Bek vol tanden

De week #34: En alles staat stil…

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #34

Deze week een andere invulling van dit journaal dan normaal. Ik zou kunnen beloven om het kort te houden. Maar je kent me, blah blah, ikke ikke, zus zo, dit dat… Ik ga in ieder geval proberen de details enigszins tot een minimum te beperken.

Na de voorbije twee weken #onderwegmettal heb ik mijn agenda voor deze week leeg gehouden. De ‘normale’ dingen gaan door, verder even niets. De belangrijkste reden is dat er een bezoek aan de tandarts gepland staat, voor een ingreepje waarbij een wortelpunt van een kies wordt verwijderd, een kies waar ik al jaren met enige regelmaat last van heb en de laatste tijd meer dan een beetje. Dat gaat van buitenaf, via het tandvlees. Eerder ben ik al eens op diezelfde plaats en op diezelfde manier van een ontsteking aan het tandbot afgeholpen. Dat was toen een grote ingreep, waar ik nog een aantal weken plezier van heb gehad. Dit schijnt wat minder heftig te worden. Maar ik houd rekening met een paar dagen ongemak.

Ik heb een goed gebit. Ik verzorg mijn tanden en tandvlees goed. Mijn tanden zijn wat gelig, maar dat is een combinatie van genen en koffie. Ik ben geen zoetekauw. Ik bijt geen kroonkurken van mijn bierflesjes. Hoewel ik een tijdje ‘bang van de tandarts’ ben geweest, ga ik al vele jaren tweemaal per jaar op controle. Buiten een keer naar de mondhygiëniste om tandsteen te verwijderen, zijn de andere bezoeken aan de tandarts allemaal vanwege (de gevolgen van) twee afgebroken kiezen geweest. De ene in 2010 (walnotenschil), de andere in 2014 (pizzabodem).

You start a conversation you can’t even finish it
You’re talking a lot, but you’re not saying anything
When I have nothing to say, my lips are sealed
Say something once, why say it again?

David Byrne

Ik ga de zondagavond in met kiespijn. Flinke kiespijn. Je zult zeggen: “Ja, en daarom ga je deze week naar de tandarts, dat zei je al“. Ja, maar niet voor dit. Dit is onder de kroon die een jaar of vier geleden is geplaatst. Er is al langer iets gaande, maar vaag en niet duidelijk te bepalen. Een zeurend gevoel op de achtergrond. “Kijk het even aan”, had de tandarts gezegd.

Nu dus pijn. Van onder de kies. Waar staat de paracetamol?

19/08/2019

Nondeknetter. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n pijn heb gehad als vandaag. In de ochtend gaat het nog, al is kauwen dan al een drama. Rond de middag aan de paracetamol (ik slik dat spul vrijwel nooit). Tegen het eind van de middag verrek ik van de pijn.

Toch maar bellen met de tandarts, ook om de afspraak voor morgen breder te trekken dan alleen de wortel van die andere kies. De tandartsassistente adviseert Ibuprofen. Snel naar de apotheek. Ibuprofen 400. Nog nooit gebruikt. Goed spul. Na een uurtje of zo zakt de pijn.

Maar sjezus, wat een pijn was dat! En ja, ik ben een watje, en nee, ik heb nog nooit een kind gebaard, en ja, vroeger hadden jullie geen pijnstillers.

20/08/2019

Rond half drie wakker. Ik wil zo min mogelijk pijnstillers gebruiken. Maar de pijn is niet te harden. Tranen in de ogen. Dus opnieuw een Ibuprofen. Het duurt nog een uurtje voor die een beetje gaat werken. Man man…

Gelukkig toch nog redelijk kunnen slapen. Als ik wakker word is het net te doen. Werk leidt af. Maar ik kan niet wachten tot het vier uur is.

En alles staat stil…

Terug van de tandarts. Tandarts heeft de kroon gelicht, de kies geopend en daar een afgestorven zenuw plus een boel vuiligheid aangetroffen. Dat is hersteld en de vuiligheid is eruit gehaald. Als het goed is, is het hiermee opgelost. Een flinke ingreep en ik ga er nog wel een paar dagen ‘plezier’ van hebben, aldus de tandarts. Jammer van die kroon. Over drie weken komt die andere kies alsnog aan de beurt. Wat een feest…

In de loop van de avond is de verdoving uitgewerkt. Wat het drinken en praten gemakkelijker maakt. Maar het wordt duidelijk dat de tandarts flink heeft huisgehouden. Ibuprofen!

Daar komt nog een dramatisch slechte wedstrijd van Ajax overheen!


Pa voelt zich niet lekker. Beetje bezorgd.


De band komt vanavond bij mekaar om over de toekomst te praten. Zonder mij. Na het laatste dansje heb ik mijn plaats in de coulissen maar eens opgezocht. Ik hoor wel wat het wordt en hoe het afloopt. En dan zien we verder.

21/08/2019

De nacht heeft me goed gedaan. Vrij goed geslapen, minder pijn, meer rust. Mijn kaakspieren hebben een flinke opdoffer gehad en die zal ik nog wel een paar dagen voelen. En de kies zelf zal zich ook af en toe melden. Goed, daar hebben we pijnstillers voor. De ochtend lukt zonder. In de middag gooi ik er toch maar eentje naar binnen. En al dat gedoe vreet ook een boel energie. In de loop van de middag kak ik dan ook hard in. Het hoort erbij.

Gelukkig is het mooi weer. Ik heb de voorbije weken weinig in de tuin gewerkt, terwijl regen en zon dat wel hebben gedaan. Een uurtje schoffelen. Dan is het mooi geweest.


SamenLoop voor Hoop Rosmalen

Over anderhalve week vindt de KWF SamenLoop voor Hoop Rosmalen plaats. Dat is een 24-uur durende wandelestafette waarbij we samen stil staan bij kanker en geld ophalen voor kankeronderzoek. En ik loop mee, samen met mijn vrienden en vriendinnen van Kompas. Je zult er wel vroeg bij moeten zijn om mij te kunnen aanmoedigen; ik loop zondagochtend van vijf tot acht. Meelopen mag ook! Hoe dan ook, kom langs in Rosmalen, geef gul en steun dit goede doel!

Ga voor meer informatie naar kompasfinancien.nl/samenloop/ of samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/noord-brabant/rosmalen
Doneren kan hier: acties.samenloopvoorhoop.nl/steundooreenlossedonatie/
En Jip maakt cupcakes (zie Facebook bericht).

We bellen. We appen. De glimlach. Van een boer met kiespijn. Maar toch…

Pijnstiller voor de nacht.

Geëmbed van i.imgur.com/BuDekwd.jpg

22/08/2019

Goed geslapen, veel maar mooi gedroomd.

Aanvankelijk was het plan om met pa mee naar Bergvliet te rijden en dan van daaruit terug te wandelen. Een soort van training. Maar er komt iets tussen. En echt zin heb ik ook niet. Wat ik zal schreef, het vreet energie.

Wasdag. De was droogt goed, zo aan de droogmolen, met dat windje en dat zonnetje. Beddengoed van de lijn is lekkerder dan beddengoed uit de wasdroger.

Tegen de avond wordt het gevoeliger. Wat druk op de kies en de kaakspieren raken vermoeid. Minder dan gisteren. Pijnstillertje.

Pa is trouwens weer redelijk opgeknapt. Nog niet helemaal in goede doen. Bezorgdheid blijft.

23/08/2019

Ik kan weer kauwen!

Terwijl ik gisteren de foldertjes doornam, zag ik dat er sale was bij de ANWB. Inclusief wandelschoenen. Inclusief ledenvoordeel. Mooi, eventjes naar Breda.

Wanneer zou ik voor het laatst in de ANWB-winkel geweest zijn? Ik heb in 1998 een reis naar de VS in de ANWB-winkel geboekt. Daarna? Denk ‘t niet. Enfin, wandelschoenen dus: zwart, waterdicht en stevig. Geslaagd. 70 piek. Ik heb nog even getwijfeld over lage of hoge schoenen. Toch maar hoge. Niet dat ik op korte termijn de bergen inga, maar ze zitten beter.

These boots are made for walking...

Weer een uurtje werken in de tuin. Lekker in het zonnetje. Even onderbroken door een telefoontje. Bandzaken. Het bericht die je wist dat zou komen… Jammer. Verstandig. En een herhaling van zetten. Verder een goed gesprek. Ik ben er nog niet uit.


In de avond is het nog niet goed. Ook nu druk op de kies, kaakspieren die zich nadrukkelijk melden en het is allemaal onrustig. Twijfel over een pilletje.

24/08/2019

Nou, zonder pijnstillers lukt het ook.

Het begin van de derde hittegolf in pak ‘m beet twee maanden. Deze zal niet zo extreem worden. Maar warm wordt het dus wel. Wat werk in en rond het huis. En weinig anders.

Muziek terwijl u strijkt:
#NP Betty Wright: The MovieBetty Wright And The Roots (Spotify)
Niks mis mee, buiten dat de liedjes niet heel erg goed zijn. En het duurt twintig minuten te lang. Maar die stem! En die band!
#NP
All Alone, NaturallyEsther Phillips (Spotify)
Van goed naar beter. Ook niet de beste liedjes. Maar die stem! En die band!


Nee Tal, je hebt geen nieuwe gitaar nodig. Hoe mooi ze ook is. Die zwarte. En die rode, natuurlijk. Of misschien die bruine. Maar nee, je hebt niet nog een gitaar nodig. Echt niet. Echt niet…


Aan de andere kant van het dorp is Waailand Outdoor bezig. Het geluid reikt ver. Ach ja.

#NP Walls and BridgesJohn Lennon (Spotify)
Tand des tijds goed doorstaan.

#NP Details – Lauren O’Connell (Spotify)
Ik leerde Lauren door YouTube kennen. Een multi-instrumentalist met een mooi stem, een neusje voor goede arrangementen, en voldoende verhaal. Dit ‘Details’ is haar meest persoonlijke album.

25/08/2019

Ja, er is deze maand weinig van hardlopen gekomen. Het weer, werk, niet lekker, het bovenstaande. En ook vandaag twijfel ik even. Maar van in m’n nest blijven liggen word ik niet fitter. Dus…

Run #313
10:00u: Basis run 4,0 km – 23:36 min. –
Route De Linie – 24C, zonnig
Rustig aan. En steeds iets rapper. Na drie kilometer knijp ik even in de remmen, een minuutje. Verder gaat het vrij soepeltjes. Tevreden. En mooi weer.
Gemiddelde snelheid: 5’54”/km

Tuin, parasol, ligstoel, podcast, drankje, hapje, aju.

Oh, daar zijn mijn Bluetooth oordopjes. Geen gehannes meer met die Apple dingen. Ben benieuwd hoe ze klinken, zitten en werken.


Aan het einde van week #34

Zo, dat was me m’n weekje wel. Dat “en alles staat stil” hoef je natuurlijk niet zo letterlijk te nemen. Want waar hebben we het over? Kiespijn. Niet echt levensbedreigend, hè? Het vreet energie, dat wel.

Inmiddels is alles weer ‘normaal’. De kies en kaak zijn nog wat gevoelig, vooral ‘s avonds. Misschien wacht de tandarts nog wat schaafwerk, want ik denk dat de boel niet goed op mekaar aansluit. We zullen zien.

Ons wacht een zonnige week. ‘s Ochtends werken, ‘s middags alleen als het nodig is. Omdat het kan. Verder zien we wel weer. En dan komend weekend de SamenLoop voor Hoop Rosmalen. Zin in.

(En sorry, van inkorten is niets gekomen.)

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Overigens ook stuk voor stuk dingen om zelf aan te blijven werken.