I see a little silhouetto of a man

De week #46: Sombere aanblik

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #46

Dinsdag de eerste van drie repetities met The Nowhere Boys & Friends. Op de voorlopige setlijst staan 56 liedjes. En woensdag repeteren met YTMIDM.

Qua werk weinig spannends deze week: een paar projectjes, lopende zaken, dat is het wel.

Hardlopen gaat goed op het moment. Of en hoe vaak ik kan lopen zal afhangen van de weersomstandigheden.

11/11/2019

Eentje voor dromenduiders: ik droomde vannacht over een tweekoppige Duitse herder die ook nog ogen in zijn staart had. Het was de bedoeling dat ie bij mij in huis kwam, maar ik wilde dat niet omdat ik me niet aan het beest wilde hechten. The end.

#singlesday (klik/tap om te openen)

Elke paar jaar komt er wel weer een dag bij met een wat vaag thema en een daaraan gekoppelde commerciële gedachte. Zo blijkt het vandaag Singles Day te zijn. Vrijgezellendag is in 1993 bedacht aan een universiteit in China, vervolgens is er een commerciële draai aangegeven en inmiddels is het daar een populaire feestdag geworden. Singles Day is in relatief korte tijd ook een van de grootste online winkeldagen in China geworden.

En dus gaan ook wij hier in druilerig Nederland aan de Singles Day. Want geld.

Eind deze maand volgt Black Friday, ook al zo’n vage dag die de detailhandel heeft geïmporteerd, in dit geval uit Amerika. Want geld.

Het kromme aan dit soort commerciële themadagen is dat een euro maar één keer uitgegeven wordt. Dus als Single’s Day een succes wordt, gaat dat ten koste van Black Friday. Of aan de reguliere sinterklaas- of kerstuitgaven.

Als deelnemer van de Postcode Loterij ontving ik een week of wat terug de Doe-maar-lekker-vegetarisch-cadeaukaart (t.w.v.12,50 euro). Een jaarlijks terugkerende actie van AH, Unilever (die van de dividendbelasting) en de Nationale Postcode Loterij. Een positieve manier om mensen de vegetarische keuken te laten leren kennen. Een dag in de week geen vlees of vis is gezond, zowel voor de mens als voor Moeder Natuur. Bovendien is vegetarisch ook heel lekker.

Maar die bedrijven doen dat natuurlijk niet zo maar. AH weet dat je bij een bezoek aan de winkel meer besteedt dan alleen het tegoed op die cadeaukaart. En Unilever wil dat haar merken zo promoten. Niets mis mee. Zoals ik al zei, positief. Zo kan het dus ook.

“Wat, Tal? Geen maar?” Nee. Hooguit een advies (en open deur): ben en blijf je je -zeker met kortingsdagen, actieprijzen en megaknallers- bewust van je uitgaven, klein en groot. Uiteindelijk gaat het hier om keiharde commercie. Singles Day, Black Friday, Cyber Monday, Valentine’s Day (vroeger Valentijnsdag), en ook cadeaukaarten en kortingsacties geven de illusie van een voordeel. Alleen geef je gewoon iets minder meer geld uit; een jurk van 80 voor 60 euro is nog altijd een uitgave van 60 euro.

Maar ik ga ervan uit dat iedereen weet wat er in zijn of haar portemonnee zit.

Hoe dan ook, de dag is single begonnen en de dag gaat single eindigen. In de tussenliggende uren ga ik de hand op de knip houden. Ondanks de mailtjes van tal van e-commerce retailers. Gemiste kansen my ass. Met je Singles Day!

12/11/2019

Hm, de eerste tekenen van een verkoudheid. Komt me echt niet uit. Hopelijk trekt ie voorbij.

Run #341
08:30u: Basis run 3,1 km – 17:33 min. –
Route Witteweg – 5C, grijs
Kort rondje. Gaat oké, beetje sleuren. Koud.
Gemiddelde snelheid: 5’39”/km

Een stukje Nederlands, zeg maar

Zonet een tekstje over pedagogiek gelezen. In elke zin minstens één fout. Denk aan spelfouten, foutieve vervoegingen, ‘als’ waar het ‘dan’ moet zijn (en vice versa), en grammaticale en stijltechnische misperen (meervoud van mispeer).

Van iemand die voor de klas staat en aan hummels de basis van Nederlandse taal meegeeft, mag je toch verwachten dat stam+t er gewoon inzit? Of dat ‘groter als’ fout is? Dat het werkwoord ‘beseffen’ niet-wederkerend is en ‘ik besef me’ dus niet kan? Het ontbrak alleen nog aan een “hun hebben”…

Ook ik maak fouten. Meer dan me lief is. Maar godallemachtig…


Repetitie The Nowhere Boys & Friends

Vanavond naar Breda voor de eerste repetitie met The Nowhere Boys & Friends voor ons optreden op 30 november in Rijsbergen. We repeteren weer in het muzieklokaal van mijn oude school Markenhage. Deze keer met een andere Raymond op drums. Voor vandaag staan er zo’n 20 liedjes gepland. Een deel daarvan hebben we eerder en vaker gespeeld, enkele liedjes hebben we ooit eens gespeeld, en dan zijn er nog wat ‘nieuwe’. En omdat we ‘& Friends’ zijn, spelen er ook enkele gasten mee. Spannend.

Back to School
De aula van Markenhage

Het is telkens toch weer wat vreemd, na al die jaren weer door de gangen van Markenhage zwerven. Ik heb maar twee jaar op Markenhage gezeten, waarvan een half jaar op de oude locatie aan de Markendaalseweg. Maar die tijd op Markenhage was een goede tijd. En dus voelt het altijd een beetje als thuiskomen.

Hard werken, dat repeteren. Veel gedaan. Een beetje rommelig en gehaast, wat min of meer vaste prik is bij repetities met The Nowhere Boys. Aardig wat huiswerk; een paar andere zangpartijen en een gitaarpartij hier en daar. Die riff van “Paperback Writer” die ik maar niet in de onwillige vingers krijg. Komt goed.

The Nowhere Boys

Ik heb trouwens mijn ouwe trouwe Boss GT5 weer onder het stof vandaan gehaald. Het ding heeft zo’n twintig jaar goed gefunctioneerd en is nog/weer helemaal in orde (op een kapot LED lampje na). En in combinatie met mijn Vox AC4TV biedt de GT5 meer dan voldoende mogelijkheden. Analoge preamps, ouderwetse techniek, robuust en degelijk. Kortom, een nieuw leven voor de GT5. ‘t Is net een kat.

13/11/2019

Wat een schijtweer!

Zo. Dat hebben we gehad. Nu mijn aandacht weer op een tekst waarmee ik al een paar dagen aan het worstelen ben.

Repetitie YTMIDM

Als ik in mijn auto stap, ben ik niet in goede doen. Dat trekt wel weer weg, zeker als we eenmaal bezig zijn, maar fijn is het niet. Rug recht, spelen.

Deze en de volgende repetitie spelen we respectievelijk set 1 en 2 helemaal door, inclusief de nieuwe invulling van gitaren en danspasjes. Gaat lukken.

23/11/2019 - YTMIDM in De Poot, Lith

14/11/2019

Pas op de plaats. Nu he-le-maal niet lekker. Een niet doorzettende verkoudheid, een onrustige buik, spierpijn, spanning, somber, de tijd van het jaar. Van alles wat. Een uurtje later opstaan helpt weinig, maar is wel fijn. Ik houd me even gedeisd.


Mailtje: Of ik zondag naar 013 kom? Nee, gaat niet lukken, maandag om zes uur eruit en de hele dag achter het stuur. Ik zeg er maar niet bij dat ik de muziek ook niet echt trek. Maar jammer, altijd goed om Mike te spreken. Volgende keer.

Merchandise

De vervangende levering shirts is binnen. Ik had de eerste levering shirts afgekeurd en de drukkert zou het met een nieuwe levering in orde gaan maken. Close, but no cigar. Bij het eerste shirt dat ik de thuis trek, is het al raak: schots + scheef. En opnieuw de verkeerde kleur. Niet goed voor het humeur.

Ik heb uiteindelijk alles maar uitgezocht, zowel de nieuwe levering als de afgekeurde eerste partij. Het lukt met enige moeite om uit beide partijen de bestelde hoeveelheid samen te stellen. Dus dat is in ieder geval iets. Maar dan nog altijd met een witte opdruk in plaats van de door mij bestelde grijze opdruk. En wat dat inmiddels gekost heeft…

Weer in de pen gekropen, de klacht en mijn groeiende ongenoegen netjes beschreven, en meteen maar een paar voorstellen gedaan hoe het nog enigszins naar tevredenheid kan worden afgewerkt. Ik ben benieuwd. Prutsers!

Ze gaan “binnen 24 uur reageren”.

15/11/2019

Geen trek om te gaan hardlopen. Eigenlijk hetzelfde als gisteren. Een lief berichtje aan het begin van de dag helpt.

Dat “binnen 24 uur reageren” van de drukkert zal een drukfout zijn (matig grapje, ik weet het). We wachten af.

The Voice of Holland

Dit is de eerste keer in lange tijd dat ik weer een stuk van The Voice kijk. Tuurlijk, er is genoeg aan The Voice om cynisch over te doen. Maar het blijft verbazingwekkend om te zien en te horen hoeveel goede zangers en zangeressen er in NL rondlopen. En zo af en toe zit er zo’n pareltje tussen.

Ik zie een meisje van 17, in een tuinbroek, met een houtje-touwtje gitaar, ze opent haar mond, zingt “starry starry night” (“Vincent” van Don McLean), en de tranen staan in mijn ogen. Ze heet Sophia. Of ze zelf ook liedjes schrijft. Sophia zingt een eigen liedje. En weer tranen in de ogen. Wat mooi. Of het verder iets wordt met haar? Dat hangt van zo ontzettend veel af. Da’s voor later.

#NP Juliana Hatfield Sings the PoliceJuliana Hatfield (Spotify)
Huisvlijt van mijn favoriete post-punk/alt rock singer songwriter Juliana Hatfield, die op dit album een aantal Police tracks volledig naar zich toetrekt. Een paar van de grote hits en verder vooral deep cuts. Leuk. Ondertussen heb ik haar meest recente plaat met eigen werk, “Weird” (Spotify), volgens mij volledig gemist. Een schande! Dat gaan we goedmaken.

16/11/2019

Kriebel in de keel. Onrustig. Somber. Bah! Toch op tijd opstaan. De tuinman komt vanmorgen om de tuin winterklaar te maken.

Paar uur in de tuin geholpen. Flink gesnoeid. En alvast ruimte voor later gemaakt. Een sombere aanblik. Ik kan niet wachten tot het voorjaar is.

Sombere aanblik #1
Sombere aanblik #1
Sombere aanblik #2
Sombere aanblik #2
Sombere aanblik #3 - Mooi rood is schaars
Sombere aanblik #3 – Mooi rood wordt schaars

De mooie kwalificatie van de F1 Grote Prijs van Brazilië (Max op pole) wordt gevolgd door een erg fletse wedstrijd van Nederland tegen Noord Ierland. Nou ja, ze hebben zich geplaatst. Da’s al.


#NP Bobby Charles – Bobby Charles (Spotify)
Bobby Charles, groot songschrijver, maakte dit solo album uit 1972, samen met The Band. Southern R&B, om door een ringetje te halen.

17/11/2019

Weinig verandering. Ik zoek het niet om de kou in te gaan en me in het zweet te werken. Ik pak het komende week wel weer op.

Terry O’Neill

Na vorige week Robert Freeman is er vandaag weer een topfotograaf overleden: Terry O’Neill. Hij begon zijn carrière in de ‘swinging sixties’. Hij stond bekend als een van de meest iconische fotografen van de laatste zestig jaar en werd ook wel ‘de man die overal binnenkomt’ genoemd.

Ga voor een selectie van O’Neill’s werk naar de site van Iconic Images.

Terry O’Neill in de Alon Zakaim Fine Art Gallery in Londen. Beeld Hollandse Hoogte / Camera Press Ltd - geëmbed van De Volkskrant
Terry O’Neill in de Alon Zakaim Fine Art Gallery in Londen. Beeld Hollandse Hoogte / Camera Press Ltd – geëmbed van De Volkskrant

Een paar uurtjes werken. En dan de gitaar op schoot en kilometers maken. En vanavond F1. Go Max!

Aan het einde van week #46

Niet veel te vertellen (en nog geschrapt ook). Zo teruglezend is het ook allemaal een beetje zuur. Sorry. Gaat voorbij.

Druk weekje voor de boeg: drie dagen op de Parts Pro bus, twee repetities, zaterdag optreden in Lith. Plus de dagelijkse dingen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Reageren? Graag!