Bewolkt

Terugkeek #5: Terug

Aan het begin van week #5

Ja, dat was een goed idee, om weer te gaan hardlopen aan de hand van een trainingsschema. Het is iets intensiever dan de bedoeling was, maar ik kan het hebben. Bovendien, niets moet.

Deze week een paar afspraken, een paar klussen, ondertussen tennis meepakken, 2019 fiscaal afsluiten – dat zijn de plannen.

The first rule of drumming is that
if you make a mistake,
turn and look angrily
at the bass player.

Nick Mason (Happy birthday!)

27/01/2020

5 km week 4 – Duurloop 2,0 km (gemiddelde snelheid: 6’30”/km)
Run #361
08:30u: Duurloop 5,2 km – 30:15 min. – Route De Linie – 8C, bewolkt, spat regen
Omdat ik de duurloop (6 km) had laten schieten, wordt deze 2 km een langere duurloop. Gaat redelijk, een beetje sleuren.
Gemiddelde snelheid: 5’49”/km

Dat gaat naar Den Bosch toe… Vanmiddag een lunchafspraak op het kantoor van Kompas, voor een kringgesprek met enkele medewerkers voor een artikel in ZEST Magazine. Goed gesprek, leuke mensen. Dit terugbrengen naar zo’n 600 woorden wordt een spannende klus.


Een korte blik in de mooie ogen.

Does Humor Belong in Music?

#NP Does Humor Belong in Music?Frank Zappa (Spotify)
DHBiM verscheen 27 januari 1986, vandaag 34 jaar geleden. Even terug in de tijd.

Meer over DHBiM (klik/tap om te openen)

Ik had net mijn eerste cd-speler gekocht (740 gulden), en dit was cd nummer vijf. De eerste vier waren volgens mij “The Unforgettable Fire“, “Boys & Girls“, “Let’s Dance” en “The Dream of the Blue Turtles“. “So” en “The Pros and Cons of Hitch Hiking” zijn ook van rond die tijd. Cd’s kostten toen zo’n 40 à 45 gulden, omgerekend 18-20 euro. Een boel geld. Om een idee te hebben hoe absurd duur die krengen waren: de consumentenprijzen zijn tussen 1986 en 2019 met 89% gestegen. Voor DHBIM betaalde ik omgerekend 22 euro. Nu kost ie een tientje. Andere tijden…

Does Humor Belong in Music? - geëmbed van zappa.com
Does Humor Belong in Music? – geëmbed van zappa.com

DHBiM was het eerste FZ album dat alleen op cd verscheen. Een live compilatie van shows van de 1984 band. Door het gebruik van Simmons drums en DX7 synths, de nog niet al te denderende digitale mix mogelijkheden, de beperkingen van de gangbare sampling rates en bit depth van die tijd, en de vrij vlakke mastering, klinkt de cd nu doods en gedateerd. Dat is jammer, want bassist Scott Thunes glorieert, vooral tijdens Zappa’s gitaarsolo’s. Kort voor zijn dood heeft Zappa veel albums opnieuw gemixt, en -hoewel daar ook nog wel wat op aan te merken valt*- dat is een stuk beter.

* Zappa’s gehoor had geleden onder het oorverdovend volume van zijn podiumgeluid en -in zijn laatste jaren- van de behandelingen die hij onderging. Veel van de FZ-approved remasters die in 1995 verschenen, missen laag en zijn aan de scherpe kant. De voortreffelijke 2012 remasters corrigeren dat. Dit speelt overigens niet bij DHBiM; dat album werd in 1994 door Spence Chrislu gemixt en gemasterd, en die master is ook voor de 2012 UMe release campaign gebruikt.

Ik heb de originele DHBiM destijds grijs gedraaid. Ik was net begonnen met de ontdekkingsreis en dit was goed instapmateriaal. DHBiM is album #45. In de jaren daarna kwam de Zappa backcatalog op cd uit én bracht FZ ook nog een stuk of tien “nieuwe” albums. Ik was een graag geziene gast bij de lokale platenboer. Wat ik al zei: andere tijden.

Pfff, internet ligt eruit. Modem opnieuw opstarten. Nope. Nog een keer. Nope. Kabeltjes gecontroleerd. Nope. Dat betekent bellen met Ziggo. En hopelijk iemand aan de lijn die het probleem kan oplossen. Die indruk krijg ik niet echt tijdens het gesprek. Maar het terugzetten naar de fabrieksinstellingen blijkt te werken. Al brandt er nog één blauw lampje (ze behoren allemaal groen te zijn)…

28/01/2020

Lang wakker gelegen. De wekker is onverbiddelijk.

Hello Dolly

Dolly Rebecca Parton (born January 19, 1946) is an American singer, songwriter, multi-instrumentalist, record producer, actress, author, businesswoman, and humanitarian, known primarily for her work in country music.” (Wikipedia)

Een van de beste songwriters en zangeressen van de afgelopen vijftig jaar. Eigenzinnig, onafhankelijk en sterk. Haar levensverhaal is al net zo indrukwekkend als haar muzikale palmares. Haar liveshows zijn een aaneenschakeling van hits en liedjes die je door en door kent.

Enige echte vlek op haar blazoen is dat ze al een fiks aantal jaren delen van haar show met een tape meezingt en meespeelt, of gewoon playbackt. Dat de Madonnas, Britney Spearsen en Jennifer Lopezen van de wereld dat doen, vind ik ook niet echt acceptabel, maar ja, die kunnen niet echt goed zingen. Dolly Parton heeft dat niet nodig, denk ik. Maar ja, de show is belangrijker.

Enfin, “Jolene” zit in mijn hoofd; oorwurm. Dit is mijn favoriete versie:

De 45 toeren single, maar dan op 33 toeren afgespeeld.


Onverwacht de avond vrij; de repetitie met YTMIDM gaat niet door.

29/01/2020

5 km week 4 – Speed run 4x 400 m / 1:30 (gemiddelde snelheid: 5’33”/km)
Run #362
08:45u: Speed run 2,2 km – 11:14 min. – Route Witteweg – 5C, bewolkt, spat regen
Koud! Spatje regen. Het zijn 5½ intervallen van 400 meter geworden. Goed.
Gemiddelde snelheid: 5’01”/km

Ochtend administratie, middag schrijven, en zulks.

ONVERSCHILLIGHEID

Ik heb altijd geloofd dat
het tegengestelde van liefde niet haat is,
maar onverschilligheid,

het tegengestelde van kunst niet lelijkheid,
maar onverschilligheid,

het tegengestelde van leven niet dood,
maar onverschilligheid jegens beide,

het tegengestelde van vrede niet oorlog,
maar onverschilligheid jegens beide.

Het tegengestelde van cultuur, schoonheid,
edelmoedigheid is onverschilligheid.
Dat is de vijand.

En daarom geloof ik
dat literatuur of kunst
of schrijven of onderwijzen
of werken voor de mensheid
maar één doel heeft:
vechten tegen de onverschilligheid.

Elie Wiesel (1928-2016) – U.S. News and World Report (27 October 1986)

30/01/2020

Een beetje zon.

View this post on Instagram

Hello there… #earlyspring #vroegelente

A post shared by Antal Adriaanse (@antaladriaanse) on


Halve finale Australian Open: Djokovic – Federer. Het is de vijftigste keer dat ze tegen elkaar spelen (26-23). Afgaande op beider spel in de vorige rondes van de Australian Open en de niet helemaal fitte Federer is Djoko huizenhoog favoriet. Maar ja, het blijft natuurlijk Roger Federer… Dus het wordt of een korte, of een spannende match.

Het eerste dus. Federer begint nog goed, maar een blessure kun je niet gebruiken als je tegen Djokovic speelt. Jammer. Hopelijk komt er een volgende keer. En Djokovic is natuurlijk een fantastische tennisser. Zondag finale.

En ook Muguruza staat in de finale! Goed om haar na twee jaar kwakkelen weer op dit niveau terug te zien.


Tjonge. Tal bestelt een antenneversterker. Er volgen negen tien mailtjes. And counting…

31/01/2020

5 km week 4 – Benchmark | Warming-up 7:00 – Benchmark 3:00 – Cooling-down 5:00
Run #363
08:45u: Benchmark 3,0 km – 17:36 min. – Route Witteweg – 8C, bewolkt
Vaste prik in zo’n NRC schema is de benchmark; 7 minuten rustig inlopen, dan 3 minuten voluit, en tenslotte 5 minuten uitlopen. In de praktijk is dat laatste meestal wat langer, in verband met de route. De app gebruikt die gegevens om waar nodig het schema aan te passen. Iets met logaritmes, statistieken, meetmodellen en zwarte magie. De vernieuwde app meet nu ook de verschillende secties, dat geeft meer inzicht. Nou ja, voor zover je iets kunt opmaken uit 645 meter in het rood lopen.
Stroef op gang. Verderop voelt het oké. Wel onrustig. Tijdens de benchmark zelf ga ik er vol tegenaan. Ik heb hem weleens beter gelopen, maar het is een momentopname; resultaten uit het verleden etc. Koffie!
Gemiddelde snelheid: 5’52”/km (totaal), 4’39”/km (benchmark)

Radio 4 aan, interview uitwerken, tekst schrijven, en proberen niet te veel afleiding toe te laten. Met een glimlach het weekend in.


Etentje. Lekker gegeten. Fijn gezelschap. Goed.

01/02/2020

5 km week 4 – NTC Work-out: Circuit Breaker | 29 min.
Work-out #69
10:30u: Work-out – 28:32 min.
Circuit Breaker | Intensiteit gemiddeld | Niveau gemiddeld
‘Perfect voor: Stabiliteit van core – Kracht voor hardlopen – Uithoudingsvermogen van hele lichaam – Spieren in bovenlichaam’
Warming-up: 40 sec. hip lift march, 2x 30 sec. runner touches, 50 sec. zijwaartse hip openers
Uithoudingsvermogen van hele lichaam 1: 40 sec. rennen op de plaats, 2x 40 sec. split squats, 10 sec. herstel, 2x 30 sec. zijwaartse plank met knee drives, 10 sec. herstel, 40 sec. push-ups, 60 sec. seesaw lunges, 10 sec. herstel, 30 sec. quick feet voor en achter, 40 sec. high plank arm reaches, 10 sec. herstel
Uithoudingsvermogen van hele lichaam 2: 40 sec. rennen op de plaats, 2x 40 sec. split squats, 10 sec. herstel, 2x 30 sec. zijwaartse plank met knee drives, 10 sec. herstel, 40 sec. T push-ups, 60 sec. burpees, 10 sec. herstel, 30 sec. quick feet voor en achter, 40 sec. high plank arm reaches, 10 sec. herstel
Uithoudingsvermogen van hele lichaam 3: 40 sec. rennen op de plaats, 2x 40 sec. split squats, 20 sec. herstel, 2x 30 sec. zijwaartse plank met knee drives, 20 sec. herstel, 40 sec. T push-ups, 40 sec. split jumps, 20 sec. herstel, 30 sec. quick feet voor en achter, 40 sec. high plank arm reaches
Cooling-down: 30 sec. butterfly stretch, 2x 40 sec. quad stretch geknield
Vaker geprobeerd. Ik weet dus waar ik problemen ga krijgen en waar ik het een beetje aan de mogelijkheden kan aanpassen. Want in plaats van alles doen tot het niet meer gaat, kan ik beter alles doen voor zover het gaat. En dat lukt aardig.

Garbine Muguruza en Sofia Kenin - geëmbed van nu.nl
Garbiñe Muguruza en Sofia Kenin – geëmbed van nu.nl

Vrouwenfinale Australian Open. Muguruza raakt na de eerste set haar vat op de wedstrijd kwijt, als Kenin het tempo opvoert en daarmee ook de druk op de zwakte van Muguruza; op dit moment vooral haar spel aan de flanken. Kenin wint. Jammer, want ik had het Muguruza (ongeplaatst) wel gegund.

En in de middag is er veldrijden. Spannend. Leuk.

geëmbed van wallhere.com
geëmbed van wallhere.com

Nothing Else Matters“. Best een saai liedje. Gelukkig niet moeilijk om te spelen.
(wordt vervolgd)


#NP The Strange Ones (1994-2008) – Supergrass (Spotify)
Mijn stelling is dat de meeste bands en artiesten maximaal zo’n drie à vier originele albums in zich hebben en daarna in herhaling vervallen. De uitzonderingen zijn doorgaans de heel grote namen. Supergrass is zo’n band die mijn stelling bevestigt.

Supergrass is een leuk bandje. Goede songs, lekker uptempo, scherp randje, geen geneuzel. Live ook. En mooi dat ze na dik tien jaar weer samen op het podium staan.

Dit album is een mooi overzicht van hun werk. Er schijnt niets nieuws in de maak te zijn. Van mij hoeft dat ook niet. Zes albums waarvan drie (of tweeënhalf) heul goed, dat is voldoende. Ze beginnen op deze compilatie trouwens achteraan. Dus wordt het steeds beter.

Supergrass - geëmbed van supergrass.com
Supergrass – geëmbed van supergrass.com

02/02/2020

Wakker uit een droom, mijn gedachten bij een vriendin. Een appje helpt. Terecht een beetje bezorgd maar ook gerustgesteld.

Het regent. Ik geef het wachten uiteindelijk op. Dan maar een nat pak.

5 km week 4 – Duurloop 4,0 km (gemiddelde snelheid: 7’21”/km)
Run #364
11:45u: Duurloop 4,0 km – 23:05 min. – Route De Linie – 9C, bewolkt, motregen
Onrust in het hoofd. De work-out van gisteren in mijn benen. En vies weer. Hard werken dus, maar het gaat goed. Blij dat ik gegaan ben.
Gemiddelde snelheid: 5’47”/km

De tennisfinale bij de mannen laat ik lopen. Ik verwacht Djokovic en het wordt Djokovic. Het WK veldrijden krijgt de verwachte winnaar: Mathieu van der Poel. Indrukwekkend. Groots. Terecht.

Mathieu van der Poel - geëmbed van sportnieuws.nl
Mathieu van der Poel – geëmbed van sportnieuws.nl

02/02/2020. Het is vandaag een palindroomdag, de eerste in 900 jaar in alle datum formaten (dd-mm-yyyy, mm-dd-yyyy, yyyy-mm-dd), en de tweede van tien palindroomdagen die tussen het jaar 1000 en 9999 plaatsvinden. De vorige palindroomdag was 11/11/1111. En de volgende maken wij niet meer mee, want die is over 101 jaar: 12/12/2121. Zo, een feitje waar je morgen al niets meer aan hebt.

Aan het einde van week #5

Hmm, ik merk dat het niet echt lukt om het –hoe noemde ik het ook alweer?– gekeuvel en de prietpraat te beperken. Zo veel is er in de afgelopen afleveringen niet veranderd aan de inhoud, en nog minder aan de opzet. Terug naar hoe het was.

Komende week vooral veel schrijven. Repetitie met YTMIDM. En wie weet wat nog meer…

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


De cijfers van januari

Hardlopen
Totale afstand: 41,1 km
Gemiddelde snelheid: 5’36”/km
Aantal runs: 13

Work-outs
Totale tijd: 28:47 min.
Aantal work-outs: 2