Zaterdag

Terugkeek #21: De stilte

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Ondertussen is het al een tijdje een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus. Het leven, zo u wil.

Aan het begin van week #21

Een korte week. En niet veel in de agenda. Donderdag Hemelvaart. Vrijdag een dagje buitenspelen. De stilte heerst alom.

Stilte
is het verschil tussen niks zeggen,
en alles al gezegd hebben.

Herman De Coninck

18/05/2020

Twee halve nachten; rond een uur of vier wakker, woel woel, draai draai, adem in adem uit. En uiteindelijk nog een paar uur slaap erachteraan.

Pedaalpraat (klik/tap om te openen)

Ik had vorige week een probleempje met het printen van het artwork. Mijn HP Envy laat twee dunne lijnen achter op de afdruk, ik vermoed door het transportwieltje dat het papier door de printer trekt. Dat gebeurt in de tweede fotolade, geschikt voor 10×15 cm fotopapier. Voor een fotoprinter niet echt handig.

Daarom heb ik gisterenavond drie ontwerpen tegelijkertijd geprint op een A4 vel (dat via de hoofdlade gaat). Et voila, geen lijnen op de afdruk. Dus dat is voor de toekomst de te volgen weg. Het lastige is wel dat ik het printen van artwork heel economisch moet gaan plannen, want dit waterslide transferfolie is vrij duur (75 cent/vel).

Maar goed, dit is dus gelukt. Na een nachtje drogen heb ik er vanmorgen een dun laklaagje op aangebracht, zodat de inkt gefixeerd is. Dat krijgt ook weer tijd om te drogen. Vervolgens is het zaak om de afdrukken netjes uit te snijden (bij het randje, Edgar), in lauw water te leggen zodat de schutlaag loslaat, en dan heel voorzichtig de folie op het kastje aan te brengen, lucht eronder uit te wrijven, en droog te deppen. Daarna laat ik het minstens een dag drogen, waarna er blanke lak eroverheen gaat, en -je raadt het al- de hele boel weer een dag moet drogen. Pas dan kan ik gaan assembleren.

Dat heel voorzichtig aanbrengen van de folie op het kastje gaat bij de eerste twee mis. Bij de ene trek ik het folie kapot, bij de andere wordt het simpelweg een zooitje. Tal en geduld, weet je nog? Morgen een nieuwe poging.

De leestafel

Gisteren bij Buitenhof, vandaag bij Tal op tafel: “De staatsbank: ABN AMRO klem tussen ambtenaren en bankiers“. Alleen ben ik net (opnieuw) aan Stephen Hawking’s “Brief Answers to the Big Questions” begonnen. Dus “De Staatsbank” wordt iets voor later… En misschien herlees ik eerst “De Prooi“, wat in belangrijke mate over de bank (ABN AMRO) onder Rijkman Groenink ging, en eindigt waar “De Staatsbank” begint: de ineenstorting van ABN AMRO I in 2008. Ook meteen “De stamhouder – Een familiekroniek” gekocht, van de onlangs overleden Alexander Münninghoff.

De Leestafel

#NowPlaying Nice ‘n’ Easy (2020 Mix) – Frank Sinatra (1960) – Spotify
Bovenaan het lijstje met voorstellen van Spotify. Ol’ Blue Eyes is altijd oké. Al luisterend blijkt dit meer dan oké. Zin in een glas whiskey.

geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org

19/05/2020

5 km in 13 weken – Dag 35: Duurloop 2,5 km (gem.snelh.7’11″/km)
Run #409
08:30u: Duurloop 5,0 km – 29:42 min. – Route De Linie – 15C, zon
Ik had zondag de run overgeslagen. Rustig aan. Korte break bij 3,8 km. ‘t Is al warm, zeg…
Gemiddelde snelheid: 5’56″/km

Pedaalpraat (klik/tap om te openen)

De nieuwe poging om de transferfolie op de kastjes aan te brengen is meer succesvol. Goed laten drogen en er vooral niet meer aan zitten. Het is nog niet perfect, maar voor deze drie laat ik het zo. Bij de volgende prints ga ik twee lagen lak aanbrengen, om de inkt beter te fixeren en de folie wat steviger te maken. En een aanpassing van het artwork zelf.

Enfin, deze drie kastjes gaan een half dagje drogen. Dan gaat er nog een laag (of twee) lak overheen. En dan kunnen twee van de drie geassembleerd worden. Voor de derde wacht ik nog op een componentje (momenteel in transit, ergens tussen China en hier).

Een uurtje werken in de tuin. Of beter gezegd, aan de andere kant van de tuin, de straatzijde, op de stoep. Het mocht onderhand wel. Daarna de plantjes weer bewaterd. En mijn kale kop verbrand. Sukkel!

Rutte spreekt

Rutte en de Jonge maken tijdens de persconferentie van vanavond bekend welke versoepelingen worden doorgevoerd. Weinig verrassingen, hooguit dat er iets meer ruimte komt dan aanvankelijk in het routeplan opgenomen. Al het gemekker (van burgers, ondernemers en opiniemakers die een belang hebben of die iemand kennen die het beter weet dan de deskundigen die de regering om zich heen heeft verzameld) ten spijt ben ik een beetje ongerust over de ruimte die ‘we’ krijgen. Want we zijn er nog lang niet. En echt veel vertrouwen in het gezonde verstand van de NL-er heb ik niet. Nou ja, we gaan het zien. Te beginnen op tweede pinksterdag.


#NowPlaying Gravel & Dust – Ilse DeLange (2019) – Spotify
Vorig jaar verscheen “Gravel & Dust”, een roots/Americana album wat ze opnam met T-Bone Burnett (groot producer, o.a. van het eerder door mij geroemde “Raising Sand” van Robert Plant & Alison Kraus). Ik had de plaat nog niet gehoord. Een luisteralbum, niet echt commercieel of poppy, met solide, persoonlijke songs. ingetogen gezongen en gespeeld. Maar ook heel netjes binnen de lijntjes gekleurd, en dat is jammer.

#NowPlaying Changes – Ilse DeLange (2020) – Spotify
“Changes”, de single, is de titelsong van de Duitse variant van Boer Zoekt Vrouw. En die single doet het goed bij de oosterburen. In het kielzog verscheen deze week een mini-album met dezelfde titel. Waar “Gravel & Dust” pure Americana is, is dit “Changes” radiovriendelijke pop, kennelijk in alle haast samengesteld om in te springen op het succes in Duitsland. Het klinkt frisser dan “Gravel & Dust”, al zijn de songs net iets minder.

geëmbed van oor.nl
geëmbed van oor.nl
geëmbed van oor.nl
geëmbed van oor.nl
Pedaalpraat (klik/tap om te openen)

Eén van de projectjes is een overdrive gebaseerd op de klank van de Gretsch 6120 en ’59 Fender Tweed Bandmaster die Pete Townshend gebruikte bij de opnames van “Who’s Next“. Hoe dat precies gaat klinken, zal later blijken. Na wat gehannes met het aanvankelijke boorplan, leek het me handiger om het printplaatje alvast te assembleren. Dan kan ik daarna gaan meten en weten en boren.

Zo gezegd zo gedaan. Priegelwerk, dus de rem erop, rust in het hoofd, muziek als gezelschap. Het printje is klaar. Morgen meten en weten, en misschien boren.

De drie kastjes van vanmorgen zijn inmiddels goed gedroogd, dus voor het slapen gaan kan daar nog een laagje lak overheen. En misschien kan ik er dan morgen al eentje assembleren. Zin in.

20/05/2020

5 km in 13 weken – Dag 36: Interval run 4x 400 m / 1:30 rust (gem.snelh.5’34″/km)
Run #410
08:00u: Interval run 6x 400 m (2,4 km) – 12:01 min. – Route Brandestraat – 14C, zon
Gas erop! Lekker weer! Zweten!
Gemiddelde snelheid: 4’57″/km

Ja ja, “sommige ‘stijlfouten’ zijn toe te schrijven aan het regionale taalgebruik van de tekstschrijver“. Voorbeeldje? “Het studeren kunnen studenten tegenwoordig nog steeds een studiefinanciering voor krijgen, maar vaak is het in de vorm van een lening.” Over welke regio zou hij het hebben?

De pedalen van Tal: Ginger Drive

Zo, een productief middagje. De Ginger Drive is een low-/mid-gain booster. Het idee is dat het pedaaltje het signaal behoorlijk oppept, met weinig vervorming en wat kleuring van het geluid. In de huidige opzet is die kleuring vrij beperkt. Eventueel zou ik het laag of het hoog nog een duw kunnen geven, maar ik denk dat ik het zo simpel laat als het nu is. De naam verwijst trouwens naar Orange Amps en naar de haarkleur van de jongedame op de voorzijde.

Ginger Drive
Meer over de Ginger Drive (klik/tap om te openen)

Al vindt de hoofdmoot van het werk vandaag plaats, de voorbereidingen zijn al een week of zo terug begonnen met het boorplan en de layout. Nou ja, als je dit al leest, zul je de rest ook wel weten.

Omdat ik er een voorkeur aan geef om de in- en outputs aan de bovenkant van mijn pedaaltjes te hebben (dat scheelt een berg ruimte op het pedalboard en het ziet er netter uit), wijk ik af van het bouwplan. Weer improviseren dus. Maar deze keer wil ik alles zo overzichtelijk en efficiënt doen. Geen kluwen van draadjes, de pots gewoon op de pcb, eerst denken dan doen. Het scheelt ook dat een eenvoudig en compact ontwerp is.

Ginger Drive

De assemblage gaat vlotjes. Eerst het printje (pcb), dan de switch. Achteraf had ik de draadjes beter meteen aangebracht, maar zo lukt het ook. Daarna is het een kwestie van de jacks en bezel in het kastje monteren, de pcb aanbrengen, en de draadjes op de juiste plaats solderen. Aansluiten, testen, schrikken van het volume, en afwerken.

Sodeknetter, dat ding gaat hard! Zodanig hard dat ik me even afvraag of ik niet iets heb omgedraaid. Dat is niet het geval. Nu heb ik het pedaaltje nog niet met een buizenbak geprobeerd, dus weet ik niet hoe een hot preamp buisje op deze vrij cleane boost. Maar misschien is een trimpotje of meer weerstand aan het eind een optie. Een kwestie van proberen. Laterrr…

#013

Het lijkt erop dat mijn Samsung tablet is gaan hemelen. Het ging mis toen de accu onder de heilige 20% kwam. Ineens was het gedaan. Hij zit vast in een opstartloop, en ik heb inmiddels alle mogelijke procedures gevolgd, van opnieuw opstarten tot via omwegen terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Ik kocht hem in oktober 2014 en hij heeft een productief leven achter de rug. Ondertussen ook al een tijdje wat trager en tegen de max van zijn capaciteiten aan. Maar hij had nog wel een jaar of zo mee mogen gaan. Dus…

Dus… heb ik het rampenpotje maar aangesproken en een nieuwe tablet besteld: een Apple iPad (2019) 32 GB. Vrijwel alles zit in de cloud, dus 32 GB gaat de komende tijd genoeg moeten zijn voor de huis-tuin-keuken-dingen. Als ik meer nodig heb, wordt het tijd voor een notebook, laptop of zoiets. Dus…

Kleine traffic rant (klik/tap om te openen)

Ik zeur wel vaker over de drukte hier in de straat. En ja, het is de openbare weg. En ja, het is een industrieterrein. En ja, als ik me er zo aan stoor, kan ik ook gewoon de tent te koop zetten en ergens anders gaan wonen (nou ja, ‘gewoon’ – maar daarover een andere keer). Ja.

Vanavond, tussen vijf en zes, heb ik minstens 60 auto’s geteld, waarvan de meeste met de nodige haast in westelijke richting raasden. Dat kan onmogelijk woon-werkverkeer geweest zijn, simpelweg omdat er aan de oostkant van de straat en in de nabije omgeving maar een handvol mensen werkt. Ook stond de parkeerplaats van de Hubo XL niet bovenmatig vol, dus waren het ook lang niet alleen maar last minute klussers. Maar wie dan wel? Wie zijn die lui? Waarom nemen ze deze vreemde route? Waarom rijden ze zo hard? En belangrijker, waarom vallen ze mij lastig?

Grrr…

Film du jour: The Intern

De derde keer dat ik “The Intern” gezien heb. Een goede De Niro, die het er net niet te dik oplegt, Anne Hathaway maakt het beste van een rol die iets meer aandacht had mogen hebben, het verhaal is herkenbaar, het tempo goed, en nou ja, aardige film.

Even in een andere wereld.

geëmbed van imdb.com
geëmbed van imdb.com
geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org

#NowPlaying BorderlineRy Cooder (1980) – Spotify
Cooder had er inmiddels al een paar relatief mainstream albums op zitten, en “Borderline” volgt die lijn. Het was klinisch, droog, maar tegelijkertijd gebeurt er ook van alles. Niet Cooder’s beste album maar wel eentje met een speciale betekenis voor mij.

“Speedoo” is het eerste Ry Cooder liedje dat ik me herinner. Aad Bos draaide het ooit (1981, samen met het origineel van The Cadillacs en een mooie versie van Jesse Colin Young & The Youngbloods. Doo wop, waar ik het een paar weken terug ook over had).

En “Crazy ‘Bout an Automobile” staat op een ander bandje dat ik grijsgedraaid heb. Vormende jaren, in ieder geval muzikaal.

#NowPlaying Bop till You DropRy Cooder (1979) – Spotify
In alle opzichten net iets spannender, knallender en wel, beter dan (opvolger) “Borderline”. En Chaka Kahn zingt mee.

21/05/2020

Hemelvaart. Wakker voor de wekker.

5 km in 13 weken – Dag 37: rustdag
Run #411
09:15u: Duurloop 4,6 km – 27:42 min. – Route Scheerbiesstraat – 17C, zon
Schuiven in de agenda. Eigenlijk stond er een interval run (4x 200 m) gepland. Maar ik heb het idee dat een rustige duurloop of recovery run of zoiets mij beter gaat bevallen. Dus wordt het dat.
Warm! En zo’n derde dag op rij is best pittig. Vandaag geen haast. Na 3 km een minuutje rust. Daarna doorrr… Veel zweet.
Gemiddelde snelheid: 6’01″/km

Het lastige van dit soort zonnige dagen is dat ik wel buiten wil zijn, maar dat ik dan in no time levend verbrand. Dus dat betekent dat ik de hele tijd met een pet op moet rondlopen. Of onder de parasol moet blijven. Da’s twee keer ‘moet’. En daar houd ik niet van.

Lelie
Ineens zijn ze er… (en zie je de libelles?)

Ik blijf binnen en ga dat andere pedaaltje bouwen. En dan kijk ik nog wel of er tijd over is om iets in de tuin te doen.

De pedalen van Tal: Super Hard On

De Super Hard On is een clone van de ZVEX Super Hard On, een boutique booster. “The Super Hard On, or SHO, is an ultra-transparent boost that goes from unity gain to a whooping 60 times the original size (watch out!), while adding a delightful high-end clarity with its 5 million ohm input impedance.” Winkelprijs rond de 250 euro.

“Ja maar Tal, had jij gisteren niet ook al een booster gebouwd?”, zul je nu vragen. Ja, klopt. Maar die doet iets anders dan deze. De Ginger Drive kleurt het gebooste geluid (licht). De Super Hard On boost het geluid alleen maar. En dat doet ie hard. Keihard. Sterker, ik denk dat je met dit ding je versterker (of in ieder geval je preamp buis) kunt opblazen. Daarom is aan deze clone ook een volumeknop toegevoegd. Het origineel heeft alleen die crackle.

Super Hard On
Meer over de Super Hard On (klik/tap om te openen)

Die naam. Ja, een beetje plat, vind ik ook. De boost van het pedaaltje kan “super hard on your amp” zijn. Zo zijn ze kennelijk op die naam gekomen. Waarom Marilyn Monroe? Mooie foto. En ik heb een jaar of tien terug ook al eens een SHO kit geprobeerd te assembleren. Dat was geen groot succes, maar ook toen had ik een foto van MM op het kastje. Vandaar.

Na de Ginger Drive van gisteren is dit iets ingewikkelder. De bouwinstructies zijn vaag en niet compleet, meer componenten, en dat op een klein printplaatje. Dat laatste betekent priegelen en goed opletten dat soldeerpunten elkaar niet raken.

De instructies zijn voor versie 2. Het printplaatje is versie 3. En daarop is het een en ander gewijzigd. Ik heb een schema, maar ook dat is voor versie 2. Er zit niets anders op dan bouwen, testen en indien nodig zoeken naar de fout. Drie fouten los ik op die manier op. De bedrading van de pots (in versie 3 is het -zonder toelichting- omgedraaid, waardoor ze in de verkeerde richting werken) komt later wel – het kastje was al dicht en de soldeerbout was afgekoeld. (Update 30/05/2020: de volgorde op printplaatje versie 3 is net andersom. Gelukkig is het slechts een kwestie van rood en geel omwisselen.)

Net als bij de Ginger Drive probeer ik netjes te werken, zeker omdat er wat meer draadjes gebruikt worden. Het kan nog netter, maar alles zit op zijn plaats en ik ben tevreden. En ik kan er nog bij, wat een boel gedoe scheelt als ik de draadjes van die pots ga veranderen.

Super Hard On

De crackle knop kraakt. Dat is zoals ze bedoeld hebben: “Negative feedback control like old 60s recording console inputs which crackled when you adjusted them too. So don’t think the pot is noisy if it makes noise when you turn it, the crackle is OK.” Van mij had het niet gehoeven, maar ja. Die volume knop is een nuttige toevoeging.

Hard mevrouw, keihard! Rampetampenhard. Vandikhoutzaagtmenplankenhard. Viagrahard. Zoiets. Ik ben niet zo goed van de dubbelzinnigheden.

Of ik de SHO in mijn dagelijkse praktijk kan en ga gebruiken, weet ik niet. Met deze twee, mijn Mooer Pure Boost, en de nog te bouwen Rangemaster (Brian May Brian May!) heb ik in ieder geval boost keuze genoeg. Het zal sowieso nog een tijd duren voor er weer sprake zal zijn van een dagelijkse praktijk. Tegen die tijd heb ik nog wel wat meer pedaaltjes om uit te kiezen.

Hopla! Dit is nummer 14!

#014

Dorstige plantjes.

#NowPlaying Ella and LouisElla Fitzgerald, Louis Armstrong (1956) – Spotify
#NowPlaying Ella and Louis Again – Ella Fitzgerald, Louis Armstrong (1957) – Spotify
Op beide platen begeleid door Oscar Peterson en band (Buddy Rich drumt op EaL, Louie Belson op EaLA). Ballads, luchtig, soms zwoel,
relaxt. En fris. Eerste album is de beste van de twee (Staat ie bij mij in de kast? Zou zo maar kunnen, ik weet het niet).
Ella op haar best, Louis af en toe een beetje schmierend (het mag), prima begeleiding. Mooie muziek voor een late avond, met je lief, een tweede fles wijn en alle tijd in de wereld. Of voor een zomerse donderdagmiddag in mei, in mijn eentje, met een bak koffie en een lege agenda.

geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org
geëmbed van wikipedia.org

Op tijd naar bed. Morgen vroeg op. Draai draai, woel woel.

22/05/2020

Onrustige nacht. Hard gedroomd. Wel op tijd wakker. En op het gemak naar Breda voor een Parts Pro rit.

Het is geen grote rit, een rustige dag. De broer meldt dat de nieuwe bus niet helemaal jofel is, dus geen gekke fratsen uithalen (hard rijden, hoge toeren draaien). Geen probleem, ik rijd niet harder dan 100. Eerste adres is in Goes. Twee bedrijven in Steenbergen blijken gesloten. Een ietwat schimmige manager van een ietwat schimmig bedrijfje in Breda laat me even wachten. Bij de grensovergang Wernhout-Wuustwezel hoef ik niet te stoppen. Het plaatsje Galder blijkt mooier dan ik dacht. En afgaand op wat ik zoal onderweg zie, is het hele #anderhalvemeter #houdafstand #vermijddrukte #houdelkaargezond aan een flink deel van de bevolking van West Brabant niet besteed. Dat gaat nog wat worden op 1 juni.

Enfin, rond half drie terug. De bus heeft het overleeft. Volgende week gaat er een andere motor in. 14k op de teller. Kan gebeuren. Nog even nababbelen met de broer en zijn team. Weekend!


23/05/2020

5 km in 13 weken – Dag 38: NTC Work-out: Wake-up call | 25 min.
Work-out #81
09:30u: Work-out – 25:00 min.
Wake-up call | Intensiteit laag | Niveau beginner
‘Perfect voor: Mobiliteit van onderlichaam – Verbeterde bewegingsvrijheid – Herstel van hardlopen’

Het piept en het kraakt. Goede work-out!

Mooi rood...
Mooi rood…

Pff, rustig een boek lezen, hoe moeilijk kan dat zijn?

Apple iPad (2019) 32 GB

We staan vandaag voor de deur tussen 13.22 – 15.22 uur“. Ik weet inmiddels dat ik de raamtijden van DHL niet al te serieus hoef te nemen. Dat ligt overigens niet aan de chauffeurs – die moeten het asfalt uit de weg trappen. Ook op zaterdag.

Enfin, de chauffeur van DHL staat om kwart over zes voor de deur. Met mijn nieuwe iPad! Blij, als een kind.

Meer over de iPad (klik/tap om te openen)

Geweldig hoe Apple de opstart geregeld heeft: al mijn Apple instellingen worden overgenomen van mijn iPhone. Daarna is het een kwestie van de gewenste apps installeren en waar nodig aan te melden.

Ik heb de 32 GB versie gekocht (100 euro meer voor 128 GB opslagcapaciteit vond ik teveel van het goede). Vrijwel alle bestanden gaan de diverse clouds (iCloud, OneDrive, Google Drive) in en ik wil alleen functionele apps installeren.

Dat zijn niet al teveel apps; Microsoft 356 (die ene alles omvattende Office app die op de iPhone vrijwel het hele pakket draagt, is en wordt niet beschikbaar voor de iPad – Dus OneDrive, Outlook, Word en Excel los en de rest als ik ze nodig heb. Grrr…), een paar Google apps, Firefox, Facebook/Messenger, Instagram, Ziggo Go, de Nike apps, wat nieuws apps, Spotify en VLC.

Net als mijn (simpele) iPhone is de iPad overzichtelijk en toegankelijk. Mooi scherm. En voor wat ik ermee wil doen, zit er genoeg op en aan. En je krijgt er een jaar gratis Apple TV+ bij, dus dat is ook aardig. Denk ik.

iPad en Instagram

Minpunt: niet alle apps hebben een iPad variant. Instagram bijvoorbeeld vult maar een kwart van het scherm. Het is wel te vergroten, maar dan blijft er aan de zijkanten zwart over. Geen ramp, wel jammer. Ook de Nike apps hebben een iPhone scherm. Bovendien werken de apps alleen in portrait-mode, in tegenstelling tot mijn oude Samsung Tab. Voor de work-outs is dat allemaal een beetje vervelend, want sporten en tegelijkertijd op een klein scherm gluren kan lastig zijn.

Nog een minpunt: de mogelijkheden om te chromecasten zijn beperkt. Niet dat ik daar veel gebruik van maak, maar soms kan het handig zijn. Met VLC lukt het om niet ondersteunde formats als .mkv en .avi te casten, sneller en gemakkelijker dan met de Samsung. De browser casten naar de tv gaat (volgens mij) niet.

En voor die €299 ex BTW hadden er wel earpods bij mogen zitten. Niet dat ik die vaak gebruik. Maar toch…

Buiten dat, ik ben blij met het nieuwe speeltje.

24/05/2020

Te laat naar bed. Een onrustige nacht. Zorgen over ‘morgen’.

Terwijl ik excuses aan het bedenken ben om nog even te kunnen blijven liggen, hoor ik de regen vallen. Ook weer geregeld. Morgen weer een dag. Vandaag doe ik niets.

Aan het einde van week #21

Van alles en niets gedaan deze week. En de stilte opgezocht.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse