Smeulende bootjes, verpakt in dozen

De week #29: Smeulende bootjes

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #29

Week 29 al. Nu de vakantieperiode begonnen is, gaat het rustiger en stiller zijn. Hoewel ik natuurlijk weet ‘hoe laat’ het is, overkomt me dat toch een beetje. Geen plannen, geen invulling, geen idee. Eens kijken wat we daarmee gaan doen. Ach ja, mañana.

You think you know me
But you haven’t got a clue

Lennon

15/07/2019

Een grijze dag.

Smeulende bootjes

Toen ik in het najaar van 2013 de laatste fase van mijn vorige bedrijf aan het afronden was, heb ik alle administratie doorgenomen, uitgesplitst en per jaar opgeborgen. Ik had al vrij snel door dat ik de diverse zure appels het beste meteen kon doorbijten, in plaats van ze te laten liggen rotten. Het hakte er flink in. Die afbouwperiode hakte er sowieso in, op tal(!) van vlakken. Zoveel herinneringen; goede, minder goede.

Omdat er een bewaarplicht van zeven jaar rust op alle bedrijfsadministratie kon de hele boel niet meteen de container in. Dus zijn de dichtgeplakte en gelabelde dozen vervolgens de berging ingegaan. Achterin de hoek. Uit het zicht.

Inmiddels zijn we goed vijf jaar verder. Alles tot 2012 mag weg. En dus gaat alles tot 2012 weg. Met uitzondering van agenda’s en notitieboekjes (het geheugen), juridische stukken (de lijken), de jaarstukken (het bewijs) en nog wat losse zaken (het sentiment). Een paar dozen die terug de hoek ingegaan zijn. De rest kan -ongezien- de container in. Later deze week naar de milieustraat.

Het voelt goed. Dag bootjes!


#NP Everybody Knows This Is NowhereNeil Young with Crazy Horse (Spotify)
En wel hierom

A dreamer of pictures I run in the night
You see us together, chasing the moonlight,
My cinnamon girl

Neil Young

16/07/2019

Een nieuw schema: “Fitter worden”, acht weken lang. En inderdaad, dat was de vorige keren geen onverdeeld succes. Misschien nu wel. De variatie nodigt uit. We zullen zien.

Run #303
Fitter worden 1 – Een goed begin | 2 km | 7’5”/km
07:45u: Basic run 3,1 km – 18:16 min. – Route Witteweg – 14C, grijs

De eerste twee kilometer loop ik gecontroleerd, in een behoudend tempo. Gaat goed. De laatste kilometer wissel ik 200 stappen sprint en 200 stappen gecontroleerd af. Ook dat gaat goed.
Gemiddelde snelheid: 5’54”/km


Stanno tutti bene.
Al weten we beiden beter.


Of ik vakantieplannen heb? Nope, geen vakantieplannen. Ik ga proberen deze en volgende maand de middagen nuttig te besteden; klusjes rondom huis, uitstapjes, boek, muziek, etc. Met de nadruk op ‘proberen’; pin me er niet op vast.

Vandaag begint dat met de oprit (inclusief onkruid tussen de stenen peuteren – leuk, hoor). Daarna deel één van de tuin. De vorige zomer heeft een vernietigend effect gehad op de aanwezige flora, wat -naast de voor de hand liggende kaalslag onder de plantjes- ook zijn positieve gevolgen had: zelfs het onkruid (ik ben de naam even kwijt) heeft in belangrijke mate het loodje gelegd.

‘t Is ook nu al weer veel te droog, dus veel komt er niet tevoorschijn. Maar een tuin met vooral veel (stuif)zand is ook niet echt de bedoeling. Dus moet er iets gebeuren. Het liefste zou ik bodembedekkers hebben, maar daarvoor schijnt de grond hier te schraal te zijn. En alleen lavendel in de tuin is ook weer zoiets. Kortom, ik kan nog wel wat tuinwijsheid gebruiken. Iemand?

Deel twee en drie zijn trouwens een stuk overzichtelijker. Kiezels, de vijvers (ja, ik heb er twee – patsertje), wat beplanting, en -ahem- nog een oprit. Dat is voor later deze week.


Film du Jour: The Age of Adaline
Gitaar op schoot, verstand op een laag pitje, tv. Geen Oscarmateriaal, deze film. Dat ligt vooral aan het -vrij zoetsappige- verhaal dat niet bijster interessant verteld wordt. Blake Lively, Harrison Ford en ook Ellen Burstyn zorgen ervoor dat ik blijf kijken. En ze leefden nog lang en gelukkig.

17/07/2019

Een drukke nacht.

Prima middag met Astrid in Roosendaal. De zon en de wolken komen tot een aangename remise. Het beste worstenbrood van Brabant komt echt uit Wagenberg. Mooie verhalen. Vliegende mieren. Ondertussen ook een paar leuke mailtjes. De glimlach. Nog even langs bij de broer, die het druk heeft. Rubberen ringen. Spelen met water. Ik zei het toch? Zomer!

De Rubberkoning
Zonnuh straol jonguh!
Zonnuh straol jonguh!

Uitleg? Pa heeft ooit een -vrij ingewikkeld (met de kennis van nu) en compact behuisd (‘t is wat hannesen)- bewateringssysteem voor de tuin in elkaar gezet. De pomp pompt grondwater op, en met twee kranen wordt het water respectievelijk richting vijver en het bewateringssysteem geleid. Richting vijver werkt goed, richting bewateringssysteem is een waterfeest. Wachtte al geruime tijd om reparatie, maar werd zo’n typisch vooruitschuifklusje. Tot vandaag. De broer regelde de juiste rubbers, ik zorgde voor de deskundige assemblage. We kunnen weer spuiten. Hatseflats!


Vive le vélo
Vaste kijker. In recente jaren is “Vive le vélo” geworden wat “De Avondetappe” had kunnen worden. En meer. Gebalanceerde, rustige en verfijnde gesprekken, reportages en interviews. Mooie tv.

Karl Vannieuwkerke - geëmbed van een.be
Karl Vannieuwkerke – geëmbed van een.be

#NP When We All Fall Asleep, Where Do We Go?Billie Eilish (Spotify)
Er zijn maar weinig ‘nieuwe’ platen die ik meer dan een keer of vijf draai. Gaat met deze met gemak lukken.

18/07/2019

Work-out #63
Fitter worden 2 – NTC Work-out: Flexibiliteit | 30 min.
08:00u: Work-out – 30:00 min.
Voor je core | Intensiteit laag | Niveau beginner
‘Perfect voor: Stabiliteit van core – Mobiliteit van heupen – Bewegingsvrijheid – Stabiliteit en balans’
Warming-up: 30 sec. knee hugs, 30 sec. tin soldiers, 90 sec. best stretch ooit (afwisselend), 60 sec. hurdle steps, 60 sec. walkouts
Stabiliteit en balans: 2x 30 sec. runner touches, 2x 30 sec. airplanes, 2x 30 sec. leg balance met toe reach, 20 sec. herstel
Mobiliteit van heupen: 60 sec. achterwaartse lunge reaches, 60 sec. seesaw lunges, 60 sec. hip cradles, 60 sec. zijwaartse hip openers, 20 sec. herstel
Mobiliteit van bovenlichaam: 2x 30 sec. zijwaartse T-stretch, 60 sec. hip twisters, 30 sec. T push-ups, 20 sec. herstel, 30 sec. dynamische borst stretch, 60 sec. inch worms
Stabiliteit van core: 2x 30 sec. hip burners, 60 sec. plank saws, 60 sec. pendulum met de benen, 60 sec. bird dogs, 60 sec. dead bugs, 20 sec. herstel
Cooling-down: 2x 30 sec. onderrug stretch, 2x 30 sec. figure four stretch, 60 sec. quad rockers
Bekend terrein. Alles lukt, sommige oefeningen kosten meer moeite dan andere. Een goede work-out om het luie lichaam op gang te helpen.

Donderdag wasdag. Een paar zakelijke zaken. Deel twee van de tuin. Waterballet. De broer schuift aan. Nuttige dag. Gezellige avond.

19/07/2019

Run #304
Fitter worden 3 – Herstel run | 2 km | 7’5”/km
08:15u: Herstel run 3,1 km – 17:50 min. – Route Witteweg – 16C, grijs

De dag van gisteren is goed voelbaar. Spiertje hier, gewrichtje daar. Ik loop de eerste twee kilometer gecontroleerd. Daarna -net als dinsdag- afwisselend sneller en rustig. De pijntjes blijven, het gevoel wordt beter.
Gemiddelde snelheid: 5’45”/km

De vakantie-uittocht begint. Ik ben niet jaloers, echt niet. Maar voorlopig gaat ‘t stil zijn.


Bij de milieustraat wordt met enige argwaan gekeken hoe ik de container voor vertrouwelijke stukken vul met stapel na stapel ‘smeulende bootjes’. Misschien ook omdat ik af en toe een zucht niet kan onderdrukken. Alles weg. Weg! Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Tour
Marianne Vos wint La Course op indrukwekkende wijze. Ze is de grootste aller tijden, en wij zijn er bij!
Bij de mannen komt Wout van Aert jammerlijk ten val. Spannende tijdrit. Alaphilippe verrast. De Tour is begonnen!

20/07/2019

Nou, er hoeft vandaag niet gesproeid te worden.

21/07/2019

Run #305
Fitter worden 4 – Benchmark | Warming-up 7:00 – Benchmark 3:00 – Cooling-down 5:00
10:15u: Benchmark 3,1 km – 17:34 min. – Route Witteweg – 20C, zon/bewolkt

De benchmark is een terugkerend iets in de NRC+ app. Het is de bedoeling dat je tijdens die drie minuten voluit gaat. Het behaalde tempo wordt gebruikt om de snelheid en opbouw van het trainingsschema mede te bepalen.
De pijntjes zijn er nog. Rustige warming-up, gecontroleerd voluit tijdens de benchmark, redelijk tempo tijdens de cooling-down). Gaat goed.
Nieuwe regel: niet meer appen of chatten tijdens het hardlopen.
(Dikke vingers, verkeerde geadresseerde, gehaast – niet voor het eerst)
Gemiddelde snelheid: 5’41”/km (incl. warming-up en cooling-down)

Terug thuis is het zweten geblazen. Uitpuffen bij de vijver. Ochtendrituelen. Koffie.

Lily oh Lily

En dan is er een appje. Een bommetje. Ik probeer het te begrijpen. Ik kan het niet helemaal volgen. Een kop koffie en een goed gesprek, ‘t zou zoveel beter zijn. Enfin, ‘t is privé.

De toon voor de rest van de dag is wel gezet.


Aan het einde van week #29

Een week van smeulende bootjes, werken in de tuin, de deur uit, wat prullen, op het gemak. Teleurstelling. Een nieuw trainingsschema. Want hoe dan ook, we gaan door…

Tot gauw,

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Het menselijk geluk

De huur betaald. De stoep geschuurd.
Een goeie visboer in de buurt.
Een meid die als ze naast je gaat,
loopt te zingen over straat.

Willem Wilmink (uit ‘Dagboek’)