Even geduld

Terugkeek #7: Even geduld

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Sindsdien houd ik de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok geworden voor andere zaken en gebeurtenissen. Soms prietpraat, soms serieus.

Aan het begin van week #7

Met storm de nieuwe week in.

Tomorrow belongs to those
who can hear it coming

David Bowie

Horende doof, ziende blind.

10/02/2020

In de herhaling. Drukte in dromenland. Wakker met een helder beeld voor ogen.


We hebben de moeder aller stormen overleefd. Sterker, het viel aardig mee, hier in Talland. Gelukkig maar. Een geknakte (verrotte) tuinpaal, wat omgewaaid spul, en een licht verhoogde hartslag. Ik houd hier niet van.

#NP Rama SreeramaU.Srinivas (1994) (Spotify)
Ik geef toe, mijn kennis van de Indiase muziek beperkt zich tot Ravi Shankar, Asha Bhosle en Trilok Gurtu. Veel van wat ik hoor, komt via George Harrison’s tips en connecties. Ik laat me graag verrassen.
Uppalapu Srinivas is één van de grootste Indiase muzikanten van onze tijd. Of was, want de man is inmiddels overleden.

GH beschreef het als volgt: “I’ve got a record (Mandolin Ecstasy) in my bag now of a 12-year-old Indian guy (U.Srinivas) playing electric mandolin who will blow away those guys in the heavy-metal bands, no question about it.” (Musician, 03/1990)
Dat “Mandolin Ecstasy” staat niet op Spotify. Het is sowieso lastig om de ‘echte’ releases van de baggerreleases te onderscheiden. “Rama Sreerama” verscheen in 1994 op Peter Gabriel’s Real World label. Mooi. Interessant.

Even geduld

Even geduld, zei ze. Niet in die woorden, maar het komt op hetzelfde neer. ‘t Blijft lastig.

11/02/2020

Het tegenovergestelde van de voorbije nachten: leegte. Niet fijn wakker worden.

5 km week 6 – Duurloop 1,5 km (gemiddelde snelheid: 7’11”/km)
Run #368
09:00u: Duurloop 3,9 km – 22:58 min. – Route De Linie – 5C, wind
Omdat ik zondag niet ben gaan lopen, wil ik dat vandaag goedmaken. Dus vier kilometer in plaats van anderhalve. En rustig.
Fuck, wat een wind! En koud! ‘t Is flink aanpoten. Toch loop ik sneller dan verwacht. En sneller dan bedoeld…
Gemiddelde snelheid: 5’53”/km

Het is nog altijd onstuimig. Een volgende storm staat voor de deur.


Onderhoud

Met mijn Telestein aan de slag. Het ziet er van binnen een beetje smoezelig uit. Dat kan netter. En beter. Humbucker (DiMarzio Air Norton DP193) omgedraaid, andere demping eronder, twee draadjes opnieuw gesoldeerd. Er is een fractie hoog af en laag bij. Of zo lijkt het. Misschien kunnen andere pots, een .022 uF cap en fatsoenlijke bedrading wat meer balans brengen. Dat is voor later. Nu alleen verse snaartjes voor het gitaartje.

12/02/2020

Drukte bij de buren. Shovel. Kettingzaag. Om half acht. Ook goedemorgen.

5 km week 6 – Speed run 4x 400 m (1:30 rust) (gemiddelde snelheid: 5’33”/km)
Run #369
08:30u: Speed run (4x 400 m) 1,7 km – 08:37 min. – Route Brandestraat – 5C, wind
Nog steeds die koude wind! Vlot en gedoseerd. Gaat goed. Een mooie lach. En nu snel naar binnen.
Gemiddelde snelheid: 5’05”/km

Repetitie YTMIDM

Een productieve avond. We zijn al een beetje aan het voorsorteren richting “Nothing Else Matters” op 7 maart. Een paar nieuwe liedjes, wat ouder werk – een strak setje.

13/02/2020

Lang bezig om uit te komen waar ik begonnen ben. Ofwel rondjes draaien.

14/02/2020

Een liedje uit 2013.

5 km week 6 – Speed run 4x 200 m (1:30 rust) (gemiddelde snelheid: 5’15”/km)
Run #370
08:45u: Speed run (4x 200 m) 0,8 km – 03:58 min. – Route Kerkdijk – 6C, grijs
Kort, vlot, klaar.
Mijn mantra vandaag: volg het schema volg het schema volg het schema.
Gemiddelde snelheid: 4’46”/km

De tuin in, voor een uurtje of zo, wat stormschade, takken en onkruid opruimen, en een beetje genieten van de zon. Het verzet de gedachten, wat me vandaag best bevalt.

Rustige avond met pa en de broer. En dan is er dat nieuws…

Reinbert de Leeuw is overleden

Mijn god, wat een verlies!

Reinbert de Leeuw was één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste dirigent, vertolker, componist en vaandeldrager van eigentijdse gecomponeerde muziek in Nederland, en daarbuiten. Hij was een begeesterd verteller, op zijn manier bescheiden en sympathiek, en tegelijkertijd dominant en absoluut.

Lees verder (klik/tap om te openen)

Reinbert de Leeuw - foto ANP, geëmbed van nos.nl
Reinbert de Leeuw – foto Eduardus Lee, geëmbed van nos.nl

De Leeuw’s trage interpretatie van de werken van Eric Satie, daterend uit de jaren zeventig, behoort tot zijn bekendste werk (Spotify). Ik luister er geregeld naar; het brengt me rust, troost, berusting, hoop en moed. Enkele jaren geleden keerde De Leeuw terug naar Satie, ging opnieuw met de stukken aan de slag, en gaf een serie optredens in het land. Het tempo ligt hoger, een nieuwe interpretatie, gespeeld door een oudere, wijzere maar ook broze Reinbert de Leeuw (YouTube).

Luister ook naar zijn solo piano versie van Liszts Via Crucis, en met violiste Vera Beths La Notte, opgenomen in 2012 (Spotify). “Onthutsende muziek”, las ik ergens over deze vertolking.

De kruistocht van Christus. Bitterzoet.

Reinbert de Leeuw leed aan ALS. Hij werd 81.

Lees hier een mooie necrologie door Erik Voermans in Het Parool. En hier de fraaie woorden van Joep Stapel in het NRC.

15/02/2020

Vroeg wakker. Zal ik opstaan? Even de socials en wat nieuwssites. Ik lees een artikel dat me op het verkeerde been zet. Dag humeur. Uiteindelijk dommel ik weer in en kom in een half lucide droom terecht. Als ik weer wakker word, is het later dan ik had gehoopt.

5 km week 6 – NTC Work-out: Wake-up Call | 25 min.
Work-out #71
11:00u: Work-out – 25:00 min.
Wake-up Call | Intensiteit laag | Niveau beginner
‘Perfect voor: Mobiliteit van onderlichaam – Verbeterde bewegingsvrijheid – Herstel van hardlopen’

Warming-up: 30 sec. dead bugs, 2x 60 sec. hip burner, 30 sec. bird dogs
Kracht: 60 sec. walkouts (laag tempo), 30 sec. dynamische borst stretch, 30 sec. split squats linkerbeen, 60 sec. quad stretch geknield rechterbeen, 30 sec. split squats rechterbeen, 60 sec. quad stretch geknield linkerbeen, 30 sec. bodyweight squats (gematigd tempo), 30 sec. zijwaartse hip openers
Cooling-down: 40 sec. aangepaste push-ups (laag tempo), 30 sec. dynamische borst stretch, 30 sec. split squads rechterbeen, 60 sec. quad stretch geknield linkerbeen, 30 sec. split squads linkerbeen, 60 sec. quad stretch geknield rechterbeen, 30 sec. bodyweight squats (gematigd tempo), 30 sec. zijwaartse hip openers
Mobility 3: 2x 60 sec. onderrug stretch, 2x 40 sec. hamstring stretch liggend, 2x 60 sec. zijwaartse t-stretch, 30 sec. quad rockers, 60 sec. diep ademhalen zittend
De split squads en quad stretches geknield zijn best pittig, maar ze lukken. Tevreden. Goed voor het humeur.

Ohm

Een middag elektronica. Hoe effectpedaaltjes werken, wat al die componenten doen, wat je waar kunt vinden, etc. Althans, dat was de bedoeling. Het is veel zoeken op slecht geschreven sites, lange filmpjes (vaak in slecht Engels) en forums waarin het na twee of drie reacties al over iets heel anders gaat. En hoewel ik een goed verstand heb en snel van begrip ben (wat kennis betreft), gaat het me eerlijk gezegd vrij snel de pet te boven. Een basiscursus elektrotechniek zou geen overbodige luxe zijn. Maar wil ik er zoveel werk van maken?


#NP The Motown Anthology – Brenda Holloway (Spotify)
Het verhaal van Brenda Holloway is één van die vele artistieke tragedies. Na een aantal prima singles en één album stapte ze op 22-jarige leeftijd bij Motown de deur uit om voor lange tijd de relatieve anonimiteit in te gaan. Over wat het werd en wat het had kunnen zijn.
Al die Stax, Atlantic, Hi, Chess en Motown soulplaten uit de jaren zestig en begin jaren zeventig zijn de moeite waard. Als het de zang of de songs niet zijn, dan in ieder geval de bands en de arrangementen. Op deze compilatie zijn het de zang én de songs én de bands én de arrangementen. Juweeltje.


De tijd die stopt

Vanavond in de herhaling bij de VPRO de schitterende en ontroerende 2Doc documentaire “De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw” van Cherry Duyns uit 2017. Tranen in de ogen. Terugkijken kan hier.

geëmbed van nporadio4.nl
geëmbed van nporadio4.nl

16/02/2020

Soms is het beter om de stilte op te zoeken.

5 km week 6 – Duurloop 3,0 km (gemiddelde snelheid: 7’21”/km)
Run #371
11:30u: Duurloop 3,7 km – 21:45 min. – Route Stuivezand – 14C, grijs, veul wind
Het eerste stuk is wind tegen, dus hard werken. En dat met vermoeide benen na de work-out van zaterdag! Ik probeer rustig te lopen. Dat gaat redelijk. Maar ik ben blij als ik terug ben.
Gemiddelde snelheid: 5’53”/km

Het waait flink. Windkracht 6-7 Bft. Behoorlijke windstoten ook. Tegelijkertijd lijkt het wel lente. Met bijna 17C is het de warmste 16 februari sinds de metingen begonnen.

Aan het einde van week #7

En met storm de week uit.

Tot gauw.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse