Hamsteren!

Terugkeek #11: Hamsteren!

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok geworden voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus.

Aan het begin van week #11

We leven in bijzondere tijden.

Waar ik zaterdag met enige voorzichtigheid maar verder niet al te bezorgd naar Heesch ging, zijn we inmiddels een nieuwe fase ingegaan. En dan is het nu (als ik dit tik) pas maandag. Zowel pa als ik hebben weinig buiten de deur gepland staan, dus die sociale terughoudendheid gaat wat dat betreft geen probleem zijn. Maar bezorgd ben ik zeker.

I can’t remember and I can’t decide
What was the season and the color of your eyes

Spiders and Flies – Mercury Rev

09/03/2020

De afgelopen weken denderde de AEX onder invloed van de coronacrisis al van 632 punten naar 531. En nu hebben de immer betrouwbare Saoedi’s de olieprijs extreem verlaagd om o.a. de Russen een hak te zetten. Over de rug van de wereldeconomie. Interessante timing. Je moet maar durven. Ik verwacht dat ik aan het eind van deze dag heel wat minder spaargeld heb dan toen de dag begon. Ook dit gaat voorbij.

Oh ja, wat ik niet in mijn verslagje van ons optreden van zaterdag had meegenomen, is het bericht dat YTMIDM dit jaar toch niet op Aktiepop speelt. We zouden op zaterdag spelen, daarna kwam de vraag of we op zondag konden spelen, en nu kennelijk helemaal niet. Jammer, want Aktiepop is leuk, ik speel al zo weinig, en ik had dat weekend ten koste van iets anders vrijgehouden.

#NowPlaying All Is DreamMercury Rev (2001) – Spotify
Ik leerde Mercury Rev in 1999 kennen, toen ik op aanraden van Amerikaanse internetvrienden “Deserter’s Songs” kocht. Overdonderend. “All Is Dream” is toegankelijker, iets lichter, meer samenhangend. En vrijwel net zo overdonderend. Ook twintig jaar later nog.

10/03/2020

Het regent. Niet dat ik een excuus nodig heb om niet te gaan hardlopen. Ik heb last van mijn rechterkuit. Even rust kan geen kwaad.

Veel schrijfwerk vandaag. Onder andere een verslag van het optreden van afgelopen zaterdag voor de site van YTMIDM.


#NowPlaying MyopiaAgnes Obel (2020) – Spotify
Mobiel weg, licht uit, ogen dicht. Ik heb eerder al wel platen van Obel gedraaid, maar echt te pakken kreeg ze me niet. Dit komt meer in de buurt. Al wint vorm het weer van emotie en inhoud. Dat zal met stemming, timing en overgave te maken hebben, vermoed ik.

#NowPlaying La vita nuovaChristine and the Queens (2020) – Spotify
Subtiel, emotioneel geladen, tijdloos. Mooie EP van een fascinerende artieste. Aanrader.

11/03/2020

Mama
Zestien jaar – Tijd vliegt, verdriet kruipt

12/03/2020

Aanvankelijk heb ik geen zin. Geen zin om te gaan lopen, en eigenlijk ook geen zin om op te staan. De blauwe lucht trekt me over de streep.

5 km week 10 – Wedstrijddag
Run #381
08:45u: Wedstrijddag 5,0 km – 29:22 min. – Route De Linie – 7C, zonnig
De app zegt dat het wedstrijddag is. De afsluiting van negen weken trainen volgens een strak schema. Eigenlijk stond de wedstrijddag gepland voor afgelopen zaterdag. Maar optreden, pijntjes, regen, etc, dus uitstel op uitstel. Vandaag dan toch maar de wedstrijd.
Het lukt gewoon niet. Die vijf kilometer die ik vorig jaar nog zo gemakkelijk liep, komt er op het moment niet goed uit. De pijntjes helpen niet. Maar ik vermoed dat het met een verkeerde opbouw te maken heeft. En het weer. Of de leeftijd. Ik begin volgende week weer van vooraf aan. Tips?
Gemiddelde snelheid: 5’52”/km

Lekker van die Trump. Om eigen falen te maskeren (de al jaren zieltogende Amerikaanse gezondheidszorg is totaal niet opgewassen tegen de mogelijke gevolgen van het coronavirus, én de aanvankelijke aanpak -of het ontbreken daarvan- van Trump c.s.) gooit hij de grenzen voor Europeanen (m.u.v. de Britten – WTF?) dicht. En daarmee trekt hij de wereldeconomie mee in zijn richtingloze en incompetente beleid. De AEX staat nu (11:00u) op 456 punten.

Overigens nogmaals een duidelijk signaal aan Europa: zorg dat je de sterke (economische en logistieke) positie die Europa inneemt, omzet in een meer onafhankelijke en vooral meer dominante machtsfactor.

Schrale troost is dat dit de kansen voor Trump’s tweede termijn iets doet slinken. Al weet je het nooit met die rare Amerikanen.


Minister-president Rutte spreekt het land toe: sociale onthouding voor het hele land is de kern van zijn betoog. Het is te hopen dat daarmee de te verwachten piek van besmettingen (en dus de druk op de zorg) enigszins in toom te houden valt.

Het land (en de wereld) komt piepend en krakend tot stilstand. En we staan pas aan het begin.


#NowPlaying FreeIggy Pop (2019) – Spotify
Zo, deze is helemaal aan mij voorbijgegaan. Iggy’s (prima) vorige album, Post Pop Depression, met Josh Homme aan het roer, was hard, groezelig en venijnig. Dit “Free” is losser, smoother en -ahem- vrijer. Het doet me denken aan (de laatste) Bowie; free jazz elementen, ambient, pop, funk, alternative. Altijd grimmig, met een licht sarcastische ondertoon. Iggy is inmiddels 72. Hij zou op z’n gouwe ouwe lauweren kunnen gaan rusten. Maar ik hoop dat ie nog een tijdje zo doorgaat.

13/03/2020

Om kwart voor acht in Breda voor een Parts Pro rit. Dennis: “Ach, ‘t is niet veel vandaag, om half een terug.” Ja ja. Naast de reguliere adressen zit er een ritje naar Veghel bij. Dus dat zijn al snel twee uurtjes extra. En het is een zigzagrit (Goes, Bergen op Zoom, Halsteren, Roosendaal, Rucphen, Zevenbergen, Breda Noord, Oosterhout, Raamsdonksveer, Rijen, Breda Oost, Ulvenhout, Hazeldonk, Bavel). Plus een uitstapje naar Tilburg, en dus Veghel.

Rondje van de zaak

Het is rustig onderweg; veel mensen hebben het dringende verzoek van Rutte en het RIVM ter harte genomen en werken waar mogelijk vanuit huis. Al heeft een deel van die mensen besloten om van de gelegenheid gebruik te maken om snel even de supermarkten leeg te hamsteren. Sociaal my ass. En toiletpapier? Voor luchtweginfecties? Leeghoofden.

Ik rijd mijn route, beperk de contacten, luister naar de radio en probeer me rustig te houden. Mijn TomTom is al ingesteld voor het nieuwe 100 km protocol, dus met de al dan niet vervroegd ingetreden nieuwe maximumsnelheid (wel of geen vuilniszak over het bord) hoef ik geen rekening te houden. En het maakt echt geen flikker uit. Een paar minuten per uur. En een lagere bloeddruk.

Splitsing

Kortom, een flinke dag. Zonder pauze. 440 kilometer, kwart voor vijf terug op de zaak.

#NowPlaying Marlijn – Marlijn (2020) – Spotify
Zangeres/actrice Marlijn Weerdenburg was vandaag een paar keer op de radio, om te praten over haar nieuwe plaat die vandaag is verschenen. Op het album werkt ze onder andere samen met Bertolf, Daniel Lohues en Herman van Veen. Ze zong een paar liedjes in de studio. Klonk goed.
Het is een aangename plaat, zo’n beetje tussen luisterpop en kleinkunst. Af en toe een beetje vrijblijvend, maar met een paar mooie liedjes.

14/03/2020

Hoofdpijn. Bezorgd. Alleen. Zoekend. Hardlopen komt later wel weer.

Hmm. Na een paar uur solderen en assembleren heb ik een nieuw pedaal dat het niet doet. Omdat ik op meerdere punten ben afgeweken van de bouwplannen, is het zoeken naar waar ik een denkfout of slechte soldering heb gemaakt. Even afstand nemen.

#NowPlaying Encouraging WordsBilly Preston (1970) – Spotify
#NowPlaying I Wrote a Simple SongBilly Preston (1971) – Spotify
Zo spannend en dynamisch als “Encouraging Words” is, zo flauw en oppervlakkig is “I Wrote a Simple Song”. Ongetwijfeld heeft dat te maken met het momentum, de muzikanten (o.a. de latere Derek & the Dominoes en de drive van producer George Harrison die EW (samen met “That’s the Way God Planned It”) tot één van Preston’s beste platen maakt. Dat ontbreekt allemaal op IWaSS, ondanks de bijdragen van GH (dobro, lead guitar) op een paar liedjes.

15/03/2020

Het is onwezenlijk. Het leven staat stil én gaat gewoon door.

En nu gaan ook de scholen en de horeca dicht, in ieder geval tot 6 april. Wat dat voor de rest van de bedrijven en instellingen gaat betekenen, laat zich raden. Onwezenlijk.


Het coronavirus (klik/tap om te openen)

Het coronavirus

Verwacht wordt dat zo’n 60% van de Nederlanders het coronavirus zal oplopen. Een deel van ons zal relatief weinig hinder ondervinden, bij anderen zal het serieus raak zijn. Hoewel de symptomen vaak veel weg hebben van een regulier griepje of verkoudheid kan Covid-19 bij iedereen een ander verloop hebben. Waar de een bijna niks merkt of milde klachten heeft, belandt een ander op de intensive care van het ziekenhuis. En nu heeft niemand er nog weerstand tegen. Dus als je zoals ik doorgaans fluitend over een verkoudheid en griep raakt, kun je hier goed ziek van worden.

De meeste mensen worden niet ernstig ziek. Uit cijfers blijkt dat het aantal sterfgevallen onder coronapatiënten op iets meer dan 3 procent van alle patiënten ligt. Lastig hierbij is dat lang niet alle met het Covid-19 virus besmette mensen als zodanig bekend zijn. Bovendien wordt er ook niet meer structureel getest. Hoe dan ook, de ernst mag onderhand wel duidelijk zijn.

Het is niet zozeer de angst dat mensen er dood aan kunnen gaan, maar vooral de schaal waarop mensen ziek worden. De druk op de ziekenhuizen, met name de IC’s, kan de zorg (verder) ontwrichten. Dat 60% met het virus besmet zal raken, is niet te vermijden. Als we ervoor kunnen zorgen dat dit niet allemaal in een periode van een paar weken of maanden gebeurt, kan de zorg het wellicht aan. Reden te meer om de adviezen en aanwijzingen van regering en instanties te volgen, thuis te werken, het sociale leven even op te schorten, en ons gezond verstand te gebruiken.


De AEX sloot vrijdag op 432 punten. Een maand terug stond ie nog op 632. Nu is de AEX niet per se een één-op-één weergave de economische situatie, maar het is een redelijke graadmeter. Er zijn niet altijd louche banken en incapabele wereldleiders nodig om een diepe recessie in te duiken. Niet dat het al zover is, maar het heeft er alle schijn van dat de (onvermijdelijke) recessie hiermee bespoedigd is.

De gevolgen van alle maatregelen zijn groot en direct merkbaar. Voor een aantal sectoren komt het leven simpelweg stil te staan. De luchtvaart, reiswereld, transport en de horeca worden bijvoorbeeld zwaar geraakt. Denk ook aan de cultuursector, waarin veel zzp’ers werkzaam zijn.

Voor het bedrijfsleven zijn er allerlei vangnetten en voorzieningen. Werktijdverkorting, tijdelijke belastingvrijstelling, renteloze leningen. Hoe groter, hoe meer er mogelijk is. Een beetje wrang dat een bedrijf als KLM, met een winst in 2019 van 1,1 miljard euro, meteen aankondigt 1500-2000 banen te schrappen en voor al het personeel 30% werktijdverkorting aanvraagt, en er vooral veel begrip is (wie gaat dat betalen?). Dat moet je als kleine restauranthouder of transportondernemer eens proberen. Maar goed, onderdeel van goed ondernemen is dat je een buffer opbouwt voor slechte tijden.

Voor zzp’ers betekent geen werk geen inkomen. En dat is voor de Guus Meeuwissen, Ali B’s en Frans Bauers van deze wereld geen probleem. Maar ben je muzikant in hun band, of werk je als geluidsman, of treed je als beginnend artiest op in kleine zaaltjes, dan heb je doorgaans weinig vlees op de botten en betekent het mislopen van twee weken gage vaak dat er snel geen geld meer op je bankrekening staat. Ja, je kunt naar het bijstandsloket van de gemeente. Of misschien de voedselbank.

Ik ben zzp’er. Ik heb geen idee hoe het er de komende tijd voor mij uitgaat zien. Gelukkig heb ik een gezonde buffer en weinig vaste lasten, dus ik kan nog wel een stootje aan. Maar een vaste (parttime) baan is met het oog op de toekomst en rust in het hoofd niet zo’n slecht idee. Enfin, da’s voor later.


Niet alles draait om geld, bovendien zijn ‘we’ schathemeltjesrijk. Maar een recessie heeft sowieso gevolgen voor zorg, onderwijs, veiligheid en andere sectoren die voor ons als maatschappij van essentieel belang zijn. En die de afgelopen jaren bepaald niet evenredig hebben gedeeld in de economische welvaart. Ik ben benieuwd hoe overheid, polder en wij als maatschappij dit gaan aanpakken.


Hopelijk zijn we over een paar maanden door de moeilijkste tijden heen en kunnen we zowel het ‘normale’ als het economische leven geleidelijk weer oppakken. Voor zover er een crisis is, gaat het momenteel (buiten hamsterende asocialen) geordend en met beleid. Ik heb vertrouwen in de wijsheid en kennis van de mensen die de vaak moeilijke beslissingen nemen en de weg voorwaarts aangeven.

Ondertussen geldt ook het adagium “Never let a good crisis go to waste” (Churchill, vrij naar Machiavelli); de -al dan niet verborgen- kwetsbaarheden in onze samenleving, economie en politiek komen aan de oppervlakte, er wordt flink aan bomen geschud, en verhoudingen zullen duidelijker worden. In het groot en in het klein.

Ook dit gaat voorbij.


Naschrift: ik besef dat ik niet over de rest van de wereld heb geschreven. Je zal in een vluchtelingenkamp op Lesbos zitten. Of in Iran leven. Of in Lombardije. Tel je zegeningen.

Aan het einde van week #11

En alles staat stil. Ik schreef het eerder al: we leven in bijzondere tijden. Onwezenlijk. Hoe het er de komende tijd uit gaat zien, weet niemand. Eén ding is zeker: ook dit gaat voorbij.

We krijgen komende week een paar zonnige, rustige lentedagen. Tijd om de tuin weer eens van dichtbij te gaan bekijken.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse