Algemene Beschouwingen

De week #38: Beschouwingen

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #38

Geen plannen. Werk. Een lijstje.

De gehechte wonden in mijn mond zijn inmiddels redelijk genezen. Hopelijk ben ik snel van die hechtingen af en wordt alles weer wat rustiger in de kaak. Ik ben er helemaal klaar mee. En het begint flink in de papieren te lopen. Die nieuwe gitaar gaat er niet komen.

Niet zoals het was, wel zoals het is

16/09/2019

Soms kijk ik in de spiegel en dan herken ik mezelf nauwelijks. Een holle, lege blik. Vandaag is zo’n dag.

17/09/2019

Run #319
07:45u: Basis run 4,4 km – 26:16 min. –
Route Witteweg – 7C, lichtbewolkt
De eerste keer sinds het tandartsstop, dus ik kijk het even aan. Het gaat goed. Geen ‘doel’. Gewoon lopen, op het gemak, in een goed tempo. In de verte zie ik een grote hond op straat staan, blaffend naar passerende auto’s. Een boerderijhond, ik heb hem eerder gezien. Geen risico. Omdraaien en een andere route. Mij best. Beetje puf over aan het eind. Lekker loopweer. We zijn weer begonnen!
Gemiddelde snelheid: 5’59”/km

De kies
De meeste hechtingen zijn er nu uit. Een paar uit eigen beweging, enkele andere met wat hulp. Gepriegel voor de spiegel met een schaartje. Het scheelt een boel. Alles lijkt vrij netjes te helen. En ik voel nauwelijks iets, voor het eerst in vele jaren. De andere kies, die van die wortelkanaalbehandeling, is nog een beetje gevoelig. Littekens, denk ik. Maar dat hoor ik volgende week wel.

Er zit nu wel een flinke bult op mijn tandvlees, daar waar de meeste hechtingen zaten. Ik hoop dat onder de huid er nog wat hechtingen zitten die op termijn zullen oplossen. Of dat het gewoon wegtrekt. Afwachten. De tandarts zei al wel dat er een deukje boven die kies zou komen.


Prinsjesdag. Ik heb het met een half oog en oor gevolgd. Morgen de Algemene Beschouwingen. Waarschijnlijk idem.

#NP Hildegard von Bingen: Saints – Sequentia (Spotify)
Een nieuwe ontdekking, met dank aan Radio 4. Werk van
Hildegard von Bingen, geboren in 1098 en overleden op 17 september 1179, vandaag 840 jaar geleden. Het schuurt wat tegen New Age gedreutel aan, alleen heeft dit inhoud. Vooral de antifonen zijn van een onbeschrijfelijke schoonheid. Een boeiende vrouw. Nu maar eens op zoek naar een biografie.

Och jee, Daniël Wayenberg is overleden. Een groot pianist, een mooie carrière, een sympathieke man. IM in Trouw.

 Daniel Wayenberg in 2009 - Beeld ANP - geëmbed van trouw.nl
Daniel Wayenberg in 2009 – Beeld ANP – geëmbed van trouw.nl

18/09/2019

Het geld schijnt tegen de Nederlandse plinten op te klotsen, als ik de diverse sprekers tijdens de Algemene Beschouwingen mag geloven. Dat de macro-economische cijfers zich niet goed laten vertalen naar de micro-economische werkelijkheid is geen nieuws. Maar als ‘we’ er 2% in koopkracht op vooruitgaan, is dat bijvoorbeeld voor mijn pa (AOW) zo’n 20 euro per maand. Ofwel 1 euro per dag…


Nou, het is zover. Wat we al een paar weken wisten, gaat nu de wereld in: Jan stopt als gitarist bij YTMIDM. Niet omdat hij niet meer wil. Maar omdat hij niet anders kan.

19/09/2019

Even naar Breda voor de halfjaarlijkse lenzencontrole. Er staan wéér meer winkels leeg in de binnenstad. Met als gevolg dat de winkelstraten nóg smoezeliger aan het worden zijn. En als dadelijk Hudson’s Bay de deuren heeft gesloten, staat ook De Barones, in het hart van de stad, weer flink leeg. De Beste Binnenstad van Nederland… (dode link http://www.debestebinnenstad.nl/nieuws/item/116-almere-en-breda-winnen-verkiezing-beste-binnenstad-2017-2019 – ja, de ironie…)

Enkele maanden geleden overleed mijn oud docent Marketing Joop van Rijen. Veel van wat hij ons destijds (midden jaren tachtig) leerde, is door de tijd ingehaald en achterhaald geraakt. Echter, hij zag -toen al- dat onze manier van ‘shoppen’ ingrijpend zou gaan veranderen, en winkels nog slechts toonzalen zouden gaan worden, met de ‘voorraad’ en feitelijke logistiek in pakhuizen aan de rand van de stad. Wat door één van zijn collega’s (tevens als marketingman werkzaam bij het toen al zieltogende V&D…) als lariekoek werd versleten.

Wim Crouwel

Wim Crouwel in 2011. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant - geëmbed van de Volkskrant
Wim Crouwel in 2011. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant – geëmbed van volkskrant.nl

Wim Crouwel, een van de belangrijkste naoorlogse grafisch ontwerpers van Nederland, is overleden. Je kent zijn werk. Lees het mooie IM in de Volkskrant.


#NP Saint-Saëns: La Muse et le Poète; Violin Concerto No. 3; Cello Concerto No. 1Gautier Capuçon / Renaud Capuçon / Orchestre Philharmonique de Radio France o.l.v. Lionel Bringuier (Spotify)
Gautier speelt cello, Renaud viool. De broertjes brengen twee bekende werken van componist
Camille Saint-Saëns plus het minder bekende “La Muse et le Poète”. Alles erg netjes gespeeld, perfect binnen de lijntjes. Waardoor het niet knalt. Hoeft ook niet per se. Mooie muziek.

20/09/2019

Run #320
Speed run 5x 400 meter (1:30 rust)
08:15u: Speed run 2,0 km – 09:26 min. –
Route Witteweg – 5C, aarzelend zonnetje
Gas erop. Mijn longen komen telkens bij de laatste 50 meter in opstand. Hoort erbij. Tevreden. Lekker.
Gemiddelde snelheid: 4’39”/km

Fijn spul, die Perio Aid mondspoeling. Al een paar dagen een viesbruine tong. ‘t Is tijdelijk. En nu beginnen ook nog mijn tanden te verkleuren! Nog een reden om niet breeduit te lachen. Ook dat poetsen we wel weer weg.

We sluiten de zomer af met een lekker zonnetje. Werken in de tuin. De glimlach.

“Old light through new windows”

De derde preview van “Abbey Road Anniversary Edition” is vandaag verschenen: Lennon’s “Come Together”. Wat een mooie mix! Afijn, het belooft veel goeds voor de rest. En weer een prima outtake. Nog even geduldig wachten, dan ligt de box op de deurmat.

21/09/2019

De eerste dag van de herfst. Kon het de hele herfst maar zulk heerlijk weer zijn. Nuttig werk in de tuin.


Door het wegvallen van onze Jan moeten we het YTMIDM repertoire onder handen nemen en opfrissen. Dat komt vooral bij mij te liggen, want ik ga die ontbrekende gitaar moeten opvangen. Ik maak me niet al te veel zorgen, het is een kwestie van proberen en een beetje schikken. En misschien afscheid nemen

Verder heb ik een lijst van zo’n dertig ‘nieuwe’ liedjes die we willen uitproberen en veertig ‘oude’ liedjes die we een nieuwe kans willen geven. Werk genoeg. Er zitten een paar hele leuke tussen, en ook een paar draken. Daar ben ik eerder deze week mee aan de slag gegaan (luisteren, uitschrijven, proberen). De ‘oude’ liedjes zijn uitgezocht. De rest ga ik de komende dagen doen. Benieuwd hoe het allemaal gaat klinken en hoeveel liedjes het gaan halen.


Somber de nacht in.

22/09/2019

Run #321
10:45u: Basis run 5,0 km – 28:55 min. –
Route De Linie – 19C, zonnig
Schitterend weer! Het stemt vrolijk. En dat is welkom.
Goed tempo. Stijve kuiten, beetje stroef. Niet zoals het was, wel zoals het is.
Gemiddelde snelheid: 5’46”/km

Everyday Is Like Sunday
Everyday Is Like Sunday – inclusief onderkin

Het plan voor vanmiddag is pendelen tussen tuin en tv. Ik wil van deze mogelijk laatste zomerse dag (26C!) genieten. Ik wil ook de -meestal spectaculaire- F1 avondrace in Singapore zien. Keuzes…

Singapore

Eerder dit jaar werd de 1000e grand prix verreden. Deze Grote Prijs van Singapore is de 500e race waarbij Olav Mol commentaar doet. De laatste jaren is de F1 -mede dankzij Ziggo en Max Verstappen- op de Nederlandse tv bijna van BBC/Sky niveau geworden. Maar Mol maakt het verschil. Deskundig en goedgebekt én hij snapt het spelletje. Mooi (premium) interview in de AD-kranten.

Olav Mol | Foto: Pim Ras Fotografie - geëmbed van bndestem.nl
Olav Mol | Foto: Pim Ras Fotografie – geëmbed van bndestem.nl

Het is uiteindelijk weinig tuin geworden. Iemand in de buurt is druk bezig met heg knippen, maaien, schuren, bladblazen – god weet wat, maar het maakt herrie. Dus toch maar de F1. Mooie race. En daarna maakt de zon plaats voor wolken.


Aan het einde van week #38

Dat was ‘t. Een wat sombere week. Weinig om over te schrijven.

Volgende week? Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En hoop. Daarover later misschien meer.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


He who does not understand your silence
Will probably not understand your words

Elbert Hubbard