Stuck Inside a Cloud

Terugkeek #3: De Föhn

Aan het begin van week #3

Ik ga vooralsnog door met het trainingsschema. Niets moet, we zien wel. Het draait immers om twee dingen: plezier hebben en de conditie verbeteren.

A smile relieves
A heart that grieves

Waiting on a Friend – Jagger/Richards

13/01/2020

Feest! De glimlach.

En ook bij Adriaanse Assemblage! Want “The Léon” doet het! Niet helemaal, maar dat is geen ramp. Tijd dus voor een hoe en wat.

The Léon

Na een aantal nuttige pedaaltjes is het nu tijd voor wat spielerei. Ik zag deze Theremin Fuzz kit van Parasit Studio bij Das Musikding, en dacht “Dat kan toch niet? Hoe kun je een Theremin halen uit een elektrische gitaar? En die fuzz, wat doet die?”. Maar de geluidssamples klinken aardig. Dus dat wil ik weleens uitproberen.

En wij spelen “Crazy Horses” van The Osmonds, waar ook zo’n Thereminachtig iets in zit; tot nu toe doe ik dat vrij onbeholpen met een Whammy pedal. The Osmonds deden het trouwens met de portamento strip op Donny’s Yamaha Electone YC-45D orgel*.

Overigens, ik ben wel geïnteresseerd in een Yamaha Electone YC-45D (max.700 euro) of Yamaha Electone YC-30 (max.400 euro). Dus als je een goede hebt staan waar je vanaf wilt, laat het me weten.

Meer over The Léon (klik/tap om te openen)

Even snel uitleggen wat een Theremin is. Ken je het beginmuziekje van de originele Star Trek serie? Of die ellenlange solo van Jimmy Page in “Dazed & Confused”? Fay Lovsky? Elektrische zingende zaag? Nee? Dit dus:

Een theremin is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd in 1919 uitgevonden door Léon Theremin en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die in staat was traploos de toonhoogte te veranderen. In 1923 kwam dan de opvolger van de theremin: de aetherophone, een soortgelijk instrument dat lang niet zo populair werd als de theremin.

De rechterhand beïnvloedt de toonhoogte en de linkerhand het geluidsvolume. Doordat minimale bewegingen al hoorbaar zijn, klinkt het instrument bijzonder expressief. De klank lijkt op die van een vrouwelijke operastem of een viool (enigszins doffer), maar het meest benadert de theremin het geluid van een zingende zaag.

Wikipedia NL

Meer info vind je op de Engelstalige Wikipedia pagina.

En een fuzz? Dat is een pedaal waarin een voorversterkertje voor een extreem vervormingseffect zorgt, waardoor je een zoemend geluid krijgt. Dat gebeurt doordat het effect het signaal extreem laat “clippen”, wat de sinusgolf in een blokgolf verandert, en met een frequentie multiplier complexe boventonen geeft. Zie Wikipedia.

Een goed voorbeeld van het fuzz geluid is de sologitaar in het intro van “American Woman”.

Maar dit pedaaltje, wat doet het nu precies? De omschrijving op de site van Parasit Studio luidt als volgt:

The Theremin Fuzz is a guitar effect that produces a sound similar to a real theremin instrument, but controlled with the input from your guitar. Just like the ITU Guitar Synth this one uses a PLL VCO (Voltage Controlled Oscillator) for the main sound, but in a much smaller and easier to control format.

This was developed basically per request, as many people has been asking for the theremin sound of the Into the Unknown, but in a smaller version with not too many knobs. However, this one sets itself apart from the Into the Unknown a little because it can do unity octave (the ITU only goes one or two octaves higher). It creates a cool layered sound when blended with the straight square wave fuzz.

This is the perfect pedal for freaky retro space and horror effects!

Parasit Studio

Ik noem hem trouwens “The Léon”, naar Léon Theremin.

Zaterdag

Eerst is het zaak om het artwork te ontwerpen en op de enclosure (box) aan te brengen. Ik heb een min of meer vaste stijl voor mijn pedaaltjes. Deze keer met wat kleur. De indeling van de box is niet ideaal; voeding zit aan de zijkant, volgens mij vragen om problemen. Maar ik verwacht niet dat ik dit pedaaltje (veel) live ga gebruiken, dus laat maar zo.

Zondag

De assemblage kost een paar uurtjes. Een kwestie van in rust en op het gemak weerstandjes, diodes, condensatoren, transistors, IC’s en wat dies meer zij op het printje aanbrengen en solderen. Veel gepriegel, oppassen dat er niet meer soldeertin dan nodig op het printje komt, en zorgen dat alle onderdelen op de juiste plaats komen. Daarna volgen de pots, schakelaars, aansluitingen en voeding. Je zou tussentijds kunnen checken of alles werkt, maar dat kost meer tijd dan de hele boel afmaken en daarna de oorzaken van eventuele problemen op te snorren. Bij de vorige pedaaltjes ging het vrij goed, dus ik gok het er maar op.

Nee. Hij doet het niet. Als het pedaaltje uitgeschakeld is, komt het signaal door. Als hij ingeschakeld is, komt het signaal wel op het printje, maar ergens in het circuit, na de pots, stopt het. Zo te zien zijn alle soldeerpuntjes in orde, al kan het geen kwaad om daar nog eens naar te kijken. Immers, bij de DS-1 zat het daar ook niet helemaal goed.

De ervaring leert dat spelden in hooibergen moeilijker te vinden zijn na drie uur met een soldeerbout in de ene hand en kleine onderdeeltjes en tangetjes in de andere, een vergrootglas voor de neus, een ietwat krampachtige houding, en concentratie en focus. Dus morgen verder.

Maandag

Eerste werk is een paar soldeerpuntjes opnieuw vloeibaar maken. Wel oppassen dat er geen kwetsbare componenten mee opgewarmd worden. Maar niets. Geen geluid.

Op het gebruikersforum van Parasit kom ik een paar tips tegen. Met name de pootjes van de IC houders (resp.14, 14 en 16) zijn klein en lastig te solderen, dus IC’s eruit en de soldeerbout nog eens tegenaan. Dan gaat er een lampje branden: heb ik misschien twee IC’s verwisseld? Uhm, ja dus. En ik heb nog een foutje gemaakt. Gelukkig is het te herstellen.

En hij doet het! Het precies afstellen (met een trimpot die op het printje zit, en dus alleen maar te bereiken is als je het kastje openmaakt; onhandig als je van gitaar wisselt en de gevoeligheid wilt/moet aanpassen) komt later. Eerst maar eens kijken wat ik met het ding kan.

Eén ding werkt trouwens nog niet. Er is een schakelaar die wisselt tussen unisono en octaaf. In de octaaf stand geeft de VCO (het circuit dat voor het theremin geluid zorgt) een luide hoge piep. Misschien het gevolg van een probleem in één van de IC’s. Mogelijk doordat ik ze verwisseld had. Maar het kan ook een aangeboren defect zijn. Het zijn onderdelen van vijftig cent, dus ik bestel later nog wel nieuwe. Het is ook niet een essentieel onderdeel van het effect.

The Léon
The Léon

Conclusie

De assemblage van pedaaltjes gaat telkens vlotter. En ik ga ook steeds netter werken. Dat is ook wel te zien op deze foto van de binnenkant.

Het effect zelf is een lastig ding. De theremin is wispelturig. Hij pakt niet alle aangeslagen noten even goed op. Door het ingangssignaal te boosten kom je een aardig eind, maar of het in de praktijk bruikbaar is, weet ik nog niet. Voor de fuzz geldt min of meer hetzelfde. Deze fuzz past meer in het Sunn O))) cirkelzaag universum dan in de Hendrix/Stones/Guess Who vloeitjespapier klankenwereld. Het is extreem. Het breekt en het kraakt. Niets mis mee, maar niet echt bruikbaar. Wel leuk! En misschien dat vervangen van de IC’s nog iets verandert. Later.

(Op het lijstje met toekomstige projecten staan een paar Big Muff fuzz bouwkits. Die zijn sowieso bruikbaar en leuk om te maken. En ook wat extremere dingen. Genoeg te doen.)

#009 is klaar!

Swipe naar rechts voor bewegend geluid…

14/01/2020

Ik hoor de vogels niet meer.

En dat blijft zo de hele dag.

5 km week 2 – Duurloop 2,5 km (gemiddelde snelheid: 7’11”/km)
Run #355
08:45u: Duurloop 3,1 km – 18:25 min. – Route Witteweg – 8C, regen
Vies weer. Bah! Daar hebben we een regenjas voor. Te snel van start, dus een beetje inhouden. Zo!
Gemiddelde snelheid: 5’56”/km

15/01/2020

5 km week 2 – Speed run 4x 800 m / 2:00 rust (gemiddelde snelheid: 6’10”/km)
Run #356
08:45u: Speed run 3,2 km – 18:27 min. – Route Witteweg – 10C, wind
Wind tegen. Mooie luchten. Vrij redelijk gelopen. Beetje irritatie in de linkerknie. Twee dagen achter elkaar, da’s even wennen. Best pittig.
Gemiddelde snelheid: 5’44”/km

16/01/2020

Vroeg op, want ik mag weer een dagje op de Parts Pro bus. Fijne dag, met wat zon, fraaie wolken, en een rustig gemoed. Niet veel bijzonders verder.

Zwartenbergse Molen, hoek Prinsenbeek, Etten-Leur, Zevenbergen
Zwartenbergse Molen, hoek Prinsenbeek, Etten-Leur, Zevenbergen

17/01/2020

5 km week 2 – Speed run 5x 400 m / 1:30 rust (gemiddelde snelheid: 5’33”/km)
Run #357
09:00u: Speed run 2,0 km – 10:06 min. – Route Brandestraat – 8C, bewolkt, regenachtig
Niet voluit, maar snel genoeg. Gaat goed.
Gemiddelde snelheid: 4’59”/km

Vanmiddag naar Rijen voor een beetje zaken en vooral veel privé. Gezellige middag.


#NP The Beatles (2018 remix) – The Beatles (Spotify)
Hoewel ik me had voorgenomen om het een tijdje zonder The Beatles te doen, zit ik hier in de vroege nacht toch met de koptelefoon op naar The White Album te luisteren. In de Giles Martin/Sam Okell mix. Muziek die ik al zo’n veertig jaar ken, tot in detail, en het grijpt me ineens bij mijn strot. Of het de nieuwe mix is, of het recente Nowhere Boys “gedoe”, of de stand van de maan, ik weet het niet. Tranen met tuiten. Even.

The Beatles - 1968 - Foto: Don McCullin - geëmbed van thebeatles.com
The Beatles – 1968 – Foto: Don McCullin – geëmbed van thebeatles.com

18/01/2020

5 km week 2 – NTC Work-out: Core Countdown | 16 min.
Work-out #67
11:30u: Work-out – 13:47 min.
Core Countdown | Intensiteit hoog | Niveau gemiddeld
‘Perfect voor: Coretraining – Stabiliteit van core – Heupspieren – Uithoudingsvermogen van onderlichaam’

Warming-up: 10x Beste stretch ooit, 30x Highland jacks
Coretraining: 50x Bergbeklimmers, 40x Bicycles met gestrekt been, 30x Bird dogs, 20x Hip lift march, 16x Crab toe touches, 14x Zijwaartse plank met knee drives (2 sets), 12x Boot- naar lage-boot-houding, 10x Plank Walk, 30 sec. rust (2 series)
Cooling-down: 10x Quad rockers, 30 sec. Quad stretch geknield (2 sets)
Uhm, ja… Zo lenig en getraind ben ik niet. Als het niet meer gaat, gaat het niet meer.

Dit wordt mijn 32e jaar als ondernemer. Elk jaar rond deze tijd wacht hetzelfde klusje: afsluiten van het boekjaar (min of meer – definitieve afsluiting doe ik altijd in februari), een nieuwe financiële administratie aanmaken (ook min of meer, in verband met de koppeling met het voorgaande jaar), inrichten van een nieuwe orderadministratie, archiveren en meer van dat soort spannende zaken. Vroeger was dat een boel meer werk, nu valt het op zich wel mee. Een goede administratie is noodzaak. Het is saai. Dag zaterdagmiddag.

Film du jour: Prometheus

Vanavond -in de herhaling- “Prometheus“, een sf-film uit de “Alien” serie, en de terugkeer van Ridley Scott in de “Alien”-wereld. Goede film, maar zeker niet van het niveau van “Alien” (of “Blade Runner”). Had de film in tweeën gehakt en meer tijd en ruimte geboden aan de personages. Zeker met acteurs als Charlize Theron, Michael Fassbender en Idris Elba. Het had niets afgedaan aan het bombast of het plot, maar wel voor meer inhoud gezorgd. De zwakkere punten vallen -zeker in de herhaling- meer op. Nou ja. Ik denk het weer eens beter te weten dan één van de grootste filmmakers van de afgelopen vijftig jaar…

Prometheus - geëmbed van imdb.com
Prometheus – geëmbed van imdb.com

19/01/2020

Er staat voor vandaag een duurloop van 5,5 kilometer gepland. Maar zowel mijn been- als rugspieren geven te kennen er geen zin in te hebben. En de rest van mij sluit zich daar gewillig bij aan.

De föhn

Het klinkt als een flauwe grap, maar ik meen het: ik ben een föhn kwijt. Ik heb een 9V batterij-clip aan een DC-jack gesoldeerd, en over de blootliggende draadjes heb ik krimpkousjes geplaatst. Die krimpen als je ze met een föhn verwarmt. En zo wordt het mooi en veilig.

Ooit heb ik de familieföhn (zo’n goede, die vroeger ook door kappers gebruikt werd) op de zaak nodig gehad, en daar is ie vervolgens ook blijven liggen. Sterker, ik kan me de kist waarin de föhn zo voor de geest halen, net als een paar andere dingen die erin lagen. Hij is van de Stoelerij meeverhuisd naar de Campagneweg, dat weet ik nog. Daarna is het -net al veel andere dingen- wat vager geworden. Ik vermoed dat hij bij de opheffingsopruiming in een doos terecht is gekomen. En die doos staat samen met een aantal andere dozen op een zoldertje in de berging. Al ruim zes jaar. Te wachten. Tot ik ga opruimen. Wat ik ga doen. Als ik de moed verzameld heb. Want die dozen bevatten goede en minder goede herinneringen. Enfin, ik dwaal af.

Die föhn is dus voorlopig niet beschikbaar. Pa heeft er echter nog eentje in de kast liggen. Een Babyliss, type spotgoedkoop. Dus vanmiddag aan de slag met de föhn.

9V-DC hack

De 9V-DC hack: onmisbaar in de tas van elke gitarist. Waarom? Omdat vroeg of laat een DC-kabeltje kuren gaat vertonen, of de voeding van je pedaaltjes het begeeft of lijkt te hebben begeven. Vrij hinderlijk tijdens een optreden. Met dit kabeltje kun je eenvoudig en snel een batterij aan een pedaaltje hangen, zodat je in ieder geval verder kunt spelen.

Het DC-kabeltje komt van een kapotte adapter. Het 9V-clipje had ik over van een projectje. Beetje solderen. Beetje föhnen. Klaar.

Aan het einde van week #3

Het is nog wat onwennig, deze nieuwe opzet.

Zo. Volgende week meer.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse