Aan de oever van het water...

De week #30: Ach, laten we er maar om lachen…

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #30

We gaan deze week richting bizarre temperaturen. Woensdag 38 graden, donderdag misschien zelfs 40. Het is niet goed dat record na record verbroken wordt. De mensheid heeft de planeet in zo’n 200 jaar vakkundig naar z’n grootje geholpen. En de rem staat er ook nu nog bepaald niet op. Integendeel. Onomkeerbaar, dat ook.

De stille weken.

De zuurkool van het leven

22/07/2019

Na het bommetje van gisteren is er van een goede nachtrust weinig gekomen. Meer vragen dan antwoorden. Misschien zit daar het probleem. Dat we elkaar niet meer goed verstaan. Wat ik al zei, een kop koffie en een goed gesprek… Ik laat het even bezinken.

23/07/2019

Run #306
Fitter worden 5 – Duurloop | 5 km | 6’42”/km
07:45u: Basic run 5,1 km – 29:42 min. – Route De Linie – 21C, zon

Warm, nu al. Tot 3,5 km gaat het oké. Voor de rest is wilskracht nodig. Veel zweet. Tevreden.
Gemiddelde snelheid: 5’49”/km

Vooruit, alleen nog vooruit

if 
the ocean 
can calm itself, 
so can you.
we 
are both 
salt water 
mixed with 
air.

Nayyirah Waheed

De jaarlijkse dak inspectie: dat dak is een nagel aan mijn doodskist. Gelukkig ligt het er momenteel redelijk bij, en -belangrijker- er zijn geen lekkages. Wel is het advies om er andere bladvangers op te gooien. Even over nadenken.

Bij toeval stond ook het onderhoud van de boiler voor gisterenochtend op de planning. De ochtend begon, de ochtend ging voorbij, dat gebeurde ook met de middag, maar geen onderhoudsmeneer of -mevrouw. Dus vandaag maar eens bellen. Bandje. Gesloten. Bouwvak. Ja, ik weet ook dat het bouwvak is, maar ík heb die aankondiging niet gestuurd. Wat ik daarvan vind? ‘t Is warm… Mailtje gestuurd. Komt wel weer goed.

24/07/2019

Een nieuw warmterecord: 39,3C in Eindhoven. In Made haalden we 37C. Hier binnen, op kantoor, is het 28,5C. Geen airco. Morgen wordt het nog warmer.

Rutger Hauer

Vandaag wordt bekend dat Rutger Hauer afgelopen vrijdag is overleden. Onder de indruk.

Ja, ik weet dat zo ongeveer iedereen met dit fragment komt, terwijl Hauer ook andere interessante rollen heeft gespeeld. “Blade Runner” is een van de beste films die ik ooit gezien heb, in ieder geval in dit genre. En deze monoloog is klassiek.


Nou, dat bommetje lijkt een behoorlijke bom te zijn. Ik probeer niet tussen de regels te lezen. Ruis op de lijn, zoveel is duidelijk. En weer wat kerven op de ziel. Ik zwijg er hier verder over. Te privé.

25/07/2019

Puf… Weinig geslapen. Niet alleen omdat het warm was.

Run #307
Fitter worden 6 – Tempo | 1 km | 6’5”/km
07:45u: Tempo run 1,3 km – 06:45 min. – Route Kerkdijk – 23C, zon

Te warm, nu al. Blokje om, gas erop. Oké.
Gemiddelde snelheid: 5’06”/km

In de verte het bos

Zoals verwacht een nieuw warmterecord: 40,7C in Gilze-Rijen. Anderhalve graad meer dan gisteren, en dat was al 0,7 graden meer dan het oude record. Dus meer dan twee graden warmer dan ooit hiervoor is gemeten (>300 jaar). Bizar. Hier in Made net geen 40 graden. God, je zal buiten moeten werken. Buiten moeten zijn. Enfin, voor nu nog één dag. Na morgen wordt het koeler en dus beter.

Ik doe niet veel vandaag. Lezen, luisteren, kijken.


Tot voor een paar jaar geleden nam ik geregeld liedjes op. Soms eigen werk, soms een cover. Mijn cover van dit liedje van Crazy Horse (jij kent het van Rod Stewart) spookt al de hele dag door mijn hoofd. Lang niet meer teruggehoord.

Meer covers vind je hier.

26/07/2019

De dag begint met een minuutje hannesen met de wekkerradio. Alle knoppen proberen, en niets werkt. Tot ik realiseer dat ik al jaren mijn iPhone als wekker gebruik. Goedemorgen…

Work-out #64
Fitter worden 7 – NTC Work-out: Fleet of Foot | 30 min.
07:45u: Work-out – 28:43 min.
Fleet of Foot | Intensiteit hoog | Niveau gemiddeld
‘Perfect voor: Crosstraining – Benen – Snelheid – Uithoudingsvermogen’

Warming-up: 60 sec. walkouts, 60 sec. beste stretch ooit
Uithoudingsvermogen van het hele lichaam: 30 sec. hip cradles, 30 sec. tin soldiers, 30 sec. achterwaartse lunge reaches, 30 sec. rennen op de plaats, 30 sec. hakken-billen, 30 sec. A-skips, 30 sec. split jumps (1½ keer), 20 sec. pogo jumps, 20 sec. quick feet (binnen en buiten), 20 sec. stance switches, 60 sec. zijwaartse bounces, 30 sec. plank saws, 30 sec. bergbeklimmers (2 keer) – drie series
Cooling-down: 20 sec. herstel, 2x 30 sec. zijwaartse quad stretch
Vorige keer ging deze mis. Vandaag lukt het vrij aardig. Alleen die split jumps blijven lastig. De tweede serie gaat het beste. Dan is alles los. Doorweekt.

Het noodzakelijke, voor vandaag volstaat dat.


Mijn pa heeft het -met name vannacht en vandaag- lastig met die hitte. Gelukkig is het eind (van de hitte bedoel ik) in zicht. Na opnieuw een erg warme dag kan om een uur of zes de deur open. Om half acht is er donder, bliksem, en een hoop nattigheid. Het gaat nog wel even duren voor het in huis is afgekoeld, maar het begin is er.

Ondertussen staat een deel van de poolcirkel in brand. Zorgelijk. Erg zorgelijk.

Het Arctisch gebied warmt bovendien sneller op dan de rest van de wereld. De gemiddelde juni-temperatuur in Siberië was dit jaar bijna 10 graden hoger dan gemiddeld, vergeleken met de periode tussen 1981 en 2010. “En dat is ook precies het gebied waar de meeste branden ontstaan”, zegt Parrington.
(…)
“Ja… ik maak me zorgen.”

NOS Nieuws Buitenland, 26/07/2019
Beste vriend
BFF

#NP Elgar: Enigma VariationsBBC Symphony Orchestra, Leonard Bernstein (Spotify)
Zo’n avond. Wat is er mooier dan janken om schoonheid? Fastforward naar “Nimrod”.

27/07/2019

22 graden. Dat scheelt een jas.

Tour
Met de onverwachte afloop van gisteren en de ingekorte rit van vandaag (slechts 59 kilometer)is de angel uit het slotgevecht gehaald. Un peu de nachtkaars. Maar Jumbo-Visma heeft een prima Tour gereden, met een knappe derde plaats van Kruijswijk. Sowieso regelmatig genieten van de Tour. Beste renner van de voorbije drie weken was voor mij Alaphillipe. Jammer dat hij gisteren door het ijs zakte. Die Bernal, een manneke hoor…


#NP Schumann/Lalo/Saint-Saëns: Cello Concertos – János Starker, Stanislaw Skrowaczewski, Antal Dorati, London Symphony Orchestra (Spotify)
Resp.
Cello Concerto in A minor. Op. 129, Cello Concerto in D minor en Cello Concerto No.1 in A minor.
Opnames uit 1962 en 1964. Mooi. Kippenvel.
NB Ik ben vernoemd naar mijn grootvader Toon. ‘Antal’, de Hongaarse variant, werd ingegeven door Antal Dorati.

28/07/2019

Run #308
Fitter worden 8 – Speed run | 4x 400 m/2:00 rust | 5’24”/km
10:30u: Speed run 1,63 km – 07:50 min. – Route Brandestraat – 18C, klam, vochtig

Tussen de regen door. Speed runs gaan goed. Da’s al.
Oh ja, een boze fietsmeneer, omdat ik me op zijn fietspad waagde. Zo’n hangbuik in vol ornaat, compleet met van die kousjes en zo’n kekke zonnebril. En zich bedienend van onwelvoeglijk taalgebruik. Ik heb hem vriendelijk “Goedemorgen!” gegroet.
Gemiddelde snelheid: 4’48”/km

Ik hoor de planten juichen. Voorlopig hoeft er niet meer gesproeid te worden.

Snel nog even met de tippex door deze tekst. En dan klaar voor F1 in Hockenheim* (es regnet!), EK Mountainbike** in Brno, en de Champs-Élysées***. Vanavond begint ook Zomergasten, maar zowel John van de Heuvel als zijn ‘wereldje’ interesseren me nada van nie, dus dat ga ik waarschijnlijk laten lopen.

Update (20:00u):
* Wat een race! Wat een spektakel! De mooiste in tijden. En niet alleen omdat Verstappen gewonnen heeft.
** Ik heb een minuutje gezien. VDP had anderhalve minuut voorsprong. Dus dat zat goed.
*** Ewan voor Groenewegen. Bernal geel. Kruijswijk derde. Knap gedaan!

Aan het einde van week #30

Laten we het hierbij laten. Genoeg gezegd, en verder weinig te melden. Blij dat die hitte voorbij is, maar ja, dat geldt voor zo ongeveer iedereen. En ach, laten we er maar om lachen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Ik rouw tussen alles door,
zo heb ik altijd gerouwd

Arnon Grunberg*, VN 07/19

* Verhip, een Grunberg-citaat; het zal de warmte zijn…