Ook dit gaat voorbij...

Terugkeek #12: En alles staat stil…

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok geworden voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus.

Aan het begin van week #12

Voor zover de ernst van het virus en de omvang van de crisis nog niet duidelijk waren, mag het dat na de persco van ministers Bruins, Wiebes en Hoekstra wel geacht worden. Zelfs als iedereen zich meteen aan de maatregelen gaat houden, zal het sowieso een week of twee duren voor enig effect meetbaar zal zijn. Ondertussen zal de uitbraak en besmetting flink toenemen. We staan pas aan het begin. Hopen op het beste scenario, rekening houden met slechtere scenario’s.

Veel kleiner leed: het lijkt erop dat ik een tijdje op een spreekwoordelijk houtje zal moeten bijten. Zzw’er: zelfstandige zonder werk. Tja. Er zijn momenteel belangrijkere dingen om mee bezig te zijn. Zoals naasten beschermen. Of zelf niet ziek worden.

Daylight is good
At arriving at the right time
It’s not always going
To be this grey

All Things Must Pass – George Harrison

16/03/2020

Conform het ‘social distancing’ protocol heb ik mijn sociale agenda verder leeggemaakt. Een kwestie van prioriteiten.

Ugh. AEX nu onder 400 punten. Ik hoop dat ik de komende tijd mijn spaarpotten niet hoef aan te spreken, want die zijn een stuk leger dan een paar weken geleden.

Snel de tuin in. Onkruid wieden. Zinnen verzetten.


Heldere, onomwonden en ook wel indrukwekkende woorden van de minister-president. Ik heb er vertrouwen in dat hij, de regering, de deskundigen en de instanties en overheden doen wat nodig en juist is voor ons allemaal.

Samen komen we deze moeilijke periode te boven.
Let een beetje op elkaar.
Ik reken op u.

17/03/2020

Na opnieuw een dag vol corona-gerelateerd nieuws, sombere vooruitzichten en veel zorgwekkende berichten dringt het besef door dat doseren van de hoeveelheid informatie nodig gaat zijn om me de komende weken en maanden heelhuids door te krijgen. Ik ga proberen om meer afstand te bewaren, zonder mijn kop in het zand te steken. Media distancing. Dus vanaf vandaag gaat de radio weer vaker op Radio 4 en zal ook Spotify het drukker krijgen.

5 km in 13 weken – Dag 1: Intervalrun 3x 800 m / 2:00 rust (gem.snelh.6’11”/km)
Run #382
08:15u: Intervalrun 4x 800 m – 3,2 km – 18:20 min. – Route Witteweg – 5C, lentezonnetje
Van vooraf aan. Wel weer vijf work-outs per week, maar dat is een niet heilig doel. Ik heb de targets wat lager gesteld, een langere periode gekozen, en me opnieuw in de botte harses geprent dat het om de reis gaat, niet de bestemming.
Gemiddelde snelheid: 5’42”/km

Omdat een Amerikaanse klant de voorkeur gaf aan virtueel vis-à-vis overleg heb ik een paar jaar terug een webcam aangeschaft. Die komt nu wel van pas. Het kost alleen een paar uur en veel gevloek om het ding aan de praat te krijgen. Plug & Play m’n hoela! Nou ja, de webcam doet het. En voorlopig gaat ie weer terug in het doosje.


En alles staat stil…

Het kabinet presenteert een omvangrijk steunprogramma voor bedrijven, instanties en burgers. De lonen van personeel worden (tot 90%) uit de grote pot betaald. Het MKB kan rekenen op steun. Zelfs wij zzp’ers worden een beetje geholpen. Zo kan ik naar de bijstand om mijn inkomen tot 1200 euro te laten aanvullen. Maar hoe je als zzp’er of mkb-er je leaseauto/-bestelbus gaat betalen als er geen geld meer binnenkomt, of de huur van je bedrijfspand, of de hypotheek van je huis, daar is weinig duidelijkheid over gekomen. Ja, je kunt goedkoop lenen (zeggen ze). Maar zonder verdiensten is er geen geld om leningen terug te betalen. En hoe lang duurt het voor je straks dat gat hebt gedicht? Als dat al lukt?

Meer over de coronacrisis (klik/tap om te openen)

Het pakket maatregelen wordt gebracht als een steun in de rug van ondernemend NL. En natuurlijk zitten we allemaal én gezamenlijk in deze penarie. Maar KLM gaat echt wel in leven gehouden worden. De kroeg op de hoek niet. De kapper niet. Ik niet. En dat is iets om alvast over na te denken.

Wat ook iets is om alvast over na te denken, is dat deze (onvermijdelijke en terechte) greep uit de staatskas op termijn voor meer belastingen en meer ‘ombuigingen’ gaat zorgen. Dus zelfs al mocht er een vlot eind aan deze ellende komen, dan gaan we naast het verlies van veel levens en de blijvende schade voor veel anderen de economische pijn ook nog lange tijd voelen.

Ondertussen zijn de berichten uit de ziekenhuizen alsmaar zorgwekkender, soms beangstigend. En dat geldt ook voor de statistieken. 50 tot 60% wordt besmet door het virus, 1 à 2% zal komen te overlijden. Vele tienduizenden doden, alleen al in NL. En vooralsnog geen medicijn of vaccin.

Een kennisje van pa (80) vroeg hem of hij bang was. Nee, wel bezorgd. Pa stelde die vraag ook aan mij. Ja, ik ben bezorgd en ik ben bang. Voor hem, voor mijzelf, voor hen die ik liefheb, voor iedereen. Hoe gaat dit aflopen? Verstand en gevoel zitten elkaar flink in de weg.


Serieus over de zeik om een werkdingetje. Andermans gepruts wordt op mijn bordje gekieperd. En natuurlijk na werktijd. Gelukkig weet ik het probleem op te lossen en kan de klant weer verder. Hopelijk zonder al te veel schade. Appeltje met hosting partner gaat nog geschild worden. Tot op het klokhuis…

18/03/2020

Nou, die ‘media distancing’ strategie heb ik maar liefst een halve dag volgehouden. En ook vandaag lukt het niet. Eerst een technische briefing van het RIVM en Erasmus voor een Tweede Kamercommissie, en daarna het debat in het parlement over de aanpak van de coronacrisis. Ik moet kijken.

De was draait. De vogeltjes vliegen af en aan. ‘t Is bijna lente. Onwezenlijk.


Bericht van lieve vriendin. Haar wacht een belangrijke en ingrijpende operatie. Uitstel is geen optie. En ‘gelukkig’ gaat het maandag gebeuren, deo volente. Hopelijk gaan zowel de operatie als wat daarna zal volgen goed. Het mag onderhand wel.


Ik dacht vanavond “Ik heb zin om een potje te janken”, en dat heb ik zojuist kort gedaan. ‘t Verandert niets, het lucht niet op, maar het moest er even uit.

#NowPlaying Satie: Gymnopédies; Gnossiennes – Reinbert de Leeuw (1980) – Spotify
De trage en tijdloze benadering van De Leeuw van het werk van Satie maakt deze opnames tot de mooiste muziek die ik ken. Rustgevend, troostrijk, louterend. En broodnodig, zeker nu.

19/03/2020

5 km in 13 weken – Dag 2: Intervalrun 3x 400 m / 1:30 rust (gem.snelh.5’34”/km)
Run #383
08:30u: Intervalrun 1,6 km (4x 400 m) – 08:14 min. – Route Brandestraat – 8C, grijs
Goed.
Gemiddelde snelheid: 5’04”/km

Tijd voor de strijk. Ruim de tijd.

#NowPlaying BloodAllison Moorer (2019) – Spotify
Allison Moorer is Shelby Lynne‘s zus. Waar Shelby vooral Alabama soul ademt, is Allison meer Alabama country. Daarnaast is Allison altijd wat terughoudender en meer ingetogen dan haar zus, zowel qua stem als emoties. Wat niet wegneemt dat dit een intens autobiografisch album is. “Cold Cold Earth” vertelt in alle eenvoud en kilte
het verhaal van de zusjes Moorer. Emotioneel geladen, en op een goede manier ingetogen. Indrukwekkend album.

#NowPlaying Not Dark YetShelby Lynne & Allison Moorer (2017) – Spotify
In de herhaling: een van mijn lievelingsalbums van de laatste jaren. Er gebeurt vrijwel altijd iets bijzonders als familieleden samen zingen. Dat de stemmen van de zusjes op elkaar lijken, maakt het nog magischer. En de gekozen covers zijn stuk voor stuk subliem. Meer van dit zou niet verkeerd zijn.

It’s not dark yet
But it’s getting there

Not Dark Yet – Bob Dylan

20/03/2020

5 km in 13 weken – Dag 3: NTC Work-out: Lunges en lengte | 30 min.
Work-out #74
08:15u: Work-out – 30:00 min.
Lunges en lengte | Intensiteit laag | Niveau gemiddeld
‘Perfect voor: Coretraining – Mobiliteit van het onderlichaam – Verbeterde bewegingsvrijheid’

Warming-up: 60 sec. dynamische runner lunges, 60 sec. zijwaartse hip openers
Flexibiliteit 1: 2 series van 60 sec. achterwaartse lunge reaches, 30 sec. dead bugs, 30 sec. shoulder squeezes, 60 sec. dynamische runner lunges, 30 sec. zijwaartse hip openers
1 serie van 60 sec. achterwaartse lunge reaches, 30 sec. dead bugs, 30 sec. shoulder squeezes, 30 sec. rust
Flexibiliteit 2: 3 series van 30 sec. push-up plus, 2x 30 sec. zijwaartse T-stretch, 60 sec. aangepaste high plank, 30 sec. zijwaartse lunges
Cooling-down: 2x 30 sec. figure four stretch, 2x 30 sec. onderrug stretch, 2x 30 sec. hamstring stretch liggend, 30 sec. quad rockers
‘t Gaat allemaal vrij goed. Push-up plus is lastig. Aandacht voor kwetsbare linkerhand.

Ik heb een maand of wat terug in opdracht van Kompas een paar artikelen geschreven voor de nieuwe editie van ZEST Magazine en met foto’s en zo doorgestuurd. Vandaag ontving ik de proofs ter controle. ‘t Ziet er goed uit. Maar tussen toen en nu is er nogal wat veranderd in de wereld. En daar wil ik toch wel een paar woorden aan besteden. Dus gaat het voorwoord op de schop. Even puzzelen.

Contact met kameraad in zwaar getroffen gebied. Hart onder de riem.

Media distancing lukt wat beter. De onophoudelijke stroom van informatie, dramatische berichtgeving en uitzichtloze scenario’s is te veel om te behappen. En met te weinig afleiding ook in toenemende mate deprimerend. Onmacht, verbijstering, treurnis. Ik probeer het te doseren. En afleiding te zoeken.

De pedalen van Tal: CCCP

Tijd voor een nieuw pedaaltje. Deze keer een clone van de EHX Green Russian Big Muff. De originele Green Russian uit circa 1994 is een fuzzbox (en distortion/sustainer) die gebaseerd is op de Sovtek Big Muff (van Soviet Russische makelij) die rond 1970 op de markt kwam. Het hele verhaal van de Big Muff vind je hier. En alle modellen en varianten hier.

CCCP
CCCP (de onvolkomenheden van het artwork zijn het gevolg van het niet voorradig zijn van goed decal materiaal. En onoplettendheid)
Meer over CCCP (klik/tap om te openen)

Dat zegt je allemaal niets? De solo van “Comfortably Numb“. Dat geluid.

Het is de Black Strat door een Ram’s Head Big Muff die gesplit wordt naar een Hiwatt/WEM versterker en een Yamaha RA-200 ‘Leslie’. En vanaf 1994 is David Gilmour de Green Russian voor die solo gaan gebruiken. Dat geluid dus.

Inmiddels zijn er verschillende Big Muff varianten op de markt. En ook effect kits. Ik denk dat ik er meerdere wil gaan bouwen. Maar eerst dus die Green Russian.

Ik heb afgelopen zaterdag al een andere pedaal gebouwd, met omwegen, omdat ik op meerdere punten was afgeweken van de bouwplannen. En daarmee had ik het mezelf iets te ingewikkeld gemaakt. Bovendien had de maker van de plannen nog een verrassing ingebouwd. Enfin, daarover een andere keer.

Ook voor de Green Russian ben ik afgeweken van de bouwplannen. Ik heb me voorgenomen zoveel mogelijk toploaders te maken. Dat zijn pedalen waar de kabels aan de bovenkant ingaan, in plaats van aan de zijkant. Zo nemen ze minder plaats in op het pedalboard, en het ziet er simpelweg beter uit.

Het lastige daarvan is dat er te weinig ruimte is om alles op een nette manier in de box te krijgen. En dus is het opnieuw improviseren. Gelukkig zie ik dat op tijd en kan ik er meteen rekening mee houden. De assemblage van de print gaat vlotjes en tegelijkertijd op het gemak. Daarna is het wat puzzelen met draadjes, ruimte en isolatie en zo. Het past allemaal net. Onder de motorkap ziet het er weliswaar niet al te fraai uit, maar als het kastje dicht is, ziet niemand dat. Hij doet het.

En of ie het doet! Modderfukking vet! Jippie!

Ik ben benieuwd hoe de CCCP (zo heet ie in mijn uitvoering) klinkt met mijn AC30. Misschien met Univibe erachter. Maar dat gaat nog een tijdje duren, want ik zie ons voorlopig niet gaan repeteren of optreden. Geduld, schone zaak.

#012

#NowPlaying Courting the SquallGuy Garvey (2015) – Spotify
Als je gezegd had dat dit een album van elbow (Garvey’s band) was, had ik je direct geloofd. De stem, de melodieën, de sfeer. Maar dit is persoonlijker, urgenter en net iets puntiger.

#NowPlaying Crosby, Stills & NashCrosby, Stills & Nash (1969) – Spotify
Uit de oude doos. Het indrukwekkende debuut van CSN. Beter werd het nooit.

Love is just a lie
made to make you blue

Love Hurts – Boudleaux Bryant

21/03/2020

Het is weer eens zover. Zaterdagochtend, om acht uur wakker en ik kan me er niet toe brengen aan de dag te beginnen. Als de batterij van mijn tablet leeg is, is het echt tijd.

Nu bezoek en elkaar even opzoeken voorlopig niet gewenst is, heb ik toch maar eens gekeken of video-appen voor pa lukt. Eén-op-één had ik zelf al eens uitgeprobeerd, de groepsapp blijkt ook goed te werken. Fijn, zeker voor pa en ook voor broerlief. Pa wordt dinsdag 81; hij heeft de familie voor de zekerheid bericht niet te komen (er zitten een paar stijfkoppen tussen), maar ik vermoed dat ook de broer niet langs zal kunnen komen. Wel jammer dat we nu niet met z’n drieën kunnen eten. Nou ja, dat halen we wel in.

Kameraad Keneally stuurde me gisteren het een en ander om op zijn website te zetten en informeerde meteen ook hoe het momenteel in NL is. Vroeger sprak en schreef ik meer Engels dan tegenwoordig. Het is even zoeken naar woorden en kop en staart.

Daarna een uurtje naar buiten, werken in de tuin. Het mag dan vandaag met 8 graden fris zijn, de zon schijnt, en godverdomme, de lente is begonnen.


Pa belt met een kennis (88) wiens dementerende echtgenote (80) in een verzorgingshuis zit. Hij mag haar niet meer bezoeken. Hartverscheurend.

‘s Avonds is het alle hens aan dek om niet verder weg te zakken in somberheid.

22/03/2020

5 km in 13 weken – Dag 4: Duurloop 3,0 km (gem.snelh.7’21”/km)
Run #384
10:45u: Duurloop 3,2 km – 19:00 min. – Route Witteweg – 5C, zon, gure wind
Pijntjes hier en daar. Work-out en werk in de tuin, denk ik. Ik probeer ontspannen te lopen en te genieten van de zon. Fris briesje.
Gemiddelde snelheid: 5’56”/km

Als ik een moeder met twee kinderen die met z’n drieën midden op straat staan, vraag om me wat ruimte te geven, geeft één van die jong me een grote bek en staat moeder me aan te kijken alsof ik gek ben. Nee, zo komen we wel door die crisis, met z’n allen…

Lente!

Een paar uur met de gitaar op schoot.

#NowPlaying Mercy NowMary Gauthier (2005) – Spotify
Haar naam kende ik. Haar muziek nog niet. Donkere, ‘gritty’, bitterzoete songs, tussen country en Americana in. Goed! Jammer van de auto-tune.

Aan het einde van week #12

En alles staat stil. Nou ja, zo lijkt het. Laten we blijven hopen op licht in de duisternis. Of aan het eind van de tunnel. Zoiets.

Ook dit gaat voorbij…

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Every single one of us
Could use some
Mercy now

Mercy Now – Mary Gauthier