Laten we het 'werk' noemen...

De week #17

In juli 2017 ben ik begonnen met hardlopen. Om een beeld te houden van de voortgang (en als stok achter de deur) houd ik sindsdien de trainingssessies in deze wekelijkse afleveringen bij. Inmiddels is het ook een kapstok voor andere zaken en gebeurtenissen.

Aan het begin van week #17

Het “Fitter worden” trainingsschema gaat de één na laatste week in. Ineens grote stappen; deze week een duurloop van negen en halve kilometer en volgende week eentje van zeven en eentje van tien en half. Ik weet nog steeds niet precies wat ik ervan moet denken. Ben ik nu fitter geworden of ben ik fit gebleven? Eind van de week maar weer eens kijken.

Weinig plannen. Na het navelstaren (zie hieronder) heb ik een paar dingetjes voor mezelf op een rijtje te zetten. In alle rust. En een beetje afstand nemen. Bovendien gaat het sowieso een rustige week zijn, met vakanties en weinig actuele zaken.

Why do we always assume
The planet is ours to ruin?

Adrian Belew

Een stukje navelstaren, zeg maar…

Ik heb het paasweekend gebruikt om bij mezelf te rade te gaan: hoe ben ik hier beland en hoe wil/kan/ga ik verder? En voordat ik verder ga, als je van de stroming “geluk is een keuze”, “succes is een verdienste” of “als je het maar echt wil, dan kun je alles bereiken” bent, dan wens ik je eeuwige jeuk onder de voetzolen en is dáár (Tal wijst) de deur. Als het zo simpel was…

Journal

(Veel van wat hier volgde, heb ik alsnog geschrapt. Daarvoor heb ik mijn zwarte boek.)

Ik weet hoe ik hier beland ben. Een combinatie van goede en minder goede beslissingen en keuzes, van geluk en pech, van timing en aarzeling, van nurture en nature. Eigen baas, eigen verantwoordelijkheid.

Na verloop van tijd is de machine structurele mankementen gaan vertonen. Uiteindelijk heb ik hulp gezocht. Dat is een goede twee jaar geleden. Rond dezelfde tijd ben ik ook gaan hardlopen en heb ik een paar andere dingen in mijn leven veranderd. Doel: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Het lichaam is gezonder, de geest is aardig op weg. Positiever, rustiger, relativerend. Minder verwachtingen, van mezelf, van anderen. Minder oordelen. Ik mijd negativiteit. Ik haal mijn schouders vaker op. Ik houd mijn mond vaker. Ik probeer te genieten. En ik lach meer. Dat alles met wisselend succes. Work in progress.

Ik probeer me minder druk te maken over vandaag en morgen. Gevolg is wel dat ik beslissingen over de toekomst voor me uitschuif. Als een hete aardappel. Ik voel weinig inspiratie, weinig ambitie. Zonder doel geen reden. Aard van het beestje. Maar de schoorsteen moet roken. Dus misschien toch maar eens een baan zoeken.

Het komt zoals het komt. Het gaat zoals het gaat. Het is zoals het is. Gelukkig is er altijd een morgen.


Zondagavond: “Catwoman“, een heel slechte film. Maar Halle Berry in haar catsuit…

22/04/2019

Nee, ik heb die film niet afgekeken; ik heb zitten lezen, over psychologie en zulks. En teruggebladerd. Laat naar bed, slecht geslapen, vandaag om tien uur op. Dat “Vlammen” van gisteren heeft zijn effect gehad: last van hamstrings en kuiten. En niet in een opperbeste stemming.

De NRC app stelt een aanpassing van het “Fitter worden”- schema voor. Ik klik op ‘ja’, en ineens is de duurloop (9,5 km) van zaterdag naar vandaag verschoven. Nou, ik denk het niet, jonguh! Vandaag doe ik niets. Als ik die duurloop überhaupt ga doen, dan toch zeker pas eind deze week. Of die algoritmes het er nu mee eens zijn of niet.

Verder in de tuin. Blote bast, blote benen, blote tets – het ziet er niet fraai uit, maar het is er het weer voor. Na een klein uurtje komt het petje te voorschijn. Als ik het een beetje zat raak, wacht het terras bij de vijver; mijn vaste stek. Boek, vogeltjes, zon, wind, glaasje prik. Het leven mag dan saai zijn, zo slecht is het nog niet.

Aan de rand van het water

I hope you’re haunted by the music of my soul, when I’m gone

Allman/Sharrard

#NP Southern BloodGregg Allman (Spotify)
Allman’s afscheidsalbum – hij was stervende. Southern blues rock. Geladen.

Het noodlot net iets te lang getart; rug en schouders een beetje verbrand. Onvermijdelijk.

23/04/2019

Om vier uur schrik ik wakker door het geluid van een wegrijdende vrachtwagen. De echo van een droom. Herinnering aan een vervlogen vriendschap. Uiteindelijk val ik weer in slaap.

Fitter worden
Dag 25 – NTC Work-out – Ultieme Crush | ca.45 min. | Intensiteit gemiddeld – Niveau gemiddeld
07:45u: Work-out #58 – 39:30 min.
‘Perfect voor: Core – Functionele kracht – Hoger metabolisme – Uithoudingsvermogen van spieren’
1) Warming-up:
2x 30 sec. quad stretch geknield, 2x 10 hip lifts, 12 tin soldiers, 6 beste stretch ooit (2 series)
20 quick feet voor en achter, 30 sec. herstel, 15 quick feet binnen en buiten, 30 sec. herstel
2) Uithoudingsvermogen van hele lichaam:
2x 10 achterwaartse lunges, 10 high plank met shoulder taps, 10 squat jumps, 10 push-ups, 20 bergbeklimmers, 10 zijwaartse bounds, 10 plank walks, 20 voorwaartse lunges, 10 explosieve push-ups, 60 sec. diep ademhalen zittend
2x 10 achterwaartse lunges, 10 high plank met shoulder taps, 10 squat jumps, 10 push-ups, 20 bergbeklimmers, 10 zijwaartse bounds, 10 plank walks, 20 voorwaartse lunges, 10 explosieve push-ups, 60 sec. diep ademhalen zittend
2x 10 achterwaartse lunges, 10 plank met afwisselde leg lifts, 10 squat jumps, 10 push-ups, 20 bergbeklimmers, 10 zijwaartse bounds, 10 plank walks, 20 voorwaartse lunges, 10 explosieve push-ups, 60 sec. diep ademhalen zittend
2x 10 achterwaartse lunges, 10 zijwaartse plank met leg lifts, 10 squat jumps, 10 push-ups, 20 bergbeklimmers, 10 zijwaartse bounds, 10 plank walks, 20 voorwaartse lunges, 10 explosieve push-ups, 60 sec. diep ademhalen zittend
3) Cooling-down:
10 shoulder squeezes, 5 flying shoulder presses, 30 YTW, 2x 30 sec. figure four stretch, 2x 30 sec. zijwaartse quad stretch, 2x 5 zijwaartse T-stretch
Hier ben ik te oud voor“, hoor ik mezelf op een gegeven moment verzuchten. Ik voel me niet oud, dus ik ben niet oud. Laten we het erop houden dat ik na een kleine twee jaar fysieke training de achterstand van een leven zonder sport nog niet heb ingehaald.
En je ziet het; ik ben gaan strepen. Die tweede serie gaat met moeite, bij de derde is het ver klaar. Met name de push-ups in de diverse varianten zijn tè (fuck diegene die de explosieve push-ups heeft bedacht!). Voor mijn gevoel ben ik ver genoeg gekomen. Goed naar de kloten. Ik zal morgen berichten over de gevolgen. Nu terug naar bed douche, koffie, ontbijt.

#NP Cuz I Love YouLizzo (Spotify)
Net uit. Klinkt goed. Venijn. Pop/hip hop/funk/rock/R&B.


Creatief met Adobe CS…

Van zaterdag 6 juli t/m maandag 8 juli organiseert De Wildse Hut de Vijfde Wildse Kermis. En zoals de vorige vier keren staat YTMIDM op de zondagmiddag (7 juli) op de oplegger het podium voor de kroeg. Het wordt dus onze vijfde kermis. Een jubileum dus. Of een lustrum. Of gewoon de vijfde. Zoals elk jaar wordt het een mooie thuiswedstrijd. Zon, terras, bier, vrienden, bandje… Goed plan! En dan zien we mekaar ook weer eens. ‘t Kan zomaar de laatste keer zijn. Dus zet de datum in je agenda en zegt het voort!


#NP Funkify Your Life: The Meters AnthologyThe Meters (Spotify)
New Orleans Funk. Mijn god, wat is dit goed!

24/04/2019

Mijn oren zitten min of meer dicht. Ergens in de nacht merkte ik het. Geen idee waardoor. Geen koptelefoon opgehad, geen harde herrie aan mijn kop gehad, niet ziekerig.

Fitter worden
Dag 26 – Tempo run 3,5 km | Gemiddelde snelheid: 5’56”/km
07:45u: Looptraining #270 – 22:25 min. – Route Scheerbiesstraat – 3,9 km – 14C, zonnetje
Eigenlijk is dit een rustdag, maar ik heb het schema toch al overhoop gehaald, dus ik ga maar op mijn gevoel af.
Het is rustig op straat. Lekker weer. Het is een tempo run, dus gas erop. Het lopen gaat oké, tempo is goed. Niet echt soepeltjes, na gisteren. Nou en? Rennen met dat lijf!
Gemiddelde snelheid: 5’45”/km

Green Day

Na het een en ander ten burele van Studio Tal nog een klein uurtje in de tuin werken. Voor de regen komt. En die komt. Eindelijk. Zowel de tuin als Moeder Natuur kunnen wel wat vocht gebruiken. (Sorry, vakantiegangers…)


Facebook geopend. Voor het eerst in circa tien dagen. Niet gemist. Niets gemist.

Mijn oren zijn in de loop van de dag weer geopend. Wel last van tinnitus, meer dan normaal, links een octaaf en een terts lager dan rechts, de ene keer links harder, de andere keer rechts, dan allebei weer wat zachter. Het hindert niet, is hooguit vervelend.

#NP The Jones GirlsThe Jones Girls (Spotify)
Uit de
Gamble & Huff keuken. Vrij gladde, lekkere Philly Soul. Mooie stemmen, droge productie, strakke mix.

25/04/2019

So what the hell am I supposed to do?
Just put a band-aid on it?
And stop the bleeding now

Lennon

Oké jongedame, dan doorbreek ík de radiostilte wel. Al is het maar even.


Het is een grijze dag.

#NP Indie Roadtrip (Spotify)
“All the best Indie hits for your travels!” En ook een lekkere playlist voor tijdens de strijk.

Ja, ik weet het, het is 1 uur en 40 minuten lang. En deels in het Duits. Ga toch even naar ca.1u 08 min. Satas Faction…

26/04/2019

Fitter worden
Dag 27 – NTC Work-out: Een Gewrichtige Missie | 15 min. | Intensiteit gemiddeld – Niveau beginner
08:00u: Work-out #59 – 15:00 min.
Perfect voor actief herstel, flexibiliteit, mobiliteit van heupen, verbeterde bewegingsvrijheid
Flexibiliteit 1: 40 sec. hip cradles, 30 sec. knee hugs, 30 sec. zijwaartse hip openers, 60 sec. beste stretch ooit, 30 sec. YTW, 30 sec. hurdle steps, 30 sec. achterwaartse lunge reaches
Flexibiliteit 2: 40 sec. hip cradles, 30 sec. knee hugs, 30 sec. zijwaartse lunges, 60 sec. beste stretch ooit, 30 sec. YTW, 30 sec. hurdle steps, 30 sec. achterwaartse lunge reaches (2x)
Goed te doen. Heupen worden soepeler. Nog even en ik kan dansen.

Een niet al te productieve dag. Wel mooie muziek.

#NP Tchaikovsky: Concerto No.1/Rachmaninoff: Concerto No.2Van Cliburn (Spotify)
Tchaikovsky’s Concerto No.1 met RCA Victor Symphony Orchestra (1958) en Rachmaninoff’s Concerto No.2 met het Chicago Symphony Orchestra (1962).

Een kus van over de oceaan. The one that got away…

27/04/2019

Acht uur. Hmm, regen. Morgen dus.

Vandaag? Niets gepland. Misschien het dorp even in. Maar ik denk het niet. Het weer werkt niet mee. Regen, wind, kou. Jammer voor al die kinderen, vrijwilligers, activiteiten, etc. Van mij mag Koningsdag voortaan wel een maandje later plaatsvinden.

Vanmorgen een kwartiertje naar Koningsdag in Amersfoort gekeken. Zin in spruitjes…

Spectaculaire F1 kwalificatie.

Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb echt geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb absoluut geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb eigenlijk geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Nee nee nee, ik heb geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb een nieuwe gitaar nodig. Je hebt geen nieuwe gitaar nodig. Ik heb geen nieuwe gitaar nodig, maar ik wil hem wel hebben. Oh, gelukkig, niet meer op voorraad.

Wel een fretvijl, fret rocker, schuurpapier en staalwol besteld. Goed voor een nip & tuck voor de halzen. Ik hoop alleen dat de bestelling voor het eind der tijden binnenkomt, want de aangegeven levertijd is fors.

#NP 1969Gábor Szabó (Spotify)
Jazzy versies van hits uit de jaren zestig. Lastig te plaatsen. De moeite waard. En luister vooral even naar “Stormy”. Dan weet je waar John Stephens Legend het vandaan heeft.

28/04/2019

Een droom in een droom. Alleen en verloren als ik wakker word. Ik draai me nog eens om en val weer in slaap.

Fitter worden
Dag 28 – Duurloop 9,5 km | Gemiddelde snelheid: 6’32”/km
09:45u: Looptraining #271 – 47:17 min. – Route Helkant/Lübeck – 7,5 km – 8C, motregen, bewolkt
Ik weet van twee weken terug dat het rondje Helkant en Lübeck zevenenhalve kilometer is. En mocht die negenenhalve kilometer haalbaar lijken, dan is daar eenvoudig twee kilometer aan te plakken.
Het ach en wee: beetje last van mijn rug, kans en uitzicht op regen, twijfel over mezelf die 9,5 km.
Als ik de Brandestraat opdraai, weet ik in ieder geval al wel dat ik het niet droog ga houden. We zullen zien. En ja hoor, tegen de tijd dat ik bij Helkant ben, begint het te motregenen. En dat blijft het eigenlijk verder de hele tijd wel doen. Ik probeer rustig te lopen, zowel qua snelheid als gevoel. De snelheid lukt wel, al is het niet uit luxe. Het gevoel komt pas aan het eind, met de haven in zicht.
Twee conclusies: 1) de langere afstanden blijven moeilijk gaan, 2) dit “Fitter worden” schema brengt mij niet wat ik nodig heb of waar ik zijn wil. Heeft het zin om die laatste week (twee work-outs en twee duurlopen) nog te doen? Ik weet het niet.
Gemiddelde snelheid: 6’18”/km

F1 Baku, Luik-Bastenaken-Luik, grijze wereld; u vindt mij op de bank voor de tv, met de afstandsbedieningen ter linker- en koffie, tablet en een gitaar ter rechterzijde.


Aan het einde van week #17

Fitter worden
Overzicht week 7

Doel: 4 work-outs / Gedaan: 4 work-outs (2 runs / 2 work-outs)
Doel: 13,0 kilometer / Gedaan: 11,41 kilometer
Gemiddelde snelheid: 6’01”/km

Ja, wat zal ik nog over deze week zeggen? Het was een beetje van alles wat en van alles niets. Dat volstaat.

Morgen een ritje voor de broer. Fijn om er even uit te zijn. Vrijdag een dag telefoondienst voor een bevriende relatie. Wat losse zaken. En als ik kans zie, ga ik deze week naar het Gemeentemuseum en Fotomuseum in Den Haag, voor de dubbeltentoonstelling van de werken van Erwin Olaf. Anders volgende week. Zin om mee te gaan?

Antal

Instagram: @antaladriaanse
Facebook: @antaladriaanse


Sleepless hours and dreamless nights and far aways
Ooo ooo ooo, wishing you were here