wat lastig inschatten welk rondje het meest geschikt is. Het voelt in ieder geval zinniger dan die korte interval runs die ik normaal wekelijks loop.
Gemiddelde snelheid: 5’43″/km

De platte aarde

Weer een paar verhalen gehoord over generatiegenoten die in volle gezondheid en goede conditie besmet zijn geraakt met COVID-19, en die nu en voor lange tijd geen schim meer zijn van wie ze waren en hadden kunnen zijn.

Doe er maar luchtig over, doe maar alsof een vervelend griepje is, doe maar alsof je onschendbaar bent. Praat maar over dor hout, over complotten, over je economische belangetjes. Dat je jezelf in gevaar brengt zal me inmiddels een zorg zijn. Dat je anderen (en mij) in gevaar brengt neem ik je hoogst kwalijk.

And in other news… vorige week in het zonnetje zitten lezen, deze week nieuwe huid op de kop. Ofwel, m’n kop is aan het vervellen.


We hebben een eter. Tijd met pa en de broer is waardevol.

09/09/2020

Hoofdpijn. Mijn kaak is stijf en gevoelig. Ik kan me niet goed concentreren. Licht in het hoofd. Ik voel me niet geweldig.

Repetitie met The Nowhere Boys

Ik zal eerlijk zijn: ik zie er tegenop. Spelen met The Nowhere Boys gaat gepaard met gemengde gevoelens. Dat ligt aan mij. Ik ben gewend aan de manier van werken van YTMIDM: een geoliede machine. Aanpassen aan een andere manier van werken, de minder duidelijke lijnen, de vrijblijvendheid, blijft lastig.

Bovendien was het laatste optreden, in november 2019, voor mij een avond van onrust, chagrijn, en vooral te weinig plezier. Zowel in de aanloop ernaartoe als op de avond zelf.

Navelstaren met Tal (klik/tap om te openen)

Ik heb er toen maar niets over geschreven.

Naar mijn maatstaven was het niet best wat we daar toen wegzetten. Niet dat er iemand om maalde. Het publiek was enthousiast, iedereen klopte elkaar en zichzelf op de schouders – kortom, een geslaagde avond. Behalve voor mij. En ja, dat ligt aan mij. En mijn maatstaven.

Enfin, toen de vraag kwam of we wilden spelen heb ik met enige aarzeling ‘ja’ gezegd. Om wat hierboven staat. En omdat het in coronatijd niet vanzelfsprekend is om te gaan optreden. Die corona-aarzeling is er trouwens nog steeds.

Vanavond en vrijdag repeteren. Voordeel van die Beatles liedjes is dat het canon afgebakend is, dat de meeste arrangementen en afspraken inmiddels wel bekend zijn en dat we vrij snel schakelen. Bovendien, de vrijblijvendheid – vrijheid blijheid. We spelen half akoestisch, dus geen gitaargeweld, maar wel met toetsen en drums en zo. Dat akoestische betekent dat hier en daar hard gewerkt zal moeten worden, zeker bij de liedjes die op elektrische gitaren leunen. Dus toch maar versterker in de bus en verschillende diktes plectrum in de tas. En op naar Breda.

Hoofdpijn. Mijn kaak is stijf en gevoelig. Ik kan me niet goed concentreren. Licht in het hoofd. Ik voel me niet geweldig.

Achteraf had ik misschien beter een paracetamolletje naar binnen gegooid. Maar ja, ‘achteraf had ik’, ook al zoiets waar ik goed in ben.

De repetitie gaat vlot. We spelen de hele setlijst, proberen alles vanavond gedaan te hebben zodat we vrijdag niet hoeven te repeteren. Het is hard werken op de akoestische gitaar, zeker tijdens de solootjes. En dat ik sinds maart niet meer gezongen heb, wreekt zich; wat zijn die tweede stemmen hoog! Maar het lukt allemaal redelijk en iets over twaalven zijn we rond. Inpakken en wegwezen.

Normaal kijk ik na zo’n avond nog wat tv of loop de socials even langs, om wat tot rust te komen. Maar die hoofdpijn is er nog, dus naar bed.

10/09/2020

Ugh. En dan ook nog tot ver in de nacht wakker liggen. Ik voel me beter dan gisterennacht. Maar geweldig, nee. De hoofdpijn zit nog ergens. Af en toe wankel. Onrustig. Linkerknie doet vrolijk mee in de malaise, dus niet hardlopen vandaag. Kalmpjes aan vandaag.

Het helpt.

Repetitie met YTMIDM

Lekker werken aan nieuw repertoire. Vaak hebben we aan een half woord genoeg. Ook als het liedjes zijn die niet per se bij ons zouden passen. Als het liedje goed genoeg is, maken we er meestal wel wat van. En kijken we daarna of we het willen blijven spelen. Blij dat we weer wat doen. Een fijne avond.

https://www.instagram.com/p/CFDIfxDJbrJ/?utm_source=ig_web_copy_link

11/09/2020

Run #447
08:30u: Ochtend run 4,8 km – 28:31 min. – Route De Linie – 10C, zon
Na een paar dagen niet helemaal fit nu er weer tegenaan. Kilometers maken.
Gemiddelde snelheid: 5’56″/km

De broer komt even op de koffie. Hij heeft de ochtend bij de oogarts doorgebracht. De berichten zijn voorzichtig positief. En da’s alles wat ik er hier over kwijt kan en wil.


Het is godverdomme alsof de duvel ermee speelt. Nu weer mijn nek. Om precies te zijn de upper trapezius (ik heb het opgezocht). En de hele rits symptomen kan ik ook afvinken. Kip en ei. Dat gezwiep met die gitaar van de afgelopen dagen zal ook niet geholpen hebben… Aargghh!

Miles Davis Quintet

Een blokje Miles Davis Quintet (Miles Davis, John Coltrane, Red Garland, Paul Chambers, Philly Joe Jones). Vier albums, alles tegelijkertijd opgenomen in twee (!) sessies (om van zijn contract met Prestige af te komen). En, zoals vrijwel alles van Miles Davis, subliem. Die band… Eigenlijk verplicht luisteren, maar dat zal ik je niet aandoen.

12/09/2020

Het is alweer gezakt, de pijn in mijn nek. Gezakt naar mijn rug. Nog steeds aan de linkerkant.

Powerrr…

Een van de weinige positieve kanten van die hele corona ellende is dat de diverse muziek-, motorcross- en tractorpulling-evenementen hier in het dorp niet kunnen plaatsvinden. Ieder zijn plezier natuurlijk. En als rockgod-in-ruste mag ik eigenlijk ook niet zeuren over een avondje geluidsoverlast. Maar als je twee of drie dagen lang vergast wordt op het geluid van steeds luider brullende opgevoerde tractoren en iemand die de tijd tussen de bedrijven opvult met veel geschreeuw, op minder dan een kilometer afstand, dan wil ik jou ook nog weleens horen.

Je voelt hem al aankomen…

Een jaar lang geen tractorpulling? Dat konden we echt niet laten gebeuren!” Zo luiden de woorden van de organisatie. Dus gaan ze dit weekend “live met The worlds most powerful livestream! Meer dan 100 machines uit 15+ verschillende klassen zullen op de banen van het Made’s Powerweekend staan om hun krachten te meten.” Zonder publiek. Met herrie. Inclusief geschreeuw van de opperstalmeester. En de wind staat onze kant uit…

Ach, gelukkig alleen overdag.

Film du jour: The Dark Tower (2017)

Gebaseerd op een Stephen King boek. Aan de namen ligt het niet. En het verhaal zelf ook niet, denk ik. Maar er zijn budget tv-series die beter in elkaar zitten dan deze 66 miljoen kostende prul. Eendimensionale karakters, onsamenhangend script, allerlei losse eindjes. En grote stappen, snel thuis. Hij duurt gelukkig maar anderhalf uur.

US Open: Osaka-Azarenka

Ik gun het Azarenka, die van ver terugkomt, en die het hele toernooi al haar beste tennis laat zien. Prima eerste set. Dan geeft ze het uit handen. En Osaka komt op gang en grijpt haar kans. Zo dichtbij en zo ver weg. Jammer.

13/09/2020

Nek, schouder, rug – gelukkig minder.

Run #448
09:15u: Ochtend run 3,1 km – 18:38 min. – Route Witteweg – 14C, zon
Kort rondje, rustig aan.
Gemiddelde snelheid: 6’00″/km

Let’s do this…

The Nowhere Boys in Rijsbergen

Om half twee opbouwen, om drie uur spelen. Het is wat onwennig met die coronamaatregelen, zeker omdat ik de drukte de afgelopen maanden vrij zorgvuldig heb gemeden. Nou ja, blij dat we kunnen spelen. Het is gezellig druk, het is mooi weer, en we hebben er zin in.

Het wordt een leuk optreden. Ontspannen sfeer. Hoewel het publiek ‘moet’ zitten, doen ze goed mee. Net na zessen zijn we klaar, waarna het bandje bij de buren begint. Nog een glas bier, opruimen en naar huis. En dat was het dan.

Honger.

Film du jour: The Day the Earth Stood Still (2008)

Min of meer gebaseerd op de gelijknamige film uit 1951. Niet per se een al te beste film. Ondanks dat blijf ik toch weer kijken (ik heb ‘m al meerdere keren gezien). Want Jennifer Connelly

Aan het einde van week #37

Ja, ik weet het. Het had wat vrolijker gemogen. Na een paar dagen lichte malaise gaat het inmiddels weer wat beter, dank je wel. Het zal wel weer in orde komen.

Tja, en dat was naar alle waarschijnlijkheid mijn laatste optreden dit jaar. Het brengt het totaal op drie. Volgens mij heb ik alleen in mijn bandloze jaren 2009 en 2010 minder optredens gehad. En verder terug in het grote grijze verleden, de vroege jaren tachtig. Hopelijk volgend jaar weer terug naar normaal. Of dat het nieuwe normaal een beetje als het oude normaal worden zal.

Komende week mijn gezicht maar weer eens laten zien in Den Bosch. Dat en een repetitie met YTMIDM, verder staat er weinig in de agenda. Mooie zomerse dagen op komst. De tuin wacht, en het zou zo maar kunnen dat de parasol nog eens tevoorschijn gehaald wordt.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


#NowPlaying

Zonder toelichting, alleen een waardering.

Walking into Clarksdale – Page and Plant (1998) – Spotify *****
Songs from the West Coast – Elton John (2001) – Spotify ***½
Roos Jonker & Dean Tippett – Roos Jonker & Dean Tippett (2020) – Spotify ***½
Carry Fire – Robert Plant (2017) – Spotify ***½
Cookin’ with the Miles Davis Quintet – Miles Davis (1957) – Spotify *****
Relaxin’ with the Miles Davis Quintet – Miles Davis (1958) – Spotify *****
Workin’ with the Miles Davis Quintet – Miles Davis (1960) – Spotify *****
Steamin’ with the Miles Davis Quintet – Miles Davis (1961) – Spotify *****

*= niet te kanen | **= mwah | ***= oké | ****= aanrader | *****= top | *****=verplicht luisteren