Geheel in lijn der verwachtingen

De week #23

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #23

De laatste week van de “Klaar voor de wedstrijd – 5 km” training. Deze week wat achterstand inhalen. En dan zondag de ‘wedstrijd’.

Geen plannen deze week. Een paar privé dingetjes.

Vandaag vliegt voorbij
Morgen blijft altijd morgen
Tijd als korrels zand

tegeltjeshaiku

03/06/2019

Of ik nu van gedachten veranderd ben, vraagt [doet er niet toe]. Nee. Ik kijk het nog even aan. Zo heb ik met mezelf afgesproken.


Bericht van de gemeente. Na meer dan vier maanden gedoe en ruim 170 euro armer is het dan zover: ik mag mijn rijbewijs komen ophalen.

“Zo, ik kan er weer tien jaar tegenaan”, zeg ik nog tegen de baliemevrouw. “Nou, nee”, zegt ze. “C1 en C zijn tegenwoordig vijf jaar geldig. Dus die zult u in 2024 weer moeten laten verlengen. Of niet, als u het vrachtwagenrijbewijs niet nodig hebt.” Duur geintje.

Op m’n weg terug van het gemeentehuis is er een pushbericht: Martine Bijl is op Hemelvaartsdag overleden. Niet geheel verrast, wel geschrokken. En verdrietig.


Ik stuur toch maar een appje. De afstand groeit.


Mijn humeur wordt er niet beter op als ik het stapeltje te betalen facturen (zakelijk en privé) erbij pak. Alsof het op mijn rug groeit. Een betaalde baan, zoals normale mensen, misschien niet zo’n slecht idee…

Martine Bijl - Geëmbed van Max Vandaag
Martine Bijl – Geëmbed van Max Vandaag

Martine Bijl

Niets zo onbetrouwbaar als het geheugen.

Eén van mijn vroegste herinneringen aan tv is “Wie van de Drie“, gepresenteerd door Herman Emmink, met panelleden Kees Brusse, Albert Mol, Sonja Barend en Martine Bijl. We hadden twee zenders, alleen tv in de avond en op woensdag- en zondagmiddag. Zwart-wittelevisie. Ik herinner me veel lachen, zowel bij ons in de huiskamer als op de tv zelf. Ik ben met Martine Bijl opgegroeid.

Televisie, theater, muziek, schrijven en vertalen, film. Martine Bijl was leuk, grappig, ondeugend, netjes, bescheiden, slim, veelzijdig. Zelfs die Hak reclames waren te pruimen. Altijd zichzelf. Toen ze na een tijd van relatieve stilte “Heel Holland Bakt” ging presenteren, bracht ze in haar presentatie al die eigenschappen samen. Mooie televisie. Toen, als een dief in de nacht, die hersenbloeding. De laatste jaren waren zwaar.

Ik schreef eerder over haar boek “Rinkeldekink” (2018), waarin Martine Bijl verhaalt over haar leven na de hersenbloeding. En daar kwam nog een zware depressie overheen. Aangrijpend, grappig, verdrietig, relativerend. Verplicht lezen.

04/06/2019

Vannacht het weekend overgedaan. In een andere versie.

Klaar voor de wedstrijd – 5 km
Dag 14: Herstel run 3,5 km | Gemiddelde snelheid: 7’30”/km

08:15u: Looptraining #288 – 4,0 km – 23:18 min. –
Route Scheerbiesstraat – 16C, zonnig
Eerste run sinds woensdag. Gaat oké.
Gemiddelde snelheid: 5’46”/km

Ik kan doorgaans best gemakkelijk een artikel met een boel woorden schrijven, zonder al te diep te hoeven te graven. (Drie keer ‘te’, da’s lelijk. En misschien is die derde ‘te’ niet nodig.) Vandaag is dat anders. De eerste twee artikelen gaan wel. Nummer drie komt van ver. Klant is tevreden. En daar draait het om.


Code Oranje. Oké, het is een onweersbui, dus kort en veel, maar elke nattigheid is welkom. Voor de komende dagen staat ‘echte’ regen gepland. Goed voor de tuin.

#NP Roxy: Tonight’s the Night LiveNeil Young (Spotify)
Live opnames uit september 1973, gemaakt in The Roxy in LA, met de Santa Monica Flyers (Nils Lofgren, Ben Keith, Billy Talbot en Ralph Molina), direct na de opnames van het inktzwarte “
Tonight’s the Night” en kort voor het briljante (en net iets minder inktzwarte) “On the Beach“. De alcohol sijpelt door de speakers, de zang is breekbaar en intens, de band rammelt en schittert: Neil Young op z’n best.
Achtergrond lees je
hier.

05/06/2019

Klaar voor de wedstrijd – 5 km
Dag 15: Herstel run 1,5 km | Gemiddelde snelheid: 7’30”/km

08:00u: Looptraining #289 – 2,2 km – 12:47 min. –
Route Geraniumstraat – 16C, regen
Kort rondje. Ik volg het schema. Redelijk tempo, zonder te pushen. Regen. Zacht. Hoofd is elders. Ver weg.
Gemiddelde snelheid: 5’47”/km

Bertolf speelt een liedje

Alsof het hem geen enkele moeite kost. Ik denk dat ik mijn gitaar maar eens aan de wilgen ga hangen…


Mail. Tussen de regels lees ik meer dan er waarschijnlijk staat.

Mooi rood is niet lelijk
Mooi rood is niet lelijk

Muziek terwijl Tal werkt (of iets doet wat daarop lijkt)

#NP I Am Easy to Find (2019) – The National (Spotify)
Mooie luisterplaat. Groots weggezet. Paar heel goede liedjes. Wel iets te gepolijst. En veul te lang.

#NP Damned Devotion (2018) – Joan as Police Woman (Spotify)
Indie singer/songwriter album, met gestrekt been, zowel muzikaal als tekstueel.

#NP Vibrate: The Best of (2014) – Rufus Wainwright (Spotify)
Zijn -stuk voor stuk juweeltjes van- platen kunnen wat ‘zwaar’ zijn. “Vibrate” verzamelt de hoogtepunten van een aantal van Wainwright’s albums. Een ijzersterke compilatie.

06/06/2019

Leuk berichtje van een oude vriendin. Niet dat ze oud is, verre van dat. Nee, een vriendin uit een andere tijd, woonachtig in den vreemde. Immer positief. Ze stelt de juiste vragen, kiest de goede woorden. Blij met het contact, blij dat het haar goed gaat.

Volgens de NRC-app staat er voor vandaag een speed run gepland. Na twee dagen achter elkaar lopen is het misschien wijzer om die speed run een dagje door te schuiven.


#NP Contemporary Folk (Spotify playlist)
Lekkere playlist, met recent werk van Robert Plant, Joe Henry, John Prine, Conor Oberst, The War On Drugs, Shelby Lynne & Allison Moorer, Chris Robinson, etc. Bijna zeven uur muziek. Zo lang duurde de strijk gelukkig niet. Ik heb geen hekel aan strijken hoor, in tegendeel. Maar zoals bij vrijwel het geval is, gaat er de charme na een uur of anderhalf wel vanaf.

#NP Identity Crisis (2003) – Shelby Lynne (Spotify)
Eén van mijn favoriete zangeressen en singer/songwriters is Shelby Lynne. Een mix van country, folk en alt.rock. Goede songs, fijne arrangementen, geen noot teveel, geen gimmicks, rechtstreeks uit het hart. Kan niet vaak genoeg gehoord worden.

Nations League: NED-ENG 3-1. Mooi is anders. Mazzel is welkom. Verdiende winst. Zondag finale tegen Ronaldo. Kan alle kanten uitgaan.

Dr.John - foto: Bruce Weber - Geëmbed van nitetripper.com
Dr.John – foto: Bruce Weber – Geëmbed van nitetripper.com

Ah nee! Mac Rebennack, Dr.John, is overleden. 77. Hartaanval. Zijn bio leest als een spannend boek. Na zijn werk als lid van de ‘Wrecking Crew‘ ontwikkelde Dr.John zich eind jaren zestig tot invloedrijk soloartiest, met een unieke blend van New Orleans R&B, psychedelic rock, funk en boogie woogie, zijn bijna laconieke pianospel en die onmiskenbare stem. Een oeuvre om je in onder te dompelen. Een goed begin:

De helden uit mijn jeugd, ze worden oud. De helden uit mijn jeugd, ze worden sterfelijk.

07/06/2019

Klaar voor de wedstrijd – 5 km
Dag 16: Speed run 7x 200 meter (1:30 rust) | Gemiddelde snelheid: 5’56”/km

08:15u: Looptraining #290 – 1,43 km – 06:24 min. –
Route Brandestraat – 14C, zon, bewolkt
Plank gas. Eerste splittijd 4’57”/km, laatste 4’00”/km, de rest rond 4’30”/km. Tevreden. En puf over.
Gemiddelde snelheid: 4’28”/km

Ik heb me aangemeld voor de SamenLoop voor Hoop, een evenement van KWF. Op 31 augustus om 15:00 uur begint in Rosmalen een 24-uurs wandelestafette waaraan we met een team van mijn vrienden van Kompas Financiën gaan deelnemen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Zin om met ons mee te lopen of om ons te sponsoren? Stuur me een mailtje.

Een lange dag: veel te veel tijd besteed aan iets wat veel te weinig oplevert. Zo’n klus waardoor ik me na afloop in aller ernst afvraag of en hoe lang ik dit nog wil blijven doen. Het antwoord laat zich raden.

Gelukkig komen er ook berichtjes binnen die vrolijk stemmen. De glimlach. Broodnodig.

Mooi rood is mooi!
Mooi rood is mooi!

#NP Bruckner: Symphony No.8 in C minor (2012) – Nederlands Radio Philharmonic Orchestra, conductor Jaap van Zweden (Spotify)
Ik ben geen kenner, verre daarvan. Maar ik meen te kunnen horen of iets goed gespeeld is, of niet. En of het goed opgenomen is, of niet. Dit is zowel bijzonder goed gespeeld als bijzonder goed opgenomen. De dynamiek en gelaagdheid zijn overduidelijk. Mooie muziek.


Voor wijze woorden (en complexe muziek) kun je altijd terecht bij FZ:

08/06/2019

Dromen, de hele nacht door. Met een hoofd vol gedachten wakker.

Van al die ambitieuze plannen komt natuurlijk weer niets.

Audrey Tautou - Geëmbed van NRC
Audrey Tautou als Coco Chanel – Geëmbed van NRC

Film du jour: Coco avant Chanel

Coco avant Chanel” is een biografische film over het leven van Gabrielle Chanel voordat ze Coco Chanel™ werd. Un peu oppervlakkig. En het kabbelt. Maar een aardige film voor het slapen gaan.

09/06/2019

Klaar voor de wedstrijd – 5 km
Dag 17: Wedstrijddag – 5 km

11:00u: Looptraining #291 – 5,0 km – 28:31 min. –
Route Oud Drimmelen – 16C, zonnig
Overmoed, al dan niet jeugdig: ik ga te snel van start. En hoewel ik mijn tempo na een kilometer wel wat verlaag, kom ik niet echt in de goede schwung. Geen ramp, want ik weet dat de ene dag de andere niet is. Wel jammer, want ik had dit schema louter met gejuich willen afsluiten. Lekker zonnetje. Ik ben tevreden.
Gemiddelde snelheid: 5’40”/km

De plannen! De tuin! Aardig wat kunnen doen. Morgen of dinsdag de rest.

En straks naar Canada! Go Max!

Aan het einde van week #23

Klaar voor de wedstrijd – 5 km | Overzicht week 5
Doel: 5 runs / Gedaan: 4 runs
Doel: 12 km / Gedaan: 12,7 km
Gemiddelde snelheid: 5’36”/km

Nu de ‘wedstrijd’ geweest is, zit het trainingsschema er ook op. Ik weet nog niet wat ik ga doen.

Een week die vooral in het teken stond van afstand.

Volgende week? Paar werkdingetjes. Repetitie met YTMIDM. En we gaan het over de toekomst hebben. Ben benieuwd. Ik zit erover te denken om donderdag of vrijdag ergens naar toe te gaan. Museum of zo. Ik laat me verrassen.

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


How I wish, how I wish you were here
We’re just two lost souls
Swimming in a fish bowl
Year after year
Running over the same old ground
And how we found
The same old fears
Wish you were here

Gilmour/Waters

Eén reactie

  1. Hoi! Vanaf begin juli vakantie! Tijd om dan koffie te drinken op het terras voor je verjaardag (dan nog)? Groetjes! Astrid

Reageren is niet meer mogelijk.